המשרד להגנת הסביבה הוציא התראה לחברת תש"ן, בעלי חוות מיכלי הדלק בקריית חיים, והזמין היום (ב') את מנהליה לשימוע לפני החלטה על נקיטה בצעדי אכיפה. זאת, בשל חשד להפרת הוראות לתחזוקת מכלי אחסון נפט גולמי, תוך גרימת מפגעי ריח חזקים, בלתי סבירים ומתמשכים. תושבים המתגוררים באזור מתלוננים בשבועות האחרונים על ריחות קשים, ובמשרד אומרים כי תקלות שהתגלו במתקני החווה לא תוקנו.
3 צפייה בגלריה
ההפגנה בסופ"ש
ההפגנה בסופ"ש
ההפגנה בסופ"ש
(צילום: אביהו האן)
במהלך המחצית הראשונה של החודש התקבלו במשרד קרוב ל-30 תלונות מתושבים. בסוף השבוע הפגינו התושבים באזור תחת הכותרת: "נגמר לנו האוויר", וקראו לסגור את המתחם. המתחם, אגב, אמור היה לעבור לאזור הנמצא דרומית לבתי הזיקוק, מקום המכונה "קרקעות הצפון" - אולם התוכנית מעוכבת עקב החשש כי במקום יאוחסנו חומרים מסוכנים כגון קונדנסט (רכיב לוואי נפיץ, של שאיבת גז טבעי מהים).
צוותי המשרד להגנת הסביבה וכן איגוד ערים לאיכות סביבה שהוזעקו לשכונה השייכת לחיפה, אכן הרגישו בשטח ריחות אופייניים לדלק. בסיורים שבוצעו נעשה שימוש במצלמה תרמית לבדיקת פליטות של אדי דלק מגגות המיכלים, והממצאים העידו על דליפות אדים. כמו-כן, נמצאו ליקויים בציוד. הליקויים הללו דווחו לחברה לצורך תיקון, ואולם סיורים חוזרים שנערכו החודש המשיכו לגלות פליטות של תרכובות אורגניות נדיפות שלא טופלו כהלכה.
3 צפייה בגלריה
ההפגנה בסופ"ש
ההפגנה בסופ"ש
ההפגנה בסופ"ש
(צילום: ירון חנן)
במשרד אמרו כי נובע מכך שהחברה מפירה את תנאי היתר הרעלים בעניין מניעת פליטות של חומרים אורגניים נדיפים לסביבה. "כמו-כן, החברה אינה מפעילה נוהלי תפעול ותחזוקה נאותים להבטחת תקינות הציוד ואינה עומדת בתנאי רישיון העסק, כך שנגרם מפגע ריח חזק ובלתי סביר לתושבים המתגוררים באזור ולבאי האזור המסחרי".
במכתב ההתראה, שנשלח היום, צוין כי בטרם החלטה על נקיטה באמצעי האכיפה העומדים לרשות המשרד, מנהלי החברה מוזמנים לשימוע מקוון כדי להשמיע את טענותיהם בנושא.
3 צפייה בגלריה
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, אמרה: "לא נאפשר למפעלים להוות סכנה סביבתית ולגרום למפגע ריח הפוגע באיכות חיי התושבים. חברת תש"ן, לפי ממצאי הסיורים של הצוות המקצועי במשרדי, לא הסדירה ליקויי תחזוקה מהותיים, ובכך מהווה גורם סיכון לתושבי האזור. נפעיל את כל האמצעים העומדים לרשותנו כדי לוודא שהציבור לא יסבול מכך שיש מפעלים בסמיכות אליו, וכי כל הליקויים יתוקנו לאלתר"
בימים אלה, אגב, פנה תושב השכונה, זיו פישמן, למוקד החירום של המשרד להגנת הסביבה, וביקש להתלונן על הריחות. המוקדנית – כפי שעשתה מספר פעמים בתקופה האחרונה – הפנתה אותו להתלונן בין היתר במוקד החברה. במשרד אמרו כי תושבים רבים פנו ישירות באמצעות הטלפון למנהל המחוז, וקיבלו ממנו מענה מפורט על פעילות המשרד בנושא. "מנהל המחוז ביקש מכלל הגורמים המשרדיים העונים לציבור שמלבד עדכונם בדבר הפעולות שמבצע המשרד, יפנו את הפונים גם לעיריית חיפה, לאיגוד ערים לאיכות סביבה ולמוקד תש"ן. זאת, על מנת שהמפעל, שהוא הגורם למפגעי הריח לכאורה, יטפל בליקויים בזמן אמת. המשרד מחדד כי אין באקט זה כל הסרת אחריות מצידו במקביל לחובתו לציבור להסרת מפגעי הריח, ואף יחדד מסר זה לפונים למוקד בהמשך".
עו"ד שרית גולן, יו"ר איגוד ערים להגנת הסביבה מפרץ חיפה, אמרה : "החלטת המשרד להגנת הסביבה לזמן את מנהלי תש"ן לשימוע הוא צעד חשוב. הפעילות המשותפת של המשרד והאיגוד נושא פרי. מנהלי החברות לא יוכלו להמשיך לנהוג בהפקרות כלפי הסביבה וכלפי תושבי האזור ואנו נפעל בכל הכלים העומדים לרשותנו על מנת שמפעלים יעשו באמת הכל על מנת שתקלות לא יתרחשו. ואם חלילה תהיה תקלה מנהלי המפעלים ישלמו את המחיר ולא רק הסביבה".

"אין זה נכון לתפעל חוות מיכלים בשכונת מגורים"

מתש"ן נמסר בתגובה: "תש"ן היא חברה חיונית למשק האנרגיה בישראל ולתפקודו הרציף. החברה קשובה לקהילה בכל מקום בו היא פועלת כבר למעלה מ-80 שנה. מדובר בחברה מקצועית ובטוחה, אשר משקיעה משאבים רבים ואמצעים חדישים במתקניה, תוך עמידה בכל תקני הבטיחות מהמחמירים ביותר בעולם. תש"ן מבוקרת ומפוקחת על ידי כלל הגורמים הרלוונטיים, ובהם המשרד להגנת הסביבה, ומיישמת את הנחיותיהם באופן מלא".
על תלונות התושבים, אמרו בחברה: "במהלך החודשים האחרונים, ולאור תלונות ריח, ביצע המשרד להגנת הסביבה בשיתוף עם איגוד ערים חיפה מספר ביקורות פתע וכן ביקורת ניטור אחת מתואמת עם תש"ן, שבה הוצבו תחנות ניטור לאורך גדר החברה. זאת בנוסף לביקורות השוטפות אותן עורכת תש"ן בעצמה כמתחייב מהחוק. בכל ביקורות אלו לא נמצא מקור הריחות ולא נמצאה כל הפרה, נמצא כי החברה פועלת על פי החוק. ידוע לנו כי תושבי השכונה הסמוכה מעוניינים להעתיק את החווה למקום אחר. חשוב לנו לציין כי תש"ן מסכימה עם תושבי השכונה. אנו חושבים שאין זה נכון לתפעל חוות מיכלים בתוך שכונת מגורים".
עוד נמסר כי "תש"ן, חברה בבעלות ממשלתית מלאה, הוקמה באזור זה כבר בשנת 1934, טרם הקמת המדינה, תקופה שבה אף אחד לא התגורר סביב חוות המיכלים. ברבות השנים קודמו תוכניות בנייה סמוכות לחווה ואף נמכרו דירות סמוכות לחווה. כך, לאורך השנים נוצר חיכוך הולך וגובר בין צורכי ההתפתחות העירוניים לבין התעשייה עד שבתי התושבים נהיו סמוכים יותר ויותר למתחמי החברה. לאורך עשרות שנים נמנעו קובעי המדיניות והרגולטורים מקבלת החלטות שיסדירו את הסוגיה המורכבת. תש"ן, פעלה במשך קרוב ל-20 שנה לאשר תוכנית להעתקת החווה לקרקעות הצפון. מי שלא איפשר את קידום התוכנית במשך שנים כה רבות היו דווקא ארגוני סביבה שונים, חברי מועצת העיר חיפה ועוד אנשי ציבור ומקבלי החלטות. אישור תוכנית קרקעות הצפון התקבל לאחר ייסורים רבים רק בשנת 2018. כיום לא מקודמת תוכנית זו שוב עקב רצון פרנסי העיר להעתיק את החווה למקום שונה ממפרץ חיפה. ככל שתתעכב החלטה זו, כך נאלץ להמשיך לדור יחדיו. החלטה זו נמצאת בידי מקבלי ההחלטות ברמות הגבוהות ביותר ואנו נשתף פעולה עם כל החלטה שתתקבל. אנו מכבדים את התושבים ומקיימים איתם דיאלוג רציף. תש"ן אינה נגד התושבים באזור, יתרה מכך, כלל אזרחי ישראל הם הבעלים של החברה".
בנוסף אמרו בחברה: "החברה מודעת למציאות המורכבת שנוצרה, ומאמינה כי יש לצמצם את החיכוך ולהעביר את מתקני החברה לאתר חלופי. החלטה זו, טרם התקבלה ונמצאת בדיונים ארוכי שנים בין משרד הממשלה וגורמי התכנון השונים, ואנו מאמינים כי החלטות הגורמים המוסמכים תתקבלנה בהקדם".