שתף קטע נבחר

ללכוד נחש - משימה למנוסים בלבד

הם מעוררים פחד וחלקם אכן מסוכנים מאוד. בשבועות האחרונים הסתיימו כמה היתקלויות עם נחשים בצורה כואבת. מה אפשר לעשות כדי להימנע ממפגש עם הזוחל הקטלני, ואם כבר זה קרה - כיצד עליכם לנהוג?

בשבועות האחרונים התרחשו בישראל ובעולם  כמה מפגשים מעוררי אימה שנגמרו בתוצאות קשות. לפני כשבוע חדר נחש פיתון לחדר שינה של שני אחים קנדיים בני 5 ו-7 וחנק אותם למוות. בחודש יוני הכיש נחש למוות גבר בן 57 בעודו נופש בחוף חוקוק בכנרת, ולפני כחודש הוכש גבר באיבר מינו על ידי נחש שהגיח מהאסלה בביתו. רצף המקרים הכואבים נמשך גם בשבועות האחרונים : לפני שבועיים הוכש נער בן 13 סמוך למושב חצב ואושפז במצב קשה, ועובד זר בן 35 הוכש באזור קיבוץ גדות בגליל העליון ואושפז במצב בינוני.

 

יוסי אביטל, לוכד נחשים מ"שורש הדברות" מסביר "לרוב הנחשים מפחדים מבני אדם וימהרו לברוח אם ירגישו בכם. הם יכישו אדם רק אם ירגישו מאוימים, כלומר, אם דרכו עליהם או הבהילו אותם. מבחינתו הנחש, הוא מתגונן ולא מתקיף. הנחשים מחפשים אוכל, חולדות, עכברים, ולא בני אדם. אבל בני אדם משליכים פסולת שמושכת את המכרסמים האלו, ובמקומות האלו הם פוגשים בנחשים. גם אזורים של פסולת בניין, גרוטאות, צמחיית פרא, קוצים ועשבייה מועדים לפורענות מבחינה זו".

 

נחש. גם בשירותים (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נחש. גם בשירותים (ארכיון)(צילום: AFP)
 

אביטל הוסיף כי העונה המסוכנת מבחינת היתקלות אפשרית עם נחש היא הקיץ: "העונה הבעייתית מבחינת האדם מתחילה בחודש מאי בגלל שבמהלך שנת החורף הנחשים צברו רעל, הם מאוד רעבים. ההכשה, אם תקרה, תהיה כואבת וקשה. אבל זה תמיד מסוכן, גם בחודשים אחרים. לזוחלים יש דם קר ולכן בחורף הם ישנים, זזים לאט וממעטים בפעילות. כשהטמפרטורה מעל 25 מעלות הם מלאי מרץ, וכך במהלך חודשי הקיץ, יולי, אוגוסט וספטמבר, כשהימים ארוכים, הם פעילים יותר. בנובמבר הם שוב חוזרים לרוב לנוח. גם בחורף הישראלי יכולים להיות כמה ימים רצופים חמים שעלולים להיות מסוכנים".

 

אל תנחש את סוג הנחש - הזמן אמבולנס ולוכד

בישראל 41 מיני נחשים משבע משפחות שונות, חלקם ארסיים כגון הפתן השחור והצפע המצוי, או כפי שהוא נקרא לרוב הצפע הארצישראלי. הצפע גם מחזיק בתואר הלא רשמי הנחש המסוכן בישראל שאחראי לרוב ההכשות בארץ.

 

הוכשתי. מה לעשות?

אביטל: "להגיע מייד לבית חולים. אם אפשר להביא את הנחש, זה טוב כדי שיזהו ויתאימו את הנוגדן לרעל. אפשר לנסות לצלם את הנחש ,אך בכל מקרה לא למצוץ את הארס. בנוסף, יש להזמין לוכד נחשים כדי שאחרים לא יוכשו".

 

אם הנחש לא ארסי?

"אם נחש לא ארסי מכיש, ההרגשה היא כמו עקיצה של יתוש או צרעה, קצת כואב אבל לא ממש מסוכן. בכל מקרה יש להגיע לבית חולים לבדיקה, כי סביר להניח שלא יודעים לזהות במדויק באיזה נחש מדובר. מה שמסוכן בהכשה זה הארס ורעילותו. הצפע הוא מאוד מסוכן וכדאי לדעת לזהות אותו. הוא גם הנחש שאחראי לרוב ההכשות הארסיות בישראל. לצפע יש מעוינים ומשולשים על הגב אבל זעמן המטבעות שאינו ארסי, דומה לו אך זריז יותר ואנשים מתבלבלים. אם אפשר לנסח כלל אצבע אז נחש שזז מהר הוא לא ארסי, אם הוא זז לאט הוא ארסי".

 

הזמנת לוכד נחשים מוסמך מוערכת ב-500-400 שקל. אם הלוכד לאחר חיפושים ומאמץ לא הצליח ללכוד את הנחש - הוא יגבה תשלום אך בסכום פחות. 

 

עוד בנושא:

הכל על לכידת נחשים

טיפים להתמודדות ומניעת הכשות נחש

מה כדאי לדעת לפני שמזמינים מדביר

  

זהירות והימנעות

משרד החינוך פרסם הנחיות זהירות מפני הכשת נחשים, לקראת החופש הגדול ופעילויות הקיץ, שתקפות כמובן גם למבוגרים: "במחנות, פרדסים, מטעים, חורשות, יש להקפיד על הליכה בנעלים סגורות. נחשים נפוצים מאוד במטעי זיתים עתיקים, בוסתנים ובריכות. אין ללכת עם סנדלים בזמן הטיול ויש להימנע מלהיכנס לאזורים סבוכים. יש לבדוק היטב כל עץ שנשענים עליו ובמיוחד בהסתעפויות של ענפים, מקום בו אוהבים הנחשים לשהות".

 

עוד  מציינים בהנחיות כי "יש להימנע מהכנסת ידיים ואצבעות למחילות בסלעים, לנקיקי סלע, בורות באדמה, ארגזים, קופסאות ואפילו לשקי שינה ותרמילים בשדה. במהלך שינה בשטח יש להקפיד על בדיקת שק השינה טרם כניסה אליו, בדיקת נעליים ותיקים עם בוקר או אחרי הפסקה ארוכה בטרם מחדשים את התנועה והפעילות. יש להקפיד ככל האפשר על סגירת תיקים ואחסנתם גבוה ככל שניתן, וכן להימנע מהרמת גרוטאות ואבנים. להימנע ככל האפשר מכניסה לשדה עם עשב גבוה, סבך, קוצים וכדומה. באזור של שהייה ארוכה יש לנכש עשבים ולנקות את השטח ככל שניתן".

 

הנחשים בישראל מוגנים מתוקף חוק ולכן אסור להדבירם. חנויות המוכרות נחשים למגדלים ביתיים זקוקות לרישיון לשם כך. לכן ממליצים במשרד החינוך על פעולות מנע על מנת לא למשוך נחשים לסביבה הביתית: "לנקות מחסנים, לדאוג לסדר ולתלות את הציוד באוויר ככל שניתן, כמו גם לא להשאיר ערימות עשבים, פסולת או גזם זמן ממושך".

 

יפעת צימרמן, סמנכ"ל בחברת '"המקצוענים", מסכמת: "נחשים ניזונים ממכרסמים ולכן הדברה יעילה נגד מכרסמים, חיונית גם להרחקת נחשים מהסביבה הביתית. אם כבר נתקלתם בנחש השתדלו לא לחסום את דרכו ולאפשר לו לברוח. הנחשים מפחדים מבני אדם ולרוב ינסו להימלט. בכל מקרה אל תנסו ללכוד את הנחש בעצמכם, גם אם אתם חושבים שהוא אינו ארסי. מאחר שרובנו לא לוכדי נחשים מקצועיים, ייתכן שנטעה בזיהוי והתוצאה עלולה להיות קטלנית. במקרה של היתקלות והכשה יש להזעיק אמבולנס, להרגיע את הנפגע, לדאוג שיישב ולא יילך או ירוץ כי אלה עלולים להמריץ את התפשטות הארס בגוף. וכמובן - להזמין לוכד נחשים מורשה".


פורסם לראשונה 12/08/2013 08:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
צפע ארסי. הזמינו לוכד
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים