שתף קטע נבחר

ח"כים: סופרטאנקר הנדל"ן מיותר ועתיר סיכונים

חוק ועדות התכנון המזורז של נתניהו ספג ביקורת חריפה בכנסת. ח"כ מקלב: עקרונות התכנון ירמסו. ח"כ חנין: החוק מזמין שחיתויות ולא רלוונטי ל-99% ממחוסרי הדיור. היו"ר שאמה הגיב למבקרים: ירוק חברתי לא פחות חשוב מירוק סביבתי

ביקורת חריפה על חוק ועדות הדיור הלאומי של הממשלה נמתחה הבוקר (א') בישיבה הראשונה של הוועדה המשותפת בכנסת שמכינה את החוק לקריאה שנייה ושלישית. הביקורת יצאה מפי חברי הוועדה מהקואליציה ומהאופוזציה וחוזקה בדברי הביקורת של נציג החברה להגנת הטבע. המבקרים טענו כי החוק מיותר כשבמלאי נמצאות 160 אלף יחידות דיור בתוכניות מאושרות, ועוד 280 אלף יחידות דיור בתכנון מתקדם, אבל ביצוען או אישורן בוועדות המחוזיות מתעכב בגלל חסמים ביורוקרטיים. דיוני הוועדה הועברו בשידור חי ב-ynet.

 

 

בראש הוועדה המשותפת לוועדות הכלכלה והפנים עומד יו"ר ועדת הכלכלה, חבר הכנסת כרמל שאמה-הכהן (ליכוד). היא מונה 12 חברים אבל רק 4 התייצבו לישיבה הראשונה: שאמה הכהן, דב חנין (חד"ש), אורי מקלב (יהדות התורה) וחמד עמאר (ישרלא ביתנו).

 

הצעת החוק הממשלתית מיועדת למעשה לפתיחת "נתיב מהיר" לאישור מזורז של תוכניות בנייה גדולות למגורים, שיכללו לפחות 200 יחידות דיור. היא אושרה בשבוע שעבר במליאת הכנסת בקריאה הראשונה ברוב גדול - 51 מול 20 מתנגדים, וללא נמנעים.

 

תוכנית ל-200 יחידות דיור בקיסריה?

"זה לא רגע של שמחה", אמר חבר הכנסת מקלב, "הממשלה הולכת בדרך שהלכה לפני 20 שנה בחוק דומה שהיה נכון בשעתו אבל לא יקדם את בעיות הדיור בארץ".

 

לדברי מקלב, "החוק הולך לרמוס את כל עקרונות התכנון. הוא יותר מידי כלכלי. עשרות אלפי הדירות שבתוכניות המאושרות מתעכבות בגלל בעיות שמאות או הסכמי פיתוח וחסמים ביורוקרטיים אחרים שהחוק לא מטפל בהם. הממשלה רוצה כאן הליך מהיר וסטרילי שמבודד מסביבתו, ונכון שמדובר בשעת חירום אבל עדיף כאן חי מזוהם מאשר מת סטרילי".

 

החריף מבין המבקרים היה ח"כ חנין, המוביל את הלובי הסביבתי בכנסת. הוא אמר כי "צוואר הבקבוק של המחסור בדיור איננו באישור תוכניות, אלא בתחום הרישוי של תוכניות מאושרות. החוק הוא בגדר ניסוי, אבל אין סיבה לעשות ניסוי על הארץ ובני אדם שיעלה במחירים גבוהים ולא יביא תועלת".

 

חנין ציין ש-160 אלף יחידות הדיור שכבר תוכננו לא נבנות, לא רק בגלל שלא הביאו בחשבון בעיות תחבורה או צרכים אחרים של האוכלוסייה, אלא בעיקר בגלל היזמים שמחכים לעליות מחירים, אבל הממשלה לא נוגעת בהם כי היא לא רוצה להתערב בשוק החופשי.

 

עוד תקף חנין את כוונת הממשלה להשתמש בהליכי תכנון המואצים כדי להתגבר על תוכניות המתאר המחוזיות, שהושקעו בהן ידע וניסיון מקצועיים. "הכל נזרק לפח. המסלול המהיר המוצהר בחוק הוא קטלני ופוגעני. איך יתכן לאשר תוכניות בישיבה אחת כפי שדורש החוק, כשבוועדות המחוזיות אין אפילו נציג של המשרד להגנת הסביבה.

 

"היועצים לוועדות, על פי החוק, הם יועצים פרטיים ולא עובדי מדינה. הדבר שמזמין שחיתויות מובנות בגלל מערכת של ניגודי עניינים - היועצים עובדים גם אצל גורמים אחרים שאולי הם בעלי עניין בתחומי הבנייה. גם העובדה שהחוק לא מפרט את הכשירויות הנדרשות מראשי הוועדות היא פתח למינויים פוליטיים".

 

חנין אמר כי החוק שראש ממשלה פרש עליו את חסותו, והוא האחראי לביצועו, עוקף בצורה לא מתוקנת את משרד הפנים הממונה על תכנון הבנייה. "שר הפנים אכן אמר כי החוק הוא חרטא-ברטא וראש הממשלה יכול לקחת שר אחר או פשוט לבטל את משרד הפנים". 

 

בנוסף ציין חנין כי החוק לא כולל הוראות ביצוע לקבלנים שאמורים היו ליישם את התוכניות. הוא מאפשר טווח של שלוש וחצי שנים מאישור התוכנית לתחילת עבודות הפיתוח הקודמות לבנייה. "אבל זהו האידיאל של הקומבינאטורים וכרישי הנדל"ן, שבעצם לא יהיו חייבים ליישם את התוכניות", אמר.

 

עוד הצביע חנין על כך שהחוק הוא כוללני: "בפועל יכולה לקבל קדימות תוכנית להקמת 200 וילות בקיסריה, בחוק שמוגבל לאישור תוכניות של מעל 200 יחידות דיור, אבל לא רלוונטי ל-99% מחסרי הדיור. החוק היה צריך לכלול הוראות להקמת דיור בר השגה במסות גדולות. גם בחוק הרפורמה בתכנון ובניה, שהכנסת עובדת עליו בנפרד, הגענו למסקנה שצריך לשלב בכל פרויקט למגורים גם לדיור בר השגה למעוטי אמצעים".

 

חבר הכנסת חמד עמאר (ישראל ביתנו) מחה גם הוא על היעדר התייחסות להקמת דיור בר השגה. הוא הדגיש כי אם לא יהיה פתרון למצוקת הדיור של המגזר הדרוזי, אותו הוא מייצג, הוא לא יודע אם יתמוך בחוק למרות שסיעתו היא חלק מהקואלציה.

 

האבסורד: הוועדות הקבועות משוועות לכוח אדם

יואב שגיא, מהחברה להגנת הטבע, אמר כי החוק אמנם מתיימר להקפיד על איכות התכנון, אבל הזכיר את האבסורד שבקידום ועדות לתכנון מהיר, בעוד שהוועדות המחוזיות הקבועות משוועות לכוח אדם מקצועי בגלל מחסור בתקציבים. "אלה הדברים האמיתיים שניתן לשפר בלי החוק החדש", אמר שגיא.

 

הדוברים האחרים בדיון, נציגי השלטון המקומי, המהנדסים, החקלאים ואדם טבע ודין, חזרו פחות או יותר על דברי הביקורת שנשמעו בראשית הישיבה.

 

גבי גולן, ממשרד ראש הממשלה, שנתן תמונה כללית של החוק, אמר כי הוא מהווה מסלול מהיר לאישור תוכניות כאשר בנוהל הקיים בוועדות התכנון המחוזיות יש תור מעורב של תוכניות לבנייה למגורים ולעסקים. לדבריו, החוק קצב זמנים לאישור התוכניות, ולהליך הבנייה בידי היזמים המתכננים לבנות על אדמות המדינה.

 

גולן הבטיח הקצאת משאבים למילוי כל מחסור בכוח מקצועי ומנהלי, וכן הגדלת שיתוף הציבור בעבודת הוועדות. לדבריו, במהלך עבודת הוועדות יפורסמו לא רק התוכניות אלא גם כל המסמכים הנוגעים להם. גולן ציין כי הצעת החוק שהוגשה לוועדה ועברה קריאה ראשונה בכנסת איננה הנוסח המקורי, שעבר שינויים לאחר התייעצות עם גורמים חיצוניים.

 

גולן אף הגיב על הטענה שהחוק מיותר בגלל שבצנרת הביורוקרטיה תקועות תוכניות מאושרות ל-160 אלף יחידות דיור שלא נבנו, באומרו כי המספר הוא "אחיזת עניינים" והתוכניות תקועות בגלל בעיות התלויות בגורמים אחרים כגון כביש שלא נסלל.

 

הוא ציין בהקשר זה כי לפי החוק, הוועדה שאישרה את התוכנית אישרה תוכנית לדיור לאומי יכולה לבטל או להשעות אותה, וגם להכניס בה תיקונים אם תוך שלוש וחצי שנים ממועד האישור היזם לא החל לפחות בפיתוח שטח הבנייה.

  

גולן גם הגיב לטענה שהחוק לא מתייחס לצורך לאספקת בדיור בר השגה בכמויות גדולות באומרו שבעיה זו ראויה לחקיקה אחרת ולא בחוק הזה שהוא בגדר הוראת שעה. לגבי ספקות אחרים לגבי יישום החוק אמר כי "מה שלא ילך בנתיב המהיר שמתווה החוק, הממשלה תשתדל לתקן במהלך הדרך". לגבי קצב אישור התוכניות בנתיב המהיר הוא אמר כי בסימולציה של התהליך שנערכה במשרד ראש הממשלה נמצא כי הזמן המקסימלי הוא 18 חודשים. 

 

הוא הוסיף כי יעד התוכנית הוא לספק 50 אלף יחידות דיור בשנה. זאת כשהפער בשוק הנדל"ן בין הביקוש להיצע הוא כיום 80 אלף יחידות בשנה.

 

יו"ר הוועדה המשותפת ויו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ שאמה-הכהן אמר בפתח הדיון בתגובה לביקורת של הארגונים הירוקים על כך שהחוק פוגע ויפגע בסביבה כי "הירוק החברתי חשוב לא פחות מהירוק הסביבתי". לדבריו, תפקיד הוועדה להוציא מתחת ידה חוק שיאזן בין האינטרסים השונים. "לכל אינטרס יש מחיר ואנחנו נשתדל למזער את המחירים. מכל מקום, החוק לא יצא מהוועדה כמו שנכנס", אמר.

 

שאמה-הכהן ציין, כי הוועדה תקיים דיונים יסודיים בתקווה לסיים את העבודה עד סוף החודש לפני יציאת הכנסת לפגרה, אך הדגיש: "לא נדלג על אף סעיף ונאפשר לכל אחד לדבר". הוועדה תקיים השבוע שלוש ישיבות נוספות והיא תדון בכל אחד מסעיפי החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"החוק צריך לשלב דיור בר השגה"
צילום: אבי מועלם
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: AFP
מומלצים