שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

משה יפה: החלוץ שעלה לישראל ולמד בבצלאל

הוא היה אמן בנשמתו, ולא פחות ציוני נלהב. ב-1920 עלה משה מרוסיה ונמנה עם גדוד העבודה. הוא סלל כבישים, עבד במפעל מלח ולימים גם למד בבצלאל. סיפורה של משפחת יפה, פרק 2

בפרק הקודם סיפרתי על ענף אחד מאילן היוחסין היקה של משפחת יפה: קלייר אסינגר - אמה של מיכל. פרק זה יוקדש לענף הרוסי - משה יפה.

 

ילדותו של משה יפה בקרב משפחתו היתה בראשית המאה ה-20 בחצי האי קרים. בשלהי מלחמת העולם הראשונה, משה כבר נער והוא מצטרף לתנועת "החלוץ". מדריכו היה יצחק לנדוברג (שדה) ש"הכניס" בו ובחבריו כושר גופני וציונות.

 

עוד טיולים לעבר בערוץ התיירות:

 

ב-1920, עם היוודע דבר רציחתו של מנהיג החלוץ יוסף טרומפלדור בא"י, עולה יצחק שדה עם חבורת חלוצים לארץ, ביניהם גם משה, אחיו הבכור זלמן וקרובי משפחה נוספים. בארץ, מקים יצחק שדה את "גדוד העבודה", והאחים יפה וקרובי המשפחה נמנים עם חברי הגדוד.

 

הם מגיעים לחוות מגדל שליד הכנרת, ועובדים בסלילת כביש טבריה-צמח. כאשר נסתיימה סלילת הכביש ב-1924, מקים זלמן יפה עם קרובי משפחה את קואופרטיב בניין "יפה", ומשה נמנה עימם. הם עוברים לחיפה ובונים בתים בשכונת הדר. בשנת 1925 מקימה משפחת יפה את ביתה בעתלית. משה עבד אז במפעל המלח במקום.

 

בכל אותה העת, מטיילת חבורת הבנאים ברחבי הארץ להכירה: ברגל, באופניים ובאופנועים. משה, שהיה אמן בנשמתו, עולה לירושלים ב-1926 בכדי להתקבל כתלמיד בבצלאל.


1. חלק ממשפחת יפה, חלוצים בארץ ישראל. למעלה מימין: משה, משמאל: האח זלמן, במרכז: אשתו של זלמן.


2. קבוצת בנאים יפה: הקבוצה בתחילתה חיה חיי קומונה, והנהיגה אסיפות והחלטות

בהצבעת החברים. עד היום נשארו פרוטוקולים המתעדים מה ומי אמרו ומה הוחלט, ממש כמו בקיבוצים.

 

חיי הספורט והחברה היו חלק חשוב בהוויתם, והם לקחו חלק ב"הפועל" ובספורט ימי וערכו ערבי שירה, ובדרך כלל ביקשו ממשה לחרוז להם מהווי חייהם בצמוד למנגינות רוסיות.

 

קטע משיר:

"מתחת שמי התכלת / על הפיגומים / מעל לסבל החיים / - העגומים / רחוק מבֶּצע ותכלית / זה הפועל ידו מושיט / בעץ, במלט, בברזל, / באבן ובטיט. / היכון פועל תמיד / ליום הקרב, / ישר הגב, / דע - בליכוד כוחנו רב. / אנחנו - מעמד מושך העול / לכן הינם חיינו / מלחמה לדרור".

 

בתצלום: בנייה בחיפה של "קבוצת יפה". הקבוצה בנתה ברחובות ארלוזורוב ונורדאו. אולי מי מהקוראים מזהה את המבנה?!


3. קבוצת יפה במפעל המלח בעתלית. כהרגלו כתב משה שירים למנגינות רוסיות לשמחת החבורה בערבים: "בין המים ושמים / שרירים מלח וּמריצה, / באויר תלויים ביחד / גידופים והלצה. / בלי חוכמות, בלי מכנסיים, / בלי נימוס וּבלי חולצה, / מחייכת לי מלמטה / בת איכר וַחלוצה. /.../ בחור צעיר, ביום בהיר, / מתאונן לראש קבוצה: / אני מלוח ונפוח / - לנשק היא לא רוצה".


4. משה היה אמן רב תחומי: בשיר וסיפור, בציור, בפיסול וגם בצילום עם מצלמה שהביא עמו. בתמונה: אחד מצילומיו של משה.


5. טיול אופניים, משה שני משמאל.


6. שיט במסגרת "הפועל" משה במרכז.


8-7. יוצאים לטיול אופנועים מעבר לירדן, גשר אלנבי.


8.


10-9. דרכים לחציית המים. לפעמים לא היה מעבר חצייה ואז נשאו את האופנועים על הכתפיים.


10.


14-11. מראות בפטרה, מצילומיו של משה.


12.


13.


14.


15. דף מתעודת תלמיד של משה בבצלאל


 

16. תלמיד המבקש להתקבל לבצלאל עליו להביא: "תעודת רופא ותעודת הנהגה טובה". שני סוגי תלמידים בבצלאל: "תמידיים וחופשיים. הלימוד לתמידיים בלי תשלום. רק בשעת כניסה משלמים 50 גרוש מצרי עבור כלי עבודה. חופשיים משלמים חוץ מ-50 גרוש מצריים גם 1 לירה מצרית לזמן בתור שכר לימוד.

 

"תלמיד חופשי בוחר לו באלו השיעורים והשעות שהוא רוצה בהם, אולם לא יוכל לקחת חלק לא בקונקורס וגם לא בסטיפנדיום אם יהיו כאלה...".


17. בין מורי בצלאל: זאב רבן שלימד כִּיּוּר, אנטומיה, מקשה. המורה גור אריה לימד: פסול באבן ובקמיעות. היה גם המורה א. פן (אבל פן) שלימד אקט.

 

מתוך הכתוב בתעודת בצלאל: "לבצלאל היו בתי מלאכה קשורים כמו: רותאלה - עבודות כל מיני כמו שעוני כיס ויד. המנהל והבעלים - ה' ריאלסון. גלונופלסטיקה - ציפוי בכסף ובזהב לכל מיני מתכת. המנהל והבעלים - ה' ש. שלנק".


18. בצלאל. משה יפה ליד יצירתו


19. פסל ראש, יצירתו של משה


20. משה ליד יצירתו

 

תמונות א'-ו'. משה היה אמן במגזרות נייר. אסנת, בתו, מספרת שהוא אפילו לא היה מצייר את קווי המתאר למגזרות. כאשר לקח את המספריים, ראה בדמיונו את היצירה בשלמותה ובמהלך פתלתל אחד של המספריים צמחה לה היצירה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמונות א'-ו'. פירוט בסוף הכתבה
ב.
ג.
ד.
ה.
ו.
מומלצים