שתף קטע נבחר

הצנחנים מתגייסים: יתפללו עם נשות הכותל

צנחנים שהשתתפו במלחמת ששת הימים מתגייסים "לקרב המודרני על שחרור הכותל", וישתתפו בתפילת "נשות הכותל" כשהם מצוידים בכובעים אדומים - סמל לכומתות. "שחררנו את הכותל לכל עם היהודי, אך עד היום אין הוא חופשי"

חלק מלוחמי חטיבת הצנחנים שהשתתפו בקרב לשחרור הכותל המערבי במלחמת ששת הימים, ישתתפו מחר (יום ב') בתפילה החודשית שמקיימות "נשות הכותל" באתר הקדוש, זאת כהפגנת תמיכה במי שהם מכנים "משחררות הכותל" של ימינו.

 

 << כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו  >>

 

 

לכבוד ראש חודש אדר יגיעו נציגי הלוחמים משנת 67' אל רחבת התפילה שהפכה לזירת עימות חודשי בין קבוצת הנשים למשטרה, במטרה "לתמוך בצנחניות", כהגדרתם. "נשות הכותל" מצפות לכ-150 "מעודדים". לראשיהם יהיו כובעי מצחייה אדומים - תחליף לכומתה המסורתית של יחידתם.

 

נשות הכותל בפוזת הצנחנים. "הן צנחניות בנפשן ובפעולתן" (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
נשות הכותל בפוזת הצנחנים. "הן צנחניות בנפשן ובפעולתן"(צילום: דוד רובינגר)

 

המתפללות יזמו את ההפגנה, ומיכה עשת, ממשחררי הכותל, הרים את הכפפה. במכתב לחבריו מהקרב ההוא, קרא: "בואו נתגייס לעלות שוב לירושלים ולתמוך בנשים אמיצות אלו", אותן הוא מגדיר "צנחניות בנפשן ובפעולתן". עוד ביקש: "אנא בואו עם כובעי המצחייה האדומים של חטיבה 55".

 

"את הכותל שחררנו לעם היהודי כולו במערכה על ירושלים במלחמת ששת הימים, אבל עד היום אין הוא ממש חופשי והוא 'נשלט' על ידי עמותת מורשת הכותל המערבי והרב רבינוביץ'", הסביר עשת. "הם שמכתיבים מה מותר ומה אסור, למי מותר להתפלל ובעיקר למי לא מותר להתפלל, איזה לבוש מתאים ואיזה לבוש לא מתאים, מה צנוע ומה לא צנוע – ולרשותם שומרי סדר שפועלים אף בגסות ובכוח".

 

אחד הצנחנים שהוזמנו לאירוע אמר כי הוא אכן תומך במאבק נשות הכותל: "זה שבמקרה היינו שם, בכותל המערבי, בנקודת הזמן ההיסטורית ההיא, אכן לא מקנה לנו את הזכות להביע עמדה פוליטית יותר מכל אדם אחר, אבל בהחלט מותר לנו – וזה דבר חשוב – להביע הזדהות עם הנשים האלו".

 

הוא דחה את הטענות כי תפילתן היא "פרובוקציה מיותרת", ואמר כי דווקא "אנשים בצד השני" מחפשים כל העת חיכוכים עם חברות הקבוצה. "בכמה נשים מדובר בסך הכל, שבמשטרה ובקרן למורשת הכותל מרגישים כל כך מאויימים מהן כל ראש חודש?" תהה.

 

רב הכותל: להתגייס למנוע מחלוקות

אך לא כל הצנחנים מסכימים למהלך: אליעזר שפר, גם הוא ממשחררי הכותל ודמות מוכרת בציבור הדתי, מתנגד לשימוש שעושים חבריו במורשת הקרב למטרה זו. לדבריו, "פעילות נשות הכותל היא פרובוקציה מיותרת" ואין לשתף איתה פעולה. שפר מספר כי הוא מבקר ומתפלל ברחב הכותל המערבי שלוש פעמים בשבוע וגם בשבתות, ומעולם לא נתקל בהדרת נשים.

 

"רבבות מגיעות לעזרת הנשים וכמעט לא מתערבים להן בסדרי התפילה, ובטח שלא ברחבה העליונה", הוא אומר. "מי שבאה לא במטרה להתגרות אלא כדי להתפלל, יודעת שזה נכון. זו תהיה טעות מצד הצנחנים להתערב בזה, מאז שהגיעו איתן לא אמורה להיות בעיה. קבוצות מעורבות יכולות להתפלל בלי הפרעה". בכל מקרה ובלי קשר לחלוקי הדעות האידיאולוגיים, שפר עצמו צופה היענות נמוכה לקריאה שמיועדת, לדבריו, לאנשים שכבר מלאו להם 75.

 

מלשכת רב הכותל נמסר: אנו מוקירים ומעריכים את הצנחנים שזכו להיות בין ״משחררי הכותל המערבי״, והרב פתוח לשוחח איתם בעניין זה כמו שעשה בעבר. על כולנו להתגייס לעשות הכל, כדי שהמחלוקות והדעות השונות לא יבוטאו במקום שצריך לאחד את כולנו.

 

היסטוריה של חיכוכים

לפני כחצי שנה הצטלמו "נשות הכותל" בפוזת הצנחנים משחררי הכותל, באזור "קשת רובינסון". זוכה פרס ישראל, דוד רובינגר בן ה-86, שצילם את התמונה המקורית מיד עם הגעת הצנחנים לכותל - התנדב להגיע ולצלם את הנשים בעצמו. כעת הגיע תורם של גיבורי התמונה המקורית, בת ה-45 שנים, להביע עמדה. 

 

במהלך השבוע האחרון פנו "נשות הכותל" בדרישה למפכ"ל המשטרה, להימנע ממגע פיזי בין שוטרים לחברות הקבוצה, בכל מקרה שבו נדרשת התערבותם באירועי התפילה שהן מקיימות. במכתב שהפנו למפכ"ל ולשר לבטחון הפנים הסבירה היו"ר, ענת הופמן, כי הדבר פוגע ברגשות הדתיים של המתפללות - חלקן אורתודוכסיות. היא טענה כי כי "מדובר בחציית קו אדום, הפוגע במתפללות מבחינה דתית והלכתית".

 

לאחרונה פנה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ליו"ר הסוכנות, נתן שרנסקי, בניסיון לגבש הסכם שיביא לקץ המחלוקת בנוגע לצביון הדתי של הכותל המערבי, מתוך שאיפה כי כל יהודי יוכל לבקר ולהתפלל בו על פי אמונתו. זאת לאחר שמנהיגי קהילות וראשי ארגונים מחו בחריפות בפני נתניהו ושרנסקי לאחר מעצרן של כמה חברות בארגון "נשות הכותל", עקב רצונן להתפלל ברחבת הנשים עם טלית.

 

ראשי הארגונים טענו כי המדיניות הנוכחית מדירה אותם מאחד המקומות המקודשים לעם היהודי, ובכך למעשה

מתייחסת אל רוב העם כ"יהודים סוג ב". הם הזהירו את ראש הממשלה ויו"ר הסוכנות, כי הדבר עלול להביא לפגיעה בתמיכה שלה זוכה מדינת ישראל מיהדות התפוצות - ואלה החליטו לפעול לשינוי.

 

את משימת התיווך בין הצדדים הטיל נתניהו על שרנסקי, המצוי בקשר ישיר - הן עם מנהיגי הקהילות היהודיות בעולם (בעיקר הרפורמים והקונסרבטיבים שבהם), הן עם הציבור החרדי בארץ והן עם הממשלה. יו"ר הסוכנות חותר להסכם שעיקריו שדרוג אתר "קשת רוביזון", שבו - על פי פסיקת בג"צ - מותר לנשים להתפלל כרצונן, וביטול חלק מההגבלות עליהן ברחבת הכותל עצמה.

 

לפני כחודש הגישו התנועה הרפורמית, ארגוני נשים ותנועות פלורליסטיות שונות עתירה לבג"ץ, בדרישה לפירוק הקרן למורשת הכותל, והפקעת ניהול האתר מידיו של רב הכותל. הם טענו כי "דרישות ההפרדה והצניעות בכותל הפכו את הרחבה לאתר תפילה חרדי".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"נשות הכותל"
לא למחלוקות במקום שאמור לאחד. הרב רבינוביץ'
צילום: דן בלילטי
מומלצים