משבר האקלים פוגע כבר עכשיו גם בחקלאות: כמעט כולנו סובלים מגל החום, אבל עבור החקלאים הוא מהווה גם מכה כלכלית, בנוסף לחוסר הנוחות שהם חווים במהלך העבודה בשדות כשהטמפרטורות בשיאן.
"בשורה התחתונה, לחקלאים אין יותר מדי מה לעשות מול עוצמתו של הטבע", אומר אילן יוחנן ממושב עין הבשור, "אפשר אולי למזער נזקים, משקים יותר, נותנים מים לצינון, אבל זה מינורי. החום הכבד גורם להבשלה מהירה יותר, הצמחים נפגעים, וזה יגרום למחסור גדול. בעוד כמה ימים או שבועות זה יבוא לידי ביטוי בשווקים". גם עדי רז ממושב כמהין שברמת נגב הזהיר: "קרוב לוודאי שייווצר מחסור בעגבניות בחודשים הקרובים".
4 צפייה בגלריה
עדי רז ממושב כמהין שברמת נגב
עדי רז ממושב כמהין שברמת נגב
עדי רז ממושב כמהין שברמת נגב
(צילום: חיים הורנשטיין)
אחי סיטבון ממושב דקל וחברו דודי אלון, חקלאי וסגן ראש המועצה האזורית אשכול, מודאגים. "אנחנו נערכים למשבר האקלים בעזרת מרכז אקדמי בינלאומי", אומר אלון, "אם הטמפרטורה הממוצעת תעלה בעוד כמה מעלות, יהיו גידולים שלא נוכל לגדל יותר לאורך כל השנה. לכן, אנחנו צריכים לפתח חדשנות שתדע לגשר על זה". סיטבון מעריך: "יהיה פחות יבול, המחירים יעלו, ובסופו של דבר המדינה תפתח את השוק עוד יותר ליבוא. אנחנו, החקלאים, נערכים להפסדים גדולים".
4 צפייה בגלריה
אחי סיטבון ודודי אלון ממושב דקל
אחי סיטבון ודודי אלון ממושב דקל
אחי סיטבון ודודי אלון ממושב דקל
(צילום: הרצל יוסף)
אבל גם אם ישראל תנסה, לא בטוח שיהיה מאיפה להשיג עגבניות. מנהל מו"פ רמת נגב, יענקל'ה מוסקוביץ, ציין כי "גם באירופה יש גלי חום קשים, כך שגם אם נרצה לייבא - זו תהיה בעיה". המשמעות: ייתכן שתהיה התייקרות במחירי העגבניות בספטמבר.
מי שהביע קצת אופטימיות הוא בר חפץ מקיבוץ נירים, שמגדל אבוקדו, ליצ'י ובננות. "אצלנו המצב בסדר בינתיים כי למרות החום - הלחות גבוהה. זה הכי חשוב לפרי שאנחנו מגדלים", הוא מסביר.
4 צפייה בגלריה
בר חפץ מקיבוץ נירים
בר חפץ מקיבוץ נירים
בר חפץ מקיבוץ נירים
(צילום: הרצל יוסף)
לעומתו, ברק דודאי, מושבניק דור שלישי בכפר יחזקאל שבעמק יזרעאל, מיואש: "החום הזה עבורי הוא קטסטרופה. אני מגדל עגבניות לתעשייה, החום הכבד גרם להבשלה מוקדמת והמפעלים שקולטים את הסחורה שלי לא יכולים לעמוד בקצב. אני עלול להתמודד עם נזקים של מאות אלפי שקלים".
4 צפייה בגלריה
ברק דודאי מכפר יחזקאל שבעמק יזרעאל
ברק דודאי מכפר יחזקאל שבעמק יזרעאל
ברק דודאי מכפר יחזקאל שבעמק יזרעאל
(צילום: אפי שריר)
מי פחות מודאג? אנשי הערבה. כי תמיד חם שם. טל שפירא ממושב צופר, המגדל פלפלים ותמרים, הסביר: "הטמפרטורה אצלנו בקיץ מגיעה עד מעבר ל־50 מעלות. כעת אנחנו בתקופת 'סניטציה', שבה אנו מניחים לקרקע לנוח ולהתנקות, ומנצלים את הזמן לעיבוד השטחים והכנת החממות לקראת עונת החקלאות שתתחיל בסוף יולי".