שתף קטע נבחר

הכשרות הפרטית: הכישלון של המפלגות החרדיות

הכול התחיל בשני מסעדנים מירושלים, שעתרו לבית המשפט לאחר שנקנסו משום שהציגו עצמם ככשרים בלי תעודה של הרבנות. בג"ץ אמר את דברו - והמפלגות החרדיות לא הצליחו למנוע את התוצאה, גם לא בחקיקה עוקפת, על אף שזו הובטחה להם

 (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
(צילום: גיל לרנר)
 

 

אחד הכישלונות הגדולים של המפלגות החרדיות בנושאי דת ומדינה היה בתחום הכשרות - גם הפעם מול בג"ץ. הכול התחיל בשני מסעדנים מירושלים, שהציגו את המזון בבתי העסק שלהם ככשר, אף שהם אינם מחזיקים בתעודת השגחה מטעם הרבנות המקומית. הם נקנסו כמי שעברו על חוק איסור הונאה בכשרות, ועתרו לבית המשפט בטענה כי הפרשנות שיחידת האכיפה ברבנות מעניקה לו מחמירה מידי ופוגעת בחופש העיסוק.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >> 


 

במהלך הדיונים בתיק נתגלעו חילוקי דעות קשים בין היועץ המשפטי לממשלה, שאימץ את עמדת המסעדנים, לבין הרבנות הראשית, שכמובן התנגדה לה. הפערים היו גדולים כל כך, עד שלאחר שבג"ץ דחה את העתירה, ביקש היועמ"ש לקיים דיון חוזר בעניינה, בהרכב מורחב.  

 

 

בית המשפט נעתר ודן מחדש בסוגיה, ובספטמבר 2017 קבע לראשונה כי בתי אוכל רשאים להציג תעודות השגחה אף אם אינן מטעם הרבנות הממלכתית, זאת בכפוף לתנאים מסוימים המבטיחים שלא תהיה בכך הטעיה של ציבור הצרכנים, ותוך איסור שימוש בשורש המפורש כ-ש-ר, על הטיותיו השונות.

 

החקיקה העוקפת נכשלה

המפלגות החרדיות נכשלו משום שידעו על התיק המתנהל בעניין כבר לפני הקמת הממשלה, ולא הצליחו למנוע את תוצאותיו. ש"ס ויהדות התורה דאגו להכניס להסכם הקואליציוני סעיף, ולפיו במקרה שבית המשפט יקבל את העתירה יקודם חוק עוקף בג"ץ, המקבע את הפרשנות המחמירה של איסור ההונאה בכשרות, על פי העיקרון המחייב את שמירת הסטטוס-קוו בתחומי הדת והמדינה.

 

אך למרות ההסכמים המפורשים בעניין, לא הצליחה הקואליציה להביא לאישור החקיקה, ופסק הדין נותר על כנו. בעקבות ההיתר, הקים ארגון רבני צהר, הנחשב למתחרה ברבנות הראשית, מערך "פיקוח מזון" פרטי משלו, המעניק כיום תעודות השגחה ליותר ממאה בתי עסק בארץ ובעולם.  

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל לרנר
כישלון החרדים
צילום: גיל לרנר
מומלצים