שתף קטע נבחר

רטרו או וינטג' : מה עושים עם הריהוט הישן

לפני שאתם זורקים את השולחן של סבתא לרחוב, תראו מה אפשר לעשות. המקצוענים עם כל העצות

תמיד רציתם לדעת מה ההבדל בין רהיטי וינטג', רהיטי רטרו ורהיטי יד שנייה? הגיע הזמן להבהרות. וגם: כמה עצות לגבי אילו רהיטים משתלם לחדש ואילו לא, כמה זה יעלה ורעיונות שיתנו לכם השראה.

 

עוד בנושא:

פקקש זאת בעצמך:DIY לבית

תחזוקת הבית: מה כדאי לתקן מיד ומה ניתן לדחות

מה עדיף: הנדימן או בעל מקצוע מומחה?

 

יד שנייה - פשוט אינו יד ראשונה

"כשאומרים יד שנייה מתכוונים פשוט לרהיט שכבר היה בשימוש אצל דיירים אחרים", מסביר בני ברוך מבני ההנדימן המושלם.

 "זה יכול להיות פריט חדש מאוד ומודרני, שפשוט אינו יד ראשונה. אין לו מאפיין תקופתי כלשהו או ערך היסטורי, לרוב הוא יהיה רהיט שהוא חלק מפס ייצור מסחרי. היתרון הגדול הוא שעלותו לרוב תהיה נמוכה משמעותית מזו של רהיט דומה חדש. זה יכול להיות פריט מלפני כמה שנים שכבר יצא מהאופנה. הזמינות שלו היא לרוב באתרי יד שנייה, ובקבוצות שונות בפייסבוק. לא בטוח שישתלם לחדש אותו, משום שייתכן וניתן במחיר החידוש לקנות רהיט חדש".

 

רטרו - זה רק נראה ישן

"כשאומרים על רהיט שהוא רטרו לרוב מתכוונים לרהיט חדש ויד ראשונה, שמעוצב בהשראה של רהיט ישן", אומר ברוך. "זו יכולה להיות שידה חדשה לגמרי בסגנון שנות ה-80 למשל. אין לו ערך היסטורי מיוחד והוא יכול להימכר גם בעלות נמוכה יחסית. היתרון הגדול הוא שניתן להשיג פריט שיראה מאוד ייחודי במחיר של רהיט תעשייתי בן ימינו ושיהיה במצב חדיש ובלתי משומש".

 

 (פלימרקט לונדון - רשפון, צילום: רונן הוכמן) (פלימרקט לונדון - רשפון, צילום: רונן הוכמן)
(פלימרקט לונדון - רשפון, צילום: רונן הוכמן)

 

וינטג' - פריט מקורי מתקופת העבר

"כשאומרים על רהיט שהוא וינטג' הכוונה היא לרהיט ישן במיוחד", מסביר ברוך. "הוא יכול להיות בעל מאפיין תקופתי מאוד מובהק מבחינת הצורה שלו, ההדפס שלו, סוג החומר והשילוב בין החומרים. לרוב הוא יהיה בעל ערך היסטורי, ועבור אנשים מסוימים גם בעל ערך סנטימנטלי במקרה שהועבר בירושה. ניתן לחדש אותו (להחליף ריפוד, לצבוע מחדש, לתקן מגירות שבורות), אך לשמור עדיין על המראה המקורי שלו".

 

האם כדאי לחדש?

במוקד השירות של המקצוענים אומרים: "צריך לבדוק את מצב הרהיט, יציבותו, מצב העץ והשימוש שאנו מתכננים לעשות בפריט. לרוב אנשים משקיעים בחידוש רהיטי וינטג' ייחודיים שנחשבים לענתיקה של ממש, משום שבמרבית המקרים מבחינה כלכלית גרידא יותר ישתלם לקנות חדש".

 

 (מעודד צבעים, צילום: איל רן) (מעודד צבעים, צילום: איל רן)
(מעודד צבעים, צילום: איל רן)

 

ריפודים

"כשנדרש חידוש של רהיט ענתיקה, לרוב כל השלד יישאר כפי שהוא אבל הריפוד והתושבת יוחלפו", אומר ירון דוידוב מרפדיית ירון. "אם בעבר היה נהוג לרפד ספות בצמר גפן ובקפיצים, היום המילוי הוא ספוג יותר מודרני ויותר אורתופדי. ניתן גם לשלב סגנונות ולהשאיר את הרהיט בצורתו המקורית, אך לבחור לו הדפס מודרני יחסית, ולהתאימו לעיצוב הקיים בבית ובכך להרוויח מראה יותר אופנתי וייחודי".

 

כמה זה יעלה? תלוי בסוג הבד שבוחרים לריפוד ותלוי בגודל הספה. העלות של בד לריפוד מתחילה מכ-70 שקלים למטר ויכולה להגיע לכ-450 שקלים למטר. עלות חידוש כורסת ענתיקה בודדת יכול לעלות כ-1,800 שקלים ועלות ריפוד מחדש של ספת ענתיקה עם 3 מושבים יכולה לעלות 3,500-2,800 שקלים בהתאם לגודלה.

 

 (פלימרקט לונדון - רשפון, צילום: רונן הוכמן) (פלימרקט לונדון - רשפון, צילום: רונן הוכמן)
(פלימרקט לונדון - רשפון, צילום: רונן הוכמן)

 

מהם התיקונים והחידושים הנפוצים לריהוט ענתיקה?

"פעמים רבות נדרש תיקון של רגליים שבורות של כיסא עץ, ספה או שולחן", אומר ברוך. "הבעיה היא שמרבית הנגרים לא יתעסקו עם תיקונים קטנים ומבחינתם זה מטרד. במקרה כזה, הנדימן שעובד איתכם על בסיס קבוע יוכל להשיג מחיר טוב עבור התיקון וגם להגיע ולקחת מביתכם את הרהיט הפגום. וכך, במקום לזרוק רהיט שעלות תיקונו היא כ-100 שקלים

 לכיסא, תוכלו לשמור על הרהיט ולהמשיך להשתמש בו. לא תמיד צריך להחליף את הרגליים, ולעתים נדרש רק לייצב אותם בצורה מקצועית ולהמשיך ליהנות מהם".

 

תיקון נוסף וזול יחסית הוא החלפת צירים בדלתות של רהיטים. ברוך: "במקרה כזה אני ממליץ להשקיע בצירים. אם ציר רגיל עולה 12-10 שקלים, כדאי לקנות ציר שעלותו 30 שקלים והוא הרבה יותר איכותי מציר רגיל. החלפה של דלתות תעלה 200-180 שקלים, מחיר שעתי להנדימן, רק שבמרבית המקרים כיוון שהעבודה יכולה להימשך פחות משעה, ניתן באותו המחיר לבקש גם תיקונים נוספים הנדרשים בבית. כמעט בכל בית יש ידית שצריך לתקן, או משהו שצריך לתלות, וניתן ליהנות מיותר מעבודה אחת באותו המחיר".

 

תיקון אפשרי נוסף הוא הגבהת סלון. בעלות של כ-650 שקלים תוכלו להמשיך ליהנות מסלון ישן ומעוצב, ולשבת עליו מבלי לשבור את הגב. ברוך: "במקרה כזה עלות החומרים נמוכה יחסית, כי מדובר בסך הכול בהגבהה של עץ, וניתן לשלב סיליקון בתחתית שיאפשר הזזה יותר נוחה של הרהיט, ויגן על הריצוף במקרה של פרקט".

 

תקלה נפוצה נוספת היא תיקון זכוכית שנשברה ברהיט. ברוך: "זה יכול להיות משטח זכוכית במרכז שולחן, או דלת זכוכית. במקרה כזה ניתן להיעזר בהנדימן שייקח מידות ויזמין את הזכוכית המתאימה.

 חשוב מאוד להקפיד להזמין זכוכית מחוסמת. עלות של תיקון שולחן זכוכית יכולה לעלות 700-400 שקל בהתאם לגודלו".

 

ולפעמים רהיטי עץ ישנים מאבדים את הצבע שלהם. ברוך: "במקרה כזה יש שתי אפשרויות. צביעה ידנית לאחר שיוף אותה ניתן לעשות לבד או באמצעות הנדימן. אני באופן אישי פחות ממליץ על האפשרות הזאת אם מדובר ברהיט ענתיקה שממש חשוב לבעליו, מפני שהתוצאה של צביעה ידנית היא פחות טובה ואף יכולה להרוס את הרהיט. במקרה כזה אני ממליץ לשלוח את הרהיט לצביעה מקצועית בתנור, רק חשוב לדעת שזה מייקר את עלות העבודה פי 3 במחיר. אם צביעה ידנית תעלה 500-400 שקלים, עלות של צביעת שולחן קפה בתנור יכולה לעלות כ-1,500 שקלים".

 

מחפשים הנדימן שיסגור לכם את הפינה? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעודד צבעים, צילום: איל רן
ריהוט מחודש
מעודד צבעים, צילום: איל רן
מומלצים