שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

חוק ההשתקה: קדימה ויו"ר הכנסת יתנגדו

לקראת ההצבעה על התיקון לחוק לשון הרע, קיבלה קדימה את הצעתה של ציפי לבני להתנגד, חוץ ממאיר שטרית וישראל חסון, מיוזמי החוק. ח"כ שאול מופז ביקש חופש הצבעה, אך הסביר: אני נגד ההצעה. גם בליכוד קמו מתנגדים להצעה. ח"כ חוטובלי: "חוק דרקוני". יו"ר הכנסת ריבלין יתנגד, השר דן מרידור ייעדר

סדקים בקואליציה לקראת ההצבעה בקריאה ראשונה על התיקון השנוי במחלוקת: לקראת ההצבעה בקריאה ראשונה על "חוק ההשתקה", התיקון להצעת חוק לשון הרע, הודיעה הערב (יום ב') סיעת קדימה כי תתנגד להצעה. עם זאת, חבר הכנסת מאיר שטרית החתום על הצעת החוק, יתנגד לה. חמשת חברי סיעת העצמאות הודיעו כי ייעדרו מהמליאה, וכך גם השר דן מרידור. יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, יתנגד אף להצעת החוק, למרות המשמעת הקואליציונית. לפני ההצבעה דחתה הכנסת שלוש הצעות אי אמון של האופוזיציה.

 

צפו בדיוני מליאת הכנסת. באדיבות ערוץ הכנסת

 

בסיעת קדימה, הסיעה גדולה באופוזיציה, דנו באופן הצבעתם בחוק לשון הרע והחליטו להתנגד. תחילה, ביקש ח"כ שאול מופז חופש הצבעה, אך יו"ר המפלגה ציפי לבני ביקשה שהסיעה תתנגד להצעה באופן מוחלט. בסופו של דבר הוחלט כי תופעל משמעת סיעתית, אולם ח"כ מאיר שטרית, שהוא אחד מיוזמי ההצעה, אמר כי "הסיעה אישרה לי להצביע בעד". מלשכת מופז ביקשו להבהיר שהוא מתנגד לחוק.

 

חופש הביטוי על הכוונת:

אורלב מתחרט: שינויים בחוק הדיבה או שאתנגד

כתבת סטטוס מעליב בפייסבוק? שלם 300 אלף ש'

 

ח"כ שטרית יעלה לדוכן ויסביר את החלק שלו בהצעת החוק, הקובע הגדלת פיצויים בתביעות לשון הרע עד סכום של 500 אלף שקל. "אני בעד חופש העיתונות ובעד חופש הביטוי", הוא הסביר, "החלק שלי בחוק נוגע רק לגובה הסכום, אני לא מסכים עם מרבית המרכיבים בחוק של יריב לוין". אם לא ישנו את ההצעה של לוין, הוסיף שטרית, "אמשוך את הצעת החוק שלי".

 

פרט לשטרית, ח"כ ישראל חסון, שאף הוא חתום על הצעת החוק, צפוי להימנע. "אני לא הולך לישון בשקט ביודעי כי בידי אמצעי התקשורת נמצא כוח רב שמלווה לעיתים בחוסר תום לב ובהיעדר ריסון", אמר חסון.

 

מופז קרא לחופש הצבעה, לבני והסיעה החליטו להתנגד (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
מופז קרא לחופש הצבעה, לבני והסיעה החליטו להתנגד(צילום: נועם מושקוביץ)

 

בליכוד סערו הרוחות לא פחות. בישיבת הסיעה אמרה ח"כ ציפי חוטובלי כי "זה חוק דרקוני, זה להשתמש בפטיש כדי להרוג זבוב". ח"כ חוטובלי קראה בישיבת סיעת הליכוד לערוך תיקונים בחוק ולהוריד את סכום התביעה, קריאה אליה הצטרפו גם השרים דן מרידור ובני בגין. לדבריהם, מספיק להגדיל את הפיצויים פי שניים, ולא פי שישה כפי שקובעת הצעת החוק.

  

עוד בערוץ החדשות:

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאמר מוקדם יותר שישראל תמשיך להיות דמוקרטיה, ביקש לבדוק אם יש תקדים בעולם לעניין אי הוכחת נזק. לדבריו, "יש לבחון את החוק, ולראות איך, אם בכלל, מעבירים אותו".

 

מרידור ייעדר, ריבלין יתנגד. ראש הממשלה בישיבת סיעת הליכוד (צילום: AP) (צילום: AP)
מרידור ייעדר, ריבלין יתנגד. ראש הממשלה בישיבת סיעת הליכוד(צילום: AP)
 

השר בגין אמר בדיון כי "הבעיה העיקרית היא שאתם תובעים ללא הוכחת נזק. למה שלא תתבעו ארבעה מיליון שקל?". ח"כ יריב לוין השיב כי הוא מוכן לתיקונים בחוק, וכי הוא יבחן את הנושא של התאמת הסכומים, שלפי ההצעה הנוכחית מגדיל פי שישה את סכום הפיצויים עד ל-300 אלף שקלים.

  

במקביל ספגה הקואליציה מכה מצדה של סיעת העצמאות. הסיעה, בראשותו של אהוד ברק, ביקשה מהנהלת הקואליציה חופש הצבעה, אך נתקלה בסירוב. בעקבות זאת הודיעו חמשת חברי הסיעה, המתנגדים לגל החקיקה השנוי במחלוקת ולחוק לשון הרע בפרט, כי ייעדרו הערב מהמליאה. גם בשבוע שעבר נעדרה הסיעה מההצבעה בנושא שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. בהנהלת הקואליציה הבטיחו כי יוטלו עליה סנקציות.

 

ריבלין לדנון: "כנראה ששנינו לא היינו באותה מפלגה"

לפני ההצבעה על הצעות האי אמון נערך דו שיח עוקצני במיוחד בין יו"ר הכנסת לחבר סיעתו, דני דנון, המייצגים את שני הקצוות במפלגת השלטון.

 

דנון מתח ביקורת על חברי הכנסת שטרית וחסון מעל לדוכן המליאה, וציין כי ח"כ ציפי לבני אמרה לו "זה לא הליכוד שאני הכרתי". הוא פנה אליה ואמר "זה בהחלט לא הליכוד שהכרת כי את עזבת את הליכוד שהכרת, אנחנו שמחים שעזבת". לדבריו, "הדמוקרטיה של ציפי לבני מחליטה ברגע האחרון איזה חוקים מותר להם להעביר, הציבור מספיק חכם לדעת שכל התרגילים של הרייטינג האלו לא עובדים וכמו שאתם הייתם בשלטון וניהלתם את המדינה ככה אנחנו היום בשלטון ואנחנו נקבע את החוקים שיעברו בו".

 

בתגובה לדברים אמר לו יו"ר הכנסת: "תזכור שחוקים שאתה מעביר, הם ישתמשו בהם אחרי כן".

 

דנון: "בוודאי, כמו שאנחנו משתמשים בחוקים שלהם".

 

ריבלין: "לא לא, אנחנו משנים אותם, גם הם ישנו אותם, מיד אפילו".

 

דנון: "מדינה דמוקרטית, אדוני היו"ר".

 

ריבלין הניף את ידו ואמר : "טוב, נו, אז כנראה שגם אנחנו שנינו לא היינו באותה מפלגה".

 

דנון: "יכול להיות".

 

ריבלין: "במאה אחוז. כנראה שלא ידעו כל הזמן מי אני ומי אתה, ובחרו כל הזמן בך כאשר אני נבחרתי".

 

השר גלעד ארדן, שדיבר במליאה בשם הממשלה, אמר בהתייחס להצעת החוק כי "אין כאן פגיעה בחופש הביטוי, אלא הגנה מחופש השיסוי והביזוי". ארדן ציין כי הצעת החוק לא מונעת מכלי התקשורת לפרסם תחקירים, אלא מבקשת לדאוג שהם "יעמדו מאחורי הפרסום". לדבריו, "במקום שבית המשפט יהיה מוגבל עד לפיצוי של 50 אלף שקל,

הוא יוכל גם על פי שיקול דעתו לפסוק מעבר לזה".

 

בית המשפט, הוסיף השר ארדן, "הוא לא עיוור, הוא רואה את הנסיבות, הוא יכול לבדוק אם הפיצוי ימוטט את כלי התקשורת. מה, אתם לא סומכים עליו שהוא גם יפעיל שיקול דעת לפני שהוא יקבע פיצוי?".

 

מוקדם יותר, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, החליט אחד מיוזמי הצעת החוק, ח"כ זבולון אורלב, להתנגד להצעת החוק, אם יישאר במתכונתו הנוכחית. גם חברו לסיעת הבית היהודי, העיתונאי לשעבר ח"כ אורי אורבך, הודיע כי יתנגד להצעת החוק.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוק דרקוני. ח"כ ציפי חוטובלי
צילום: גיל יוחנן
יצביע בעד החוק שלו. ח"כ שטרית
צילום: נועם מושקוביץ
מוכן לתיקונים בחוק. ח"כ יריב לוין
צילום: נועם מושקוביץ
טקטיקה של היעדרות. אהוד ברק
צילום: עופר עמרם
מומלצים