שתף קטע נבחר

פרשת נח: להחזיק ידיים, כדי שלא נטבע

המבול היה אירוע חד-פעמי בתולדות האנושות, ומטרתו הייתה להחריב את העולם המושחת ולהתחיל מבראשית. השבת, יותר מתמיד, נזכור מה כוחה של הערבות ההדדית

בשעה טובה סיימנו בשמחת תורה את קריאת החומש האחרון - דברים, ומיד התחלנו מחדש את ספר בראשית. השבוע נקרא בבתי הכנסת את פרשת נח. לאחר השלמת פאר היצירה בבריאת העולם, כפי שתוארה בספר בראשית, מגיע המשבר החמור של האנושות שהידרדרה לשפל מוסרי.

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

כבר בסופה של פרשת בראשית, חל המפנה ביחסו של הקדוש-ברוך-הוא אל האדם. הקב"ה מתבונן במעשי ידיו, ורואה "כי רבה רעת האדם בארץ וכל יצר מחשבות לבו רק רע כל היום". הקב"ה מתנחם על כך שעשה את האדם, ומחליט למחות אותו מעל פני האדמה. בתחילת פרשת נח חוזר השורש ש.ח.ת. מספר פעמים. שורש זה מציין גם את החטא: "ותשחת הארץ לפני האלוקים... וירא אלוקים את הארץ והנה נשחתה, כי השחית כל בשר את דרכו על הארץ". אך הוא מציין גם את העונש: "והנני משחיתם את הארץ... לשחת כל בשר..."

 

השחיתות מנפצת

הקב"ה נוהג ב"מידה כנגד מידה", וכנגד השחיתות של בני האנוש, הוא משחית את העולם ואת

חברת האדם שיצר. הפועל "להשחית" משמעו לחבל ולהרוס. מעשיהם של דור המבול הרסו את החברה האנושית, והביאו אותה עד כדי מצב שבו היא אינה יכולה עוד להתקיים. השחיתות, בניגוד לתפיסה המקובלת היום, לא הייתה רק נחלת המנהיגים והשלטון, אלא התקיימה בכל מקום - "ותמלא הארץ חמס".

 

בשפות האנגלית והצרפתית המילה Corruption מציינת שחיתות, והיא באה מהמילה Corruptio בשפה הלטינית, שמשמעותה - התנפצות לרסיסים. קיומה של שחיתות בחברה, מנפצת הכול: את המארג החברתי ואת הערבות ההדדית. היא פוגעת באמון שבין השלטון לאזרחים, היא הורסת כל אפשרות לחיי שכנות או קהילה - ואפילו לחיי משפחה בריאים ותקינים.

 

השחיתות של דור המבול ניפצה את קומתו המוסרית של האדם, והביאה אותו לעמדה שווה לבהמות ולחיות. כדי לתקן את השבר הנורא, היה צורך לערער הכול ולנפץ לרסיסים את החברה שהתפתחה. המים הרבים ששטפו את העולם, גרמו פיזית לכל הסדר להתערער. אנשים ובעלי חיים, בתים וחפצים, נסחפו במי המבול והתפזרו לכל עבר. החברה שלא ידעה לשמור על שלמותה ואחדותה, ועל הדבק המחבר אותה, התפרקה והושמדה.

 

להיות כמו הקשת

כדי להקים חברה חדשה ציוה הקב"ה על משפחת נח, אליה נֶגע השחיתות לא הגיע, לשהות בתיבה בזמן המבול, וממנה להצמיח הכול מחדש. בזמן שירד המבול על הארץ, והאנושות התפרקה והתנפצה, היו מכונסים נח ומשפחתו בתיבה. יחד עם החיות והבהמות הם קיימו חברה קטנה, מצומצמת ואחדותית, דבר שבוודאי הגביר והשריש בקרבם את האמונה בהשגחה העליונה. את הניסיון האינטנסיבי הזה, המשיכה משפחת נח לממש גם בחיים

שאחרי המבול. על האדמה היבשה והמוכה הם הצמיחו מתוכם חברה חדשה, מוסרית וערכית.

 

כדי לסמל את חד-פעמיותו של אירוע המבול, מראה הקב"ה לנח את הקשת. הקשת המורכבת מכמה גוונים, מבטאת את האחדות המצופה מהחברה האנושית. צורת הקשת המתחילה בארץ, עולה למעלה לשמים ושוב יורדת לארץ, מלמדת אותנו שגם הפנייה שלנו השמיימה, וגם החסד שמושפע עלינו משמים - תלויים באחדותנו ובערבות ההדדית שאנחנו מקיימים בינינו.

 

יהי רצון שאחדותנו תלך ותגבר, ותתעצם אותה ערבות הדדית שהתעצמה בישראל בחודשים האחרונים, והגיעה לשיא עם שחרורו של גלעד שליט. בזכות זה, בעזרת ה', נזכה עם בוא החורף לשנה רוויית גשמי ברכה, שנת שגשוג וצמיחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמל לאחדות. הקשת
צילום: רן אביב
הרב חיים אמסלם
צילום: גיל יוחנן
מומלצים