5 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו ורוני גמזו במשל"ט הקורונה בשיבא
בנימין נתניהו ורוני גמזו במשל"ט הקורונה בשיבא
נתניהו וגמזו. אחד רוצה הגבלות, אחר הקלות
(צילום: טל שחר)
הפרויקטור רוצה להקל, חלק מהשרים דווקא רוצים להחמיר: בישיבת קבינט הקורונה היום (ב') אירע עימות ראשון בין הפרויקטור פרופ' רוני גמזו לבין כמה משרי הממשלה. הסיטואציה הייתה שונה מהרגיל - הפעם דווקא הרופא גמזו היה זה שתמך בהקלות נוספות, ואילו ראש הממשלה וכמה מהשרים העדיפו להטיל הגבלות חדשות.
שרים בקבינט מתחו לראשונה ביקורת על גמזו ממה שהגדירו "חוסר הקונקרטיות של ההצעות שהביא לשולחן". גמזו, שבמסיבת העיתונאים הראשונה שלו ובראיונות השונים לאחר מכן הביע את התנגדותו הנחרצת להטלת סגר כללי, הביע בדיון תמיכה בביטול הגבלות סוף השבוע, ובפתיחת גני שעשועים.


5 צפייה בגלריה
מרכז קניות בילו
מרכז קניות בילו
דרעי וגנץ תמכו בביטול. מתחם קניות תחת הגבלות סוף השבוע
(צילום: ניצן דרור )
פרופ' חזי לוי, מנכ"ל משרד הבריאות, תמך בהצעת גמזו - אבל כאמור חלק מהשרים סברו אחרת. כל זאת, לאחר שבמצגת שפרסם המטה לביטחון לאומי הבוקר הובעה במרומז תמיכה בסגר כללי בשבועיים האחרונים של אוגוסט.
ראש הממשלה בנימין נתניהו מנה את האופציות השונות, "במטרה להימנע מסגר כללי", וראש הממשלה החליפי בני גנץ אמר בדיון כי יש להטיל סגר מלא בסוף השבוע - או לבטל את ההגבלות בסוף השבוע. גם שר הפנים אריה דרעי ושר החוץ גבי אשכנזי הצטרפו לדבריו.
5 צפייה בגלריה
אריה דרעי
אריה דרעי
דרעי. היה פעיל בדיון
(צילום: אבי מועלם)
הסיכום בדיון היה שגמזו ייקח בחשבון את כל האפשרויות שהועלו בדיון - סגר לילי, סגר מלא בסוף שבוע, הגבלות לפי מרחב ולא לפי ענף עסקי - וייתן תוכנית מלאה שמטרתה להוריד תוך שלושה שבועות את מספר החולים היומי אל מתחת ל-400. הדרישה ממנו היא להביא הצעת פעולה קונקרטית.
שרים בקבינט אמרו כי תכננו לאשר המלצות שיביא פרופ' גמזו, אולם לדבריהם, "הוא בא לספר מה הוא רוצה לעשות בהמשך". השרים ציינו כי גמזו לא הציג המלצות קונקרטיות אלא נשאר ברמה העקרונית – ועל כן ראש הממשלה בנימין נתניהו תהה בשלב מסוים "מה ההמלצות? עם מה באתם?".
גמזו השיב לנתניהו שהוא צריך עוד שבוע עד 10 ימים כדי לבוא עם המלצות, בעוד משרד הבריאות המליץ לעצור את מגבלות סוף השבוע. לצד זאת, גם גמזו וגם משרד הבריאות אמרו שמצב התחלואה כרגע לא טוב. "עצרנו את התחלואה, אבל לא יורדים. אנחנו באזור אדום, וכמדינה יהיה מאוד קשה לפתוח את השמיים", הם אמרו.
5 צפייה בגלריה
סגר בבית שמש
סגר בבית שמש
שלוש אופציות על הפרק. מחסומים בבית שמש, ארכיון
(צילום: חורחה נובומינסקי)
הדיון בקבינט הקורונה התקיים לראשונה בהרכבו החדש והמצומצם, לאחר שלא כונס במשך חודש ימים. אחרי ארבע שעות של דיון לא התקבלו הנחיות וראש הממשלה הנחה כאמור את גמזו להביא להצבעה בישיבה הבאה, שתיערך ביום רביעי, הצעות קונקרטיות "לצמצום המגעים והורדת מספר הנדבקים".
לאחר שראש הממשלה הנחה את גמזו להביא הצעות קונקרטיות, דנו השרים בצעדים לצמצום ההדבקות. השר לביטחון פנים אמיר אוחנה הציע סגר מוחלט, אולם אף אחד מהשרים לא לקח זאת ברצינות. שר יזהר שי הציע לשקול סגר סוף שבוע מלא וגם סגר לילי בין 21:00 ל-05:00.
השר דרעי, שהיה דומיננטי בדיון, אמר: "לא ישנתי בסוף השבוע בגלל ההסתה הפרועה נגד החרדים. לצערי היו אנשים שיושבים פה בחדר שדאגו לעוות את הדברים ולהוציא בצורה מסולפת (כאילו החרדים מתנגדים לפתיחת הקניונים בסופי שבוע. א.א). התקשרו אליי בעלי עסקים מסכנים ואמרו - 'בגללך אנו לא יכולים לפתוח'. זה פשוט לא נכון. לא נשאלנו על זה. מרגע שהשר יזהר שי הציע סגר לילי ראש הממשלה דחה את ההכרעה לדיון היום".
5 צפייה בגלריה
בית ספר בקריית אתא
בית ספר בקריית אתא
תלמידים בקריית אתא. סגר באוגוסט לקראת החזרה ללימודים?
(צילום: נחום סגל)
דרעי גם הציע לאפשר חתונות בהיקף נרחב יותר בחוץ. "אחי חיתן את בתו והיו 20 איש קרובי משפחה בחוץ. מה ההבדל בין 20, 30, 40, 50 או 70? אפשר להיות קצת יותר גמישים שזה בחוץ. אין הבדל בין 20 ל-40". סגן שר הבריאות יואב קיש אמר שחתונות זה הדבר הכי מסוכן, ודרעי קטע אותו. פרופ' רן בליצר הציע בדיון לקבל החלטה על קביעת מפתח מגבלות שיהיה נכון לכל הענפים.
בדיון עלו למעשה שלוש אפשרויות: סגר לילי, סגר סוף שבוע וסגר מקומי בערים אדומות לפי מודל הרמזור של גמזו. במצגת שהציג המל"ל לשרים לקראת קבינט הקורונה נכתב, כי אי אפשר להמשיך במצב הקיים של "הליכה על פי תהום". "שיטחנו את העקומה אבל היא גבוהה מדיי", אמר בדיון חזי לוי מנכ"ל משרד הבריאות.
אחת האפשרויות שהעלו היא סגר מלא קצר בשבועיים האחרונים של אוגוסט בזמן שהמשפחות בבתים, סגר שיאפשר חזרה ללימודים. המל"ל מציע לקבוע יעד של פחות מ-400 נדבקים ביום עד 1 בספטמבר כדי לאפשר את פתיחת שנת הלימודים, ואחר כך להגיע אל מתחת ל-100 נדבקים חדשים ביום.
הערב עדכן משרד הבריאות את נתוני הקורונה, ומהם עולה כי מחצות אובחנו 1,090 נדבקים חדשים בנגיף. מחצות התקבלו תוצאות של 13,670 בדיקות קורונה. שיעור הבדיקות החיוביות נכון לשעה 18:50 עומד על 8%. מספר החולים שמצבם קשה עומד על 331, בעוד מספר המונשמים עומד על 99. מפרוץ המגפה נפטרו 546 בני אדם מסיבוכי הנגיף.
בישראל יש כיום 26,005 חולי קורונה פעילים על-פי נתוני משרד הבריאות, אולם במשרד ציינו כי שינוי הגדרות המחלימים עדיין לא התעדכן במלואו - ועל כן ייתכן שמספר החולים הפעילים נמוך יותר.
על פי נתוני משרד הבריאות, אתמול אובחנו 711 נדבקים חדשים בנגיף. המספר הנמוך נובע ככל הנראה ממספר תוצאות הבדיקות הנמוך שהתקבלו אתמול - 10,028, בהשוואה ל-20 אלף כמעט בכל יום בתקופה האחרונה.