שתף קטע נבחר

בואי כלה: ההתחלות החדשות של אופיר בן שטרית

בעוד חודש היא מתחתנת, במקביל עובדת על אלבום - ופוזלת למערב במופע פיוטים חדש עם "נשות חוה": קצת צפוף בלו"ז של אופיר בן שטרית, אבל זה מאתגר אותה. שאלות על שירת נשים, לעומת זאת, כבר לא מאתגרות: "המציאות היא שיש נשים דתיות ששרות, אני לא לבד - ואין בזה שום דבר רע"

 

 

ארבע שנים לאחר שהפציעה לראשונה בחיינו, אופיר בן שטרית כבר לא ילדת אולפנה תמימה, אבל יש שיאמרו: עדיין ילדה. ממרומי גיל 20 וחצי היא מתכוננת לנישואיה בעוד חודש; עובדת על אלבום חדש – ומתכוננת לקראת מופע בפסטיבל "זמן פיוט" במוצאי השבת, שם תתארח על הבמה של להקת "נשות חוה".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

קול הפעמונים שריגש את צופי "דה ווייס" ממשיך לרגש את המאזינים – גברים כנשים, על אף שבכל פעם ממשיכים להציק לה בשאלות הלכתיות סביב "שירת נשים".

 

עוד תרבות בערוץ היהדות:

 

ניכר שבן שיטרית, כבר עייפה מהשיח הזה: "המקום שלי הוא קודם כל להיות בת יהודייה, לקיים מצוות. זה אני מול הקדוש ברוך-הוא", היא אומרת. "שמתי את הדיון הזה מאחוריי לפני המון זמן, גם אם השאלה הזו לא מפסיקה להישאל. גם כשביצעתי את הג'ינגל של 'הבית היהודי', רבנים יצאו ודיברו".

 

אבל בן שטרית, בחורה דתייה בכל רנ"ב אבריה, לא נבהלת: "המציאות היא שיש נשים דתיות ששרות, אני לא לבד. דין דין אביב, אתי אנקרי ועוד. ברגע שעושים את זה מתוך אהבת תורה ומוזיקה, אין בזה שום דבר רע.

 

"לא הרמתי דגל. לא אמרתי, 'בנות, לכו אחריי'. אני אוהבת לשיר, ומרגישה שזה בסדר וזה נכון. תמיד יהיו כאלה שידברו, לכן אני בוחרת במודע שלא להתעסק בשאלות האלו, ולהתרכז במה שעושה לי ולקהל שלי טוב".

 

יום לפני החינה - מופע הבכורה

קשה לתפוס את בן שיטרית בימים אלה. היא סטודנטית באקדמיה למוזיקה בירושלים, אלבום הבכורה שלה צפוי לצאת השנה, ואם לא די בכל זה – את המופע החדש עם "נשות חווה" היא מעלה יום לפני החינה שלה.

 

"זה מאתגר" היא מודה בכנות. "אבל כשעושים מה שאוהבים, עושים את זה בכל מצב". בן שטרית מספרת כי בשנים האחרונות היא "אחראית שירי החינה" במשפחה, אבל לאירוע שלה – העבירה את המיקרופון לאחיה הצעיר.

 

והאלבום שבדרך?

 

"אני עובדת עליו הרבה מאוד זמן, אבל ככה זה מרגיש לי הכי נכון לעשות. הוא צפוי לצאת בשנה הקרובה. יהיו שם הפתעות. אני מאוד מושפעת מהכתיבה הפיוטית של שבאזי וריה"ל, וגם בכיוון המוזיקלי יש נגיעות מעניינות. בואי נגיד שהלכתי למקום שפחות מצפים ממני מבינה מוזיקאלית".

 

נשים ממזרח וממערב

הקשר הראשוני בין בן שטרית לחברות הרכב "נשות חוה" רקם עור וגידים לפני שנה בדיוק, במסגרת מופע משותף ביום האישה הבינלאומי. כעת הן חוזרות יחד למופע נשי משותף, שיעלה בפסטיבל "זמן פיוט" בתל אביב.

 

"הקול הנפלא של אופיר והאלתור המסולסל המרגש שלה, בפיוז'ן עם הלהקה שלנו; הצבעים הייחודיים והעיבודים שלנו בנגינת הקלרינט; החליל, הפסנתר, הבס והתופים יוצרים קולאז' מלהיב ומרגש עבורנו", אומרת אורית אורבך, חברת הרכב "נשות חווה". "יש כאן שילוב קוסמי של נשים, סגנונות, מזרח ומערב, פיוטים ותפילות".

 

איך זה שכולן על הבמה בעצם נשים?

 

בן שיטרית: "זה הכי מדהים. אני לא מרגישה, למשל, שיש הבדלים בין המינים במוזיקה. יוצא לי לעבוד עם לא מעט גברים - ופעמים רבות הם יותר רגישים מנשים. אבל הדינמיקה אחרת. העוצמות שיוצאות כשיש חבורת נשים על הבמה, זה משהו שקשה מאוד להתעלם ממנו".

 

מרגישה בבית עם פיוטי אשכנז

השילוב בין "נשות חווה" לבן שיטרית לוקח אותה מחוץ לאזור הנוחות המוכר, המזרחי, אל עבר

תפילות ונעימות בעלות מקצבים חסידיים. למרבה ההפתעה, מתברר שבן שטרית מרגישה בבית גם שם.

 

"קודם כל, לאבא שלי - שהוא פייטן מדהים בעצמו - יש ידע מטורף בפיוטים, ולא רק סביב העולם האנדלוסי. בנוסף, גדלתי במושב עם הרבה משפחות אשכנזיות, והתפללתי לעיתים קרובות בבית כנסת שבו נשמעו הפיוטים האלה. התארחתי על שולחנות שבת של שכנים, ומשם 'אשת חיל' בנעימה אשכנזית נכנס גם אלינו הביתה. אז הקידוש בבית הוא בנוסח ספרדי, אבל 'אשת חייל' אשכנזי".

 

"לכן המוזיקה הזו לא זרה לי. עם זאת, ברור לי שהן יותר 'שם', אם כי את הדברים שהן מבצעות לא תשמעי בבית הכנסת. זה למשל פתח לי עולם שלם של 'ניגונים' שלא הכרתי, ויצירות מקוריות שלהן ששואבות משם השראה. זו שירת הנפש. זו מוזיקה של תפילה".

 

הישראלי הישן-חדש

אורבך, מצידה, מספרת כי ההחלטה על הקמת "נשות חווה" באה מרצון של חברותיה להביא חדש לישן: "המוטו שלנו היה לנגן את המוזיקה החסידית היהודית, אבל בעיבודים עכשוויים, מעודכנים, רעננים. להביא את המוזיקה 'הגלותית', 'הבכיינית' לכאן ועכשיו. אנחנו מרגישות ממשיכות טבעיות. הכליזמריות החדשות, הנשיות, שמביאות בשורה חדשה למוזיקה הזאת".

 

"נשות חוה". לא מפחדות ממוזיקה חסידית ()
"נשות חוה". לא מפחדות ממוזיקה חסידית

 

גם בן שיטרית חשה שהמוזיקה הישראלית הופכת להיות קשובה יותר ויותר לשורשים. לדבריה, "יש שינוי ביחס למסורת המוזיקלית. נפעמתי לגלות את זה. מעבירים את המסורות של אשכנז וספרד לדור הבא של הילדים. אצלי זה לא היה, אני שמעתי את זה רק בבית. עכשיו בבית הספר שסבתא שלי מנהלת באשדוד, יש מקהלת פייטנים, וזה מדהים בעיניי. לצערי, אם הורים לא יתאמצו להעביר את המסורת, זה לא יקרה בעצמו. משמח לגלות שיש נכונות לעלות על נס וליזום".

 

אבל עבור אופיר בן שטרית האחיזה במקורות היא גם מקור האמנות שלה, על אף שהיא שרה עד כה מוזיקה מגוונת: "המורה שלי לפיתוח קול אומר תמיד שהוא מדריך 'מחפשים', אבל גם 'מחפש את עצמו'. אמן לא מגיע למצב שהוא מושלם, הוא תמיד מחדש את עצמו. מעין הבנה של 'דע מאין באת ולאן אתה הולך'.

 

"בשביל זה צריך לחזור לשורשים שלך. למקומות שמתוכם צמחת, ורואים את זה קורה: קובי אוז, גיא זוארץ, עמיר בניון, יש אינספור זמרים כאלה. היום 'שולחן השבת' הופך להיות הפלייליסט העיקרי, ומקבל עיבודים של 'כאן ועכשיו'. זה מה שעושה את זה בסופו של דבר למוזיקה ישראלית טובה, שיש בה מזרח ומערב. הכל מהכל".

 

  • המופע של אופיר בן שטרית "ובנות חווה" יתקיים במסגרת פסטיבל "זמן פיוט", במוצאי השבת (27.2) בבית ברודט, תל אביב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן פדידה
קול פעמונים. אופיר בן שטרית
צילום: רונן פדידה
מומלצים