בשיתוף האיחוד האירופי

שנת 2024 הייתה קשה במיוחד לחברה הערבית, עם שיאים חדשים של אלימות ופשיעה. במקביל התרחש בה גם שינוי חיובי מרשים: חל זינוק במספר היועצות לקידום מעמד האישה ברשויות המקומיות הערביות. "כאשר התחלנו את הפרויקט בשנת 2023, היו רק 8 יועצות בכל 85 הרשויות המקומיות הערביות, בשנה האחרונה מספר היועצות צמח ליותר מ-60", מספרת רואן חלבי, מנהלת פרויקט היועצות בעמותת "איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי". בזכות שיתוף הפעולה של "איתך מעכי" ושל "עמותת עורכי דין לקידום מינהל תקין", בתמיכת האיחוד האירופי, הן פורצות דרך בתחומי השוויון המגדרי ובונות מקום משמעותי לאלפי נשים בחיי הקהילה והמסחר בחברה.
ההתקדמות שלהן בשנה הזו מרשימה, אך רבות מהיועצות עדיין נתקלות בקשיים תקציביים והתנכרות. "ברוב המקרים, יועצת היא התפקיד האחרון שזוכה לתקצוב, אם בכלל", מסבירה חלבי. "הרבה יועצות מאיישות תפקיד נוסף, מה שמקשה עליהן למלא את תפקידן כראוי. במסגרת הפרויקט, אנו עובדים גם במישור המשפטי כדי לוודא שהרשויות מיישמות את החוק כראוי".

4 צפייה בגלריה
רואן חלבי
רואן חלבי
"הצלחנו להוביל יוזמות משמעותיות לחיזוק הביטחון הקהילתי", רואן חלבי
(פאדי אמון )

"פרויקט היועצות מעניק כלים פרקטיים שמאפשרים לנו לקדם מדיניות מודעת מגדר", מסבירה עו"ד אלה אלון, מנכ"לית שותפה של איתך מעכי. חלבי מוסיפה: "הצלחנו להוביל יוזמות משמעותיות לחיזוק הביטחון הקהילתי, כדוגמת קמפיין הסברה בליווי פיקוד העורף, גיוס נשים לחמ"ל, והכשרת נשים במסגרת סע"ר (סיוע עצמי ראשוני)" .
במהלך תקופות חירום, תפקיד היועצות התרחב משמעותית. "היועצות הפכו לכתובת לנשים שחיפשו פתרונות מיידיים למשברים", מספרת ת'ראא ספדי, יועצת לקידום מעמד האישה במועצה המקומית עין קנייא. "בין אם מדובר בהכוונה לתמיכה כלכלית, איתור מסגרות לילדים או מתן מענה רגשי, הן היו שם כדי לעזור".
"כל אישה היא מיוחדת, ולכולן מגיעות הזדמנויות שוות", אומרת ספדי. החזון שלה כולל יצירת מרחב שבו כל אישה תדע את זכויותיה ותקבל את ההזדמנות שמגיעה לה. "לשמחתי, אצלנו במועצה מעודדים ונותנים אור ירוק לענייני קידום מעמד האישה".

4 צפייה בגלריה
אלה אלון
אלה אלון
"אנחנו רוצות לראות מצב שבו כל רשות מקומית לא רק ממנה יועצת, אלא מעניקה לה סמכויות אמיתיות", אלה אלון
(מאיה חבקין )

להסיר חסמים, לפתוח דלתות: להתפרנס מהמסורת
ריטה סואעד, עובדת סוציאלית קהילתית ויועצת לקידום מעמד האישה מהחברה הבדואית, פיתחה מודל המונה ארבעה מישורים לתמיכה בנשים בשלבים שונים של חייהן: "המישור האישי והראשון הוא קבוצות תמיכה לנשים, קורסים להעצמה והפניה לשירותים סוציאליים. השני הוא המישור האקדמי. הוא נועד להסרת חסמים להשכלה גבוהה באמצעות הכשרות מקצועיות, לימודי עברית, פסיכומטרי, וסיוע במימון קורסים לנשים שמעוניינות ללמוד", היא מפרטת.
"המישור השלישי, התעסוקתי, הוא מיפוי נשים לא מועסקות וגיוס מכללות וגופים מקצועיים להכשרתן בתחומים שונים", אומרת ריטה. כדי ליצור סביבה נוחה ללמידה, היא דאגה לכך שכל ההכשרות יתקיימו בתוך היישוב. "המישור הרביעי הוא החברתי- פנאי" היא מסבירה. "טיולים להכרת הארץ, חיבור לנשים מקהילות אחרות, ותוכניות ייחודיות כמו חקר צמחי המרפא המסורתיים של נחל ציפורי והפיכתם למקור פרנסה".
"אני יודעת מה הכוחות ומה החסמים של נשים בדואיות, כי אני חוויתי אותם בעצמי", אומרת ריטה. "אני רואה נשים מוכשרות עם פוטנציאל אדיר שלא נחשפו להזדמנויות בגלל נסיבות חברתיות. אני כאן כדי לשנות את זה – כדי שכל אישה תוכל לפרוץ את הדרך שלה אם רק ניתן לה את הכלים והתמיכה הנכונה".

4 צפייה בגלריה
ריטה סואעד
ריטה סואעד
"אני יודעת מה הכוחות ומה החסמים של נשים בדואיות, כי אני חוויתי אותם בעצמי", ריטה סואעד
(אסמאעיל אבו אלהיגא)

כשנשים מובילות, כולם מרוויחים: השותפות שמקדמת שינוי
החיבור עם האיחוד האירופי נוצר דרך הערכים המשותפים להם ול"איתך מעכי". "הם מכירים בכך שכאשר נשים שותפות לתהליכי קבלת החלטות, המדיניות שנוצרת מתאימה לא רק לנשים עצמן, אלא לכלל החברה" מסבירה אלון. "האיחוד האירופי מסייע לנו לקדם חלוקה שוויונית יותר של התקציב, להרחיב את הפעילות שלנו ולדאוג לכך שהנשים לא יישארו ללא ייצוג הולם. אנחנו מאמינות שבעזרת עבודה מתמשכת ושיתופי פעולה רחבים, נוכל לתת מענה לחסמים האלו ולהביא לשינוי אמיתי – שקולות נשים ממגוון האוכלוסיות יישמע".


4 צפייה בגלריה
תראא ספדי
תראא ספדי
"כל אישה היא מיוחדת, ולכולן מגיעות הזדמנויות שוות", תראא ספדי
(סנד דעבוס)

בזכות היועצות שהוכשרו, רשת הנשים הזו הולכת ומתרחבת, מחוללת שינוי של ממש, ומשאירה חותם אמיתי בשלטון המקומי ובקהילות שבהן הן פועלות. זהו לא רק סיפור על הצלחה מקומית – אלא על מהפכה שקטה שמתרחשת ממש עכשיו, ומעצבת את עתידן של אלפי נשים ברחבי הארץ. "בעבר, נשים רבות כלל לא ידעו מהן הזכויות שלהן או למי לפנות", מספרת ספדי בהתרגשות. "היום הן מבינות שהן יכולות לפנות אלינו – ויש להן כתובת ברורה".
עו"ד אלון מאמינה כי חמש השנים הבאות יהיו קריטיות להטמעת חשיבה מגדרית בשלטון המקומי. "כדי להבטיח שהקולות האלו לא ימשיכו להיעלם, אנחנו זקוקות למשאבים משמעותיים", היא מסבירה "התמיכה של האיחוד האירופי היא זו שמאפשרת לנו להשפיע ולהגיע לקהלים חדשים".
השאיפה של נשות עמותת "איתך מעכי" מאוד ברורה. "אנחנו רוצות לראות מצב שבו כל רשות מקומית לא רק ממנה יועצת, אלא מעניקה לה סמכויות אמיתיות ותקציבים שיאפשרו לה לפעול", אומרת אלון. "ככל שהדבר יקרה ביותר רשויות, כך נראה שינוי רחב היקף שיביא לשיפור ממשי באיכות חייהן של נשים בישראל".
פורסם לראשונה: 10:12, 05.03.25