אגף המודיעין של צה"ל (אמ"ן) פרסם הערב (שלישי) תסריט אימים ולפיו אם היקף התחלואה הנוכחי בנגיף הקורונה יימשך ולא יהיה שינוי מגמה משמעותי - צפויים עשרות חולים חדשים במצב קשה ביממה, ומאות רבות של מתים במצטבר.
3 צפייה בגלריה
מחלקת קורונה בשיבא
מחלקת קורונה בשיבא
מחלקת קורונה בשיבא
(צילום: AFP)
ב-30 ביוני בחצות עמד מספר הנדבקים בנגיף בישראל על 25,392. ואילו רק ב-21 הימים הראשונים של חודש יולי נוספו למניין המאובחנים יותר מ-27 אלף נדבקים חדשים.
בדו"ח של מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה נכתב כי "על סמך היקף התחלואה הנוכחי, ובפרט מספרם של החולים הפעילים מעל גיל 60 , ובהיעדר שינוי מגמה משמעותי בקצב התפתחות התחלואה - אנו מעריכים כי מספר החולים החדשים במצב קשה צפוי לגדול בחודש הקרוב לעשרות רבות ביממה, ובהתאמה מספר המתים המצטבר יגיע לטווח מאות רבות".
בדו"ח מצוין כי הגל השני התפתח בקצב מתון יותר לעומת הגל הראשון, במיוחד במספר הנדבקים המבוגרים מעל גיל 60 - מה שהביא לתחושה בציבור ש"איננו נמצאים במהלכו של גל שני, ושהגידול במספר הנדבקים קשור אך ורק לעלייה (המבורכת) בהיקף הבדיקות".
אולם, כך נכתב, "תמונת המצב המצטיירת אינה מותירה מקום לספק. גם אם העלייה בהיקף הבדיקות הביאה לעלייה משמעותית במספר הנדבקים המאובחנים, ולכאורה עלייה מלאכותית, הרי שבמקביל נרשמה עלייה במספר החולים החדשים שמצבם קשה. עלייה זו אינה נוגעת כלל להיקף הבדיקות, אלא להתפתחות המחלה אצל הנדבקים, לכן היא משקפת בעיקר את עוצמת התחלואה המוחלטת באוכלוסייה".
עוד נכתב בדו"ח כי נוסף על מספר הנדבקים הגבוה, התחלואה מפוזרת במאות יישובים.
3 צפייה בגלריה
מעבדה של נגיף הקורונה ברחובות
מעבדה של נגיף הקורונה ברחובות
בדיקות קורונה ברחובות. ארכיון
(צילום: AFP)
בדו"ח מצוין כי הקורונה תישאר איתנו עוד חודשים ארוכים, אך ניתן להימנע מסגר כולל רק בתנאי שתהיה "היענות ציבורית מקיפה ומיידית לעמידה בהנחיות משרד הבריאות", דהיינו, שמירה על ריחוק חברתי ועטיית מסכה במרחבים הציבוריים ובפרט בחללים סגורים. "כל אחד מאיתנו מדביק פוטנציאלי", נכתב בדו"ח.
"העמידה בהנחיות אלה משיתה אמנם הגבלות על חופש התנועה ואף על חופש העיסוק, אולם היא זאת שתאפשר גם את פתיחת המשק מחדש", מוסיף הדו"ח.
עוד נכתב בדו"ח כי יש יש צורך חיוני לקטוע שרשראות הדבקה ולשם כך נדרש להשלים בדחיפות לייעל את מערך הבדיקות ולקצר את הזמנים עד לקבלת תוצאות, וכן להרחיב דרמטית את מערך החקירות האפידמיולוגיות.

"תתעשתו, אנחנו כפסע מקטסטרופה"

ולא רק בצה"ל מזהירים: ראש צוות המומחים מאוניברסיטת בן-גוריון, פרופ' דב שורץ, לשעבר המדען הראשי של הקריה למחקר גרעיני בדימונה, התייחס היום לצעדים ההכרחיים להשתלטות על התחלואה בקורונה ואמר כי הוא "קורא לראש הממשלה, לראש הממשלה החלופי וליו"ר ועדת הקורונה של הכנסת - תתעשתו, אנחנו כפסע מקטסטרופה".
3 צפייה בגלריה
 "תתעשתו". נתניהו, גנץ ושאשא ביטון
 "תתעשתו". נתניהו, גנץ ושאשא ביטון
"תתעשתו". נתניהו, גנץ ושאשא ביטון
(צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90, עדינה ולמן/דוברות הכנסת, יריב כץ)
לדברי פרופ' שורץ, "אנחנו ביישורת האחרונה והתוצאות האחרונות מצביעות על כך שאנחנו ממשיכים לדהור לעבר התהום - שבה לא נוכל להימנע מהגעה למצב שבו מערכת ההנשמה של חולי הקורונה תגיע לתפוסה מירבית ורופאים יצטרכו להחליט מי להנשמה ומי למוות.
"מרחק העצירה שלנו, גם במצב שבו מיידית נפעיל סגר מלא, הוא כשלושה שבועות. זה גם הזמן שייקח להגיע לתפוסה מרבית. כבר שרפנו את כל הימים הרזרביים בגלל כל העיסוק הפוליטי, הוועדות והדיונים האינסופיים על מסעדות, חדרי כושר, בריכות ומקוואות".
פרופ' שורץ מוסיף כי "הדרך היחידה לפני סגר מלא הפעלת היא 'סגר כמעט מלא', קרי, כללי סגר שמשחררים ממנו רק דברים חיוניים למשק ושהוכח שעובדים היטב בגל הראשון: בי"ס של הקיץ - לימוד בקפסולות של הגנים וכיתות א'-ג' בלבד, יציאה לעבודה בחמשת ימי השבוע תוך קיום סגר בסוף השבוע (שישי בוקר עד ראשון בוקר) ובכל ערבי השבוע, בידוד מרצון של כל האזרחים הוותיקים וקבוצות הסיכון.
"ביחס לכל שאר הדברים חייבים לנהוג בכלל ההפוך לזה שוועדת הכנסת נקטה - אם אין הוכחה שהדבר לא מזיק, לא לקיימו! ולכן: לא בריכות, לא מסעדות, לא בתי כנסת ולא חדרי כושר".
השתתפו בהכנת הכתבה: