שתף קטע נבחר
 

רטיבות תת-רצפתית: איך לאתר ואיך למנוע?

איך יודעים לזהות את הבעיה, מה עושים במקרה שהרטיבות משמעותית וכמה זה עולה. "המקצוענים" עם התשובות

בשיתוף המקצוענים

 

לא הקפדתם על איטום טוב בחדר האמבטיה? התפוצץ לכם צינור? הייתה בבית הצפה? לאחר שטיפלתם בבעיה באופן מיידי, קחו בחשבון שייתכן שישנם מים כלואים מתחת לריצוף שלכם. במקרה של התעלמות מרטיבות תת-רצפתית עלול להיגרם נזק משמעותי לתשתיות הבית ונזק בריאותי לדייריו.

 

עוד בנושא:

מפשילים שרוולים: איך לפתור תקלות בצנרת

מחירון עבודות אינסטלציה

פתיחת סתימות - השאלות הנפוצות

 

מהי רטיבות תת רצפתית וכיצד היא נגרמת

"רטיבות תת-רצפתית היא מצב שבו ישנם מים כלואים מתחת לריצוף", מסביר אבי לקס מתרמו-צ'ק. "הגורם העיקרי לכך הוא בעיות צנרת שנמצאת מתחת לריצוף. ברגע שיש פגם בצנרת מצטברת שלולית ענקית מתחת לריצוף, ומכיוון שהמים לא יכולים להתאדות דרך הרצפה הם לרוב נספגים אל תוך הטיח, מטפסים על הקירות וגורמים לרטיבות בקירות וגורמים לנזק למשקופים".

 

הבעיה נפוצה במיוחד בבתים ישנים. לקס: "בבתים אלו הצנרת ישנה ועשויה מברזל. היא מלאה באבנית בפנים, ולחץ המים גורם לאבן לפרוץ את הברזל בכל מיני מקומות, ולמים להתפשט מתחת לריצוף".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מה עוד יכול לגרום לרטיבות תת רצפתית? לקס: "גורם נוסף שיכול לגרום לרטיבות תת-רצפתית

 הוא בעיה בצנרת של חימום תת-רצפתי שפועל באמצעות צנרת של מים. בנוסף, במקרה של סדקים בקירות החיצוניים של הבית יכולים לגרום לבעיית איטום ולחדירת מים דרך סדקים אלו. המים יכולים לטייל על רצפת הבטון ולגרום לנזק תת-רצפתי".

 

לקס מוסיף:"זה קורה במיוחד בדירות על-יד הים, שכן הברזל מקבל קורוזיה וגורם לסדקים בקורות הבטון. סיבה נוספת יכולה להיות במקרה של הצפה בבית. אם יש פיצוץ של דוד חשמלי, פיצוץ של צינור במקלחת או תקלה משמעותית במכונת הכביסה ויש הצפה של מים, הם יכולים לחדור דרך הרובה ולגרום לרטיבות. הבעיה היא שלוקח זמן רב למים להתאדות, ובמשך אותה תקופה הדיירים סובלים מנזקים רבים שגורמת הרטיבות שאינה מטופלת".

 

האם ניתן להימנע מרטיבות תת-רצפתית?

דוד יורם מסופר דריי מסביר: "ישנן תקלות שלא ניתן למנוע כמו הצפות פתאומיות או תקלות בצנרת כתוצאה מהתקנה רשלנית או כתוצאה מבלאי. ועדיין, פעמים רבות התקלה נגרמת כתוצאה מהזנחה של עניין האיטום במקלחות. אנשים חושבים שאיטום המקלחת הוא בעיקר מטעמי אסתטיקה ולא מקפידים לבדוק את תקינות האיטום. איטום באמבטיה ובמקלחונים הוא אלף-בית של תחזוקת הבית. מרבית התקלות אכן מגיעות מהמקלחות. חומרי האיטום מתבלים כעבור תקופה מסוימת, ולכן כדאי אחת ל-3 שנים לוודא את מצב האיטום ולהקפיד לחדש את חומרי הסיכה ואת הרובה, במצב שבו היא כבר לא אפקטיבית".

 

מה יכול לעורר חשד לרטיבות רצפתית בבית?

יורם: "אם יש רטיבות מעל אזור הפאנלים או אם הרובה שבין המרצפות משנה את הגוון, זה יכול להעיד על רטיבות". לקס: "אם יש כתמי רטיבות על הקירות, סימני התקלפות בחיבור שבין הקיר לרצפה או רטיבות במשקופים, זה יכול להעיד על רטיבות תת-רצפתית".

 

במקרה כזה, ניתן להזמין בעל מקצוע לאיתור מקור התקלה. לקס: "ניתן לאתר את התקלה באמצעות ציוד תרמי לאיתור נזילות (חיישני לחות ומצלמה תרמית). לאחר זיהוי התקלה, לרוב יידרש תיקון של אינסטלטור או בעל מקצוע העוסק באיטום. השלב הבא לאחר תיקון התקלה הוא ייבוש תת-רצפתי. כיום האמצעים הם מתקדמים כך שאין צורך לפרק כמעט את הריצוף, ואף ניתן להמשיך להתגורר בבית".

 

יורם: "ישנן שתי שיטות ייבוש עיקריות. האחת באמצעות פתיחת חריץ ברובה באורך של 40-50 ס"מ, בכל חדר שגודלו עד 15 מ"ר.

 מדביקים אביזר מודולרי ושואבים את המים באמצעותו. שיטה אחרת בה משתמשים בבתים חדשים שבהם יש חצץ גרוס מתחת לריצוף היא באמצעות הזרמת אוויר חם ויצירת ואקום מהצד השני. התהליך יכול להימשך שבוע עד 18 יום, בהתאם לרמת הרטיבות. אם רוצים להתגורר בבית, אז בכל פעם מייבשים חדר אחר. כמובן שאם ילדים גרים בבית יותר בטיחותי לפנות את דיירי הבית לכמה ימים ולייבש את כל הבית בבת-אחת, מפני שבעת תהליך הייבוש פזורים בבית צינורות".

 

לקס: "לעתים נדרש פירוק של 3-2 מרצפות, אך ניתן לבחור את מיקומן, כך שהן יהיו מרצפות שלרוב מוסתרות על-ידי רהיט. לאחר הייבוש מרצפים מחדש את האזור. במקרה שהריצוף הוא ריצוף פרקט, לרוב הוא יהיה במצב שכבר ספג את הרטיבות, ויהיה עדיף לזרוק אותו ולרצף מחדש".

 

מה קורה אם מתעלמים מהבעיה

לקס: "בבתים משותפים הרטיבות יכולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים לבטון וליתר תשתיות הבית. אם לא מטפלים בבעיה זה יכול לגרום גם לנזקים לשכן בדירה שמתחת, לנזקים לריהוט הצמוד לקירות, לקצרים במערכת החשמל הממוקמת בתקרה ובקירות ואף לסכנת התחשמלות ושריפה. במקרים של רטיבות משמעותית, יכול להיגרם נזק לריהוט הסמוך לקירות, ואם הדירה מרוצפת בפרקט או עם חיפוי של שטיחים מקיר לקיר, ייתכן שתידרש החלפתם".

 

מעבר לנזקים היכולים להיגרם לתשתיות ישנו כמובן נזק במישור הבריאותי. יורם: "רטיבות גורמת לבקטריות, לטחב ולעובש, ובבית כזה מאוד לא בריא לגור. בייחוד אם גרים בו ילדים מתחת לגיל 13, זה יכול לגרום לסיבוכים בריאותיים". לקס: "אם הרטיבות היא בחדרי ילדים, זה יכול להיות מסוכן ולגרום לאסטמה".

 

כמה זה עולה?

ממוקד השירות של 'המקצוענים' נמסר: "איתור הנזילה עם שימוש במצלמה תרמית לרוב יעלה עד 1,600 שקלים כולל מע"מ ויכלול דו"ח שאותו ניתן יהיה להגיש לחברת הביטוח., טווח המחירים לייבוש נע סביב 100 ל-150 שקלים למ"ר. כמובן שככל ששטח הדירה גדל, כך עלות הייבוש למ"ר קטן. המחיר משתנה בהתאם לסוג החומר (חול או חצץ גרוס), גודל הבית ואחוזי הרטיבות. עניין משך הייבוש הוא משמעותי, שכן אם הייבוש אורך 18 יום הוא יעלה יותר מאשר אם הוא אורך כמה ימים. לכן, במידה שיש אפשרות לפנות את הבית לכמה ימים, עדיף לייבש את הבית כשהוא מרוקן מדיירים".

 

מחפשים אינסטלטור מומלץ? לרשימה המלאה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישי זיגמן
רטיבות. ארכיון
צילום: אבישי זיגמן
מומלצים