שתף קטע נבחר

למנוע הצפות ואסונות: למה חשוב לבדוק את המרזב

המרזב אמור לנקז את מי הגשמים מהגג לכיוון הקרקע, אבל לפעמים הוא נסתם או נפגם. אז מהן סוגי התקלות הנפוצות ולמה אסור בשום אופן לתקן תקלה בעצמכם? המקצוענים עונים

מדי שנה נפגעים בני אדם בתאונות, שנגרמות בשל הרצון לחסוך כמה מאות שקלים. חלק מהתאונות מתרחשות בעת ניסיון לתקן מרזב סתום. עכשיו זו העונה לטפל בתקלות מסוג זה, כדי לא להגיע לחורף כשהתקרה דולפת. כדי למנוע את האסון הבא, להגן על חייכם ועל הרכוש, קבלו כמה דברים שחשוב לדעת, גם אם מחליטים להזמין בעל מקצוע.

 

עוד בנושא:

איטום גגות בבניין משותף - מי משלם על זה?

מחירון עבודות איטום גגות

תיקון גגות במהלך החורף

 

גם כשמזמינים בעל מקצוע שיבצע עבודה על הגג, חשוב לוודא שיש לו רישיון לעבוד בגובה, כדי שבמקרה שחלילה ייגרם לו נזק, לא תצטרכו לפצות אותו אם הוא נפצע בשטח שלכם. "אחת לשנתיים כל בעל מקצוע בתחום זה נדרש לעבור רענון, ולכן כדאי לבדוק שהרישיון אכן בתוקף", אומר דוד אהרון מאיטום עדן.

 

אז מה תפקידו של המרזב בבית? לנקז את מי הגשמים מהגג לכיוון החצר. אם המרזב נסתם מעלים ולכלוך במהלך הקיץ, קיימת סכנה להצפה בגג, ולבעיות איטום שעלות התיקון שלהן עלולה להגיע לעשרות אלפי שקלים. התחזוקה במקרה זה היא קלה וזולה, אך יש כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם, וגם להיזהר מהם.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"הבעיה העיקרית במרזבים היא שהם נסתמים ואז יש דליפה אל תוך הבית", מסביר פנחס דרעי מדרעי פנחס - גגות רעפים. "הדבר הכי חכם הוא לבצע בדיקת תקינות למרזבים ולצינורות עוד לפני הגשמים, ולנקות אותם מעלים ומלכלוך שהצטבר", מוסיף אמיר תמם מהאחים תמם.

 

תמם אומר עוד: "חודש לפני החורף זו העונה המומלצת לניקוי הגג והמרזבים. מי שלא ניקה עד עכשיו, יצטרך לדאוג לניקוי יסודי יותר בשלב זה. בישראל יש המון אבק וטל בלילה. הדבר גורם להצטברות בוץ בגג, שחוסם את הגישה של המים לכיוון המרזבים, שהרי הם אמורים לזרום בהתאם לשיפוע הגג לכיוון המרזב.

 היווצרות הבוץ גורמת להם להיעצר עוד לפני המרזב. לכן, מי שלא הקפיד על ניקוי הגג לפני בוא הגשמים, יצטרך לנקות אותו עכשיו באופן יסודי, כדי למנוע הצפות בגג. גם במקרה שנשברו קולטים, חשוב לפנות אותם מהגג ולהקפיד על גג נקי בעונה זו. בנוסף כדאי לשים מכסה רשת על תעלות ובפתחי הניקוז, כדי למנוע חדירת עלים וסתימתם את המרזב".

 

אהרון: "בייחוד בבתים שנמצאים בסביבת עצים נשירים חשוב להקפיד על ניקוי תקופתי. באזור התעלות יונים אוהבות לקנן, והקן שלהם יכול לגרום לסתימות. ברגע שלא מנקים, הסכנה היא להצפה בגג, וברגע שמים עולים מעל גובה האיטום (מעל הרולקות) הם חודרים אל תוך הבית. אין איטום מושלם, וברגע שהמים עומדים זמן רב הם כבר מוצאים את הדרך לחדור אל תוך תשתית הבית".

 

במוקד השירות של המקצוענים מציינים: "הבעיה בתיקון מרזבים היא שאם אין גישה נוחה נדרש לבצע את התיקון באמצעות מנוף או באמצעות סנפלינג, מה שיכול לגרום לתוספת של אלפי שקלים במחיר. לכן, כדי לנסות למזער נזקים ולהאריך את חיי המרזב, כדאי להקפיד על תחזוקה שוטפת של המרזב".

 

תקלות נפוצות במרזבים ובתחזוקה  

תקלה נפוצה נוספת קשורה לנקודת החיבור בין הצינור האנכי שמוביל את המים מהמרזב לכיוון הקרקע. תמם: "לרוב הבעיות הן בפתח העליון, בשל בעיית איטום. הפתרון הוא לחבר את הצינור לאיטום של הגג, בהתאם לסוג האיטום שעל הגג".

 

עוד תקלה היא שהמרזב חלוד או שבור. דרעי: "לרוב זה קורה במרזבים שקיימים כבר מעל ל-15 שנה ומתחילים

 להחליד ויש צורך להחליף אותם. הצינור שמוביל את המים למטה לרוב לא ניזוק, אבל גם במקרה שמתגלה בו חור, חומרי איטום יכולים לסתום אותו, אבל הם זמניים כי בקיץ חומר האיטום מתייבש ונופל, ולכן לא מצדיק את התיקון לדעתי".

 

כשלי איטום יכולים להיגרם גם כתוצאה מסדק בין שכבת האיטום למרזב. תמם: "הסדק יכול להיות רק ברוחב של מ"מ אחד, ואז ניתן למלא אותו עם חומר אקרילי, ולעתים ברוחב של כ-2 ס"מ, ואז נדרש לשים יריעה ולסגור אותו".

 

אם המרזב כבר התבלה ויש צורך להחליפו, כדאי לדעת שיש חומרים שיחזיקו מעמד לאורך זמן רב יותר, בתנאי מזג האוויר הישראלי. תמם: "מרזב מאלומיניום יחזיק יותר זמן מעמד ממרזב מפח, ולכן מבחינת עלות הוא יותר משתלם, והוא מתאים לגג רעפים. לגג בטון לרוב נוהגים לשים מרזב מגיבריט (GEBERIT)".

 

נזק נוסף שיכול להיגרם לצינורות הוא התנתקות שלהם מהבית. אהרון: "בייחוד בשעות רוחות וסערות, תעלות ומרזבים יכולים להיעקר".

 

תקלות במרזב פנימי

לעתים בבתים משותפים המרזב יהיה פנימי, בתוך קירות הבתים. תמם: "במקרה של תקלה במרזב פנימי, לרוב יש צורך להזמין אינסטלטור, שיבדוק מה מקור הפיצוץ בעזרת מצלמה תרמית.

 לאחר מכן האינסטלטור קודח בקיר, ומתקן את הבעיה באמצעות הלחמה אם הבעיה היא בצינור. אני באופן אישי לא ממליץ למהר להתקין צינור אנכי חיצוני מחוץ לבניין מפני שהוא מכער את חזית הבניין. אבל אם אין ברירה, מתקינים. מבחינת בחירת מיקום הצינור, אין יותר מדי אפשרויות, אלא בהתאם למיקום האפשרי לפי שיפועי הגג הקיימים".

 

אהרון: "הבעיה עם מרזב פנימי היא ש-90% מהתקלות נגרמות כתוצאה מכך שבעל מקצוע שמגיע לאחת הדירות קודח בקיר ופוגע במרזב. זה יכול להיות טכנאי מזגנים או כל בעל מקצוע שנדרש לקדוח בקיר. אני בעצמי כמעט עשיתי פעם נזק למרזב הבניין כשניסיתי לתלות תמונה. הסכנה עם זה היא שכתוצאה מקידוח בעל הדירה יכול לגרום לחור במרזב, שיוביל את המים הישר אל דירתו".

 

מחפשים בעל מקצוע לתיקון הגג? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא כדאי לבדוק לבד. מרזב
צילום: shutterstock
מומלצים