שתף קטע נבחר

כולסטרול: מה תפקידו ומהן הדרכים הבריאות לאיזונו בדם

LDL, הכולסטרול הרע, עלול להגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. אילו שינויים אתם יכולים לעשות בחייכם כדי להימנע מעלייה של רמות ה-LDL בדם ולעודד את עליית הכולסטרול הטוב? דיאטנית מפרטת

הכולסטרול הכרחי לתהליכים רבים בגוף, מסייע ליצירת הורמונים והכרחי לפוריות, אך רמות גבוהות של LDL, המכונה "הכולסטרול רע" ובמקביל, רמות נמוכות של HDL, "הכולסטרול הטוב", עלולות להעלות משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

אחרי שהבנו מהם המאכלים עתירי הכולסטרול שכדאי להימנע מהם, הגיע הזמן לבדוק אילו הרגלים אתם יכולים לשנות כדי לשפר את ערכי הכולסטרול שלכם ולאזן אותם:

 

1. סיבים תזונתיים

את הסיבים התזונתיים אפשר למצוא במזונות שמקורם בצומח, הם חסרי ערך קלורי ושילובם בתפריט נמצא כמועיל בהורדת הכולסטרול. הסיבים נחלקים לשתי קבוצות: הסיבים הבלתי מסיסים, שתורמים לפעילות מעיים תקינה ולמניעת עצירות, והסיבים המסיסים, שממתנים את העלייה ברמת הכולסטרול והסוכר בדם.

 

אישה מטגנת ירקות במחבת (צילום: suhtterstock)
מה אתם יכולים לעשות כדי להוריד את רמות הכולסטרול הרע שלכם?(צילום: suhtterstock)

כדאי לשלב מאכלים שמכילים סיבים תזונתיים כמו קטניות (עדשים, גרגירי חומוס, שעועית יבשה, פולי סויה, פול, אפונה יבשה), אורז מלא, לחם שיפון מלא, שיבולת שועל, כוסמת, גריסים, פירות וירקות. מכיוון שרוב המאכלים שמכילים סיבים תזונתיים שייכים למשפחת הפחמימות, שימו לב לכמויות כדי למנוע השמנה.

 

עוד כתבות בנושא:

אתם שמנים? צפו ל-8 שנים של מחלות

דו"ח הלמ"ס: 84% מהישראלים לא מקפידים על אורח חיים בריא

מחקר ענק מצא: 5 הרגלים שיוסיפו 10 שנים לחייכם

 

2. פעילות גופנית

פעילות גופנית תועיל לשיפור פרופיל הכולסטרול בכך שתעזור בהעלאת כולסטרול ה-HDL, שתפקידו "לאסוף" את הכולסטרול מתאי הגוף לכבד ועל כן רמות גבוהות שלו מפחיתות סיכון למחלות לב. מחקרים מראים שפעילות גופנית אירובית, ובמיוחד כזו שמבוצעת בדופק גבוה, תעזור לעלייה בערכי ה-HDL. אם אינכם מבצעים פעילות גופנית כדאי להתחיל בפעילות בסיסית מתונה בדופק נמוך והתקדמו בהדרגה לפי יכולתכם.

 

תבשיל אורז ועדשים (צילום: shutterstock)
קטניות עשירות בסיבים תזונתיים. אכלו יותר מהן(צילום: shutterstock)

3. שתו קפה

למשקה האהוב יתרונות בריאותיים רבים, החל ממניעת התפתחות מחלות כבד ועד אריכות ימים אך בנוסף לסגולות אלה, קפה גם תורם להורדת הסיכון למחלות לב בזכות נוגדי חמצון רבים שהוא מכיל. בנוסף, מספר מחקרים הראו ששתיית קפה מעלה את ה-HDL ובכך מופחת הסיכון למחלות לב.

 

4. הפסיקו לעשן

זה בוודאי לא חדש שעישון אינו בריא, אך בהקשר לבריאות הלב והעורקים עישון מהווה גורם סיכון ישיר - מחקרים רבים מראים שאנשים מעשנים נמצאים בסיכון גבוה להתקף לב. בנוסף לכך, העישון מפחית את רמות ה-HDL.

 

5. ירידה במשקל

השמנה, ובמיוחד השמנה בטנית בשילוב עם פרופיל שומנים לא תקין, הן חלק מהמאפיינים של התסמונת המטבולית - תסמונת שכוללת מספר קריטריונים ששילובם יחד מעלה את הסיכון לפתח מחלת לב וכלי דם. ירידה במשקל, אפילו קטנה, שמבוצעת נכון ובליווי אנשי מקצוע, תעזור לכם להעלות את רמות הכולסטרול הטוב ובכך להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

נעמה ליאון היא דיאטנית קלינית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שמרו על בריאות הלב שלכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים