בשיתוף לקט ישראל
ריאיון אולפן גידי כרוך - מנכ"ל לקט ישראל
(צילום: מיקי שמידט)
המלחמה יצרה משבר כלכלי עמוק, אך גם הזדמנויות לשינוי. בארגון לקט ישראל, העוסק בהצלת מזון והעברתו לנזקקים, נאלצו לשנות את מודל הפעילות בעקבות המצב: "קודם כל, כולנו הושפענו מזה", אומר גידי כרוך, מנכ"ל הארגון, בראיון למשדר החדשות של ynet. "בלקט ישראל ספציפית, יש לנו עניין של הצלת מזון ויש עניין של חלוקת המזון לנזקקים. ואז מגיע 7 באוקטובר, ואנחנו צריכים להחליט מה אנחנו עושים".
האתגר היה כפול: כל הדרום, אזור המהווה את "סל המזון" של ישראל, היה מושבת בשל הלחימה. "החלטנו להיות אקטיביים, ולשנות את דרך העבודה שלנו ולהתחיל לרכוש מזון, בניגוד לגמרי לתוכנית העסקית ולמטרה של לקט ישראל", מספר כרוך. "זיהינו שהקהל שלנו, החקלאים שמסייעים לנו כל השנה, הם הכי נפגעו, ואנחנו צריכים לעמוד לצידם".
מתנדבים במקום עובדים זרים
כשלושה שבועות לאחר פרוץ המלחמה, החל הארגון גם בגיוס מתנדבים שיחליפו את העובדים הזרים שעזבו. "נכון שרוב העובדים במגזר החקלאי הם עובדים תאילנדים חרוצים. אבל אסור לשכוח שהיו גם 30-40 אלף עובדים מאיו"ש ומעזה שנכנסו לישראל, והם כמובן לא חזרו, ולא נראה לי שבעתיד הקרוב הם יחזרו. אז עדיין חסרים עובדים בחקלאות", מסביר כרוך.
77% מהישראלים זורקים פירות וירקות
סקר שנערך על ידי חברת מדגם - ללקט ישראל בשיתוף עם ידיעות אחרונות - חושף נתון מטריד: 77% מהישראלים זורקים פירות וירקות שלא נאכלו. "אנחנו זורקים בכמויות", אומר כרוך בתגובה. "קודם כל, בשדות נזרקת תוצרת שחקלאי לא יכול לשווק, ואנחנו לצערי לא מצליחים להגיע להציל הכל".
הסקר התמקד גם בבזבוז המזון הביתי: "חלק מזה זה בוודאי אותו מלפפון שנרקב, כי הוא ישב במקרר צמוד לעגבנייה, וזה לא טוב לשים עגבנייה ומלפפון ביחד באותה מגירה", מסביר כרוך. "אנחנו זורקים גם פירות, המון המון פירות, ברגע שהם נעשים קצת שחרחרים וקצת כתמים עליהם, זורקים. אנחנו פשוט ממהרים לזרוק לפני שאנחנו חושבים מה בעצם אפשר לעשות".
הקשר ליוקר המחיה
למרות יוקר המחיה הגואה, ישראלים עדיין קונים יותר מדי וזורקים בהתאם. לתופעה זו השלכות כלכליות ישירות: "אף אחד לא פראייר במדינה", אומר כרוך בגילוי לב. "חקלאי שמתכנן כבר את הייצור, הוא יודע שיהיה לו בלאי מסוים, אז הוא מוסיף את זה לעלויות. המשווק, הקמעונאי, כולם מוסיפים כבר את האובדנים שלהם למחיר של אותה עגבנייה מסכנה שנקטפה בשדה. וככה המחיר בעצם עולה, וככה גם עולה יוקר המחיה".
לדבריו, לפירות וירקות יש השפעה של 11% על מדד יוקר המחיה, ולכן הבזבוז משפיע ישירות על הכיס של כולנו.
איך משנים את ההרגלים?
"מודעות. זה רק עניין של מודעות", קובע כרוך. "היום אני חושב שהמודעות הזאת היא הרבה יותר חשובה מבעבר, כי אנחנו רואים גם את ההשפעה על גזי החממה, ההשפעה החברתית, הכלכלית, ובוודאי גם הבריאותית. ככל שאנחנו נמעט להשמיד וככל שנצרוך יותר נכון, יש סיכוי שגם נהיה קצת יותר בריאים".
הישג: הצלת מזון בשווי 333 מיליון שקלים
למרות האתגרים, לקט ישראל הצליחה השנה להציל מזון בשווי 333 מיליון שקלים. "הפעילות שלנו מתמקדת בהצלה של פירות וירקות ומזון מבושל", מסביר כרוך. "אנחנו שולחים את הרכזים שלנו לשדות שחקלאים לא קטפו, מכל סיבה שהיא".
אחת הסיבות הנפוצות: תוצרת שלא נראית מספיק טוב למדפים, למרות שהיא ראויה לאכילה. "חקלאי שיש לו עגבניות והן בשלות מדי, הן עדיין יפות ואדומות, אבל עד שזה יגיע לקמעונאים ולצרכנים, הן כבר יהיו רכות, אז מראש הם מוותרים על השדה. אנחנו מגיעים, קוטפים ושולחים את זה הלאה", הוא מתאר. בנוסף, הארגון אוסף מזון מבושל מצה"ל, ממטבחי חברות היי-טק ומגופים נוספים - מזון שלפני פעילות הארגון היה פשוט נזרק לפח.
"לקט ישראל היום מספקת מזון ל-415 אלף אנשים מדי שבוע", מציין כרוך. "זה נתון מפוצץ. כל יום אנשים אוכלים משהו מהתוצרת שלקט ישראל מחלקת, ולפני כן זה היה נזרק. ויש עוד המון מה לעשות".
לדבריו, ישראל היא מקום אידיאלי להצלת מזון בגלל מרחקי הנסיעה הקצרים ושפע התוצרת החקלאית: "זה בעיקר טווחי נסיעה, וכשטווחי הנסיעה כאלה קצרים וכמות התוצרת החקלאית היא כזו גדולה, אפשר להציל עוד המון".
הארגון אוסף מצה"ל למעלה מ-2.2 מיליון ארוחות בשנה - כל ארוחה כוללת מנת חלבון, פחמימה וירק.
אתגר הבריאות: 21% מההורים מצמצמים רכישת תוצרת טרייה
נתון מדאיג נוסף שעלה מהסקר: 21% מהורים לילדים צעירים מצמצמים רכישת תוצרת טרייה בשל המחירים הגבוהים. "צריך לדעת איך לקנות", אומר כרוך. "אחד הדברים שאנחנו עושים זה סדנאות תזונה, שבהן אנחנו מסבירים גם לילדים. יש לנו פרויקט של עשרה בתי ספר שמקבלים מאיתנו חינוך וסיוע בתוצרת חקלאית". האתגר אמיתי, מסביר כרוך: "הפירות והירקות הם יקרים יחסית, והם לא ממלאים את הבטן כמו מזונות אחרים, אז אין הרגשת שובע גדולה. אבל הם קריטיים לתזונה ולבריאות שלנו, בטח של ילדים".
הטיפ הכי חשוב לצרכנים
לשאלה על טיפ אחד חשוב לצרכנים, משיב כרוך ללא היסוס: "לא ללכת לקניות אף פעם רעב. באמת, כשאת הולכת לקניות רעבה, את תקני מכל הבא ליד. לכו בצורה רגועה יותר, כמה שאפשר, ובאמת תבדילו בין הדברים ותקחו את מה שצריך".
כרוך מדגיש גם נתון חשוב שהתגלה בסקר: "אנשים רואים בחקלאות הישראלית כאחד מעמודי התווך של הקהילה בישראל, וזה מאוד חשוב. זה לא בא כל כך לידי ביטוי, כי לא כל כך מדברים על החקלאות. בזמן המלחמה דיברו, אבל אחר כך זה קצת דעך".
הוא מסיים עם עצה נוספת לצרכנים: "לא צריך להימנע מירקות שלא נראים הכי טוב - אותו גזר שיש לו שני קצוות או חצילים עם 'אף'. אנשים מסתכלים על זה ואומרים לא, אבל זו תוצרת טובה לגמרי".
פורסם לראשונה: 03:31, 12.03.25