שתף קטע נבחר

ירוק יותר: איך בוחרים דשא לגינה, לגג ולמרפסת

אילו סוגי דשא עיקריים קיימים, מה הכי מתאים למי וכמה זה עולה. המקצוענים עם כל התשובות לגינה ירוקה

מעבר לעובדה שהוא ירוק וכיף לרבוץ עליו, יש לדשא יתרונות רבים נוספים ופחות מוכרים. דשא טבעי גורם לקירור סביבת הבית ופנים הבית בעקבות ההשקיה, הוא מונע אבק ובוץ ועוצר סחף. אז איך תדעו להתאים את סוג הדשא המתאים לגינה שלכם ולצרכיכם? ואולי בכלל עדיף דשא סינתטי? קבלו מידע על מרבית הסוגים הפופולאריים הקיימים בשוק, היתרונות והחסרונות וכמה זה יעלה לכם.

 

עוד בנושא:

כיצד להכין את הגינה לקיץ הישראלי

כדאי לגשר: איך פותרים סכסוך עם בעל המקצוע

מחירון עבודות גינון

 

השאלה הראשונה המתבקשת היא האם כדאי לשתול דשא או להניח מרבדי דשא מוכנים. "ההמלצה היא לשתול מרבדי דשא ולא לזרוע", מסביר מתי נברו ממתי שירותי גינון. "זאת, מפני שצריכת המים של זריעה היא עצומה ולא משתלמת. במקרה של זריעה נדרשת השקיה מאסיבית של חודשיים, כשבתקופה הראשונה נדרשת השקיה של לפחות 10 דקות במשך 4 פעמים ביום".

 

לא משנה איזה סוג של מרבדי דשא בחרתם להניח, כדאי לזכור לסגור פינות. "כדאי לאחר הנחת המרבדים לפזר

 בין התפרים שאריות של מרבדי הדשא שנותרו", מציע אודי אליהו מחברת אודי ודורית גינון ונוי. "זה מאוד חשוב כדי שלא ייווצרו קרחות, וכדי שהעבודה תהיה כמה שיותר מקצועית".

 

במוקד השירות של המקצוענים אומרים: "המבחר בין סוגי הדשא הטבעי וגם הסינתטי הוא עצום ולכן גם טווח המחירים, בטח בדשא סינתטי הוא רחב מאד. חשוב להתייעץ עם בעל מקצוע שרואה את השטח ולוקח בחשבון מיקום גיאוגרפי, כיוון החצר ועוד לפני שמחליטים איזה דשא לרכוש. בנוסף היעזרו בגנן על מנת לתחזק את הדשא והגינה בכלל, בטח בחודשים החמים מאד שהולכים להגיע".

 

אז מהם הסוגים הפופולאריים והמומלצים לאקלים הישראלי? קבלו השוואה.

 

דשא אלטורו - מיועד לאזורים בהם יש שמש מרבית שעות היום

נברו: "אלטורו הוא סוג דשא שמצריך שמש ישירה לאורך מרבית שעות היום. הוא מבין שני הסוגים הכי פופולאריים של דשא, הוא צפוף במיוחד ולכן הוא יותר רך למגע. הוא עמיד בתנאים שונים ונוח יחסית לתחזוקה, ולא נהרס במקרה שדורכים עליו".

 

 (צילום: gettyimages imagebank) (צילום: gettyimages imagebank)
(צילום: gettyimages imagebank)

 

לדבריו, "גם במקרה של הזנחה וחוסר השקיה הוא יצליח להשתקם ולהתחדש. החיסרון שלו הוא שהוא מעט צהבהב בעונת החורף, ואינו מתאים לשתילה באזורים שהם מוצלים רוב שעות היום וגם לא לשתילה באזורים הרריים וקרים במיוחד. אם לא משקים אותו יותר מדי, ניתן להסתפק גם בכיסוח שלו אחת לחודש, אבל בכל מקרה הכיסוח המומלץ תמיד לכל סוגי הדשא הוא אחת לשבועיים עד שלושה שבועות".

 

אליהו: "בנוסף, קצב הצמיחה שלו מהיר יחסית, והמשמעות היא שהוא יכול להתמודד בקלות רבה יותר עם מחלות עלים ופרודניה שתוקפת את הדשא לרוב בימות הקיץ החמים".

 

דשא דרבן גראס - מיועד לאזורים מוצלים במיוחד

נברו: "דרבן גראס הוא אחד משני הסוגים הפופולאריים ביותר, הוא בעל מרקם גס ומתאים רק לתנאי צל. ברגע ששותלים אותו באזורים עם שמש מלאה הוא צומח בצורה מאוד מהירה ואגרסיבית ומגיע לגובה של 30 ס"מ, ואז ברגע שדורכים עליו ניתן לשבור אותו. הוא אינו צפוף ורך, אלא דשא פרצים ששולח זרועות ארוכות, ובעל תפרחת מאוד גבוהה. כשהוא גבוה מאוד לא נעים לדרוך עליו ולכן הוא מחייב תחזוקה. הוא מיועד בעיקר לאזורים מוצלים ולכאלו שלא מתכוונים לדרוך על הדשא בכלל. זהו סוג הדשא היחידי שאינו זקוק לשמש".

 

אליהו: "היתרון המרכזי שלו הוא שהוא מותאם לאזורים עם מעט שמש, ויכול להסתדר גם רק עם שעתיים-שלוש שעות ביום של שמש בלבד. גם קצב הצמיחה שלו מהיר, אך החיסרון המרכזי שלו הוא מעין פריחה של פרח שחור ולא יפה, שלעתים קצת מצריך גיזום בתדירות יותר מדי גבוהה".

 

דשא פספלום - מתאים לתנאים של חצי שמש וחצי צל

נברו: "פספלום הוא סוג דשא המתאים לאזורים שבהם חצי משעות היום יש צל וחצי שמש. הוא ירוק כהה, רך למגע ועמיד בפני דריכה, ולכן מתאים גם לנוי וגם לישיבה. הסוג הזה מתאים לאזורים במישור החוף הממוקמים על-יד ים שבהם רמת המליחות בקרקע גבוהה יותר. גם הוא מצהיב בימות החורף, אך פחות מאשר סוג האלטורו. הוא לא מתאים לגידול באזורים הרריים כי אינו עמיד בפני קור".

 

דשא סינתטי - מתאים רק לאזור מוצל

נברו: "מי שאינו מעוניין להתעסק בתחזוקה שוטפת משמעותית ולא להוציא כסף על מים יכול לבחור בדשא הסינתטי, שהוא ירוק לעיניים ונעים לדריכה. הבעיה היחידה איתו היא שהוא מיועד להמלצתי אך ורק לאזורים מוצלים (70% צל), כי לא ניתן לדרוך עליו יחפים בימות הקיץ החמים. כשקונים דשא סינתטי כדאי להקפיד על 40 מ"מ גובה, כי כך הוא הרבה יותר רך ונעים (ושווה את המחיר הגבוה יותר מבחינה זו)".

 

 (צילום: יהונתן צור) (צילום: יהונתן צור)
(צילום: יהונתן צור)

 

השימוש בדשא סינתטי מאפשר גם לתת למרפסת שלכם הרגשה קצת יותר טבעית ולהפוך את גג הבניין לירוק יותר וכיפי.

 

"בנוסף כדאי לבדוק את רמת הצפיפות של קשירת הדשא בתחתית המשטח ומומלץ לקנות חומרים שהם עמידים מפני קרינת UV, שזה הסוג האיכותי יותר", מוסיף נברו. "מרבית החברות מעניקות כ-8 שנות אחריות עליו, למרות שבפועל הוא יכול להחזיק מעמד גם 15 שנה.

 התחזוקה שלו קלה מאוד והוא מצריך רק טאטוא עם מטאטא שבילים. מבחינת עמידותו בפני סיגריות הרי שמרבית הסוגים האיכותיים כוללים חומרים מונעי בעירה. אמנם סיגריה שנזרקת לכיוונו יכולה לגרום לחור קטן במשטח, אבל האש לא תתפשט. בשורה תחתונה, לאזורים מוצלים הוא מאוד מומלץ".

 

אליהו: "כיום, מעל 95% מהשוק הוא של מרבדי דשא המיוצרים בסין. ההמלצה היא לרכוש 44 מילימטר גובה, רמת צפיפות של התפרים 3/8, ורמת צפיפות הסיבים של 16 וחצי אלף לכל מ"ר. חשוב להקפיד לרכוש מקבצים מאותו ספק ולהקפיד על אותו מספר סדרה כדי שלא יהיו הבדלי גוון. המרבדים מגיעים ברוחב של 2 מטר או של 4 מטר, והבחירה היא בהתאם לחלוקת הגינה".

 

ומה קורה בגינות שיש בהם גם בעלי-חיים? אליהו: "חשוב מאוד להקפיד לנקות מיידית את הצרכים של בעלי החיים, מפני שהם חומציים ויכולים להשאיר סימנים לאורך זמן".

 

כמה זה עולה?

נברו: "העלות של כל סוגי הדשא הטבעי נעה בין 30 ל-40 שקל עבור מ"ר. אם מדובר בשטח גינה שעולה על 80 מ"ר, המחיר יורד ל-25 עד 30 שקל למ"ר. צריך לקחת בחשבון שבנוסף לעלות הדשא ישנה עלות של קומפוסט (זבל אורגני), שעלותו כ-25 שקל לשק של 30 ליטר, שמספיק ל-4 מ"ר בלבד.

 עלות העבודה משתנה בהתאם לתנאי השטח. לפני השתילה נדרש יישור של הקרקע ותיחוח. בהנחה שהעבודה היא סטנדרטית, והקרקע יחסית ישרה העלות של העבודה היא כ-1,000 שקל, לא כולל מע"מ. בנוסף, ישנה עלות של הובלה מהמשתלה שהיא תוספת של 500-250 שקל בהתאם לכמות משטחי הדשא הנדרשים".

 

וכמה יעלה דשא סינתטי? נברו: "העלות היא 300-175 שקל למ"ר עבור משטחי הדשא הסינתטי, עבור שכבת החצץ שמתחת ועבור העבודה, לא כולל מע"מ. בנוסף, ישנה עלות יריעה שמונחת מתחת למרבדי הדשא הסינתטי שמיועדת למניעת עשבים, שעומדת על כ-7 שקל למ"ר".

 

מחפשים גנן מומלץ? לרשימה המלאה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים