שתף קטע נבחר

סכנה! נמלת אש: איך נזהרים ומדבירים

המשרד להגנת הסביבה הזהיר כי הנמלה, שעקיצותיה כואבות מאוד, התגלתה בכמה מוקדים בירושלים. אז מה צריך לעשות אם מגלים נמלה כזו בבית. המקצוענים עם התשובות

בעקבות גילוי כמה מוקדים של נמלת האש הקטנה באזור ירושלים והחשש שהיא תגיע לאזורים נוספים בארץ, קבלו כמה עצות מהמקצוענים כיצד לזהות את הנמלה שעקיצותיה כואבות מאוד.

 

עוד בנושא:

יתוש הנמר: סכנות ומניעה

הדברת קן צרעות: אל תנסו את זה לבד

מכת חולדות בדרך אליכם. מה עושים?

 

מהי נמלת האש הקטנה ואיך מזהים אותה?

לפי המשרד להגנת הסביבה זוהי נמלה המוגדרת כאחד מ-100 המינים הפולשים המסוכנים לסביבה. היא אמנם אינה מעבירה מחלות, אך מהווה מפגע תברואתי ועקיצותיה כואבות מאוד ויוצרות מעין כוויה. כיצד תזהו אותה?

 "זוהי נמלה קטנה מאוד, שגודלה פחות ממילימטר", אומר עידן ארטנשטיין - המומחה להדברה. "היא בצבע חום-אדמדם ולרוב ניתן לראות את הנמלים האלו מתהלכות בשורה לאורך הפאנלים בתוך הבית, אך גם סביב הבית ובפתחי הבית".

 

היכן היא נפוצה ובאילו עונות?

"הבעיה התחילה בדרום, בכל מיני קיבוצים ומושבים כבר לפני כמה שנים. טוענים שהנמלים האלו הגיעו עם משלוח עץ מכל מיני מדינות באפריקה", אומר גיא בגלייטר - המדביר הכי נחמד בעיר. "לאט לאט הן התפשטו ברחבי הארץ, באמצעות משלוחים של עצים ששימשו ליסודות של מבנים ולבניית פרגולות".

ארטנשטיין מוסיף: "זו מכה של ממש. אני באופן אישי נתקל בתופעה מדי יום באזור קיסריה, זיכרון יעקב, בית אורן ולאורך כל חוף הכרמל. כרגע הן בפעילות גבוהה והן מאוד אגרסיביות, אך עם בוא הקור והגשמים יש הפוגה בפעילות שלהן, לרוב בין דצמבר למרס יש לנו שקט מהן. הן פולשות בעיקר לבתים עם חצרות, ולדירות קרקע בבנייני מגורים ולא יותר גבוה מאשר דירות בקומה הראשונה".

 

כיצד ניתן להתמודד עם הבעיה באמצעים ביתיים?

אז איך ניתן למנוע את הגעתן של הנמלים לאזורי מגורים? ארטנשטיין: "זה בלתי אפשרי. ניתן לטפל בה רק לאחר שהיא כבר פולשת לבית או לחצר, אין טיפול מנע". אז מה הדבר הראשון שכדאי לעשות אם היא פלשה לתוך הבית?

 ארטנשטיין: "היא אוהבת לטפס על ספות ולעקוץ בני-אדם. לכן, אם היא כבר בתוך הבית, עד להדברתה ניתן להרחיק את הספות מעט מהפאנלים כך שלא יהיה מגע בין הספה לקיר, כי זה מגדיל את הסיכוי להיעקץ".

 

לגבי ההדברה, הוא אמר: "קיימים כיום בשוק חומרי הדברה שהקהל הרחב יכול לקנות בחנויות השונות, מדובר בפיתיון שמפוזר בחצר ובבית, שאותו אוכלות הנמלים ולוקחות אותו לקן. החומר הורג את המלכה עם הרעל שבו. חשוב מאוד שלא לרסס את הבית לפני כן ורק לאחר מכן ניתן לבצע ריסוס כפעולה משלימה. זאת, מפני שברגע שניפטר מנמלת האש, יגיע זן אחר של נמלים, וריסוס יכול להעניק שקט תעשייתי משאר המזיקים. פתרון ביתי ומיידי נוסף הוא לשאוב את הנמלים באמצעות שואב האבק. אם מרססים את משחת הפיתיון כדאי להדביר סביב לבית, ואם מפזרים אותו ברחבי בית עם ילדים קטנים, חשוב להקפיד זאת באזור שבו אין להם גישה אליו, אלא מאחורי ספות, מקרר ושידות".

 

היכן קונים את חומרי ההדברה הביתיים? ארטנשטיין: "בחנויות לחומרי גינון והדברה יש חומר שנקרא במפורש חומר נגד נמלת האש. אין טעם לקנות חומר נגד נמלים רגילות, כי הוא לא יהיה יעיל".

 

 (צילום: ליאנה זרבי, האתר של המשרד להגנת הסביבה) (צילום: ליאנה זרבי, האתר של המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: ליאנה זרבי, האתר של המשרד להגנת הסביבה)

 

אז אם החלטתם להדביר בעצמכם, המשרד להגנת הסביבה ממליץ להימנע מלהשקות את הגינה במשך יומיים לפני הפיזור וכן ביום הפיזור. זאת, מפני שהתכשיר אינו יעיל על משטחים רטובים. בנוסף, כדאי לפזר את החומר מוקדם בבוקר מפני שקרינת שמש חזקה פוגעת ביעילות התכשיר. התכשירים המאושרים לשימוש לצרכן מופיעים באתר של המשרד להגנת הסביבה.

 

מה בעל מקצוע יכול לעשות?

ארטנשטיין: "החדשות הטובות: ניתן להיפטר מנמלת האש ב-99 אחוז מהמקרים. החדשות הרעות: לא ניתן להיפטר ממנה לגמרי והיא חוזרת לרוב כל חצי שנה. אין טעם לטפל בבעיה רק בתוך הבית, כי טיפול יעיל ורציני של הבעיה הוא טיפול סביבתי. אם גם כל השכנים יקפידו ויטפלו באזור נגוע, זה יהיה הרבה יותר אפקטיבי. מבחינת עלות תועלת, כדאי לשקול מה יותר משתלם. ככל שהבית והחצר גדולים יותר, שטח ההדברה הנדרש הוא גדול יותר. ולפיכך, רכישה של חומרי הדברה ביתיים בכמות גדולה עלולה להיות יותר יקרה מתשלום לבעל מקצוע שיגיע ובעלות נמוכה יותר יבצע את ההדברה כולל חומרים, מפני שהוא יכול לקנות אותם בסיטונאות ולפיכך להוזיל עבורנו עלויות".

 

וכמה זה עולה? ארטנשטיין: "עלות ממוצעת של חומר הדברה נגד נמלת האש הוא 150-100 שקל. אם נדרשת כמות גדולה של חומר ההוצאה יכולה להגיע גם ל-500 שקל. לעומת זאת, מדביר ייקח בממוצע 350 שקל עבור הדברה כולל עלות החומרים".

 

במוקד השירות של המקצוענים מזכירים: "הדברה היא בסופו של דבר עיסוק

 בחומרים מסוכנים ורעילים. לכן חשוב להקפיד בעל מקצוע ממאגר אמין המחזיק אך ורק מדבירים בעלי רישיון מהמשרד להגנת הסביבה ובעלי המלצות של לקוחות קודמים".

 

במשרד להגנת הסביבה אמרו: "הנמלה נפוצה בהרבה מאוד אזורים בארץ. לנו ידוע עד כה על מוקדים בכ-100 יישובים הנגועים בנמלה, כשבירושלים התגלתה הנמלה רק בשבועות האחרונים. אם לא מצליחים להיפטר מהנמלה לבד ניתן לפנות למדביר בעל רישיון מהמשרד להגנת הסביבה. הטיפול אינו מסובך ומופיע על תווית חומרי ההדברה, אך יש לחזור עליו מספר פעמים. הנמלה מועברת בעזרת עציצים בדרך כלל, והיא אף נמצאה לראשונה בבניין דירות בקומה 6, כך שהיא לא מופיעה רק בבתים צמודי קרקע".

 

מחפשים מדביר מוסמך? לרשימה המלאה

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאנה זרבי, האתר של המשרד להגנת הסביבה
נמלת האש
צילום: ליאנה זרבי, האתר של המשרד להגנת הסביבה
מומלצים