שתף קטע נבחר

מרד הגיור: רבנים בציונות הדתית הקימו גוף גיור אלטרנטיבי

תחת השם "גיור כהלכה" התאגדו רבנים בכירים בציונות הדתית להקמת רשת בתי דין שתפעל לגייר את עולי ברה"מ הלא-יהודים החיים בישראל - שלא במסגרת מערך הגיור הממלכתי. גיור הלכתי מחוץ לרבנות אינו מוכר כיום על ידי המדינה, וכל מתגייר בבתי הדין החדשים יידרש להצהיר כי הוא מודע לכך. המארגנים מקווים כי הלחץ הציבורי יביא לשינוי מדיניות בעניין

רבנים בציונות הדתית וארגונים דתיים-ליברלים הכריזו על הקמת רשת בתי דין שתפעל לגייר את עולי ברית-המועצות הלא-יהודים החיים בישראל – שלא במסגרת מערך הגיור הממלכתי. משרד הפנים והרבנות הראשית אינם מכירים כיום בגיורים אלטרנטיביים בישראל, אף אם נעשו על פי ההלכה, אך יוזמי המהלך מקווים כי אם מתגיירים רבים יבחרו במסלול, הלחץ הציבורי על הרבנות ייגבר ומדיניות זו תשתנה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>   

 

תחת השם "גיור כהלכה" התאגדו הרבנים יעקב מדן, ראם הכהן, שלמה ריסקין, דוד סתיו ואחרים, ויחד עם הארגונים מכון עתים, מכון טריגובוף ו"בית מורשה" הפועלים בתחום זה, הם מבטיחים למתגיירים הפוטנציאלים הליך ידידותי ואימוץ שיטות מקלות בהלכה. המהלך נתמך על ידי הסוכנות היהודית, ובראש בתי הדין יעמוד הרב נחום אליעזר רבינוביץ', ממנהיגי הציונות הדתית.

 

כל מה שחדש ומעניין - בערוץ היהדות :

 

"קיבוץ הגלויות ובכללו העלייה הגדולה מברית המועצות לשעבר מעמידים בפני מדינת ישראל אתגרים משמעותיים הדורשים התמודדות אחראית ואמיצה של מנהיגי העם, הן במישור ההלכתי-רבני והן במישור הלאומי", הסבירו רבני "גיור כהלכה" את הצורך בהקמת בתי הדין החלופיים, "אחריותנו המוסרית היא לדאוג לקליטתם של העולים ולהשתלבותם המלאה, למענם ולמען המשכיותו של העם היהודי".

 

 (צילום: גבי ניומן) (צילום: גבי ניומן)
(צילום: גבי ניומן)

 

 

כבר כיום פועלים בישראל בתי דין של חוגים דתיים שונים המגיירים על פי ההלכה אך בוגריהם אינם מוכרים כיהודים על ידי המדינה. בבג"ץ תלויה ועומדת עתירה של מתגיירים מבית דינו של הרב ניסים קרליץ, ממנהיגי הציבור החרדי, הדורשים הכרה בהמרת הדת.

 

ברקע: משבר הרב ריסקין וחוק הגיור שנגנז

בתקופה האחרונה גבר המתח בין החוגים הליבראליים בציונות הדתית לבין הרבנות הראשית, לאחר שחברי מועצת הרבנות איימו שלא להאריך את כהונת הרב שלמה ריסקין, רב היישוב אפרת, בגלל עמדותיו בנושאים כמו גיור, גיוס נשים לצבא וכגון אלה. בסופו של דבר, הוארכה הכהונה לאחר שהיועמ"ש של הרבנות הראשית קבע כי אין בסמכותה של מועצת הרבנות לקטוע אותה. 

 

 

"רפורמת הגיור" הייתה אחד הדגלים של הממשלה הקודמת, אך עם כינונה של הממשלה הנוכחית -

היא נגנזה, והשליטה בכל הליכי הגיור שנערך בישראל ומוכר על ידי רשויות המדינה, עברה לידי החרדים.

 

"חוק הגיור" שיזם אלעזר שטרן וקודם על ידי שרת המשפטים לשעבר, ציפי לבני, העביר את סמכויות הגיור לרבני הערים, על מנת לאפשר גיור קל יותר בתהליך פשוט ובפריסה ארצית. לפי ההצעה של שטרן ולבני, כל רב עיר יהיה רשאי להקים הרכב של דיינים ולגייר מי שאינו יהודי ומבקש המרת דת. עד לאותה רפורמה הופקדה הסמכות לגיור באופן בלעדי בידי בתי דין מיוחדים שכפופים למשרד לשירותי דת ולרבנות הראשית.

 

לפי החלופה שאושרה לפני כחודש, בתי הדין החדשים יפעלו לפי "דין תורה" במסגרת מערך הגיור הממלכתי. ראשי ההרכבים ימונו על ידי הרבנות הראשית בלבד, וזאת לאחר שהתקבלה המלצה מנשיא בית הדין הרבני הגדול (כיום הרב יצחק יוסף) ומשני דייני גיור מכהנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורות
הרב נחום אליעזר רבינוביץ', נשיא ביה"ד החדש
צילום: אורות
צילום: גרשון אלינסון
הרב שלמה ריסקין. משבר ברבנות
צילום: גרשון אלינסון
מומלצים