אורז זעפרן

פאדי יעיש
המצרכים: 1 ק"ג אורז בסמטי (יש להשרות את האורז כשעה לפני הבישול) 3 תפוחי אדמה בינוניים קלופים (חתוכים לרצועות בעובי סנטימטר אחד) 7 חוטי זעפרן (מושרים לפחות 15 דקות בכוס מים חמים) 2 כפות סויה 1/2 1 ליטר ציר ירקות (או מים) 3 כפות שמן חמניות 3 כפיות מלח 1 כפית פלפל שחור
6 צפייה בגלריה
אורז חצר גולדמן
אורז חצר גולדמן
(צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. לוקחים סיר עמוק בינוני ורחב מניחים אותו על הכיריים (להבה הינונית). מכניסים את השמן ונותנים לו להתחמם קלות.
  2. לאחר החימום מפזרים את רצועות תפוחי האדמה על כל הסיר ומעליהם קורט מלח פלפל על כל תפוחי האדמה ומטגנים בשני הצדדים מספר דקות עד להשחמה יפה מאוד.
  3. תוך כדי טיגון תפוחי האדמה מסננים את האורז שהיה מושרה במים כשעה לפני הבישול. לאחר שתפוחי האדמה מושחמים מפזרים את האורז על כל תפוחי האדמה ומוסיפים מלח פלפל לאורז. שופכים את ציר הירקות (בעדינות) על האורז ואת הזעפרן (כולל הנוזל שלו), ולאחר כ-5 דקות על הלהבה מורידים את הסיר ומכניסים לתנור (שיהיה מחומם מראש לטמפרטורה של 170 מעלות) למשך 20 דקות.
  4. מוציאים את הסיר לנוח למשך כעשר דקות. לאחר מכן הופכים את הסיר בזהירות על המגש ונותנים לו לנוח למשך כחמש דקות. מרימים את הסיר ומקבלים עוגת אורז מרשימה במיוחד. אפשר לקשט עם צנוברים מטוגנים ופטרוזיליה קצוצה.

כתף טלה עם אורז ופירות יבשים

רפי כהן
המצרכים (ל-8 מנות): 600 גר' כתף טלה, חתוכה עם העצם לנתחים של 5/5 ס"מ 1/2 1 ליטר מים 1/2 כף מלח 1/2 כף פלפל שחור גרוס 3 כפות שמן זית 1/2 ק"ג אורז בסמטי, מושרה במים במשך 20 דקות ומסונן 1 כוס שזיפים מיובשים, ללא חרצנים 1 כוס משמשים מיובשים 1/2 כוס צימוקים שחורים 1 כוס תאנים יבשים 6 בצלים קטנים, קלופים ופרוסים לרבעים 1/2 כף מלח 1/2 כוס שמן זית 1/2 כפית פלפל סודני גרוס
לחליטת פירות - 1/2 כוס מיץ לימון 4 כוסות מים
6 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
6 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. בסיר בינוני שמים את הטלה, מוסיפים מים, שמן ותבלינים ומביאים לרתיחה. מקפים את הקצף, מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך כשעתיים עד לריכוך. מסננים, ושומרים את הנוזל בצד.
  2. מביאים לרתיחה בסיר קטן את המים ומיץ הלימון, חולטים את הפירות במשך כ-3 דקות ומסננים.
  3. מחממים שמן זית בסיר שטוח, ומוסיפים את רבעי הבצל. מטגנים עד להזהבה, מוסיפים את הפירות היבשים וממשיכים לאדות במשך כ-5 דקות נוספות תוך כדי ערבוב. מוסיפים את המלח והפלפל, ומאדים דקה נוספת. מוסיפים את נתחי הבשר בשכבה אחת מעל שכבת הפירות. מוסיפים את האורז, ויוצקים את נוזלי הבישול כך שיכסו כ-2 ס"מ מעל גובה האורז.
  4. יוצרים בעזרת כף עץ הפוכה חורים (ארובות) עד לתחתית הסיר. מביאים לרתיחה, מכסים ומנמיכים את הלהבה. מבשלים במשך כ-20 דקות, מכבים את האש ומניחים בצד במשך 20 דקות.
  5. הופכים את הסיר על גבי תבנית הגשה גדולה, ומגישים.

אורז פיקנטי בסגנון הודי

אפרת סיאצ'י
המצרכים (6 מנות): 2-1 כפות שמן 1 בצל בינוני, קצוץ 2 גזרים גדולים, קלופים ומגוררים בפומפייה גסה 2 שיני שום, קצוצות 2 כוסות אורז 2/3 כוס עלי כוסברה, קצוצים דק 1 כפית קארי 1/4 כפית כורכום 1 כפית פפריקה חריפה 1 כפית פפריקה מתוקה 1 כפית מלח מעט פלפל שחור גרוס 3 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה. מוסיפים את הגזר והשום ומטגנים כ-5 דקות, תוך ערבוב.
  2. מוסיפים את האורז, התבלינים והכוסברה ומערבבים. מוסיפים את המים הרותחים, מערבבים ומביאים לרתיחה על אש גבוהה.
  3. מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים 20 דקות. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה 10 דקות נוספות. מערבבים את האורז בעדינות עם מזלג ומגישים מיד.

אורז בסגנון בוכרי

שאול בן אדרת
המצרכים (ל-8 מנות): 3 כוסות אורז בסמטי 4 כפות שמן 2 כוסות גזר, מגוררים בפומפייה 2 כוסות בצל, מגוררים בפומפייה 1 כפית פפריקה 1 כפית כורכום 1 כפית כמון 1 כפית מלח 1 כפית פלפל לבן 3 כוסות מים 3 כפיות כוסברה, קצוצה 3 כפיות פטרוזיליה, קצוצה
6 צפייה בגלריה
אורז בוכרי
אורז בוכרי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. בסיר עם שמן מטגנים את הגזר והבצל עד להשחמה.
  2. מוסיפים את התבלינים והאורז ומטגנים יחד למשך 2 דקות.
  3. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מבשלים על אש נמוכה עד לאידוי כל המים, כ-15 דקות.
  4. מוסיפים כוסברה ופטרוזיליה קצוצים, מערבבים ומגישים.

אורז עם בטטה וגזר

מירי צדוק
המצרכים: 1 כוס אורז בסמטי 2 כפות שמן (שמן קנולה, שמן זרעי ענבים) 1 בטטה קטנה, חתוכה לקוביות קטנות 1 גזר, חתוך לקוביות קטנות 1/2 כוס עדשים כתומות שטופות 1 בצל גדול קצוץ 1 כפית מלח 1/2 כפית מחוקה כורכום 1/4 כפית פלפל שחור 1/2 1 כוס מים מעט פטרוזיליה קצוצה לקישוט
אופן ההכנה:
  1. שוטפים היטב את האורז ואת העדשים הכתומות ומסננים מנוזלים.
  2. קוצצים בטטה, גזר ובצל לקוביות קטנות.
  3. מחממים סיר רחב ומוסיפים שתי כפות שמן, כשהשמן חם מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד לשקיפות.
  4. מוסיפים את הגזר והבטטה ומטגנים עוד שתי דקות תוך כדי ערבוב.
  5. מוסיפים את העדשים, האורז והתבלינים ומטגנים דקה.
  6. מוסיפים כוס וחצי מים ומכסים מיד את הסיר. מבשלים במשך 18 דקות, אפשר לקשט בפטרוזיליה קצוצה.

ריזוטו פטריות

טום אביב
המצרכים: 2 כוסות אורז לבן מאתמול חופן פטריות, חתוכות שמן זית 2 שיני שום, פרוסות 1/2 כוס יין לבן 100 גר' חמאה גרידה מלימון אחד מעט תימין
אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן זית בסיר, מוסיפים את הפטריות, מוסיפים את השום ומערבבים.
  2. מוסיפים את היין, ומצמצמים מספר דקות.
  3. מוסיפים חצי מכמות החמאה, ומערבבים עד שהחמאה נעלמת.
  4. מוסיפים את האורז ומערבבים אותו יחד עם הרוטב.
  5. מוסיפים את גרידת הלימון ואת התימין. מוסיפים את יתרת החמאה, ומערבבים.

אורז מוקפץ בסגנון אינדונזי

המצרכים (ל-8 מנות): 1 כמות אורז לבן מבושל (ראו מתכון למעלה) 300 גר' בשר טחון 4 כפות שמן קנולה 1 כף חמאת בוטנים 1 כפית פפריקה 2 כפות רוטב סויה 1 בצל, פרוס דק 1 כפית ג’ינג’ר קצוץ 2 גזרים, חתוכים למקלונים 1 פלפל אדום, חתוך לרצועות 1 פלפל צהוב, חתוך לרצועות 1 סלסילה פטריות שמפיניון, חתוכות לפרוסות 1/2 כוס אפונה קפואה 2 עגבניות קלופות, נקיות מגרעינים וחתוכות לקוביות מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
  1. מחממים ווק או מחבת גדולה ועמוקה עם 2 כפות שמן, ומטגנים את הבשר כ-3 דקות עד שמתקבלים פירורים בגוון אפור-חום ואין נוזלים. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים חמאת בוטנים, פפריקה וסויה ומערבבים עד שכל המרכיבים מתאחדים. מעבירים לצלחת.
  2. מחממים את הווק עם יתרת השמן. מוסיפים בצל, ג’ינג’ר וגזר ומקפיצים 2 דקות. מוסיפים פלפלים ומקפיצים עוד דקה. מוסיפים פטריות, אפונה ועגבניות ומקפיצים עוד דקה.
  3. מחזירים את הבשר, מוסיפים אורז, מערבבים ומקפיצים לחימום. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.

אורז עם תמרינדי, זרעי שומר ושומשום

סיון שטרנבך ורונה קובו
המצרכים (3-2 מנות): 1 כוס (200 גר') אורז 1 כף שומשום 3 כפות שמן קוקוס 2 בצלים, חצויים ופרוסים דק 1/2 1 כפיות זרעי שומר או כמון 3 כפות משחת תמרינדי מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את האורז במשך 15 דקות ב-1/2 1 כוסות מים רותחים עם מעט מלח. משאירים את הסיר מכוסה 10 דקות נוספות.
  2. קולים את השומשום במחבת ללא שמן על להבה בינונית, עד שהוא מזהיב. מעבירים לצלחת.
  3. מחממים במחבת את שמן הקוקוס על על להבה בינונית ומטגנים את הבצל וזרעי השומר במשך כ-15 דקות, עד שהבצל מתרכך ומזהיב.
  4. מוסיפים למחבת את האורז והתמרינדי, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים. מבשלים עד שהאורז חם.
  5. מפזרים על האורז את השומשום ומגישים מיד.

אורז עם עדשים כתומות

רינה כהן
המצרכים (5-4 מנות): 1 כוס עדשים כתומות 2 כוסות אורז 4 כוסות מים 1 כפית שטוחה פפריקה אדומה מתוקה 1 כפית שטוחה פלפל שחור 1 כפית שטוחה כמון 1 כפית שטוחה כורכום 1 כף שטוחה מלח 2 כפות גדושות רסק עגבניות 2 כפות שמן 2 שיני שום קצוצות
להגשה - ביצי עין כמספר הסועדים לבן
6 צפייה בגלריה
אורז עדשים
אורז עדשים
(צילום: מוטי פישביין)
אופן ההכנה:
  1. שוטפים את העדשים והאורז במסננת, עד שהמים נשארים נקיים לאחר שהם זורמים דרכם.
  2. שמים בסיר את המים והתבלינים עם רסק העגבניות. מביאים לרתיחה. מוסיפים את האורז והעדשים, מערבבים, מנמיכים מעט את האש ומבשלים עד שהמים נספגים (לא מכסים את הסיר).
  3. בינתיים מחממים במחבת את השמן ומטגנים את השום על אש בינונית עד שהוא מזהיב (מקפידים שהוא לא יישרף, כדי שלא יהפוך למריר). לאחר שהמים נספגו באורז מוסיפים את השום לסיר ומערבבים. מכסים וממשיכים לבשל כרבע שעה על אש נמוכה.
  4. מניחים על כל מנה ביצת עין ומגישים לצד לבן (וכדאי לצרף גם סלט ירקות טרי).

אורז מוקפץ

סוואלי אלדר
המצרכים (למחבת משפחתית): 3 כוסות אורז, מבושל 5 כפות שמן 1 ביצה 1 כף שום, קצוץ 3 כפות סויה בהירה 3 כפות רוטב טריאקי 3 כפות רוטב הויסטיר 3 כפות סויה מתוקה 1/4 כוס גזר, חתוך 1/4 פטריות, חתוכות 1/4 כוס ברוקולי, חתוך 1/4 כוס בצל לבן, חתוך 1/4 כוס בצל ירוק, חתוך (לקישוט) 1 מלפפון 1/4 לימון להגשה בכל צלחת
6 צפייה בגלריה
(צילום: יח"צ)
אופן ההכנה:
  1. מחממים שמן בווק, כאשר השמן חם מוסיפים את השום ואת הביצה.
  2. מטגנים במשך 3 דקות, מוסיפים את הירקות (בצל, ברוקולי, פטריות, גזר) ומבשלים את הכל ביחד 3 דקות נוספות.
  3. מוסיפים את האורז, סויה בהירה, טריאקי, רוטב אוויסטיר, סויה מתוקה, ומערבבים. מבשלים הכל ביחד עוד 5 דקות.
  4. מעבירים לצלחות הגשה, ומגישים עם בצל ירוק חתוך, מלפפון ורבע לימון בכל צלחת.