רוחות חדשות מנשבות בשמי האטמוספירה המתחממת שלנו ומחממות את הלב. אלו לא הרוחות של הסופות ההרסניות שגברו ותכפו בשל שינויי האקלים ולא רוחות מלחמה, אלא רוחות של שינוי שמביאים הצעירים. הצעירים האקטיביסטים יוצאים להילחם על עתיד הפלנטה כי הם למדו שעתידם תלוי בבריאות הסביבה וכדור הארץ. ההפגנות של צעירי "מרד ההכחדה", המחאות של גרטה ובני דורה, וסרטים משני תודעה, כמו COWSPIRACY, SEASPIRACY ו- ׳A life on our planet׳ (של דייויד אטנבורו 'נטול הגיל'). כל אלה דוחפים לשינוי שמורגש בתגובות של מנהיגי אומות, מנשיאי ארה"ב וצרפת, ומפלגת הירוקים המתחזקת בגרמניה ועד לשינויים דרמטיים שמקדמת סין ביחס לסביבה. אבל חשוב מכך, סוחפות המוני צעירים בארץ ובעולם למודעות סביבתית ורצון לשנות. מגמות מחממות לב המעודדות את כל מי שהסביבה יקרה ללבו.
2 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
בעיצומן של הרוחות החדשות המעודדות, חברת ילדות אהובה מגלה את אזני שבתה המבריקה והערכית, שהיא לוחמת ללא חת למען הטבע והסביבה, אוכלת בשר. מה...!?!? נשמטה הלסת! אני נדהם. אבל אל נא תטעו בי, אני ער לכך שאוכלי בשר הם עדיין השולטים בכיפה. הישראלים ידועים כזוללי בשר נלהבים (וכתבות כמו זו לא מדגדגות להם, אם בכלל קוראים אותן, וסביר להניח שלא). מצד שני, ישראל הופכת למדינה טבעונית בקצב המהיר ביותר בעולם. אז למה בכל זאת הפליאה?
כי ׳גיבורת הסיפור׳ היא גם צעירה וגם מודעת, והצעירים אוהבי הטבע אינם לוקים בכשל הלוגי והסתירה המצפונית שבין אהבת טבע לאכילת בעלי חיים - יש להם את הידע הסביבתי שאין לזקנים (הסובלים מ-"בורות סביבתית"). מעבר לכך, מסורת אכילת הבשר אינה טבועה בהם עמוק, בעומק של עשורים רבים. לבסוף, אין בהם את הנאיביות של הזקנים שנתונים בקלות רבה יותר למניפולציות של חברות ענק פוגעניות לסביבה ששוכרות את שירותיהם של פסיכולוגים ויחצ"נים כדי לעצב את התודעה הציבורית, באותם דפוסי פעולה שנקטו חברות הטבק לפני 50 שנה (כפי שמראה מאמר מדעי שהתפרסם לאחרונה).
למרות זאת, המציאות טופחת על פני ומראה שעדיין יש לאן להתקדם. ישנם עדיין אוהבי טבע צעירים, מודעים ואינטלקטואלים שכושלים בהטמעת הקשר הישיר שבין אכילת בעלי חיים לפגיעה קשה בפלנטה שלנו ועתיד האנושות. לא מעט קרובים יקרים "אוהבי טבע" הם עדיין "טורפים" (חלקם מוכנים לזלול כל מה שזז). למצער, אני עצמי הייתי טורף וצייד ימי (עם רובה חצים, מסכה ושנורקל, עורג לריגוש של דג מפרפר על חץ שננעץ בו). חייתי שנים ללא ידע ומודעות לבעיה הסביבתית של אכילת בעלי חיים (גם לאחר לימודי דוקטורט באקולוגיה!). בהמשך, בעקבות שנים של מידע שהצטבר הגיעו הידע וההבנה, אך נותרה ההכחשה – למי שאוהב בשר לא קל להיפרד מהאוכל הטעים והמפתה הזה והכחשה היא פתרון משביע רצון, ערב לחיך ומרגיע דיסוננס קוגניטיבי.
כאן נעוצה הבעיה שגורמת לאנשים נבונים, אוהבי טבע ואכפתיים שחרדים לעתיד ילדיהם, להתעלם מהנזקים שהם גורמים לטבע ומהפגיעה בעתיד האנושות
מקור הבעיה בדבר המופלא הזה שנקרא "מוח האדם" וההטיות הקוגניטיביות שהוא "מכתיב" לנו בני האדם. מספר גורמים, שכל אחד בנפרד או שילובים שלהם, מעורבים ביצירת הבעיה, בהם "בורות סביבתית", אשליית ידע, הכחשה, וקוצר-רואי פסיכולוגי (או "מאיופיה מנטלית"). בורות סביבתית (environmental ignorance) היא סיבה בסיסית, שכיום נפוצה ביותר בקרב המבוגרים והזקנים (בני 40 ומעלה). אנשים שללא קשר לרמת ההשכלה שלהם אינם יודעים דבר וחצי דבר על החשיבות הקריטית של הסביבה לאדם והנזקים הקשים שאנו גורמים לסביבה. הם יכולים להיות אינטלקטואלים מבריקים בעלי הבנה מעמיקה בהי-טק, תנ״ך, גיאוגרפיה, היסטוריה וכדורגל (כמדומני ששחייה צורנית טרם הייתה בנעוריהם). אולי אפילו למדו חקלאות ותזונה בבית הספר, אבל מעולם לא למדו על הסביבה וחשיבותה לאדם.
פיצוי על החסר בידע מתקבל כאשליית ידע (knowledge illusion) – מידע שמקבלים ממומחים לכאורה ברשתות החברתיות ואתרי האינטרנט שבהם רב המידע השגוי והמטעה על המידע המדעי המבוסס. או אז, כאשר העובדות טופחות בפנינו, המפלט מגיע בצורה של הכחשה (denial) שהיא הטיה קוגניטיבית חשובה לשמירה על שפיותנו. השילוב של בורות, אשליית ידע והכחשה, יחד עם המניפולציות שעושות עלינו החברות הגדולות, בעלות האינטרסים (תעשיות בעלי החיים, תעשיות החלב, ארגוני הדיג וכו׳), מניב את התוצאות הצפויות והמקוות (מבחינתם) - ציבור מבולבל שלא מבין לעומקם את הנזקים שאכילת בעלי חיים, בכלל, ובשר בפרט, גורמים לסביבה ולבריאות האדם, כולל שינויי האקלים, זיהום, משבר העמידות לאנטיביוטיקה והפצת מחלות ומגיפות (בעיה שקיבלה תהודה בעקבות מגיפת הקורונה).
2 צפייה בגלריה
״טבלת ניחומים״ לנגמלי בשר ומזון מן החי – קיצור נזקי ההפקה והצריכה של בעלי חיים כמזון. הטבלה מתארת בתמציתיות מגוון נזקים של תעשיות מזון מן החי (כגון: תעשיות הבקר, חקלאות ימית לא מקיימת, דיג מכמורות ודיג-יתר) על בריאות הפלנטה, בריאות האדם ועתיד האנושות. (לגזור ולשמור לעידוד בעתות מצוקה, כאירועי ״נפילת חלבון מן החי״ ושיחות סלון נוקבות עם קרובים ״טורפים״).
״טבלת ניחומים״ לנגמלי בשר ומזון מן החי – קיצור נזקי ההפקה והצריכה של בעלי חיים כמזון. הטבלה מתארת בתמציתיות מגוון נזקים של תעשיות מזון מן החי (כגון: תעשיות הבקר, חקלאות ימית לא מקיימת, דיג מכמורות ודיג-יתר) על בריאות הפלנטה, בריאות האדם ועתיד האנושות. (לגזור ולשמור לעידוד בעתות מצוקה, כאירועי ״נפילת חלבון מן החי״ ושיחות סלון נוקבות עם קרובים ״טורפים״).
״טבלת ניחומים״ לנגמלי בשר ומזון מן החי – קיצור נזקי ההפקה והצריכה של בעלי חיים כמזון. הטבלה מתארת בתמציתיות מגוון נזקים של תעשיות מזון מן החי (כגון: תעשיות הבקר, חקלאות ימית לא מקיימת, דיג מכמורות ודיג-יתר) על בריאות הפלנטה, בריאות האדם ועתיד האנושות. (לגזור ולשמור לעידוד בעתות מצוקה, כאירועי ״נפילת חלבון מן החי״ ושיחות סלון נוקבות עם קרובים ״טורפים״).

זה העת להפסיק את התירוצים. הסיפורים שאנו אוהבים לספר לעצמנו כדי להרגיע את המצפון ולישון בשקט, תם זמנם - "אנחנו לא הטורפים היחידים בטבע"; "מערכת העיכול שלנו מעידה על כך שאנו אוכלי כל, כולל בשר"; "אפשר לגדל בעלי חיים כמזון בצורה מקיימת"; "צריכת בעלי חיים כמזון זו לא הבעיה החמורה ביותר של הפלנטה שלנו"; "אם כולם יפסיקו לאכול בשר, מה יהיה על בעלי החיים בחוות הגידול?", ועוד ערב רב של תירוצים.
ישנם לא מעט אתרי אינטרנט ומאמרים מפיצי מידע מוליך שולל ("פייק ניוז"), שמנסים להסביר את ההיגיון הבריאותי לסביבה ולאדם באכילת בשר, אך הם לא יכולים לעצור את התהליך, כיוון שהספרות המדעית העדכנית ברורה מאוד בנושא ומתארת בבירור את הפגיעה של אכילת בעלי חיים באדם ובכדור הארץ (ראו טבלה למעלה). כדור השלג התחיל להתגלגל והסחף של לוחמים צעירים למען הטבע והסביבה הולך ומתפשט והם יוציאו רבים מאזור "נוחות ההכחשה", יגרמו להם לחשב מסלול תזונה מחדש ולבחור בדיאטה בהתאם. הצעירים האלה יובילו לשינוי שישפר את הבריאות של כולנו ושל הסביבה ויבטיחו את עתידם ועתיד הדורות הבאים – זו הקיימות האמיתית, לא סיסמאות נבובות ו-״שטיפה ירוקה״.
פרופ' אביגדור אבלסון, אוניברסיטת תל אביב