שתף קטע נבחר

עונת הנחשים: כללי זהירות ומה לעשות בזמן הכשה

מסתמן שהנחשים השנה פעילים מוקדם מהרגיל. נקיטת כמה כללי זהירות, מעט הכנה לעונה החמה וכמה טיפים להתנהגות נכונה לאחר ההכשה יעזרו לכם לעבור את הקיץ בשלום

שלושה בני אדם נפגעו בצפון אתמולׁ(יום ד') מהכשות נחשים ארסיים. בקרוב יחל החופש הגדול ומאות אלפי ילדים יגדשו את החצרות והגנים. כדאי לדעת מהם כללי הזהירות, איך אפשר לצמצם את הסיכון למפגש בלתי רצוי ומה לעשות במקרה שהוכשתם.

 

עוד בנושא:

הדברה חכמה: לשמור על הילדים

גינה קוראת לנחש – הדברה ירוקה

למחירון הדברה ולכידת נחשים

  

זהירות נחש לפניך

בישראל ישנם מינים ארסיים לצד המינים התת ארסיים (מסוכנים פחות). המין המוכר, הנפוץ ולכן גם המסוכן ביותר הוא הצפע המצוי ולאחריו הפתן השחור. כדאי להזכיר כי מספר ההכשות הגורמות לפציעות חמורות ואף מוות בישראל יחסית נמוך, שכן לצד 31 מינים תת ארסיים ישנם 9 מינים ארסיים. בנוסף, יש להבין כי הנחש אינו מחפש להכיש בני אדם אלא להיפך, לרוב הוא ינסה להתחמק ממפגש כזה ויכיש רק כהתגוננות. שמירה על ניקיון הבית והחצר ונקיטת צעדי זהירות במהלך הטיולים יצמצמו את הסיכוי למפגש הבלתי נעים.

 

סדרו את המחסן והיפטרו מגרוטאות ישנות. בגינה יש להקפיד על ניכוש העשבים והשלכת פסולת שהצטברה. כמו כן אתרי בנייה או תיקוני ביוב שטרם קוסמים מאוד לנחשים שמבחינתם מוצאים שם מסתור ומחבוא.

 

הנחש שהכיש אתמול גבר בגליל (צילום: סימון חדד) (צילום: סימון חדד)
הנחש שהכיש אתמול גבר בגליל(צילום: סימון חדד)

 

במהלך טיולים בטבע הימנעו מסביבת שדות קוצים יבשים והקפידו על הליכה בשבילים המסומנים בנעליים גבוהות וסגורות. בבוקר זרקו מבט קצר לתוך הנעל שמא נחש קטן מצא את מנוחתו הלילית שם. לילדים כדאי להסביר את הסכנות בבעיטה באבנים הזרוקות לצידי המסלול.

 

לוכד הנחשים אפרים בביאן מפרט: "בסביבה הביתית 99.9 אחוזים מההכשות הן בקומות קרקע או בתים פרטיים צמודי קרקע, הנחשים לעתים מטפסים על עצים אבל לא בקומות, לכן לדיירים אלו כדאי באמת להקפיד על סניטציה וניקיון. כשיוצאים לטבע מומלץ ללבוש מכנס ארוך ואם יש צורך להפוך אבן ולפנות אותה מהמסלול אז עם קרש או מקל".

 

לשמור על ניקיון. מקום שבו נמצא נחש צפע (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
לשמור על ניקיון. מקום שבו נמצא נחש צפע(צילום: חסן שעלאן)

 

אמצעי התגוננות נוספים שיכולים לסייע בבית הם הדברה ולכידת המכרסמים, אם אלו נמצאים, שכן הם מהווים מרכיב חשוב בתפריט הנחשים. גם אימוץ חתול, שככל הנראה יזהה את האיום לפניכם ובמקרים מסוימים אפילו יקדים לתקוף את הנחש, יכול לעזור. החתול גם יפחית את הסיכוי להימצאות מכרסמים באזור ומכאן - פחות אוכל לנחשים שלא יגיעו לסביבה.

 

הוכשתי. מה עכשיו?

במקרה והוכשתם חשוב לשנן את כללי העשה ואל תעשה. יש לשער כי תוצאות המפגש יהיו מלחיצות אך נסו להירגע ככל האפשר ולפעול

 בחוכמה. אף על פי שכאמור רוב מיני הנחשים בישראל אינם כה מסוכנים בכל מקרה אין להסס ותמיד כדאי לנקוט במשנה זהירות ולקבל טיפול רפואי. כמו כן, אל תנסו ללכוד את הנחש בעצמכם או אפילו לרדוף אחריו. את המלאכה הזו יש להשאיר ללוכדי נחשים מקצועיים.

 

מה כן כדאי לעשות? נסו לצלם את הנחש בעזרת המכשיר הסלולרי כך שהצוות הרפואי יוכל לזהות את סוג הנחש המכיש ולהתאים לכם את הטיפול הנכון. הזעיקו את כוחות ההצלה וחכו להם במנוחה. בכל מקרה אל תנסו למצוץ את הארס או לקשור חסם עורקים שעלול לגרום לנזק נוסף.

 

בביאן מוסיף: "הדבר הראשון והכי חשוב זה לא להיכנס ללחץ ולא לרוץ או לעשות תנועות פזיזות כי זה ממריץ את הדם

 והרעלנים. אם את בטיול ולא ליד טלפון לכו לאט ואפילו בקשו שיינשאו אתכם לבית חולים או למקום שאפשר להזעיק בו עזרה".

 

לסיום, חשוב לדעת כי הנחש הינו חיה מוגנת בישראל - כלומר חל איסור מוחלט על הריגה ואף לכידה והחזקה של נחש. גם לוכדי הנחשים המוסמכים מטעם רשות הטבע והגנים משחררים את הנחש שלכדו לשמורות טבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
נחש צפע. תיזהרו
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים