שתף קטע נבחר

מתכוננים לחורף: איזה איטום מתאים לגג שלך

רגע לפני שהגשם הרציני מתחיל, אפשר להספיק לאטום היטב את המרפסת והגג. לכל אחד מהם, לכל שיפוע ולכל ריצוף יש המלצה לאיטום שונה

בחירת האיטום הנכון לגג יכולה להיות משימה לא פשוטה עבור מי שלא מבין בתחום. טעות בבחירה עלולה לגרור בעיות באיטום ובצורך להסיר את כל השכבות שלו מהגג. מי שמעוניין לחסוך כסף, חייב לקחת בחשבון את שקלול העלות הכספית לאורך שנים, ולא לחשוב רק על הפתרון הנקודתי, שלעתים יעלה הרבה מאוד כסף להיפטר ממנו ולתקן את הנזק שיצר. אז איך יודעים? קבלו כמה עצות מהמקצוענים לגבי סוגי האיטום העיקריים הקיימים בשוק.

 

עוד בנושא: 

לפני שהחורף מגיע: כך תכינו את הגג שלכם

תיקון גגות רעפים: החלפת רעף שבור

מחירון האיטום המלא

 

"מאוד חשוב להתאים את חומר האיטום לתשתית הקיימת", אומר צורי פיניאן מא.ח. גבהים, בעל ניסיון של 24 שנים באיטום. "הסיבה לכך היא שחומר לא מתאים, לא ייאחז בצורה טובה לתשתית ולא יאטום את הגג בצורה טובה. עלות הפירוק שלו, יכולה להיות מאוד יקרה לפעמים, ולא משתלמת". דוד פלוטקה, בעל מקצוע העוסק בתחום האיטום כבר 30 שנה, הוסיף: "כלל המפתח שצריך להנחות אותנו הוא האם מדובר בחומר מאותה משפחת חומרים של התשתית הקיימת".

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "סביר להניח שרוב הצרכנים לא תמיד בקיאים בסוג חומר שכדאי לשים על הגג שלהם, לכן כדאי להציץ במחירון בעת קבלת הצעת המחיר מבעל המקצוע ולהתעניין איזה חומר הוא מציע, האם החומר מתאים וכמה בערך אמורה לעלות העבודה".  

 

גג חדש מבטון – יריעות ביטומניות

"במקרה שהבניין חדש והגג עשוי בטון", מסביר פיניאן, "הפתרון הכי טוב הוא להניח יריעות ביטומניות. היריעות חזקות וגמישות ומחזיקות מעמד לאורך שנים ארוכות. הן פחות מתאימות ליישום על איטום מחומר אקרילי שבוצע בעבר. במקרה כזה, יש להסיר את כל האיטום האקרילי הישן, אחרת היריעות לא יולחמו אליו כראוי, וחומר אקרילי יישאר כלוא מתחת ליריעות. עדיף לא להמיס אותן, אלא לקלף אותן לגמרי. אם יש על הגג יריעות ביטומניות ישנות ורוצים לחדש אותן, מאוד לא מומלץ להדביק עליהן יריעות ביטומניות חדשות, כי יכולים להיווצר חללים ובועות אוויר. במקרה כזה חורצים בהן חריצים עם סכין ומקלפים אותן בקלות יחסית, ממש כמו שמרימים שטיח".  

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

זיפות: פתרון מיושן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זיפות: פתרון מיושן(צילום: shutterstock)

גג שנאטם בעבר עם זפת

פלוטקה מסביר כי זפת היא פתרון ישן וזול, ולטווח ארוך לא בטוח שהוא משתלם. "אמנם ניתן לשים זפת על שכבת זפת ישנה, אבל צריך לזכור לסייד אותה כל שנה. על כל יתר התשתיות אין לבצע זיפות בכלל, אלא רק על גג מבטון או גג מצופה כבר בזפת. זו שיטה זולה יותר מהשיטות החדשות שקיימות כיום, אבל התחזוקה שלה מאוד חשובה, וללא סיד היא מתכלה".


הלחמת יריעות לגג (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הלחמת יריעות לגג(צילום: shutterstock)
 

גג עם שיפועים טובים – חומר אקרילי או פולימרי

פיניאן: "החיסרון הגדול של חומרים אקריליים הוא שהם אינם עמידים במים עומדים כמו שלוליות או מים שנאגרים על יד המרזב או באזור דוד השמש. לכן, כדאי לאטום איתם רק גגות עם שיפועים טובים. מאוד נוח לשים אותם ואין צורך להלבין אותם כי הם כבר מגיעים בגוון בהיר, ומחזירים את קרינת השמש. החומרים הפולימריים הם יותר מתקדמים מאלו האקריליים, ומתאימים גם לאיטום של גגות שעשויים אסבסט או ממתכת. הם יותר יקרים מהחומרים האקריליים, אבל מעט יותר עמידים במקרה של שלוליות. בכל מקרה, כיום כבר קיימים חומרים מתקדמים יותר בשוק, כגון חומרים פוליאוריטנים, ולכן השימוש באקרילי ובפולימרי פוחת עם השנים".

 

גג מרוצף

אם תרצו לאטום גג מרוצף, עומדות בפניכם כמה אפשרויות. פיניאן: "האפשרות האידיאלית היא לאטום לפני שלב הריצוף את הגג, עם יריעות ביטומניות. לאחר התקנתן, מומלץ להציף את הגג ולבדוק שהאיטום אכן עושה את העבודה. אם התגלתה נזילה אחרי שכבר שמו את הריצוף מעל שכבת היריעות הביטומניות, יש שתי אפשרויות. הראשונה היא לחרוץ את הפוגות (החריצים) שבין המרצפות עם דיסק, להוציא את הרובה הקיימת באמצעות שואב אבק תעשייתי ואז ליישם חומר אפוקסי בתוך הפוגות ורובה מיוחדת שגם היא אטימה למים. אפשרות שנייה היא למרוח את כל המרצפות בחומר פוליאוריטני שקוף. החיסרון הוא שזה יוצר מעין שכבת לכה שקופה מעל כל הריצוף, ולא כולם אוהבים את המראה הזה ואת המרקם שלו".

 

לדבריו, חשוב לדעת שיש שני סוגים של חומר פוליאוריטני. האחד הוא על בסיס מים, והשני על בסיס מדללים. אם מיישמים את החומר בתקופת החורף שבה יורדים גשמים, מומלץ להשתמש בחומר על בסיס מים, שלגביו אין חובה לחכות עד להתייבשות מוחלטת. לאחר הייבוש שני החומרים מתאימים מאוד לאזורים בהם יש היקוות שלוליות. אמנם החומר על בסיס מים יותר יקר מהחומר המדלל, אבל הוא מאפשר עבודה גם בתנאים מורכבים יותר, ואם יש סכנה של פיצוץ צינור או רטיבות כלשהי במהלך ההתקנה, מומלץ להתקין אותו.

 

ואם יש מחסן על הגג? חן: "במרבית המקרים מחסן השירות עשוי פלסטיק. הפתרון המומלץ הוא להזיז אותו ולאטום מתחתיו. אם אין ברירה וחייבים לאטום מסביבו, עושים זאת עם חומרים משחתיים".

 

ומה לגבי סדקים ותיקונים קלים? "גם אם אוטמים עם יריעות ביטומניות" מסביר חן, "הרי שניתן להשתמש בחומרים ביטומניים משחתיים לתיקונים נקודתיים. אם יש סדק לדוגמה, ומורחים עליו את החומר המשחתי, כיוון שהוא מאוד דביק, הוא חודר אל תוך כל הנימים והסדקים, מתייבש ומשלים את שכבת האיטום שקיימת בגג. הוא מתאים לשימוש גם בכל מיני נקודות מסביב לצנרת, ועל יד חלונות".

 

מחפשים אוטם מומלץ קרוב לביתכם? לרשימה המלאה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים