תקראו להם שוקיים, תקראו להם פולקה, אבל כך או כך מדובר באחד מחומרי הגלם הכי פופולרים בישראל שאפשר להכין מהם הרבה מאוד תבשילים טעימים ומגוונים. רוב תבשילי העוף מציגים שילוב של טעמים, ריחות וצבעים - וגם רוטב לפעמים בשביל שיהיה מה לנגב.
מתכונים נוספים שיכולים לעניין אתכם:
7 צפייה בגלריה
אוכל הונגרי
אוכל הונגרי
עוף בסגנון הונגרי
(צילום: מיכל רביבו; סגנון: גליה אורנן)
הרבה פעמים פשוט תוכלו לזרוק את התבנית או הסיר בתנור ולשכוח מהם לכמה שעות, או אפילו לבשל יום קודם ולתת לתבשיל לנוח במקרר - והוא מצידו רק ישתבח.

תבשיל שוקיים וקישואים

נופר זוהר
המצרכים: 1 ק"ג שוקי עוף 1 ק"ג קישואים, פרוסים לטבעות עבות 1/2 צרור כוסברה, קצוצה 8 שיני שום, פרוסות 4 פלפל יבש אדום 1 כף פפריקה מתוקה בשמן 1 כף מלח ים אטלנטי 1/4 כפית כורכום קורט משיה 1/2 כפית פלפל שחור פרוסות לימון כבוש בסיום (לא חובה) 1 כוס מים רותחים
7 צפייה בגלריה
נופר זוהר - יום כיפור
נופר זוהר - יום כיפור
(צילום: אביגיל עוזי)
אופן ההכנה:
  1. צורבים את העוף עד לקבלת צבע זהוב, ומוציאים לקערה.
  2. פורסים את הקישואים לטבעות עבות.
  3. שמים בסיר שבו צרבנו את העוף, שיני שום פרוסות וארבעה פלפלים אדומים יבשים חצויים לשניים. מערבבים קלות ופותחים טעמים.
  4. מסדרים את העוף בסיר רחב ועליו את טבעות הקישוא. מוסיפים פפריקה מתוקה ואת הכוסברה הקצוצה. מוסיפים כוס מים רותחים, ומכסים.
  5. מבשלים על להבה נמוכה כשעה ורבע, עד שהעוף מפריש את הנוזלים שלו ורך לגמרי. מכבים ומגישים.

עוף בסגנון הונגרי

המצרכים (ל-4 מנות):
8 שוקי עוף 1 בצל גדול 1 כף פפריקה חריפה או מתוקה - לפי הטעם קמצוץ מלח 2 פלפלים ירוקים 2 עגבניות 1/2 1 כוסות מים 3 כפות שמן, לטיגון
לרביכה - 3 כפות קמח 3 כפות שמן
אופן ההכנה:
  1. חותכים את הבצל לקוביות, ומטגנים אותן בשמן עד שהן הופכות לשקופות. מוסיפים את שוקי העוף וצורבים אותן במשך חמש דקות. מסירים את הסיר מעל האש, ומפזרים מעל את הפפריקה. מערבבים. משיבים את הסיר לאש, ומוסיפים מים ומלח לפי הטעם ומרתיחים.
  2. חותכים לחתיכות גדולות את הפלפל ואת העגבנייה, מוסיפים לסיר ומבשלים תחת מכסה על אש קטנה עד שחלקי העוף מתרככים. מוסיפים לתבשיל מים, לפי הצורך, כדי שלא ייחרך.
  3. מוציאים את חלקי העוף, וטוחנים את הרוטב בעזרת מעבד מזון ליצירת רוטב בעל מרקם חלק.
  4. במקביל מכינים רביכה - בסיר נפרד מזהיבים קמח בשמן, ויוצקים מהרוטב הטחון לסיר תוך כדי בחישה מתמדת.
  5. מוסיפים את חלקי העוף, מבשלים עד לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה. מגישים חם.

שוקיים בדבש ויין

ניר צוק
המצרכים (ל-6 מנות): 12 שוקי עוף
לרוטב - 4 שיני שום 2 בצלים גדולים 2 כפות פפריקה מתוקה 1 כפית פפריקה חריפה 1 כפית כמון 5 עלי דפנה 1 כפית פלפל אנגלי טחון 1 כפית אגוז מוסקט טחון 250 גר' דבש 1 בקבוק יין לבן
7 צפייה בגלריה
(צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את הרוטב: מבשלים את היין בסיר עד לרתיחה, ומוסיפים את שאר המרכיבים למעט השוקיים. ממשיכים לבשל עד לרתיחה.
  2. מסדרים את השוקיים בתבנית אפייה. מוזגים בעדינות את הרוטב על השוקיים. מכסים בנייר כסף, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 35 דקות.
  3. מסירים את הכיסוי וממשיכים באפייה במשך כ-10 דקות עד להשחמה.

עוף ותפוח אדמה ברוטב צהוב

ללי האס
המצרכים: 10 שוקיים של עוף 10 תפוחי אדמה קטנים, קלופים 2 בצלים, קצוצים 3 גבעולי סלרי, קצוצים (כולל העלים) 6 שיני שום, קצוצות 1/2 1 כפות קמח (להסמכת הרוטב) 1 כף חוואייג' 1 כף כורכום 1 כף ציר עוף (לא חייבים) 1 כף דבש 1/2 כפית מלח גס 1 ליטר מים רותחים
אופן ההכנה:
  1. בסיר גדול מטגנים את שוקי העוף היטב מכל הצדדים עד להשחמה ומוציאים לצלחת נפרדת.
  2. מוסיפים לסיר את הבצל, הסלרי והשום, ומטגנים להזהבה קלה.
  3. מוסיפים את הקמח, התבלינים והדבש ומערבבים.
  4. מסדרים מעל את שוקי העוף ותפוחי האדמה, מוסיפים 1 ליטר מים רותחים, מכסים, מביאים לרתיחה ומבשלים שעה וחצי.
  5. לאחר שעה וחצי מכניסים את הסיר ללא המכסה לתנור לטמפרטורה של 200 מעלות במצב טורבו ל-15-20 דקות נוספות, לקרמול.

שוקיים בתנור עם אורז

אסנת לסטר
המצרכים (6-4 מנות): 8-6 שוקי עוף שמן לטיגון 3-2 תפוחי אדמה, קלופים ופרוסים 2 בצלים, קלופים ופרוסים 1 כוס אורז 1 כפית כורכום 1 כפית פפריקה מתוקה 1 כף מלח
7 צפייה בגלריה
שוקיים בתנור
שוקיים בתנור
(צילום: אסנת לסטר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים אתה תנור ל-180 מעלות.
  2. מחממים שמן במחבת גדולה ומטגנים פרוסות תפוחי האדמה משני הצדדים עד להזהבה יפה. מעבירים לתבנית שבה נאפה את העוף.
  3. מוסיפים למחבת את הבצל ומטגנים עד שהוא מראה סימנים ראשונים של הזהבה. מעבירים לקערה גדולה.
  4. מוסיפים למחבת את השוקיים (אם יש צורך, מוסיפים שמן) ומטגנים מכל הצדדים עד להזהבה. מסירים מהכיריים.
  5. מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בתחתית התבנית.
  6. מוסיפים לקערת הבצל המטוגן את האורז והתבלינים ומערבבים. משטחים את התערובת על פרוסות תפוחי האדמה.
  7. מניחים את השוקיים על האורז ויוצקים בזהירות לתבנית 3 כוסות מים. מכסים בנייר אלומיניום ואופים במשך כשעה. לקראת סוף האפייה בודקים מצב האורז, ואם הוא עדיין לא מוכן מוסיפים מעט מים רותחים, מכסים שוב ואופים עוד מעט.
  8. לאחר שהאורז מוכן מסירים את נייר האלומיניום ואופים עוד כמה דקות, עד להזהבה.

שוקי עוף בציפוי פריך

אורלי פלאי-ברונשטיין
המצרכים (ל-4 מנות): 8 שוקי עוף ללא עור 1/2 כוס קמח 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור טחון טרי 1 כפית גדושה פפריקה 1 כפית אבקת אפייה
למרינדה - 1 כוס רוויון 1 כפית חרדל דיז'ון 2 שיני שום כתושות 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור טחון
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את חומרי המרינדה בקערה, ומשרים בה את שוקי העוף למשך שעה לפחות ועדיף 12 שעות.
  2. מחממים תנור ל-200 מעלות, ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. מכניסים קמח, מלח, פלפל, פפריקה ואבקת אפייה לשקית ניילון ומערבבים. מוסיפים לתוכה את שוקי העוף ומנערים לציפוי. מוציאים ומנערים כל שוק כדי להוריד עודפים ומניחים בתבנית. מברישים או מרססים בשמן.
  4. אופים שעה עד שזהוב ופריך.

עוף בתבלין משייה מרוקאי

נופר זוהר
המצרכים: 500 גר׳ שוקי עוף 4 כפות שמן קנולה 5 גזרים (350 גר׳), פרוסים במקלף 3 פלפל שושקה מתוק מיובש (אפשר למצוא בכל חנות תבלינים) 6 שיני שום, שבורות קורט כורכום 1/2 צרור כוסברה, קצוצה 1/2 כפית פלפל שחור 1 כפית מלח ים אטלנטי 4 כפות שמן זית 1 כוס מים רותחים 1/4 כפית משייה טחונה (אפשר להשיג בחנויות התבלינים, כדאי לבקש שיטחנו עבורכם טרי במקום)
7 צפייה בגלריה
נופר זוהר - עוף
נופר זוהר - עוף
(צילום: נופר זוהר)
אופן ההכנה:
  1. בסיר שטוח שמים את השמן ואת הגזרים ומטגנים על להבה בינונית עד לקרמול של הגזר.
  2. מוסיפים את השום ואת פלפל השושקה.
  3. במחבת נפרדת צורבים את העוף עם מלח, פלפל, משייה וכורכום, עד לקבלת צבע זהוב עדין.
  4. מחברים בין הגזרים המטוגנים לעוף ומוסיפים כוס מים רותחים.
  5. מבשלים עם מכסה סגור ולא פותחים את הסיר כשעה ורבע או עד שהעוף מתרכך. רק אם המים נגמרו מוסיפים עוד חצי כוס.
  6. מוסיפים את הכוסברה הקצוצה ומבשלים 15 דקות נוספות.

שוקי עוף ביין לבן ושום בסגנון ספרדי

מאיר דנון
מגישים עם פירה, פולנטה, אורז לבן, או כל תוספת העולה על רוחכם
המצרכים: 8 שוקי עוף 10 שיני שום כתושות 4 כפות שמן זית 1 כוס יין לבן יבש 1/2 ענף רוזמרין
אופן ההכנה:
  1. מחממים את השמן במחבת גדולה על אש נמוכה כ-3 דקות.
  2. מתבלים את השוקיים ומטגנים 15-20 דקות במחבת, מקפידים שהאש תהיה קטנה ככל הניתן.
  3. מוסיפים את השום ומערבבים כ-15 שניות. מוסיפים את היין הלבן, מגבירים את האש ומביאים לרתיחה.
  4. מכסים את המחבת, מבשלים כ-20 דקות נוספות, עד שהבשר מתרכך.

עוף קנטקי טריאקי

שאול בן אדרת
המצרכים: 10 שוקי עוף
לרוטב טריאקי - 200 מ"ל רוטב סויה באיכות טובה 800 מ"ל מים 10 שיני שום פרוסות 2 כפות שורש ג'ינג'ר קצוץ
לבלילת הטמפורה - 1 כוס קמח 1 כוס קורנפלור 1 כף שומשום שחור 1 כפית מלח 1 כף שומשום קלוי 200 גר' מי סודה קרים מאוד 1 כפית פפריקה אדומה
7 צפייה בגלריה
עוף קנטאקי טריאקי
עוף קנטאקי טריאקי
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מניחים את כל מרכיבי הטריאקי בסיר ומביאים לרתיחה.
  2. מניחים את שוקי העוף בסיר עם רוטב הטריאקי ומבשלים כ-10 דקות עד שהעוף שכמעט מוכן.
  3. מוציאים את השוקיים ומצננים מעט, ממשיכים לצמצם את הרוטב עד להסמכה.
  4. מערבבים את מרכיבי בלילת הטמפורה הקרה, מצפים את העוף היטב ומטגנים כ-4 דקות עד הזהבה ופריכות.
  5. מגישים עם רוטב טריאקי מצומצם מעל.

צלי עוף עם דלעות ערמונים

מיכל וקסמן
המצרכים: 5 ירכי עוף 5 שוקי עוף 5 דלעות ערמונים מקולפות חלקית, חצויות ונקיות מגרעינים 2 בצלים גדולים חצויים, פרוסים דק 4 כפות שמן זית 5-6 עלי מרווה טרייה 1 עלה דפנה 1/4 כוס סילאן ענבים או דבש 1/4 כוס רכז רימונים 1 כוס יין לבן יבש - ראוי לשתייה 10 גרגירי פלפל שחור שלמים 3 תרמילי הל שבורים - לא חובה מלח ים - לפי הטעם 2-4 כוסות מים לכיסוי העוף (תלוי בגודל הסיר)
אופן ההכנה:
  1. מקלפים את הדלעות - מחזיקים דלעת שלמה ביד, ובעזרת קולפן ירקות חד מקלפים את הקליפה הירוקה מעל הפסים הבולטים, כך שנחשף הפנים הכתום והדלעת כולה נראית כמו זברה בירוק-כתום. קוטמים את הקצוות הקשים של הדלעת, חוצים אותה לאורכה (עם כיוון הפסים) ומרוקנים מגרעינים.
  2. מכינים את הצלי - מחממים שמן בסיר גדול. מטגנים את הבצלים עד להזהבה, מוסיפים את העוף ומטגנים מעט עד שמתחיל להשחים.
  3. מוסיפים מרווה, עלה דפנה, הל, סילאן ענבים או דבש, רכז רימונים ויין. מערבבים בעדינות. מוסיפים מים עד גובה העוף ומערבבים בעדינות. מכסים ומביאים לרתיחה. מוסיפים מלח. מכסים ומבשלים ברתיחה מתונה שעה וחצי.
  4. טועמים ומתקנים תיבול. מניחים את חצאי הדלעות מעל העוף, משקים מעט ברוטב של הצלי, מכסים ומבשלים 45 דקות נוספות. מגישים עם קוסקוס, אורז או מה שאוהבים.

עוף בתנור עם בטטות ודבש

אפרת סיאצ'י
המצרכים (6-4 מנות): 8-7 שוקי עוף 1 בטטה גדולה חתוכה לקוביות 9-7 שיני שום שלמות, קלופות
לרוטב - 2 כפות שמן זית או קנולה 2 כפות רוטב סויה 2 כפות גדושות דבש 2 כפות רוטב צ'ילי מתוק
7 צפייה בגלריה
שוקיים עוף
שוקיים עוף
(צילום: אפרת סיאצ'י)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. מערבבים יחד את מרכיבי הרוטב.
  3. מניחים בקערה את שוקי העוף, קוביות הבטטה ושיני השום. מוסיפים את הרוטב ומערבבים היטב.
  4. מעבירים לתבנית וצולים בתנור כחצי שעה. מנמיכים את טמפרטורת התנור ל-180 מעלות וצולים כחצי שעה נוספת, עד שהעוף משחים והבטטות רכות.