בשנת 2010 בגלישה אקראית בחדשות ב-ynet נתקלתי בכתבה על פסק דין חדש בשם "פסק דין הרשקו" שבו בית המשפט העליון קבע שישראלים שעלו מרומניה והיו בחיים בזמן המלחמה, זכאים לגימלה חודשית כניצולי שואה ממדינת ישראל. עד מועד זה רק ניצולים יוצאי רומניה שהיו במחנות או בגטאות היו זכאים לגימלה. עשרות אלפי ישראלים שחוו את זוועות המלחמה ברומניה ולא היו במחנות או בגטאות הפכו בעקבות פסק דין זה לזכאים לגמלה חודשית.
אני בן של ניצולי שואה יוצאי רומניה שהיו ילדים בזמן המלחמה באזורים שונים של רומניה. כשסיפרתי להוריי על פסק הדין, הם פטרו אותי שהם לא מאמינים שאחרי כל-כך הרבה שנים, הם אכן יקבלו בפועל פיצויים למרות פסק הדין. לאחר מספר חודשים אחרי שדאגתי שהם יקבלו את הגימלה, ולא רק הם אלא כל בני המשפחה הקרובה והרחוקה וחבריהם ומכריהם, למדתי מהקשר עם ניצולים רבים מחוג המשפחה והחברים שרבים לא מודעים לזכויות שלהם וכך הפכתי עם הזמן למקור מידע עבור רבים. מאז ועד היום אני עוסק בכך בהתנדבות.
2 צפייה בגלריה
בדידות ומצוקה. ניצולי שואה בישראל
בדידות ומצוקה. ניצולי שואה בישראל
"כשמגיעים אליי ניצולים, אני שמח לעזור לכוון ולהדריך כיצד עליהם לממש את זכויותיהם"
(צילום: sjutterstock)
לרגל יום הזיכרון הבינלאומי לשואה שצויין לאחרונה לפניכם מספר זכויות חדשות שעודכנו לאחרונה:
יוצאי תוניס: בשנה האחרונה יוצאי תוניס שנולדו עד פברואר 1944 ועלו אחרי 1953, ולכן קיבלו עד היום רק מענק שנתי, זכאים לקבל קצבה חודשית.
יוצאי בולגריה: בשנים האחרונות הביטוח הלאומי הגרמני הכיר בעשרות ערים ברחבי בולגריה כערים שהיו למעשה "גטאות פתוחים" ולכן מי שנולד עד 1937 זכאי לקבל פנסיה סוציאלית מגרמניה שניתנת בנוסף לקצבה החודשית שהם מקבלים מישראל כניצולי שואה.
יוצאי רומניה ויורשיהם: בשנים האחרונות הביטוח הלאומי הגרמני הכיר בעשרות ערים ברחבי רומניה כערים שהיו למעשה "גטאות פתוחים" ולכן מי שנולד עד 1937 זכאים לקבל פנסיה סוציאלית מגרמניה שניתנת בנוסף לקצבה החודשית שהם מקבלים מישראל כניצולי שואה. גם היורשים שהם האלמנים או דור שני, יכולים לקבל זכויות ע"פ הקריטריונים של חוק הגטאות הגרמני.
יוצאי עירק: זכאים למענק שנתי אם היו בחיים בזמן פרעות ה"פרהוד".
פעילות זו הפכה למיזם חברתי שהפך ממיזם מקומי בלבד עבור ניצולי שואה בישראל למיזם בינלאומי, עבור ניצולי שואה מכל העולם. בזכות רשת האינטרנט המידע אודות הזכויות פורסם באתרי אינטרנט שונים ברשת, בפייסבוק, בעיתונים ובמקומונים וכן הקמתי אתר אינטרנט בספרדית, צרפתית, אנגלית, גרמנית, פורטוגזית ובקרוב יתווספו שפות נוספות, שיש בו את מרבית הזכויות העדכניות נכון להיום.
2 צפייה בגלריה
יצחק הרצוג ושורדי השואה
יצחק הרצוג ושורדי השואה
שורדי השואה עם הנשיא יצחק הרצוג בבית הנשיר
(צילום: קובי גדעון, לע"מ)
בעקבות הפרסום והפצת המידע הגיעו אליי ועדיין מגיעים מידי חודש ניצולים מכל העדות – מכל אירופה שהייתה תחת כיבוש גרמני והשפעה גרמנית, וכן מצפון אפריקה שגם הייתה תחת כיבוש והשפעה גרמנית. כשמגיעים אליי ניצולים, אני שמח לעזור לכוון ולהדריך כיצד עליהם לממש את זכויותיהם.
לשמחתי בעקבות הפעילות הזו, הזדמן לי להכיר עמותות נפלאות שמטפלות בנושאים שונים שקשורים לשואה. כמו "העמותה לעזרה מיידית לניצולי השואה" שמנוהלת ע"י מלאכים מתנדבים, "העמותה להנצחת מורשת השואה", איתן אני פועל בשיתוף פעולה הדוק.
לתדהמתי כאמור, עם הזמן הפכתי למוקד מידע בינלאומי, יוצרים עימי קשר יהודים מרחבי העולם – אירופה, ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה, דרום אמריקה, לצערי הרב יש עדיין ניצולים רבים שעדיין לא מימשו את הזכויות שלהם והם נמצאים במצב כלכלי קשה ומאוד זקוקים לעזרה זו. בזכות הפרסום בפייסבוק רבים נחשפים לנושא הזכויות. אני מפעיל עמודי פייסבוק בעברית בשם "זכויות עדכניות לניצולי השואה", ובאנגלית בשם: Updated rights of Holocaust survivors.
הפעילות ההתנדבותית הזו דורשת השקעה רבה וזמן רב. רבים שואלים אותי איך יש לי זמן ורצון לעשות זאת. אנשים שעוסקים בפעילויות חברתיות או התנדבותיות יודעים שהתשובה מאד פשוטה - בנתינה יש תמורה עצומה. בכל פעם שאני מדבר עם ניצולי שואה שמספרים לי את הסיפור האישי שלהם אני מרגיש שעצם השיחה עם אדם צעיר יחסית שמתעניין בהם ובסיפור שלהם וחשוב לו לעזור להם לממש את הזכויות שלהם גורמת להם להרגשה טובה. במיוחד מרגש אותי כל פעם מחדש שלאחר מספר חודשים או שנה, כשהם מקבלים את הזכויות ואת הכסף בפעם הראשונה, במקרים רבים הניצולים כל-כך נרגשים לספר שלמרות שהיו מאוד סקפטים, הם הצליחו לקבל את הזכויות שלהם והתודה שלהם גורמת לי לאושר ומוטיבציה להמשיך בפעילות היומיומית לטובת ניצולי השואה.
מדי חג אני מקבל עשרות שיחות טלפון מניצולים שהייתה לי הזכות לעזור להם במשך השנים, הם מתקשרים לאחל לי ולמשפחתי חג שמח וסתם לשוחח ולשמוע מה שלומי ולספר מה שלומם ומה חדש אצלם. כל טלפון כזה ממלא אותי סיפוק ושמחה ואנרגיה רבה להמשיך בפעילות החשובה הזו.
  • קוראים שמתעניינים בזכויות השונות לניצולי שואה ועבור היורשים של יוצאי גטאות, מוזמנים להיכנס לאתר שלי ולקרוא מידע תמציתי אודות הזכויות העיקריות שיש כיום לניצולי שואה. גם לאנשים שהיו תינוקות בזמן המלחמה ואפילו עוברים. אנא הרגישו חופשי ליצור עימי קשר במייל או להשאיר הודעה בטלפון: 055-6665123.