בשיתוף רשת החינוך עתיד
פרויקט עתיד יצירתי רשת חינוך לעתיד
(עריכה: עמית ברקוביץ | צילום: ירון שרון )
בשנה מורכבת כמו זאת, מוזיקה ואמנות מקפלות בתוכן את היכולת לחבר, לאחד ולרומם את הרוח. ברשת החינוך "עתיד" הבינו את הפוטנציאל הטמון בכך, והקימו את "עתיד יצירתי", במה שמזמינה תלמידים מכל רחבי הארץ להשמיע את היצירה והכישרון שלהם. התלמידים שלחו אודישנים מצולמים לנבחרת שופטים מקצועית, שצפתה בכל התוצרים המרשימים, ובחרה תשעה להופיע בערב השיא. כחלק מהפרויקט יצרו התלמידים ביצוע משותף מרגש לשיר 'מחכה' של ריטה ועידן רייכל בשלוש שפות: עברית, ערבית ואנגלית, על רקע צילומים מרגשים של חזרתן של התצפיתניות שהיו חטופות בשבי החמאס.
המופע עורר שמחה והתרגשות רבה למוזיקאים הצעירים, בליבה של תקופה קשה מאד. השירים שבחרו לכתוב ולבצע מהווים מיקרוקוסמוס לקשיים הרבים שעוברים על הנוער מאז השביעי באוקטובר, ולדרך בה הם חווים את האבל הקולקטיבי הרב במדינה. כך למשל, עומר פיינשטיין, תלמיד בעתיד נווה נחום באר יעקב, כתב והלחין שיר שעוסק בנפגעי המלחמה מדרום הארץ. "הוצאתי שיר שנקרא 'מלאכית' בשנה שעברה", מספר פיינשטיין. "זה שיר שמספר על מישהי שהייתה גרה בדרום ובזמן המלחמה היא נהרגה".
עפרי ענבר, תלמידה בכפר הנוער עתיד רזיאל הרצליה, בחרה לבצע שיר שנוצר מתוך משבר אישי. "אני מבצעת את השיר שלי על תקופה שעברתי במעבר לפנימייה", היא מספרת. "השיר עוסק בכל התחושות שבמעבר, כי זה שינוי מאוד גדול". גם מושקה אבני, תלמידה בעתיד שחר, בית שמש, כתבה שיר אישי. "לשיר שלי קוראים 'אתה לי הכל'", היא מסבירה. "הוא מדבר על אמונה, על החיבור שלי עם הקדוש ברוך הוא, על כל הקשיים שנלווים לדרך".
פיינשטיין מרגיש שזה רגע שבו התלמידים לא נמדדים רק בהישגים ובציונים, אלא ביצירתיות, מקוריות ובאינדיבידואליות שלהם. עבורו, מדובר ביותר מתחרות, אלא באפשרות להבעה עצמית של המהות הפנימית. "מחברת עם אזרחות, מתמטיקה וכל הדברים האלה זה לכתוב, לשנן, ושם זה נגמר", הוא מסביר. "כשמוסיפים משהו מהמוזיקה, מהחיים, מהנשמה, זה נותן סיבה לחייך. סיבה לקום, להגיד 'וואלה, אני רוצה ללכת לבית ספר'. אני רוצה לקחת חלק בפרויקט כזה. כי שם יראו אותי, כמו מי שאני, כמו תלמיד שהוא לא רק בין ספרים, אלא גם עם נשמה שבא ועושה משהו מהאומנות, מהלב".
פרויקט עתיד יצירתי הוא ארצי, וככזה הוא מגוון וכולל מוזיקאים ויוצרים צעירים מכל שכבות האוכלוסייה. "יש פה אנשים מכל כך הרבה סוגים, יש פה מישהו שעלה לארץ לפני כמה חודשים מרוסיה, ויש פה מישהי ערבייה ודתיות וחילונים וכולם ביחד, ורואים איך המוזיקה מחברת בין כולם", מספרת ענבר. "אני חושבת שבית ספר לחיים זה לא רק לימוד וכתיבה וידע", מחזקת מופיעה נוספת, רגע לפני העלייה על הבמה. "גם הרגשות שלנו, להביע את עצמנו, והדרך הכי טובה שלנו להביע את עצמנו זה מוזיקה".
התמיכה שמקבלים המוזיקאים הצעירים מהצוות החינוכי מעצימה את יכולת המסוגלות שלהם. הגיטריסט יונתן פז, תלמיד בעתיד נכו"ן, כפר אורנים, מדגיש את חשיבות התמיכה שהוא זוכה לה מהמסגרת הבית ספרית: "אני מרגיש שכל כך תומכים בי שזה מדהים. אני עכשיו באמצע חזרות לפני המופע הגדול, ממש מתרגש, שמח להיות פה", הוא משתף בחיוך. "בהתחלה לא חשבתי בכלל להשתתף. כל החברים שלי תומכים בי, מתים על כל התחרות הזאת, וממש תומכים בי כל הדרך, גם בית הספר. המנהלת, כל המורים, יש תמיכה ענקית מבית הספר".
יוסי ממו, מנכ"ל רשת החינוך עתיד, מסביר שלא מדובר רק בללמוד איך לנגן ולהלחין ובמיומנות העמידה על במה. "אומנם זה ערב השקה מוזיקלי, אבל אם מקלפים את הקליפה, זו תוכנית מצוינות לימודית", הוא מדגיש.
התלמידים מחזקים, ומסבירים שעצם ההשתתפות שלהם בערב מעניק להם ביטחון בלימודים. "זה נותן לי 'פוש' להשקיע בלימודים", מסביר פז. "הייתי בא למבחנים, משקשק כולי, היום אני שמח לבוא למבחן, ברמה כזו. אני מרגיש שכל כך תומכים בי שזה באמת מדהים".
ממו מפרט את העקרונות הפדגוגיים שעומדים מאחורי הפרויקט, שמבוססים על היות התלמיד חלק מהחברה. "התפיסה החינוכית שלנו, פרט מעצים קהילה, קהילה מעצימה פרט, ממש מיושמת פה הלכה למעשה", הוא מפרט. "אנחנו רואים את התלמיד, הפרט, ומאירים עליו זרקור. זה מחזק את כל הכיתה שלו, את כל בית הספר שלו, את כל העיר שלו. יש פה משהו שעוטף את כל הקהילה מסביב, ומייצר גאוות יחידה שמעצימה את כל הקהילה, לא רק את התלמיד שמשתתף במיזם הזה".
בשיתוף רשת החינוך עתיד