שתף קטע נבחר

מסכמים קדנציה: איך תפקד ליצמן כשר הבריאות?

אחרי 4 שנים בתפקיד, מתוכן שלוש שנים כשר, מסיים ליצמן את תפקידו. על ההצלחות, הכישלונות והמשימות שעומדות בפתחו של אחד המשרדים הכי מורכבים

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה) מסיים קדנציה של ארבע שנים במשרד הבריאות. במסגרת הקדנציה הסוערת הזו הספיק ליצמן לכהן כסגן שר במשך חמישה חודשים ובאוגוסט 2015 בעקבות עתירה של "יש עתיד" לבג"ץ מונה לשר. אחרי שלוש שנים של כהונה הספיק השר החרדי להתפטר בעקבות עבודות הרכבת בשבת הגיוס, ואחרי כחודש וחצי חזר למשרד כסגן שר.

 

ליצמן – בניגוד לשרים אחרים – רואה במשרד הבריאות כיעד ולא כתפקיד בדרך למשרה בכירה יותר. הוא שימש בתפקיד בממשלה ה-33 ולאחר הפסקה של שנתיים שב למשרד. סביר להניח שליצמן ידרוש גם בממשלה הבאה את התיק שרבים מהשרים נרתעים ממנו ומנסים להתחמק מלעסוק בבעיות הקשות של מערכת בקריסה שזקוקה להנשמה באופן דחוף.

 

במהלך ארבע השנים האחרונות הצליח ליצמן להוביל לא מעט רפורמות ורשם הצלחות רבות. יחד עם זאת נושאים רבים עדיין זקוקים לטיפול נמרץ על מנת להבריא את מערכת הבריאות שסובלת מתת תקצוב והזנחה של שנים ארוכות.

 

יעקב ליצמן ישיבת ממשלה (צילום: אלכס קולומויסקי)
יעקב ליצמן. מסיים קדנציה(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

    ( )

 

    ( )

ליצמן הצליח להגדיל את התוספת השנתיתלסל התרופות מ-300 ל-500 מיליון שקלים. בשנים האחרונות פותחו תרופות ממוקדות מטרה וטיפולים אימנותרפיים שמתאימים למעט חולים אך עם יעילות קלינית גדולה ובמחירים אסטרונומיים. סגן שר הבריאות הצליח להגדיל לפני שלוש שנים את הסל באופן משמעותי ולולא היה משכנע את כחלון להוסיף מיליוני שקלים בכל שנה, חולים רבים היו נותרים ללא מזור.

 

יחד עם זאת שר הבריאות הבא יהיה חייב להגדיל את התוספת השנתית כדי שאזרחי ישראל יקבלו את התרופות, הטיפולים והטכנולוגיות הטובות ביותר. בעידן בו עולם התרופות מתקדם בקצב מהיר יותר ממודלים חדשים של אייפון – יש צורך להתאים את הגדלת הסל כדי שהחולים יוכלו לקבל טיפולים טובים ואפקטיביים.

 

טוב יעשה שר הבריאות הבא אם ישקיע לא רק בתרופות מצילות או מאריכות חיים אלא יקדיש משאבים ותקציבים למניעה. הכללה של טכנולוגיות כמו בדיקות סקר לאיתור סרטן ריאה או בדיקות לאיתור מוקדם של סרטן צוואר הרחם יכולים להציל את החולים הפוטנציאלים בעוד שלוש וחמש שנים.

 

    ( )

רק לפני כמה ימים הצליח ליצמן להשלים את הרפורמה בטיפולי השיניים, וילדים ובני נוער עד גיל שמונה עשרה זכאים לקבל טיפולי שיניים בקופות החולים או במרפאות שנמצאות בהסדר בחינם או בהשתתפות עצמית נמוכה. בשנה שעברה למעלה מחצי מיליון ילדים נהנו מהתוכנית.

 

מדובר במהפכה של ממש שמאפשרת לאלפי משפחות לעשות טיפולי שורש או סתימות לילדים במחיר של פחות מעשרים וחמישה שקלים ולחסוך אלפי שקלים. בנוסף, החל מחודש הבא יינתנו טיפולי שיניים בעלות נמוכה גם לקשישים מעל גיל 75.

 

    ( )

אחת מתוכניות הדגל של ליצמן הייתה חיסוני שפעת בבתי הספר. התוכנית התחילה עבור תלמידי כיתות ב' והתרחבה בהדרגה גם לתלמידי כיתות ג' ו-ד'. שיעור התלמידים שקיבלו את החיסון גדל באופן דרמטי מ-10% ללמעלה מ-40%.

 

חיסונים בבתי הספר מונעים תחלואה של ילדים – והדבקה של הוריהם. משרד הבריאות צריך לחזק את מערך בריאות התלמיד ולוודא שכל התלמידים – בעיקר בפריפריה – יבצעו את הבדיקות, החיסונים וילמדו על אורח חיים בריא.

 

חיסון (צילום: shutterstock)
חיסונים בבתי הספר מונעים תחלואה של ילדים – והדבקה של הוריהם. חיסוני שפעת(צילום: shutterstock)

 

    ( )

    ( )

חדרי המיון בישראל מלאים, אחוזי התפוסה במחלקות הפנימיות חסרי תקדים. חולים רבים מתאשפזים במסדרונות והמצב רק יילך ויהיה גרוע יותר. בשנים האחרונות תוחלת החיים עולה, האוכלוסייה מזדקנות וללא תוספת תקנים – שמתבטאת במיטות אשפוז, רופאים וצוות סיעודי בעוד כמה שנים זו תהיה פריבילגיה להתאשפז במסדרון.

 

בישראל יש מערך רופאים, אחיות וצוות סיעודי מקצועי ואיכותי שמצליח לשאת על כתפיו את תחלואיה של מערכת הבריאות אבל גם הם עייפים ושחוקים וזקוקים להזרמת כוח אדם נוספת, אחרת יהיה כאן כאוס אמיתי.

 

    ( )

 

אמנם לקראת סוף הקדנציה הנוכחית במשרד הבריאות יצאו לקרב מאסף וליצמן הביע תמיכה בחוק של איתן כבל, יהודה גליק ואייל בן ראובןשקובע שחפיסות הסיגריות יהיו אחידות ויהיה אסור להציג בגלוי סיגריות בפיצוציות ובדיוטי פרי.

 

יחד עם זאת דו"ח מבקר המדינה שפורסם בשנה שעברה נמצא שבניגוד לנתונים בעולם – בישראל שיעור המעשנים עלה ויש קשר בעייתי בין משרד הבריאות לחברות הטבק לאחר פרסום תחקיר בחדשות 2.

 

למרות המאבק מספר המעשנים בישראל בעלייה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למרות המאבק מספר המעשנים בישראל בעלייה(צילום: shutterstock)

 

     ( )

 

במשרד הבריאות בכהונת ליצמן טיפלו במשברים מעט מדי ומאוחר מדי. כך לדוגמה במשרד הבריאות לא פעלו בזמן על מנת למגר את מחלת החצבת על אף שכבר בחודש מאי אשתקד היה ברור שמספר החולים חריג בהשוואה לשנים האחרונות.

 

במשרד החלו במבצעי חיסונים רחבים באזורים בהם יש ריכוזי אוכלוסייה שאינם מתחסנים באיחור של חודשים ורק לאחר שילדה בירושלים מתה מהמחלה.

 

במשבר הסלמונלה בקורנפלקס, נציגי משרד הבריאות יצאו למפעל ונטלו דגימות אחרי שכל המדינה סערה. במשרד הבריאות מטפלים במשברים רק אחרי שנזרע פאניקה ולחץ בקרב הציבור.

 

בקדנציה הבאה יש לשר הבריאות הבאה לא מעט יעדים. בין היתר הוא יצטרך להסדיר את נושא הקנאביס הרפואי מאחר והרפורמה סובלת עדין מבעיות רבות וחולים לא מצליחים לקבל את הטיפול.

 

גם טיפות החלב בישראל סובלות מהזנחה מתמשכת. המערך שהיה בעבר מודל לרפואה ציבורית ואף זכה בפרס הצטיינות של ארגון הבריאות העולמי, נמצא בפני קריסה. התורים הולכים ומארכים, המחסור בכוח אדם מורגש וסניפים בישובים קטנים הולכים ונסגרים בגלל חוסר כדאיות כלכלית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  אלכס קולומויסקי
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
צילום: אלכס קולומויסקי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים