מי? תמר זילברשטיין (32), ראש ענף תחבורה בארגון "כוח לעובדים". נשואה, גרה בבת גלים בחיפה, אוהבת צפרות, לקרוא ספרים ולטייל.
בארגון "כוח לעובדים" היא עובדת כבר שלוש שנים, ולפני כן עבדה בארגון שעסק במאבקים למען איכות הסביבה. "הגעתי לתחום האוטובוסים כי אני מכירה בחשיבות של תחבורה ציבורית איכותית כחלק מהשמירה על הסביבה".
מחסור בנהגים? "הסיבות לכך מגוונות. ראשית, השכר הנמוך, האלימות הגואה כלפי נהגים ונהגות בשטח (עלייה של 30% ביחס לשנה החולפת), ובפרט מקרי אלימות חמורים כלפי נהגים ערבים. גם העובדה שמרבית הנהגים מועסקים בשנים האחרונות כעובדי קבלן שעובדים בסבבים שוחקים וארוכים, שעוברים ממכרז למכרז, מה שלא מאפשר להם לצבור זכויות והטבות ואין להם גם הגנה מפני פיטורין.
"כשמסתיימת תקופת המכרז, הנהגים אולי לא יפוטרו אבל יעבירו אותם לכאורה לחברת העסקה 'חדשה', וכך ימחקו להם את הוותק. באופן כזה, נהג עם ותק של עשר שנים - מעמדו שקול לזה של נהג שרק התחיל לעבוד".
שירות? "ככל שהעובדים בשירות הציבורי מקבלים זכויות נמוכות יותר, כך היחס המזלזל כלפיהם משפיע על רמת השירות שניתנת לציבור, ואנחנו מרגישים את זה כשאנחנו משתמשים באוטובוסים בעיקר במרכזי הערים. טווחי הפעילות לא סדירים, הנהגים הרבה פחות אדיבים וזהירים, ויש יותר מקרים של חבלות ונפילות של ציבור הנוסעים באוטובוסים.
"והסבבים הצפופים הללו, הם גם מה שגורם לנהגים חדשים שנכנסים לתחום להתעייף כל כך מהר, כי יש מעט מאוד הפסקות בין הסבבים. שלא לדבר על כך שכשנהג מסיים מסלול הוא צריך להתפנות, הוא צריך לאכול, הוא צריך לנוח - ואין לו את התנאים לעשות את זה. לפעמים אין אפילו שירותים מסודרים בסוף המסלול, והנהג צריך לחפש היכן להתפנות. ככה רוצים להביא צעירים למקצוע?"
3 צפייה בגלריה


"מקרי אלימות חמורים, בעיקר כלפי נהגים ערבים". נהג האוטובוס עלי מוסא, תושב מזרח ירושלים, שהותקף במרץ השנה
מה עושים? "מול האתגר הזה יזם משרד התחבורה 'פיילוט' שנוי במחלוקת - יבוא של כ-1,000 נהגים זרים, אלא שהשאלה היא מדוע לא לשפר את התנאים של הישראלים והישראליות במקום לייבא נהגים זרים? נהגים זרים זה רק פלסטר שיחריף את הבעיה, כי כשאת מכניסה אוכלוסיית נהגים חלשה יותר שקל לשבור אותה, הזכויות של כל העוסקים בתחום נשחקות.
"מה גם שמבחינת כבוד והערכה למקצוע, נהגים שכבר נשארים בתחום אומרים שברגע שייכנסו עובדים זרים, הישראלים לא יישארו".
התפקיד שלך? "אנחנו מאגדים 5,000 נהגים בענף, מטפלים באיגוד הזכויות שלהם גם מול המעסיקים וגם מול משרד התחבורה. המטרה היא לדאוג לביטחון הנהגים, להעלות את השכר, להבטיח רצף של ותק ותגמול ראוי, והתייחסות רצינית לנושא סידורי העבודה הצפופים שגורם לאנשים קושי רב בעבודה.
"הובלנו שני מאבקים גדולים והצלחנו להעלות את שכר הנהגים, שצריך עדיין לעלות. הבסיס כרגע הוא 54 שקלים לשעה. אנחנו רוצים לטפל גם בסוגיית האלימות שגורמת לנשירה של נהגים. עכשיו יש לנו יחידת אבטחה שעובדת, ואנחנו דורשים שהיא תורחב.
"אנחנו מנסים לשפר את היכולת של העובדים להשפיע על סידור העבודה שלהם, כדי שיצליחו לקיים גם את העבודה וגם את הבית. סידורי העבודה צפופים והמשמרות לא מרווחות מספיק. נהיגת אוטובוס היא משמרת מאוד קשה וארוכה בגלל תקנת שעות עבודה ומנוחה שכתובה בצורה מעורפלת, ומאפשרת למעסיקים לא להתחייב להפסקות ראויות.
"גם בזה אנחנו עכשיו נאבקים מול משרד התחבורה. שלא לדבר על כך שכיוון שעל הנהג והנהגת מופעל לחץ להספיק כמה שיותר קילומטרים בשעה, התוצאה פעמים רבות היא נסיעה פחות בטוחה, ונוסעים זועמים שמכלים את זעמם על הנהג או הנהגת, שבעצם יושבים בתוך מעין תא זכוכית שבו מראש הם לכודים וחשופים לתגובות אלימות בלי יכולת לחמוק אם מתקיפים אותם".
תמר זילברשטיין. "הגעתי לתחום בשל החשיבות של תחבורה ציבורית איכותית, כחלק מהשמירה על הסביבה" צילום: טוהר לב ג'יקובסוןנהגות? "כל התקלות בענף מתגברות כשמדובר בנשים נהגות. עניין התשתיות מקשה, כי הרבה פעמים אנחנו רואים אוטובוסים שמסיימים בנקודות קצה שלא טרחו להציב בהן חדר מסודר ושירותים, ובסוף גברים מסתדרים ונשים נתקלות בבעיה.
"אין סידורי עבודה שמותאמים ייעודית לאמהות עובדות, והחברות מצפות מנהגות לעבוד במשמרות ארוכות מאוד, וזה משפיע על אמהות צעירות או נשים שלא רוצות לעבוד בשעות הלילה המאוחרות ולהיות חשופות לאלימות".
פורסם לראשונה: 00:00, 27.05.26






