מה הייחודיות של המשרד שלך?
"המשרד עוסק בדיני משפחה, סכסוכים כספיים, צוואות ומחלוקות בתוך המשפחה. הייחודיות שלנו היא שילוב של דיני משפחה עם מקרקעין וחברות משפחתיות, שכן באתי מתחום המקרקעין. יש לי הבנה ייחודית בכל הנוגע למושבים וקיבוצים, ובשים לב שבקיבוצים ומושבים יש חוקים אחרים, שכוללים שיוך דירות, מעמד של בר רשות, הסכמים מול רמ"י.
כשעורכים צוואה למשל, או כשמדברים על חלוקת רכוש ומזונות בתיקים שמעורבים בהם נכסים וזכויות במושב או בקיבוץ, חשוב מאוד לקחת עו"ד שמבין את ההסכמים והכללים הרלוונטיים ויש לו ניסיון בנישה הזאת."
למה דווקא ענייני משפחה?
"התחלתי מתחום משפטי אחר. במשך כמה שנים טובות עבדתי כשכירה במשרד בתחום המקרקעין – מסחרי. השינוי קרה ב–2004 כשההורים שלי עברו הליך גירושין. הם כבר היו מבוגרים אחרי פרישה, וכשחיפשנו לאימא שלי עו"ד נוצר קשר מאוד טוב ביני לבין עורכת הדין שנבחרה לטפל בתיק, וכך יצא שעבדנו בשיתוף פעולה.
מאז התאהבתי במקצוע והחלטתי לעשות את השילוב בין מקרקעין ומשפחה. להרבה מבני הזוג שבאים להתגרש יש נכסים שצברו – למשל דירות, חברות ועסקים. חשוב שלעורך הדין שלהם תהיה הבנה בשניה התחומים. אני מרגישה שמדובר בשליחות, כשהבית מתפרק, הדבר הכי חשוב לך מתפרק – וזה הופך לדיני נפשות.
ליוויתי את שני ההורים שלי, גיליתי חמלה לשניהם. היה ברור מי צריך יותר עזרה וידעתי לעשות את הניתוק הרגשי, להראות את הדרך הנכונה, ולתת לכל אחד לבחור את הדרך כדי לסיים את הזוגיות."
ספרי לנו על הישג מקצועי שאת גאה בו במיוחד
"היה לי תיק שתוך כדי הליך בבית הדין הרבני הבעל נפטר, לא לפני שהוא הותיר צוואה שבה הוא מנשל את אשתו מכל הרכוש, ומעביר את רכושו לילדיו הקטינים. בצוואה הבעל מינה את אחותו לגבות אפילו שכר דירה בגין השימוש בדירה כל ימי חייה, כי הוא ייעד את הדירה לילדיו הקטינים. הוא מינה את אחותו להמשיך בהליך המשפטי מול אשתו, על מנת לנשל אותה מזכויות בעסק, בדירה.
פניתי לעורך הדין שייצג את אחות הבעל. אמרתי 'אמנם זאת צוואה של אחיך, אבל בואי נגיע לפשרה, הילדים קטינים והיא עדיין מגדלת אותם', אבל האחות לא הסכימה לפשרה בשום אופן.
כשהבנתי שזה המצב פניתי במהירות לבית הדין הרבני, והגשתי בקשה למדור אלמנה מכוח הכתובה, שכן הצדדים אומנם היו בהליכים משפטיים בבית הדין הרבני, אבל עדיין לא התגרשו.
מאחר שאני מכירה את ההלכות של בית הדין הרבני מצוין אפילו שאני קיבוצניקית חילונית, כי אמא שלי הגיעה מבית חרדי, אני לא מפחדת מבית הדין הרבני כפי שחלק מעורכי הדין חוששים. להיפך, צריך להכיר את ההלכות של הדין העברי, ולנצל בחוכמה את הבחירה מתי לפנות אליו ומתי לבית המשפט לענייני משפחה."
איך משבר הקורונה השפיע על העבודה שלך?
"הייתי המון בבתי משפט, בייחוד בכל מה שקשור לצווי הגנה. האלימות בבתים, לצערי, באוויר. גם אלה שהצליחו להחזיק את עצמם במהלך הליך משפטי, תחת קורת גג אחת, בקורונה הירבו לריב שלא לצורך.
אבל היו גם השפעות טובות, דווקא הקורונה גורמת לבני זוג להבין ששווה לחשוב פעמיים אם לפרק את החבילה באמצעות הליכים משפטיים יקרים או לתת צ'אנס לגישור שהוא בהחלט בחירה טובה וזולה יותר מהליכים משפטיים. אני מגשרת בעצמי ואני תמיד אומרת שבמקרה הכי גרוע הגישור לא יצליח ואז תלכו להליכים. בית משפט תמיד מחכה."
איך היית ממליצה לבני זוג לפעול לפני שהם נוקטים בצעד משפטי?
"בני זוג הרבה פעמים אומרים 'לא נעים לי לפעול מאחורי הגב של בן הזוג האחר'. אבל זה לא זמן של נעים ולא נעים. דבר ראשון, לפני גישור או תביעה, צריך רגע להתייעץ. להבין מה מבקשים, מה רוצים, ומה צפוי להיות בהמשך. מי שאין לו את הכלים המשפטיים עלול להפסיד כי זה קל נורא ללחוץ על מישהו שלא יודע מה את החוק והזכויות שלו.
אחרי שמקבלים ייעוץ הולכים לגישור. שרת המשפטים לשעבר איילת שקד עשתה נכון כשהפכה את הגישור בענייני משפחה לחובה. אנשים משהים רגע את הטקטיקה, ובאמת נותנים סיכוי לשיח. זה נכון כלכלית וגם מול הילדים, נותנים כבוד לעבר הזוגי שלהם."
איזה חלום מקצועי עדיין לא הגשמת?
"אני מודה שיש לי הרבה חלומות ואני נוטה להגשים אותם. לדוגמא, אני חברת קיבוץ נען, שהוקם לפני 90 שנה. נורא חרה לי שהקיבוץ ממנה נציגים למועצה ללא בחירות דמוקרטיות, אז החלטתי להפוך את ההליך לדמוקרטי והתמודדתי בעצמי מול נציגי הקיבוץ וזכיתי להיות נציגת קיבוץ נען הראשונה שנבחרה בבחירות דמוקרטיות ולא כחלק מסידור עבודה.
אני מאוד הישגית, בעלי תמיד אומר לי 'החיים זה לא תחרות' – אבל מבחינתי הכל תחרות."
מה עוד לא יודעים עליך ויכול להפתיע את הלקוחות שלך?
"אני נורא אוהבת כדורגל. יש לי שלושה בנים ושניים מהם מספיק גדולים ומשחקים כדורגל בליגה של הנערים, ואני נוסעת איתם למגרשים. אם הם עושים טעויות אני ממש כועסת – תחרותית כבר אמרנו?"

חיה לזר נוטקין, עו"ד, נוטריון ומגשרת, עוסקת בדיני משפחה וגישור
**המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.