שתף קטע נבחר

מתיאו סלביני, אימת המהגרים לאירופה

לאיטליה יש ראש ממשלה, אבל הבוס האמיתי שלה הוא מנהיג הימין הקיצוני סלביני, שבגיל 45 ובלי שסיים אוניברסיטה נכנס לתפקיד שר הפנים וכבר מכונה "השריף": הוא חוסם סירות פליטים, משווה מוסלמים לנאצים, רב עם מרקל והאפיפיור – ושוחה בבריכות של מאפיונרים. מתנגדיו קוראים לו "טראמפ" ו"שטן", הוא צוחק עליהם בטוויטר: "נשלוט 30 שנה, נשחרר את עמי אירופה". ויש גם ברכה למירי רגב

מתיאו סלביני מניח רגל יחפה על הדשא בחצר הווילה בטוסקנה, והצלמים משפשפים את עיניהם. כשבא לכאן לפני שעה קלה כדי לסייר בווילה, שהופקעה מאחד הבוסים של המאפיה במסגרת מלחמתה של איטליה בפשע המאורגן, עוד היה סלביני חנוט בחליפה. עכשיו, לעומת זאת, לגופו רק בגד ים. "אנחנו חייבים להשאיר את המאפיונרים בתחתונים", מסביר סלביני המחויך, מתקרב אל שפת הבריכה – וקופץ אל המים. בטבילה הזו, לאיש אין ספק, יש מסר לארגוני הפשיעה. זהו אקט של השפלה. "המלחמה במאפיה תקבל עדיפות אצלי ואצל הממשלה. הדרך היחידה להילחם באנשים האלה היא לקחת מהם את הכול".

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מתיאו סלביני. עכשיו תורכם לפחד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתיאו סלביני. עכשיו תורכם לפחד(צילום: AFP)
מתיאו סלביני מתאו סלביני איטליה אינפו גרפיקה אינפוגרפיקה ()

כל דבר במחזה הזה טיפוסי כל כך לסלביני – המטאור של הפוליטיקה האיטלקית ומנהיג מפלגת "הליגה" מהימין הקיצוני: הזמנת הצלמים, ההתערטלות בפומבי, החיוך הממזרי, הכמעט-אלים, שכאילו מבקש לומר: "עכשיו תורכם לפחד". ויש כמובן את הביטוי הפטרוני ההוא, "אצלי ואצל הממשלה", שהולם את מי שנראה כי שכח לרגע שעדיין איננו שר-השרים.

 

ואולי בעצם הוא כן?

 

בבחירות שנערכו במרץ לא הצליחה שום מפלגה להשיג רוב מוחלט בפרלמנט האיטלקי, ומפלגת "חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית בראשות לואיג'י די מאיו, שגרפה את מירב הקולות, פתחה במשא ומתן קואליציוני עם "הליגה" של סלביני, שהגיעה למקום השלישי. סלביני ודי מאיו סירבו לוותר זה לזה על תפקיד ראש הממשלה, ובסופו של דבר גיבשו הסכם חלופי: לראש הממשלה ימונה טכנוקרט – הפרופסור ג'וזפה קונטה – ודי מאיו וסלביני ישמשו כסגניו. סלביני לקח לעצמו את תיק הפנים, שדרכו יוכל לממש את הבטחתו למלחמה במהגרים, ודי מאיו נטל את תיק העבודה, כדי להוביל את השינויים הכלכליים שמפלגתו הבטיחה לעשות.

מתיאו סלביני  ()
יום בחיי. מעלה תמונות סלפי לטוויטר וסונט במתנגדיו

איטליה ממשלה חדשה ג'וזפה קונטה מתיאו סלביני לואיג'י די מאיו ג'נקרלו ג'ורג'טי (צילום: AFP)
בהשבעת הממשלה. סלביני עם רה"מ קונטה ושותפו הקואליציוני די מאיו(צילום: AFP)

אלא שדי מהר התברר מיהו הבוס האמיתי. קונטה האפרפר הסתפק בהופעות ציבוריות צנועות יחסית, די מאיו גילה כמה כפוי טובה הוא התפקיד של שר כלכלי, ואילו סלביני מיתג את עצמו כ"שריף של איטליה", מכתיב המדיניות המאפיל על שניהם. ב"קוריירה דלה סרה" פורסמה בחודש שעבר קריקטורה שבה הוצג די מאיו מביא באופניים ארוחת צהריים לביתו של סלביני. לפי סקרי דעת קהל מפלגתו של סלביני, שרק לפני ארבע שנים עמד שיעור התמיכה בה על 6% בלבד, זוכה כעת לתמיכת 30% מהבוחרים – ובחלק מהסקרים היא אף מובילה על מפלגת חמשת הכוכבים. כשמביטים בסקרים האלה קל להבין מדוע סלביני מתנהג כאילו הוא עצמו מנהל את המדינה.

 

סלביני הוא ללא ספק הפוליטיקאי הצבעוני ביותר שידעה איטליה מאז סילביו ברלוסקוני, ולשונו המשוחררת וסגנונו המתריס שכנעו פרשנים באופן בלתי נמנע להדביק לו את הכינוי "טראמפ של איטליה". כמו הנשיא האמריקני מרבה סלביני להשתמש בטוויטר כדי לשלהב את בוחריו, ולא פחות מכך – כדי להטריף את מבקריו. בציוציו הוא מעלה תמונות סלפי עם שערי העיתונים המקניטים אותו, ומפריח נשיקות ואיחולי בוקר טוב לעגניים ליריביו הפוליטיים. בנסיעות מפגישה לפגישה הוא מעביר שידורים ישירים לבוחריו מהאייפד הפרטי ומעדכן אותם על הנעשה בחייו. כשהאופוזיציה מוחה נגדו בפרלמנט הוא מצלם אותה – וצוחק.

עכשיו תורו. ברלוסקוני, שהנהיג את הימין 20 שנה, מוחה את הזיעה של יורשו, סלביני (צילום: AP) (צילום: AP)
עכשיו תורו. ברלוסקוני, שהנהיג את הימין 20 שנה, מוחה את הזיעה של יורשו, סלביני(צילום: AP)

מתיאו סלביני (צילום: EPA)
"נשאיר אותם בתחתונים". בבריכת המאפיונרים(צילום: EPA)

מתיאו סלביני (צילום: EPA)
ולעזאזל העניבה. סלביני זולל המבורגר במסיבת 4 ביולי של שגריר ארה"ב(צילום: EPA)

מתיאו סלביני מתאו סלביני איטליה דונלד טראמפ ארה
Italy First. עם המודל לחיקוי, דונלד טראמפ

בכלל, נראה שסלביני מתענג על כל רגע בתפקיד האיש שלא דופק חשבון. כשהממשלה התכנסה לפני כחודש לדון בהישג הגדול ביותר של שותפו הקואליציוני די מאיו, סלביני בילה הרחק משם, במרוץ סוסים בסיינה. במסיבת 4 ביולי של השגריר האמריקני ברומא צולם השר זולל המבורגר בשתי ידיו, כששאר הנכבדים חתכו בעדינות אין-קץ את פרוסות הבשר שלהם, נזהרים שלא להכתים את העניבה.

 

לפחות במישור הפוליטי, ההשוואות לטראמפ נכונות. סלביני נחשב אמנם למעט מתון יותר מהנשיא האמריקני, ובניגוד אליו הוא כמעט אינו מנפק פליטות פה, אבל שני הצדדים רואים זה בזה שותף – גם אם מרחוק – במסע לערעור היסודות הוותיקים של הדיפלומטיה הבינלאומית. כמו טראמפ מוביל סלביני מדיניות של "קודם כול איטליה", Italy First, ובמהלך המרוץ לנשיאות ארה"ב ב-2016 הוא טס לאמריקה והצטלם עם הנשיא-לעתיד. סטיב באנון, מי שהיה האסטרטג הראשי של טראמפ, אומר כי אין זה מקרה: "סלביני הוא אחד ממנהיגי המהפכה הפופוליסטית והלאומית של איטליה", הסביר בחודש שעבר את המפגש בין השניים ואת הדמיון בין מחנות התומכים שלהם. "לאנשים פשוט נמאס מהתקינות הפוליטית".

 

הטיול נגמר, תתחילו לארוז

סלביני נולד במילאנו ב-9 במרץ 1973 ושם גם גדל. ב-1990, כשהיה בן 17, הצטרף למפלגת "הליגה הצפונית", שעל חורבותיה יבנה לימים את מפלגת "הליגה" שאותה הוא מנהיג כעת. באותם ימים הייתה "הליגה הצפונית" מפלגה הידועה בעיקר בבוז העמוק שהיא רוחשת לתושבי דרום איטליה העניים והעצלנים-לכאורה, ובדרישתה לאפשר לצפון העשיר של איטליה לפרוש ולהקים מדינה עצמאית – "פדניה". סלביני עצמו נתן לאורך השנים ביטוי לרגשותיו הבדלניים, למשל כשהודה ב-2006 כי במונדיאל הוא תומך בנבחרת גרמניה ולא בנבחרת האיטלקית, שהתמודדה מולה על הגביע: "איטליה היא הדבר הכי גרוע שיש", אמר אז, "אני תומך בכל מי שרציני יותר". ב-2014 עוד הספיק להצהיר: "הטריקולור האיטלקי (דגל איטליה) לא מייצג אותי. בבית יש לי רק את הדגל של לומברדיה ושל מילאנו".

סלביני עודד את גרמניה, איטליה המשיכה כל הדרך לגביע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סלביני עודד את גרמניה, איטליה המשיכה כל הדרך לגביע(צילום: EPA)

סלביני, שלא השלים את לימודיו באוניברסיטה ואין לו תואר אקדמי, פרץ לתודעה בין השאר כשַדר ב"רדיו פדניה", ובשני העשורים האחרונים כיהן כחבר מועצת העיר מילאנו וכחבר בפרלמנט האירופי. בשנת 2013, בעקבות כישלון "הליגה הצפונית" בבחירות ובצל פרשת שחיתות שבה הסתבך מייסדה אומברטו בוסי, השתלט סלביני על המפלגה. סלביני הבין ששאלת העצמאות של צפון איטליה רחוקה מלהיות סוגיה מרכזית עבור המצביעים, ולמורת רוחם של ותיקי המפלגה החל להפוך אותה לכוח לאומי, כזה המביט בפוליטיקה בראייה ארצית רחבה. הוא השמיט את המילה "הצפונית" משם המפלגה, זנח את הנאומים נגד תושבי הדרום והצהיר כי יחסה של המפלגה כלפיהם לאורך השנים היה שגוי. כדי לפלס את דרכה של הליגה אל לב הקונצנזוס, במקום בעניי הדרום התמקד מעתה בנאומיו במהגרים מאפריקה.

 

במשך יותר מעשור הייתה איטליה שער הכניסה הראשי לאירופה עבור מסתננים המגיעים ליבשת דרך הים התיכון. בארבע השנים האחרונות לבדן הגיעו אליה יותר מ-650 אלף מבקשי מקלט. סלביני מתנגד בתוקף למדיניות המתירנית שנקטה איטליה במשך שנים, ושבמסגרתה אפשרה לסירות הצלה של ארגונים הומניטריים המחלצות מהגרים מלב ים להביאם לארץ המגף. בשנה האחרונה, עוד לפני עליית סלביני, פחת במידה ניכרת זרם המסתננים, אך מאות ממשיכים להגיע מדי חודש, וסלביני דורש לחסום את כניסתם לחלוטין. בתחילת 2018 הבטיח כי כשמפלגתו תוביל את הממשלה יגרש מהגרים "בתוך 15 דקות", וביוני, יומיים אחרי הקמת הקואליציה, הגיע לביקור בדרום והכריז: "סיציליה לא תהיה עוד מחנה הפליטים של אירופה". כמה ימים אחר כך, בעצרת בצפון המדינה, פנה אל המהגרים ואמר: "הטיול נגמר. תתחילו לארוז".

מהגרים מאפריקה מגיעים לטרפאני, איטליה. "נגרש אותם בתוך 15 דקות" (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים מאפריקה מגיעים לטרפאני, איטליה. "נגרש אותם בתוך 15 דקות"(צילום: AP)

מאות אפריקנים במעבר הגבול בין אוסטריה לאיטליה. "לא נהיה מחנה פליטים" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מאות אפריקנים במעבר הגבול בין אוסטריה לאיטליה. "לא נהיה מחנה פליטים"(צילום: EPA)

בקושי עשרה ימים עברו, וסלביני הפשיל שרוולים והחל לפעול. בצעד דרמטי הודיע כי איטליה לא תאפשר לספינה "אקווריוס" ששהתה אז בלב ים ועל סיפונה 629 מהגרים לעגון בנמליה. נשיא צרפת עמנואל מקרון תקף את איטליה ואמר כי עליה לקלוט את הספינה משום שלחץ המהגרים עליה אינו כבד כבעבר. הממשלה החדשה ברומא הזהירה בתגובה שצרפת תהפוך ל"אויבת מספר אחת" של איטליה בסוגיית המהגרים, וסלביני עצמו לגלג על מקרון: "שילמנו יותר מ-5.8 מיליארד דולר על המהגרים. אם למקרון היהיר זאת לא בעיה אז שיפגין נדיבות, יפתח את הנמלים הרבים של צרפת – ויאפשר לילדים, לגברים ולנשים להיכנס אליה". בשבועות הבאים מנע סלביני את כניסתן של עוד כמה סירות הצלה, ואם ידבק במדיניות הזו הוא עשוי לגרום פגיעה כלכלית קשה לארגונים ההומניטריים המסייעים למסתננים: ספינותיהם ייאלצו להישאר זמן רב יותר בלב ים – כשעלות כל יום שיט היא עשרות אלפי דולרים.

מתיאו סלביני (צילום: EPA)
מסע ירי, ביצה בעין. מפגינים נגד סלביני(צילום: EPA)
 
ספינת הצלה, אקווריוס (צילום: רויטרס)
ספינת המהגרים "אקווריוס". עשרות אלפי דולרים לכל יום של שיט(צילום: רויטרס)

מתיאו סלביני ועמנואל מקרון (צילום: EPA, רויטרס)
"שמקרון היהיר ייקח אותם אליו". עימות ישיר עם נשיא צרפת(צילום: EPA, רויטרס)

הקו הנוקשה של שר הפנים האיטלקי נגד המסתננים נשא פרי בוועידת הפסגה של מנהיגי האיחוד האירופי שכונסה בסוף יוני כדי לדון במשבר המהגרים, שאיים באותם ימים למוטט את ממשלת גרמניה של אנגלה מרקל. איטליה סירבה לחתום על מסמך הסיכום של הפסגה עד שייענו דרישותיה – דרישות שרוחו של סלביני ריחפה מעליהן. משתתפי הפסגה קיבלו לבסוף את תביעתו של סלביני להקים מרכזי קליטה למהגרים על אדמתן של מדינות צפון אפריקה, ולבחון את בקשות המקלט שלהם בעודם מוחזקים שם ולא מסתובבים באירופה. כעת ממתינים לראות כיצד תיושם ההחלטה.

 

זיכרונות ממוסוליני, פרחים ביד ושם

ההצלחה של סלביני מטרידה רבים. גם מי שמסכימים עם מדיניות ההגירה שלו אינם יכולים להתעלם משורשיהם הפשיסטיים של רבים מתומכי מפלגתו, ומעת לעת צפים ועולים שוב קשריה לארגוני ימין קיצוני. תחת כהונתו של סלביני המשיכה הליגה לקיים קשרים עם קבוצות ניאו-פשיסטיות כגון CasaPound, ומבקרי סלביני טוענים כי רוחן ניכרת בסיסמה "איטליה לאיטלקים" המלווה אותו. בציוציו בטוויטר ובהופעותיו בטלוויזיה מרבה סלביני להציג את המהגרים כפושעים, וכשפוליטיקאי בכיר בליגה אמר של"גזע הלבן" באיטליה נשקף איום – סלביני תמך בו: "אנחנו תחת התקפה", הסביר. "התרבות, החברה, המסורת ודרך החיים שלנו בסכנה". כשמהגר ניגרי נעצר בחשד לרצח נערה איטלקייה כתב סלביני: "מה התולעת הזה עושה עדיין באיטליה? לשמאל יש דם על הידיים".

 

האופוזיציה האיטלקית וקהילות המהגרים באיטליה טוענות כי יש קשר ישיר בין ההתבטאויות של סלביני לבין שורה של מעשים אלימים נגד בני מיעוטים ומבקשי מקלט. יום לפני הבחירות רצח גבר איטלקי ביריות מהגר מסנגל בפירנצה, וכמה ימים אחרי הצהרת "התולעת" של סלביני פתח איטלקי ניאו-נאצי בעל קשרים למפלגת הליגה באש על מהגרים מאפריקה בעיר מצ'רטה. הוא פצע שישה בני אדם. השבוע תקפו גזענים ברחוב את זורקת הדיסקוס האיטלקייה דייזי אוסקואה, בת למהגרים מניגריה. הם יידו עליה ביצה ופצעו אותה בעינה. רה"מ לשעבר מתיאו רנצי הזהיר: "ההתקפות על שחורים הן מצב חירום. עכשיו זה כבר ברור, איש לא יכול להכחיש את זה, במיוחד מי שיושב בממשלה".

דייזי אוסקווה  (צילום: EPA)
דייזי אוסקואה. "פושעים", "תולעת" - המילים הקשות של סלביני הניחו את זרעי השנאה?(צילום: EPA)

מתיאו סלביני  ()
"סור מעלינו, סלביני". השבועון הנוצרי שתל את שמו של שר הפנים בביטוי "סור מעליי, שטן"

סלביני הוא סדין אדום לא רק לשמאל האיטלקי אלא גם לשמרנים בוותיקן. האפיפיור פרנסיסקוס, שמרבה להטיף בעד קליטת מבקשי מקלט, גינה בשנה שעברה את "הרטוריקה הפופוליסטית" בעניין ההגירה ואמר כי דיבורים בסגנון זה מעודדים פחד ואנוכיות במדינות העשירות. בשבוע שעבר השווה השבועון הקתולי "פמיליה כריסטיאנה" את סלביני לשטן. סלביני הזדעק: "זה לא מגיע לי. מנחמת אותי העובדה שאני מקבל תמיכה יום-יומית מהמוני נשים וגברים בכנסייה".

 

שבועות אחרי מינויו קומם סלביני בני מיעוטים כשהודיע כי הוא מתכוון לערוך מפקד אוכלוסין לצוענים החיים באיטליה – ולגרש מי מהם שאינו זכאי לשהות בה. מנהיגת הקהילה היהודית באיטליה נואמי די סניי גינתה את תוכניתו והשוותה אותה לצעדים שנעשו נגד יהודים בימי מוסוליני: "ההודעה מדאיגה ומעוררת זיכרונות מלפני 80 שנה, שלמרבה הצער הולכים ונשכחים יותר ויותר בקלות". די מאיו, שותפו הקואליציוני של סלביני מחמשת הכוכבים, תקף אותו בפעם הראשונה מאז הקמת הממשלה, ואמר כי מפקד אוכלוסין על בסיס אתני מנוגד לחוקה.

 אנגלה מרקל ועמנואל מקרון (צילום: רויטרס)
מרקל ומקרון בפסגת האיחוד האירופי. סלביני כפה עליהם את רצונו(צילום: רויטרס)

מתיאו סלביני (צילום: AP)
אזהרה בניחוח גזעני: "למילאנזים לא יישאר מקום ברכבת"(צילום: AP)

במסגרת ניסיונו להתנער מהדימוי האנטישמי שדבק במפלגה ביקר סלביני בישראל בשנת 2016 ונפגש עם אביגדור ליברמן. הוא הצהיר כי הוא ויו"ר ישראל ביתנו הסכימו בין השאר שהמהגרים הם סכנה, שאירופה מתכחשת לשורשיה היהודיים והנוצריים ושטורקיה היא דיקטטורה שאסור לצרף לאיחוד האירופי. סלביני הניח פרחים ביד ושם, והשווה את האיסלאם הקיצוני לגרמניה הנאצית: "הנאצים החדשים רוצחים בשם אללה. אם מישהו היום חושב שאפשר לדבר עם הנאצים החדשים, זה מזכיר לי את אירופה של שנות ה-30". לפני חודשיים הביע סלביני תמיכה בשרת הספורט של ישראל מירי רגב בעקבות החלטת נבחרת ארגנטינה בכדורגל לבטל את משחקה בירושלים: "סגן ראש הממשלה ושר הפנים מתיאו סלביני הביע הזדהות עם שרת הספורט מירי רגב, משום שבלתי אפשרי ששנאה, איומים ואלימות ימנעו אפילו את קיומו של אירוע ספורט למטרות שלום", נמסר בהודעה מטעמו.

 

מעת לעת ממשיכים לצוץ סרטונים וציטוטים של סלביני משנים עברו המעידים לכאורה על גזענותו. כך למשל צץ סרטון שבו נשמע סלביני שר שיר המלגלג על תושבי נאפולי ומילותיו הן "הם מריחים כל כך נורא, אפילו כלבים בורחים". במקרה אחר נשלפה מהארכיון אמירה שלו מ-2009 שלפיה ברכבת התחתית של מילאנו יש לסמן מקומות שיהיו שמורים למילאנזים בלבד: "בתוך עשר שנים נהיה מיעוט, אז נצטרך לשמור מקומות במטרו כמו שאנחנו נוהגים לעשות לנכים ולפצועי מלחמה".

 

החלום: הליגה של אירופה

החשש באירופה הליברלית הוא שנסיקתו של סלביני באיטליה היא רק סנונית המבשרת את עתיד היבשת כולה. סלביני רואה במהפכה שהוא מנסה לחולל בארץ המגף חלק ממהפכה אירופית גדולה הרבה יותר. הוא עוין לאיחוד האירופי, מאשים את האירו בתחלואות הכלכלה האיטלקית ואינו חושש להתעמת עם מרקל, המנהיגה החזקה ביותר בעולם, כדי להכפיף אותה לרצונותיו. איטליה היא אחת ממייסדות האיחוד האירופי, ובאוזני שותפיה האירופים התלונן סלביני כי במשך שנים היא לא קיבלה באיחוד השפעה ההולמת את מעמדה.

שאיפה להתאחדות ימנית כלל-אירופית. וילדרס ולה פן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שאיפה להתאחדות ימנית כלל-אירופית. וילדרס ולה פן(צילום: רויטרס)

מתיאו סלביני (צילום: AP)
"כולכם אחיי ואחיותיי, תישבעו שלא לוותר"(צילום: AP)

סלביני הבטיח להפוך את הבחירות לפרלמנט האירופי בשנה הבאה למשאל עם על עצם קיומו של הפרלמנט, שבו היה חבר במשך 14 שנה, ורק השבוע, בריאיון ל"סנדיי טיימס" הלונדוני, ניסה להלהיט את היצרים בין האיחוד האירופי לבריטניה כשהאשים את האיחוד בניסיון לרמות את הממשלה הבריטית בכל הקשור לברקזיט. "אין רצון טוב באיחוד האירופי", אמר לעיתון. "הניסיון שלי בפרלמנט האירופי לימד אותי שזה או שאתה כופה את רצונך – או שהם מרמים אותך". סלביני קרא לתרזה מיי לדבוק בעקרונותיה ולהיות מוכנה לעזוב את האיחוד האירופי גם בלי הסכם איתו – צעד שיש המזהירים כי יגרום לכאוס.

 

בתחילת החודש שעבר אמר סלביני כי הוא מקווה לרכוב על גל ההצלחה ולהקים התאחדות כלל-אירופית של מפלגות לאומניות הדוגלות באידיאולוגיה דומה לזו של מפלגתו, כגון "החזית הלאומית" של מרין לה פן בצרפת ו"מפלגת החירות" של חירט וילדרס בהולנד. גם את ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן ואת קנצלר אוסטריה הצעיר סבסטיאן קורץ, מהמתנגדים החריפים ביותר באירופה לקליטת מהגרים, הוא הזכיר כשותפים אפשריים.

 

בכינוס של מפלגתו התנבא סלביני ואמר כי מפלגת הליגה תשלוט באיטליה ב-30 השנים הבאות. "כדי לנצח היינו צריכים לאחד את איטליה, ועכשיו עלינו לאחד את אירופה. אני חושב על 'הליגה של הליגות של אירופה' – לקבץ יחד את כל תנועות החופש והריבונות שרוצות להגן על העמים שלהן ועל הגבולות שלהם". את דבריו סיים בהצהרת נאמנות: "כולכם אחיי ואחיותיי, כל אחד ואחת מכם. האם תישבעו שלא לוותר עד שנשחרר את עמי אירופה?". "כן", שאגו בתגובה ההמונים.

 

בהכנת הכתבה נעשה שימוש בתכנים מסוכנויות הידיעות רויטרס, AP ו-AFP
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מתיאו סלביני. מטאור פוליטי
צילום: AFP
מומלצים