שתף קטע נבחר

עושים צל: מה חשוב לדעת כשמתקינים פרגולה

איך מתאימים אותה לסגנון העיצוב של הבית, מדוע חשוב להכין תשתית חשמל מראש, איך לבחור את סוג החומר ואת סוג ההצללה. המקצוענים עם כל הפרטים

בשיתוף אתר "המקצוענים"

 

העונה החמה כבר כאן ובכדי שתוכלו להתרווח בכיף בגינה או במרפסת ולעשות "על האש" מבלי להיצלות בעצמכם, הנה כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם כשמתקינים פרגולה. הנה כמה דברים שכדאי לדעת לפני שמתקשרים לבעל המקצוע.

 

עוד בנושא:

איזה סוג דשא מתאים לגינה שלכם?

אין לכם חצר? גינון למרפסת ירוקה

שילובי חומרים ליצירת הפרגולה המושלמת

 

בחירת מיקום הפרגולה 

"הכול תלוי בתנאי השטח", מסבירה דניאל זריהן בייצ'ר, מעצבת פנים, "אבל כשנמצאים בשלבי שיפוץ או בנייה וניתן לבחור בצורה חופשית יותר, כדאי מאוד למקם את הפרגולה כך שתהיה נגישה. אם היא יוצאת מכיוון אזור אירוח כמו סלון או פינת האוכל היא יותר מזמינה לצאת אליה, מאשר אם היציאה אליה היא מהמטבח".

 

צריך לקחת בחשבון גם את כיוון השמש ביחס למיקום הפרגולה. זריהן: "אם היא פונה לכיוון צפון זה מעולה. אם היא פונה לכיוון מזרח, זה לא היה נעים לשבת בה בשעות הבוקר, אבל מכיוון שממילא נוטים לשבת בעיקר בשעות אחר-הצהריים, היא תהיה עדיפה על פני פרגולה הפונה דרומה או מערבה. שכן אז, בשעות אחר-הצהריים היא לא תוכל לספק הצללה ולכן תהיה פחות שימושית".

 

בחירת גובה הפרגולה 

"כדאי מאוד לתכנן את גובה הפרגולה כך שהיא תהיה מעל לארגזי תריסים", אומרת בייצ'ר. "פעמים רבות אדריכלים נוטים לשכוח את העניין הזה ואז יש בעיה לתלות פרגולה ולעגן אותה לקיר כמו שצריך משום שהיא נמצאת בגובה של ארגז התריס. הארגז קשור לגובה החלון, וגובה החלון לרוב נקבע בהתאם לגובה התקרה באותה הדירה. לכן, בשלב התכנוני צריך לקחת את כל אלו בחשבון".

 

הכנת תשתית חשמל 

כדי שתוכלו לשבת תחת הפרגולה בתאורה מתאימה וטמפרטורה נעימה, כדאי להכין מראש תשתית חשמל מתאימה. מרדכי כהן מפרגולות דקים ריהוט גינה מסביר: "אם בונים בית חדש, כדאי שזה יהיה חלק מתוכנית החשמל הכוללת עם נקודות חשמל מתאימות. בשלבי שיפוץ, או בשלבי הקמת פרגולה במבנה קיים, כדאי מאוד לדאוג להעביר תאורה ממרכז הפרגולה".

 

בייצ'ר: "זו טעות נפוצה למקם את התאורה על הקיר שאליו מחוברת הפרגולה. זאת משום שאם מישהו עומד - הוא מסתיר את התאורה. כדאי גם לדאוג למאווררי תקרה לאזור זה. ישנם מאווררים תקרה ייחודיים ומתאימים להתקנה מחוץ לבית. בכל מקרה נדרש כבל ירוק ועמיד למים. את החשמלאי כדאי להזמין בשלב שלאחר בחירת הפרגולה ולפני התקנתה, כשאנו כבר יודעים מה יהיה גובה הפרגולה ומה יהיו המיקומים של גופי התאורה ושל מאוורר התקרה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

סוג החומר של הפרגולה והתאמתו לעיצוב הבית 

יש מגוון גדול של חומרים לפרגולות בשוק. הבחירה בהם היא כמובן בהתאם לתקציב, סגנון העיצוב של הבית והנכונות להשקיע בתחזוקה.

 

"הפרגולה העמידה ביותר שמצריכה הכי פחות תחזוקה היא פרגולה מאלומיניום", אומרת בייצ'ר. "החיסרון שלה הוא שהיא יקרה פי 2 מפרגולת עץ סטנדרטית. אבל בחישוב כולל כשלוקחים בחשבון שאין עלויות תחזוקה, לטווח ארוך יכול להיות שהיא פתרון יותר משתלם. פרגולת ברזל גם היא אינה זולה ובשל מיעוט היצע בעלי המקצוע שעוסקים בהתקנתה, והצורך שלה בצביעה ותחזוקה על מנת שלא תחליד, היא לרוב מותקנת בעיקר בבתים מודרניים עם חלונות עם פרופיל בלגי".

 

בייצ'ר הוסיפה: "לבתים בסגנון כפרי פרגולת עץ מאוד יכול להתאים. כיום ישנה מגמה של בחירה בצביעה של העץ בגוונים בהירים ואף בצבע לבן. את העץ יש לתחזק ולהקפיד לצבוע אותו שהוא מתחיל לדהות, וצריך לקחת בחשבון לטווח ארוך שישנם גם מזיקים ותולעים, ושבקרבת אזורים עם לחות הוא יכול להחזיק הרבה פחות זמן מעמד. אלומיניום יתאים בעיקר לבתים מודרניים, אך מי שמעוניין ביתרונות של אלומיניום אך לשמור על מראה כפרי, יכול לבחור באלומיניום דמוי עץ. כיום יש מגוון של דוגמאות שעונות על מרבית הדרישות העיצוביות. בכל מקרה, לא משנה מה סגנון העיצוב של הבית, כדאי להקפיד שהפרגולה לא תיראה כתוספת מאולתרת לבית אלא כחלק ממנו, שמשתלב עם שאר האלמנטים שבאותה חזית של הבית".

 

כהן: "סוג העץ הפופולארי ביותר הוא עץ אורן. הוא מספיק עמיד באקלים הישראלי ועם תחזוקה נכונה יכול להחזיק מעמד עשרות שנים. כמובן שאם מקימים פרגולה מעץ אורן בקרבת ים, חשוב להקפיד על תחזוקה (צביעה, שימון ועיגון) בתדירות יותר גבוהה".

 

על התקנה של פרגולה מרחפת או פרגולה על עמודים 

"הבחירה בין פרגולה מרחפת לבין פרגולה על עמודים היא עניין עיצובי ועניין של עלויות", אומרת בייצ'ר. "היא תלויה כמובן גם בגודל הפרגולה ובמשקל שלה. אם היא גדולה וכבדה מדי יידרש אישור של מהנדס. לרוב למרפסות עושים פרגולה קטנה יחסית ומרחפת ולבתים פרטיים, פרגולה מאסיבית יותר הניצבת על עמודים".

 

כהן אומר: "אם הפרגולה היא על עמודים חשוב מאוד לדאוג לחבר אותם לבסיס מבטון, על מנת שלא תהיה הצטברות של מים סביבם. אם הפרגולה תלויה, חשוב לעגן אותה היטב באמצעות מותחנים וכבלי פלדה על קיר תומך שיכול לשאת את משקלה. עבור פרגולה הממוקם בדירת גג חשוב מאוד להקפיד על העיגון ולדאוג שהיא לא תהיה אטומה לגמרי מפני שאם רוחות לא יוכלו לעבור דרכה, היא תהיה הרבה יותר מסוכנת בימים עם רוחות כבדות, והיא תוכל להתנתק ממש כמו מפרש, ולסכן את העוברים ושבים".

 

לדברי כהן, "לגבי פרגולת עמודים חשוב מאוד שהם יהיו נעוצים באדמה ומחוברים לתושבת מבטון, בצורה שתהיה יציבה וחזקה, בלי קשר לסוג החומר ממנו הם עשויים. זאת, גם כדי להגן על העמודים מפני הצטברות מים סביבם כדי שלא ייאכלו ויקרסו וגם כדי להגן מפני התרוממות של הפרגולה, מפני שבמקרה של רוחות חזקות היא יכולה להתעופף אם העמודים אינם מעוגנים כמו שצריך".

 

מהי ההצללה המותרת ואילו סוגי הצללה נפוצים כיום 

"לפי החוק בישראל, פרגולה מוגדרת כמשטח הצללה שנותן כ-60% צל, מהאזור אותו היא מכסה", אומרת בייצ'ר. "המשמעות היא שאם לדוגמה אתם מתכננים כעשרה מ"ר של אזור מוצל, רק שישה מ"ר מתוכם יהיו עשויים מהחומר של הפרגולה, כל השאר זה ה'מרווחים' שבין מרכיב החומר (40%). כמו כן, לפי החוק, תפקידה היחיד של הפרגולה הוא להצל ולא לשמש כמחסה מפני גשם. כלומר אם תכננתם גגון, או פרגולה אטומה, היא לא תיחשב לכם פרגולה ותיכנס למטראז' של הבית מבחינת חישוב לצורכי תשלומי ארנונה".

 

מחפשים בעל מקצוע שיעשה את העבודה באחריות? לרשימת המומלצים

  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים