רס"ן אביתר זיתוני מרמת-גן, מ"פ בביסל"ח שנפצע באורח אנוש ואיבד שישה מלוחמיו בקרב בקיבוץ כיסופים ב-7 באוקטובר, ישתתף במרתון "בנק לאומי תל-אביב" שיתקיים מחר (שישי) ביוזמת עיריית תל-אביב-יפו במקצה לחצי מרתון עם אופני יד, יחד עם חבריו מקבוצת אופני היד של ארגון נכי צה"ל.
4 צפייה בגלריה
רס"ן אביתר זיתוני
רס"ן אביתר זיתוני
רס"ן אביתר זיתוני, לפני הפציעה. "זכות גדולה להשתתף באירוע"
(צילום: מהאלבום הפרטי)
"נפצעתי בקיבוץ כיסופים מירי ברגל ימין ונפגעתי בעורק הראשי", מספר זיתוני. "פינו אותי אחרי כמה שעות. עוד באמבולנס כבר איבדתי הכרה. פינו אותי לסורוקה, שם הייתי מורדם ומונשם. אחרי שלושה ימים פינו אותי עם מסוק של מד"א לתל השומר. נלחמו להציל לי את הרגל. הורידו לי את רוב השריר. רק אחרי שהתעוררתי, כעבור 12 יום, הבנתי את גודל האירוע במדינה.
"בת הזוג שלי שיר, אמא שלי והפסיכולוגית הסבירו לי שיש מלחמה ומעל 1,000 נרצחים ויותר מ-200 חטופים. הבשורה הקשה מבחינתי הייתה שאיבדתי שישה לוחמים שלי בקרב - רב"ט מתן מלכה, סמל עומרי פרץ, רב"ט בר יענקלוב, סמל רגב אמר, סמל לביא בוחניק וסמל אדם אגמון זכרם לברכה. כל זה כשאני מחובר לצינורות ומרותק למיטה".
ואז החל תהליך השיקום המורכב. "עברתי יותר מעשרה ניתוחים. בין המחלקות שעברתי בשיבא עברתי גם טיפולים מצילי חיים. בהמשך התחלתי תהליך סיזיפי, פיזית ונפשית. מהבוקר וכמעט עד הערב היו טיפולים, כשהגוף חלש ואתה צריך לחזק את עצמך פיזית ומנטלית.
"כל פעם הצבתי לעצמי יעדים קטנים. היעד המרכזי היה להגיע לטקס הסיום בקורס מ"כים, של החיילים שלי", אומר זיתוני. "בשיקום עצמו יש נפילות, אבל אתה מבין שאתה לא סתם כאן. זה בשביל עם ישראל והגיבורים שנפלו עד היום"
"כל פעם הצבתי לעצמי יעדים קטנים. היעד המרכזי היה להגיע לטקס הסיום בקורס מ"כים, של החיילים שלי. אמרתי לעצמי שלא משנה בכלל באיזה מצב אני אהיה, זה יעזור לי".
לשם הוא הגיע באמצעות אמבולנס כשהוא יושב בכיסא גלגלים. "הייתי איתם ברחבת המסדרים, וזה נתן לי כוחות ומוטיבציה להמשיך בתהליך. בשיקום עצמו יש נפילות, אבל אתה מבין שאתה לא סתם כאן. זה בשביל עם ישראל והגיבורים שנפלו עד היום".
עוד לפני הפציעה, השתתף אביתר באירועי המרתון ובמרוצי הלילה של תל-אביב. בפברואר 2024 הגיעו לשיקום נציגים מארגון נכי צה"ל עם אופני יד שמותאמים לנכים.
4 צפייה בגלריה
רס"ן אביתר זיתוני, בזמן האשפוז בבית החולים
רס"ן אביתר זיתוני, בזמן האשפוז בבית החולים
זיתוני בזמן האשפוז בבית החולים. "רק אחרי שהתעוררתי, כעבור 12 יום, הבנתי את גודל האירוע"
(צילום: דובר צה"ל)
"ניסיתי והתאהבתי. ריצה אני לא יכול עדיין לעשות ומתישהו יהיה לי סד מיוחד, אבל קיבלתי אופני יד ואני מתאמן שלוש פעמים בשבוע. אני רוכב מהדר יוסף ליפו וחזרה, 30-20 ק"מ בכל פעם. נרשמתי למקצה אופני היד במרתון. אין מצב שאני מפספס את זה. אני מבין שגם הצבא מעורב ואמרתי שאני חייב לעשות את זה איכשהו.
"מבחינתי זה מטורף שאני מגיע לאירוע. זו זכות גדולה. אני שמח ונרגש להזנקה שתהיה כבר ב-06:00, ביום שישי על הבוקר. אני מתעורר לפני כולם!".
לזיתוני חשוב להעביר מסר בעצם ההשתתפות במרתון: "לא לשכוח מה עשינו ומה אנחנו עדיין עושים. בזכותנו ובזכות הנופלים אנשים מצליחים לקיים את השגרה שלהם. שנמשיך להיות מאוחדים ולא נשכח מה שעברנו".

"לרוץ לזכרו של יובל - זו המשימה שלי"

משתתף נוסף במרתון הוא איתי זילבר, אביו של סרן (מיל') יובל זילבר ז"ל מרמת-גן שנפל בנובמבר 2023 בקרב בצפון רצועת עזה. איתי עדיין מתלבט אם לרוץ 10 ק"מ או 21 ק"מ במרתון.
"יש לי הרצאה שבה אני מספר על יובל", הוא משתף. "אני מתחיל ואומר שהייתה לי זכות ענקית לגדל ילד כזה. כשיובל היה בערך בן ארבע אמא שלו ואני נפרדנו, ואני זכיתי 'לקבל' את יובל ואחותו שירה עד עצם היום הזה. אצלנו בבית היו שני ערכים מרכזיים - אהבה, ו'ואהבת לרעך כמוך', ועל בסיס זה הם גדלו. יובל ידע איך לקחת כעסים, מריבות ואי-הסכמות ולהפוך אותם לאהבה טהורה ואור גדול, ולפזר על כל הסובבים".
4 צפייה בגלריה
yk14275548
yk14275548
מימין: יובל ז"ל ואיתי זילבר, במרתון ת"א ב-2019. "תחרותיים ורוצים לנצח, אבל תמיד היו סליחה וחיבוק'"
לדברי האב מאז הפרידה מאשתו לשעבר, הוא וילדיו היו "משולש שווה שוקיים שמחובר בתדר של הלב. מצד שני אנחנו כולנו תחרותיים ורוצים לנצח, אבל תמיד היו סליחה וחיבוק. מגיל צעיר יובל אהב גובה, אתגרים וסיכונים. הוא היה מצחיק נורא, מגיל צעיר כתב סיפורים ובתיכון היה בכיתת המחוננים".
אחרי שיובל סיים קורס מדריכים בצופים הוא התחיל להקים מיזמים, בעיקר לטובת נוער, ובעיקר עבור נוער בסיכון: "הוא היה ממקימי שבט 'קוממיות' בשכונת מצוקה בפרדס כץ - שהפך לשבט 'יובל' לאחר נפילתו. היה לו חשוב לעשות פעילויות לחברה ולקהילה".
איך התחילה האהבה המשותפת שלכם לספורט, ולריצה בפרט? "אני מכור לריצה וספורט, וגם יובל מגיל צעיר שיחק כדוריד והתאמן בג'ודו, ואז הכנסתי אותו לעולם הריצה והתחלנו לרוץ יחד. יובל לוקח את עולם הריצה למחלקות שלו כשהוא הופך למפקד. בפלוגה שלהם בגדוד 50 בשירות הסדיר הם הופכים למחלקה מצטיינת בתחום הריצה.
"יובל הוא חייל של המדינה, הוא רצה להיות חייל עם אפוד ומדים ורצה להיות קרבי", מוסיף האב. "המלחמה תופסת אותו בתאילנד, בסוף הטיול של אחרי הצבא. תוך כדי הטיול במזרח הוא מקבל בקשה להשתבץ בתור מפקד מחלקה בגדוד 7007 - גדוד חי"ר של יוצאי נחל, ויובל קופץ על זה, מתעקש על צו 8 ומתחיל לחפש טיסת חילוץ.
"ב-13 באוקטובר הוא נוחת בארץ, ובשבת הוא מתייצב בבסיס ללא צו 8. בתוך עזה, יובל היה אחראי על המיקומים ושם את עצמו במיקום הכי מסוכן בכוח. המחלקה מורידה צלפים, מוצאת פירים ומטענים. כשהם עברו נקודה מסוימת, יצאה חוליה מפיר שהם לא זיהו. הם ירו בו ממרחק של מטרים בודדים ופגעו בו. יובל צועק למחלקה שירו בו ושיסתערו, מסתער בעצמו והורג עוד מחבלים. הוא עבר ניתוח חירום בשטח. הוציאו אותו משם עם נמ"ר, ובמסוק בדרך לתל השומר הוא נפטר מפצעיו".
איתי זילבר: "אצלנו בבית היו שני ערכים מרכזיים - אהבה, ו'ואהבת לרעך כמוך', ועל בסיס זה הם גדלו. יובל ידע איך לקחת כעסים, מריבות ואי-הסכמות ולהפוך אותם לאהבה טהורה ואור גדול, ולפזר על כל הסובבים"
התלבטת אם לקחת חלק במרתון השנה? "האמת היא שלא האמנתי שאצליח לרוץ. במרוץ הלילה רצתי 10 ק"מ - וזה היה אתגר גדול. בריצה המסכמת לפני שבועיים קצת נפצעתי. עד לפני שבוע לא יכולתי לדרוך על הרגל, והפיזיותרפיסטית עזרה לי. עכשיו אני מתלבט אם לרוץ חצי מרתון או 10 ק"מ. מבחינתי לרוץ במרתון תל-אביב לזכרו של יובל זו המשימה שלי".

רצים ומצדיעים לכוחות הביטחון

אירוע הספורט הגדול בישראל, שבו צפויים להשתתף מעל 45 אלף רצות ורצים, חוזר אחרי שבוטל בשנה שעברה בשל המלחמה. השנה קיבלה עיריית תל-אביב-יפו החלטה כי המרתון יתקיים בסימן הצדעה לכוחות הביטחון מכל מערכות ישראל.
לראשונה, יתווסף למקצי המרתון המוכרים והאהובים מסלול "ניצחון הרוח" - מסלול 3 ק"מ מיוחד ומרגש, המוקדש לפצועי מלחמת "חרבות ברזל", לנכי צה"ל וכוחות הביטחון מכל מערכות ישראל. במקצה זה ישתתפו גיבורות וגיבורים שבמעשיהם ובגבורתם מוכיחים שהרוח האנושית חזקה מהכאב, מהאתגרים ומכל מכשול בדרך.
במסלול זה, יוכלו המשתתפים שזקוקים לכך, להיעזר ברץ מלווה שיסייע בדחיפת כיסאות גלגלים ובסוגי ליווי נוספים בהתאם לצורך.
4 צפייה בגלריה
yk14275429
yk14275429
מימין: אביתר זיתוני ואיתי זילבר. מתכוננים ביחד
(צילום: שאול גולן)
השנה מחבק מרתון בנק לאומי תל-אביב גם את צה"ל ואת כוחות הביטחון: הפקת המרתון איפשרה את הרשמתם של מעל 2,500 חיילות וחיילים בסדיר ללא עלות, והשתתפות במחיר סמלי של שקלים בודדים למשתתף לכ-10,000 נשות ואנשי מילואים ומשרתי קבע ובני משפחותיהם. בנוסף, יוקם בעיר המרתון מתחם מפנק בו יוכלו להתרענן לפני ואחרי הריצה.
ראש עיריית תל-אביב-יפו, רון חולדאי, אמר כי "לאחר דחייה של שנה בעקבות המלחמה, מרתון תל-אביב 2025 יחזור במלוא עוצמתו. המרתון הוא אירוע חשוב של העיר שלנו, עיר שנושמת וחיה ספורט. בימים אלה חשוב לזכור כי ספורט הוא לא רק בריאות לגוף אלא גם ריפוי לנפש.
"בעזרת הספורט אנחנו יכולים להרשות לעצמנו גם לכאוב וגם להתנחם, ולזכור שבזכות הגוף והנפש הצלחנו להתגבר על אתגרים רבים. גם הפעם נצליח ונבנה מחדש. אנו גאים להמשיך ולקיים את המרתון הייחודי הזה שמחבר את כל המדינה. אני מזמין את כולם וכולן להצטרף ומייחל שנראה את החטופים והחטופות שלנו בהקדם איתנו, ביחד".
פורסם לראשונה: 00:00, 27.02.25