שתף קטע נבחר

מזגזגים: מ"התקופה המתוחה" של נתניהו עד "זה החוק שאנחנו צריכים" של לפיד

נתניהו ביקש משותפיו לקואליציה לא לפרק ממשלה כי "באמצע המערכה לא נוטשים". בנט ושקד לא התפטרו אחרי אולטימטום כי "ישראל במשבר אמון ביטחוני". לפיד עשה סיבוב פרסה אחרי התמיכה בקריאה ראשונה בחוק הגיוס. בקואליציה ובאופוזיציה זגזגו כל הדרך לפני ההכרזה על בחירות

ליברמן, נתניהו ובנט (צילום: אמיל סלמן, גיל יוחנן) (צילום: אמיל סלמן, גיל יוחנן)
ליברמן, נתניהו ובנט(צילום: אמיל סלמן, גיל יוחנן)

 

ראשי הקואליציה הכריזו אתמול (ב') על פיזור הכנסת והקדמת הבחירות לאפריל הקרוב, אך נדמה שזיכרונם השכיח מהם אמירות אישיות שהופרחו לחלל האוויר רק לפני שבועות ספורים.

 

ארבעה ימים לאחר התפטרותו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן מתפקיד שר הביטחון, הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים כי הליכה לבחירות בתקופה ביטחונית מתוחה תהא צעד לא אחראי. בצעד שנועד למנוע משותפיו לקואליציה לפרק את הממשלה, אמר אז נתניהו כי "אנחנו נמצאים באחת התקופות הביטחוניות המורכבות ביותר ובתקופה כזאת לא מפילים ממשלה, לא הולכים לבחירות - זה חוסר אחריות".

 

נתניהו הוסיף אז כי "יש לנו עוד שנה שלמה עד הבחירות. אנחנו בעיצומה של המערכה ובאמצע המערכה לא נוטשים. באמצע המערכה לא משחקים בפוליטיקה. ביטחון המדינה הוא מעבר לפוליטיקה. וביטחון המדינה הוא גם מעבר לשיקולים אישיים. אני עושה כל מאמץ למנוע בחירות מוקדמות מיותרות".

 

 

ראש הממשלה אף הזהיר במסיבת העיתונאים שנערכה בחודש שעבר מתרחיש שלפיו פירוק הממשלה יגרום לעליית קואליציה המושכת לכיוון השמאלי במפה הפוליטית. "שוחחתי עם כל ראשי הקואליציה, אמרתי להם - זה הזמן לגלות אחריות. אל תפילו את הממשלה, ובייחוד לא בעיתוי ביטחוני רגיש זה. אסור לחזור על הטעות שעשו גורמים בתוך הממשלה ב-92 כשהפילו ממשלת ליכוד והעלו ממשלה שהביאה עלינו את אסון אוסלו".

 

יום לאחר אותה מסיבת עיתונאים של נתניהו, הצהיר יו"ר הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט כי הוא התאכזב לגלות שראש הממשלה לא מתכוון לתת לו את תיק הביטחון לאחר התפטרות ליברמן. בנט אף הסביר אז בהצהרה לתקשורת מדוע אינו מתפטר על אף האולטימטום שהציב.

 

יו"ר הבית היהודי הסביר כי ההחלטה שלו להישאר בממשלה נובעת מלקיחת אחריות למצב הביטחוני ואמר כשהוא פונה לנתניהו: "נתייצב לסייע לך במשימה זו, שישראל תחזור לנצח. מדינת ישראל מצויה במשבר אמון ביטחוני. הבעיה איננה באויבינו - אויבים אכזריים אינם דבר חדש עבורנו".

 

בנט אמר אז עוד: "אגב, המצב היום איננו מסוכן יותר מאשר לפני כמה חודשים, כאשר ראש הממשלה פעל להפיל את ממשלתו שלו מסיבות פוליטיות או בגלל התאגיד, המצב אותו דבר. גם אז לא היה נכון לעשות פוליטיקה מהביטחון. אין שום אפוקליפסה בדרך, יש אויבים, אך לא האויב הוא שמדאיג אותי. משהו לא טוב קורה לנו מבפנים".

 

 

לוחות זמנים לקראת הבחירות לכנסת ה-21 ()

 

חברת מפלגתו של בנט, שרת המשפטים איילת שקד, חיזקה את דבריו ואמרה אז: "רבים הפצירו בנו להתפטר, אבל צר לי לאכזב את אותם קולות - אנחנו שליחי ציבור עם אחריות על הכתפיים ולא נברח מאחריות. לא נצא למהלך פוליטי משיקולים תדמיתיים תוך סיכון הביטחון הלאומי של מדינת ישראל".

 

הסיבה הרשמית להתפרקות ממשלת נתניהו הרביעית היא חוסר ההסכמה בין ראשי הקואליציה על חוק הגיוס - אותו חוק שרק לפני חמישה חודשים אושר במליאת הכנסת בקריאה ראשונה.

יאיר לפיד ישיבת סיעה יש עתיד (צילום: עמית שאבי)
ח"כ לפיד(צילום: עמית שאבי)

גם באופוזיציה מזגזגים. יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, הודיע אתמול כי מפלגתו לא תתמוך בחוק. אלא שלפני חמישה חודשים, החוק עבר בין היתר בעזרת תמיכת יש עתיד. וכך אמר אז ח"כ לפיד: "אנחנו צריכים חוק כמו החוק הזה כדי שנדע שאנחנו עושים צעד קדימה בתיקון העוול, בחובה המקודשת להגן על עם ישראל ומדינת ישראל". הוא הצהיר כי "אין מפלגה יותר עקבית מיש עתיד בנושא הזה" והוסיף: "על החוק הזה לא אני חתמתי. צה"ל חתם, הרמטכ"ל חתם. ואנחנו הולכים עם מה שצה"ל רצה".

 

גם ח"כ ליברמן, אשר גיבש בעצמו את נוסח החוק, בירך אמש על ההליכה לבחירות שתמנע בין השאר את אישור החוק בקדנציה הנוכחית. לפני חמישה חודשים, עם אישור החוק בקריאה ראשונה, אמר ליברמן: "הכנסת גילתה אחריות". בהמשך הוא צייץ בטוויטר: "אני מקווה שהחוק יאושר, ככתבו וכלשונו, בקריאה שנייה ושלישית עוד במושב הזה. לפני ארבעה חודשים טרפדנו חוק גרוע שעשה צחוק מהשוויון בנטל. הלילה התייצבה רוב הכנסת מאחורי החוק של מערכת הביטחון. הממלכתיות ניצחה את הספינים והמחלוקות".

 

 


פורסם לראשונה 24/12/2018 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיל סלמן, גיל יוחנן
ליברמן ונתניהו
צילום: אמיל סלמן, גיל יוחנן
מומלצים