שתף קטע נבחר

מים אפורים: למה כדאי להשתמש בהם?

למרות המערכת החורפית האחרונה, עונת החורף היתה יבשה במיוחד. כיצד מים אפורים יכולים להיות חלק מהפתרון לבעיית המחסור במים?

אל תתנו לגשמים האחרונים להטעות אתכם - יש עדיין מחסור במים בישראל. אחד הפתרונות הפוטנציאליים לחיסכון עצום במים וכן, גם בכסף, הוא מערכת למחזור של מים אפורים, שבהם ניתן להשתמש להשקיית גינות נוי ולהדחת האסלות.

מהם מים אפורים? איך עובדות המערכות לטיהור המים? מהם החששות בשימוש במים מסוג זה ומדוע משרד הבריאות טרם מאשר שימוש פרטי במים אפורים?

 

עוד בנושא:

9 טיפים לחסכון במים

בניה ירוקה בישראל: למה זה לא קורה

ירוק בעיניים: מה נגדל בקיץ בגינה

 

קצת רקע

מים אפורים (או "מי דלוחין") הם המים שמגיעים מהאמבטיה, מכיור האמבטיה וממכונת הכביסה. הם כוללים דטרגנטים (חומרי ניקוי סינתטיים) וסבון, אך רמת הזיהום שלהם נמוכה יחסית. לעומתם, "מים שחורים" מגיעים מהשירותים ומהמטבח, והם כוללים שומנים ומלחים אותם לא ניתן למחזר ביעילות ובאיכות טובה.

 

בשנים האחרונות נרשמת מגמה משמעותית בניסיון לאשר ולהסדיר את תחום השבת "מים אפורים" לשימוש חוזר, בעיקר למטרות גינון ולהדחת אסלות.

 

ברז אסור, ברז מותר

על פי משרד הבריאות, הבעיה העיקרית בשימוש חוזר במים מסוג זה היא הסכנה לבריאות הציבור. בעקבות כמות המיקרואורגניזם הגבוהה במים, קיימת סכנה במגע עם בני-אדם בעקבות תקלות או חדירה של מים אפורים למערכת מי השתייה.

 

לכן, משרד הבריאות מאפשר שימוש במים אפורים לארגונים

 ומוסדות ציבוריים בלבד, וזאת רק לאחר אישור מיוחד של אנשי המשרד באשר לרמת המים, איכות המערכות והתחזוקה שלהם.

 

על פי הנתונים של "החברה למים מושבים", המתקינה ובונה מערכות מסוגים שונים להשבת מים, נכון להיום פועלים חמישה מתקנים למחזור מים אפורים בלבד עם היתר של משרד הבריאות, ביניהם מועדון הספורט שהם וכפר הנוער עיינות, שאף משקה את מטעי פרי של היישוב במים אפורים.

 

לצד היעילות המוכחת והחיסכון הרב במים, קיימים חששות רבים סביב השימוש במים אפורים, שהובילו את משרד הבריאות שלא לאפשר שימוש במערכות למחזור מים אפורים בבתים פרטיים ומשותפים. החשש של הרשויות הוא מהפעלה לא מקצועית שעלולה להוביל לתקלות וכשלים, יחד עם סיכוי לחדירה של מים אפורים למערכת המים לשתייה. עוד סיכון הוא דליפה של מים מתוך המערכת וזיהום הקרקע כתוצאה מכך.

 

למרות עמדת המשרד והיעדר תקן והנחיות מסודרות לשימוש פרטי, על פי הערכות שונות 10,000 עד 20,000 משקי בית בישראל משתמשים במערכות למחזור מים אפורים, עם צמיחה בקצב שהולך וגדל בכל שנה.

 

למה כדאי להשתמש במים אפורים?

בשנים האחרונות נרשמת בישראל מגמה של דרישה הולכת וגוברת מצד צרכנים לשימוש במים אפורים להשקיית גינות ציבוריות ופרטיות, מתוך ערכים של שמירה על איכות חיים ואיכות הסביבה. במדינות המערב השימוש במים אפורים נפוץ למדי, ועל פי "הקואליציה למיחזור מים אפורים בישראל", בחלק מהמדינות אף מציעים תמריצים כלכליים להתקנת מערכת למחזור מים כאלו. הקואליציה, המורכבת

 מצוות של חוקרים, מדענים, מהנדסים ובכירים לשעבר במשרד הבריאות, שמה לה למטרה לקדם שימוש אחראי במים אפורים בישראל, בדומה למדינות מפותחות אחרות בעולם.

 

על פי נתוני רשות המים, כ-40% מצריכת המים הביתית מייצרת מים אפורים, אותם ניתן לחסוך באמצעות שימוש חוזר עם מערכות ייעודיות. מערכות מחזור המים מעבירות את המים תהליך סינון מכני וביולוגי, כך שרמת הדטרגנטים מופחתת למינימום והמים הופכים לראויים להשקיה.

 

ממחקר שנערך בשנים האחרונות על ידי פרופ' עמית גרוס ממכון צוקרברג לחקר המים באוניברסיטת בן גוריון ופרופ' ערן פרידלר מהפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון, בתמיכת מכבי קרסו, ממקימי "הקואליציה למחזור מים אפורים בישראל", עולה כי איכות המים האפורים מספיקה בהחלט לשימוש להשקיה ולהדחת אסלות.

 

המחקר בחן 20 מתקנים למחזור מים מסוג "אגן ירוק", המשתמש בשני מיכלים - אחד לאגירה ואחד לטיהור על ידי טבליות כלור וקרינה אולטרא סגולה. על פי תוצאות המחקר, איכות המים המטוהרים הייתה גבוהה וראויה לשימוש, כשכל מתקן ממוצע סיפק בין 100 ל-120 ליטרים של מים ביום להשקיית הגינות. את הסיכון לשימוש במים מזוהמים פותרת המערכת על ידי הזרמת המים ישירות לביוב במקרה שיש תקלה או כשל במתקן.

 

המסקנה הסופית של החוקרים הייתה כי אפשר להשתמש במים אפורים לצורך השקיה של צמחי נוי והדחת אסלות, תוך שמירה קפדנית על בטיחות השימוש ועל איכות המים.

 

מבט לעתיד - אופטימיות זהירה

אז איכות המים מספיקה, המערכות מסוגלות לפעול בבטיחות, החיסכון הוא אדיר ובפועל אלפי משפחות משתמשות במערכות מחזור מים, נותר רק לחכות לאישור הרשויות לטובת האזרחים והסביבה.

 

ממש לאחרונה, בחודש ינואר האחרון, נעשה צעד משמעותי מצד הרשויות בדרך לאישור השימוש במים אפורים, כאשר מכון התקנים הודיע על הסכם עם משרד הבריאות וגופים נוספים על הגדרת תקן חדש למערכות למחזור מים אפורים.

 

נכון לעכשיו התקן מתייחס למערכות שמעבדות מעל קוב מים ביממה, כך שהוא רלוונטי לבתים משותפים ומבני ציבור. ההערכה היא שגם בתים פרטיים יקבלו תקן מסודר בחצי השנה הקרובה.

 

הפרטים הסופיים של התקן והתקנות השונות צפויים להתגבש ממש בשבועות הקרובים, כך שיש תקווה זהירה ותחזית ורודה למים האפורים בישראל.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דרור סיתהכל
מערכת למיחזור מים אפורים
צילום: דרור סיתהכל
מומלצים