מליאת הכנסת אישרה הלילה (בין רביעי לחמישי) את "חוק ההסמכה", המכונה גם "חוק הקורונה הגדול", שיאפשר לממשלה להכריז על הגבלות לקורונה בלי לחכות לאישור הכנסת. 48 הצביעו בעד החוק, 35 התנגדו, ואף אחד לא נמנע. ynet העביר את ההצבעה בשידור ישיר.
בניגוד לכוונה המקורית, שהייתה מאפשרת לממשלה לעקוף את הכנסת ולהוציא צווים בעלי תוקף מיידי, ההצעה שגובשה בוועדת חוק, חוקה ומשפט, דורשת אישור לתקנות מוועדות הכנסת הרלוונטיות, אם כי ההגבלות יוכלו להיכנס לתוקף תוך 24 שעות במקרה שלא התקבלה החלטה מצד הוועדות.
מרגע אישור החוק תינתן תקופת מעבר של שבועיים לממשלה לגבש תקנות שיותקנו מכוחו ובסיומה יפקעו התקנות לשעת חירום שהוארכו בחוקים, והתקנות ייכנסו לתוקף ב-10 באוגוסט.
2 צפייה בגלריה
ועדת החוקה
ועדת החוקה
הדיון בוועדת החוקה, היום
(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
הדיון בוועדה התקצר לאחר שהח"כים באופוזיציה קיוו להכשיל את ההצבעה בוועדה כשראו שאין לקואליציה רוב, והסירו את כל הבקשות שלהם לדיון במטרה להצביע מיד.
מוקדם יותר דחתה הוועדה את כל ההסתייגויות שהוגשו נגד החוק. ח"כ איילת שקד (ימינה), שתמכה בכמה מהן, אמרה: "כולם מבינים ששינוי החלטת הממשלה אחרי 24 שעות זה מגחיך את הממשלה. אם לא תקבלו את זה, לא נצביע בעד החוק". לדבריה, "אפשר להגיע לפשרה של 48 שעות".
למרות החשש כי יפעלו נגד הקואליציה בעקבות אישורו בקריאה טרומית של החוק האוסר טיפולי המרה, החרדים בוועדה הצביעו בעד החוק. "לא היה לי רגע אחד מחשבה לשחק עם פיקוח נפש לטובת דבר פוליטי כזה או אחר, ומי שחשב שאנחנו הולכים לצעד כזה לא מכיר את הדנ"א הבסיסי שלנו", אמר יו"ר הוועדה יעקב אשר (יהדות התורה). תשעה מחברי הוועדה הצביעו בעד, שמונה נגד ואחד נמנע - ח"כ גדעון סער.
2 צפייה בגלריה
ועדת החוקה
ועדת החוקה
(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
כאמור, בניגוד לכוונה המקורית שלפיה החוק היה מעניק לממשלה יכולת לעקוף את הכנסת ולפרסם תקנות שייכנסו לתוקף מיידי, המתווה קובע שתקנות הקורונה שעליהן תחליט הממשלה יחייבו אישור של ועדת החוקה או הוועדות האחרות שהתקנות בתחום סמכותן.
בנוסף, כך לפי ההצעה, אם הוועדה לא קיבלה החלטה בתום 24 שעות התקנות ייכנסו לתוקף, והיא תוכל לאשר אותן או לדחותן בפרק זמן של שבוע או שבועיים בהתאם לסוג ההגבלות. אם לא קיבלה הוועדה החלטה יובאו התקנות להצבעה במליאת הכנסת. החוק יהיה בתוקף כהוראת שעה עד סוף יוני 2021. כעת, הממשלה תהיה רשאית לקבוע תנאים לקיום הפגנה, תפילה או טקס דתי ובלבד שלא יהיה בהם כדי למנוע את קיומם.
פורסם לראשונה: 20:21, 22.07.20