לנוטים להשמנה: דיאטה שעוזרת לרזות - וגם לשמור
במקום לחשב קלוריות ולבלות שעות בחדר הכושר, דיאטת הזון מציעה דרך לשלוט בגנים ובהורמונים שגורמים לנו להשמין, ולהשתמש בתזונה למניעת מחלות כרוניות כמו סוכרת. מה מותר לאכול בה ואיך לשמור על תחושת שובע מתמשכת?
"הדרך הטובה ביותר לאבד משקל במהירות - היא לכרות את יד ימין", אומר בחיוך ד"ר בארי סירס האמריקני, "אבל איבוד שומן אמיתי הוא תהליך איטי". בשנים האחרונות אחראי ד"ר סירס, לשעבר מדען ב-MIT, למראה החדש והמשופר של הרבה מאוד אנשים ברחבי העולם, כולל שחקניות מפורסמות כמו ג'ניפר אניסטון, שרה ג'סיקה פרקר ודמי מור. הוא הפך לגורו תזונה בינלאומי, ו-12 ספריו תורגמו ל-22 שפות והפכו כולם לרבי מכר.
הגישה שפיתח, דיאטת הזון (Zone), משאירה מאחור את ספירת הקלוריות המסורתית ומתמקדת באיזון המערך ההורמונלי בגוף, מה שאמור להוביל להרזיה מהירה ובריאה.
מתחילים דיאטה ? קראו עוד:
- מה לבדוק באריזה? מדריך לקנייה בריאה בסופר
על פי תפיסת הזון, הרפואה היא כמו קרחון שקצהו הוא מחלות והשלכות בריאותיות שונות, אך כל אלה מושפעים מהחלק הסמוי מן העין - התזונה.
ההבטחות בגישת הזון מרחיקות לכת: בתוך ארוחה אחת המאוזנת על פי עקרונותיה אמור להתרחש שינוי הורמונלי ראשון, בתוך יומיים נחוש פחות רעבים ויותר ממוקדים בפעילות שלנו, בתוך שלושה-ארבעה ימים נהיה מלאי אנרגיה ובתוך שבועיים התחושה הכללית תשתפר כיוון שהכימיה של הדם שונתה לחלוטין.
לרפא את גן ההשמנה
מחקרים רפואיים רבים בשנים האחרונות מעמידים במוקד את הקשר בין תהליכים דלקתיים בגוף ובין מחלות קשות. דלקת היא תהליך ביוכימי המתרחש אצל כולנו, אך יותר מדי ממנה גורמת לגוף לתקוף את עצמו ולהפעיל גנים מסוימים שבסופו של דבר גורמים לעלייה במשקל או לפיתוח מחלה כרונית בגיל צעיר.
דלקת כרונית ברמה נמוכה, "דלקת שקטה", עלולה להימשך שנים ולגרום נזק לאיברי הגוף עד לאבחון מחלות לב, סוכרת, אלצהיימר וסרטן בשל הנזק המצטבר.
"מטרת התזונה צריכה להיות לא רק לרזות", אומר ד"ר סירס, "אלא להדליק או לכבות תהליכים דלקתיים. צריך להסתכל על התזונה כעל תרופה שיש לתת במינון הנכון - אם ניתן פחות מדי ממנה החולה ימות, אך אם ניתן יותר מדי ממנה, החולה ימות מהתרופה.
"דיאטת הזון היא אורח חיים שנועד לשמור בשליטה את התהליכים הדלקתיים שמובילים אותנו להשמנה, לסוכרת, למחלות לב, לסרטן ולאלצהיימר. דיאטת הזון נותנת בסיס לשינוי ההשפעה של הגנים שלנו והאטת תהליך ההזדקנות. הרי הדלת יכולה להסתובב לשני הכיוונים: התפריט יכול להיות האויב הכי גרוע שלך - או ידיד".
על פי ד"ר סירס, עקרונות הדיאטה אמורים להפחית את מידת הדלקתיות בגוף, לשלוט בהורמונים כמו אינסולין המובילים להשמנה, ולשמש כתרופה לרעות החולות של החברה המערבית, כמו סוכרת, כולסטרול, דיכאון ויתר לחץ דם. באופן זה ניתן למנוע נטייה גנטית להשמנה ולגרום לגנים שלנו לפעול בצורה שונה.
ייצוב רמות האינסולין בגוף מוביל להפחתת היווצרות השומן הרעיל, זה העומד בבסיס הדלקת השקטה ומניע אותה.
"האוכל הופך למעניין מבחינה ביוכימית", הוא אומר, "כיוון שההורמונים חזקים הרבה יותר מכל תרופה. כיוון שמבחינה הורמונלית הארוחה האחרונה שלנו היא הקובעת, יש להקפיד על היחס הנכון בין אבות המזון בכל ארוחה, ולהוציא ככל האפשר אומגה 6 מהתפריט היומי".
מלבד ההרכב התזונתי המדויק הנדרש בכל ארוחה, כפי שיפורט מיד, ד"ר סירס מציג את חומצות השומן אומגה 3 כאחד המפתחות המרכזיים בשליטה בגנים שלנו, עד כדי כך שהוא מגדיר אי-מתן תוסף כזה לילדים כ"התעללות". לדבריו, צריכה מוגברת של דגים ושמני דגים איכותיים היא שינוי תזונתי שיעצור את תהליך הדלקת השקטה.
איך זה עובד?
כדי להפוך את המזון ל"גלולת הרזיה", כפי שטוענים מומחי הדיאטה, יש להקפיד על שילוב מדויק של אבות המזון בכל אחת מהארוחות שלנו במשך היום. היחס לעולם צריך להיות: 40% פחמימות, 30% חלבון ו-30% שומן.
המטרה היא ליהנות מארוחות מגוונות ומזינות, ולבחור נכון את הפחמימות, רצוי אלה בעלות אינדקס גליקמי נמוך, פחמימות מורכבות, קטניות, ירקות ופירות על פני לחם לבן וסוכר לבן. לא משנה אם בוחרים לאכול במסעדה או בבית, כל עוד נשמר היחס הרצוי בין המרכיבים אפשר לאכול מגוון מזונות בתחושת "קיפוח" מועטה, אם בכלל.
עין, יד ושעון - אלה שלושת האלמנטים שעליהם מתבססת הכנת הארוחות המאוזנות בדיאטת הזון:
- עין - לבחור פירות וירקות צבעוניים, כדי למלא את הצלחת בפוליפנולים הנלחמים בחיידקים ויכולים לשנות את השפעת הגנים.
- יד - לבחור חלבון ברוחב ובעובי כף היד, כך שימלא שליש מהצלחת, ומעליו קמצוץ שומן שאינו רווי, למשל שמן זית.
- שעון - אם איננו רעבים, זהו הסימן לכך שהרכבנו ארוחה על פי גישת הזון.
הקושי העיקרי בהרכבת הארוחות בדיאטת הזון נובע מההתייחסות לירקות כאל פחמימות. זאת אומרת, אם 40% מהצלחת צריכה להיות מלאה בפחמימות - מדובר למעשה בירקות ובפירות, ולפחות קילו מהם ביום. במקום לחם, פסטה ואורז, מרבית הפחמימות צריכות להיות ממקור ירק, ומעט מפרי.
"אפשר לאכול פסטה לבנה, לחם לבן ואורז רגיל, אבל זה מדרון חלקלק", אמר ד"ר סירס בכנס תזונה בינלאומי שנערך לאחרונה באיטליה. "כשההורמונים יוצאים משליטה - התהליכים הדלקתיים מתחדשים".
כדי להקל את הרכבת הארוחות המאוזנות במהלך היום, שהרי מדובר על איזון בכל ארוחה וארוחה ולא רק בתמונה הכוללת של התפריט היומי, השיקה בישראל חברת דיפריס את המוצרים הרשמיים של ד"ר סירס, EnerZone, ובהם חטיפים, עוגיות, חטיפי אנרגיה ועוד. כל פריט מחולק בדיוק על פי עקרונות הזון, ומכיל 40% פחמימות, 30% חלבונים ו-30% שומנים. חלק מהמוצרים, הנמכרים בבלעדיות בסניפי רשת סופר-פארם, מהווים תחליף לארוחת ביניים שלמה, ואחרים מהווים תחליף חלקי, למשל עוגיות לצד הקפה. רובם מגיעים באריזה אישית המכילה עד 100 קלוריות.
תפריט יומי לדוגמה
אז מה אוכלים במשך היום? הנה תפריט מאוזן לדוגמה מתוך הספר החדש בעברית, "דיאטת הזון - רזה לנצח" מאת ד"ר סירס, ד"ר ריקרדו פינה, מנהל תוכנית דיאטת הזון באירופה, והנטורופתית ד"ר הגר שפר (ND):
ארוחת בוקר - תוך שעה מרגע הקימה
- משקה בוקר/ מעדן 0%/ יוגורט טבעי קטן 1.5%
- 2 פרוסות לחם קל/ 2 פריכיות אורז דקות/ 2 כפות קוטג'
- נס קפה עם מעט חלב
- קפה הפוך דל שומן
ארוחת ביניים
- 2 פרוסות לחם קל עם כף קוטג', ביצה ועגבנייה
- יוגורט טבעי גדול (200 מ"ל) 1.5% + חופן פייבר 1 או 1/2 כוס תותים
ארוחת צהריים
- 2 שפודים/ סטייק פרגית/ חזה עוף + סלט קצוץ ללא שמן + 2 כפות טחינה + 4 כפות אורז/ בורגול/ קטניות
- פילה דג + תפוח אדמה אפוי + סלט
- סלט עם טונה וביצה + פרוסת לחם דגנים
- סלט בהרכבה עם רצועות עוף + פרוסת לחם דגנים
- 12 יחידות סושי + סשימי
ארוחת ביניים
- 2 פרוסות לחם קל עם 3 כפות קוטג' + 2 כפיות ריבה
- 6 קרקרי כוסמין עם 3 כפות קוטג' או 3 כפות גבינת קדם 5%
ארוחת ערב
- סלט גדול + 1/2 קופסת טונה 5% + 1/4 מכל בולגרית או ביצה קשה + 2 פרוסות לחם קל
- חביתה מ-2 ביצים + 1/4 מכל קוטג' + ירקות + 2 פרוסות לחם קל
- מנת פשטידת בצל ובטטה + סלט ירוק
- 1/6 פשטידת פסטה וגבינות + סלט ירוק
- טורטייה עם חזה עוף ואבוקדו