שתף קטע נבחר

פרשת ליאור חורב: המשטרה לא פעלה למנוע ניגוד עניינים

מבקר המדינה בדק את החלטת ראש האגף תת-ניצב יובל גת, לשכור את שירותי החברה שבראשה עמד יועץ התקשורת חורב. נמצא כי לא דווח על הקשר המוקדם בין השניים בעבר. חורב טען כי לזיקה ביניהם לא הייתה השפעה על בחירת החברה, אך בחר לפרוש מתפקידו

 

יועץ התקשורת ליאור חורב ()
יועץ התקשורת ליאור חורב

המשטרה לא פעלה כמצופה ממנה למניעת חשש לניגוד עניינים במהלך תקופת העסקתם של ראש חטיבת אוכלוסייה לשעבר, תקשורת וקהילה (את"ק), תת-ניצב יובל גת, ויועץ התקשורת החיצוני ליאור חורב. כך כתב מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, שבדק את הקשר המוקדם בין השניים, בדו"ח המפורסם היום (ד').

 

לקריאת הדו"ח המלא - לחצו כאן

ליקויים במערך המסוקים בצה"ל, בעיית כשירות במערך החילוץ וההצלה

המבקר: חשש לפלילים ברכש משטרתי; החברה של גנץ קיבלה הקלות תמוהות

 

המבקר הוסיף כי בשל אי דיווח על הקשר, הגורמים המוסמכים במשטרה לא נתנו את דעתם לשאלת ניגוד העניינים העולה מכך שבמסגרת תפקידו קיבל תנ"צ גת שירות מחברת הייעוץ והמליץ על הארכת ההתקשרות עמה, בעת שחורב כיהן כיו"ר החברה ויועץ מטעמה.  

 

בפברואר 2016 החליטה המשטרה לגייס את אלוף-משנה במיל' יובל גת לתפקיד ראש חטיבת אוכלוסייה, תקשורת וקהילה. גת, שקיבל דרגות תת-ניצב, היה אחראי בין היתר על מערך הדוברות במשטרה. כמו כן, המשטרה שכרה ב-2016 את שירותיה של חברת ייעוץ שהעניקה למפכ"ל ולחטיבת את"ק שירותי ייעוץ תקשורתי, באמצעות יועצים שעליהם נמנה גם חורב.

 

עיקרי הליקויים במערך הרכש במשטרה (צילום: shutterstock)
עיקרי הליקויים במערך הרכש במשטרה(צילום: shutterstock)

על-פי מבקר המדינה, גת לא דיווח למחלקת המשמעת מאז אפריל 2016, מועד התחלת מתן השירות של חברת הייעוץ של חורב, ועד מאי 2018, על העבודה המשותפת שהייתה לו במהלך השנים 2016-2011 עם יועץ התקשורת ולא פירט על היקף העבודה המשותפת ועומק הקשר שהיה ביניהם.

 

המבקר כתב כי בחינת העסקתו של ראש את"ק נעשתה על ידי מחלקת המשמעת במהלך 2016, שלא על סמך מידע מלא, ברור ומפורט. מספטמבר 2016 ואילך - במהלך העסקת חורב כיועץ מטעם חברת הייעוץ - הובאו לידיעת המשטרה כתבות עיתונאיות שבהן נכלל מידע בדבר קיומה של זיקה לכאורה בין גת לחורב.

 

בכתבות שפורסמו ב"הארץ" נכתב בין היתר כי חורב, ששימש כיועץ לפוליטיקאים מאז תחילת העשור הקודם, משתתף בדיונים במשטרה. בכירים בארגון טענו כי חורב הפך לסמכות מכרעת בסביבתו של מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך, וכי הוא שותף בדיוני קבלת החלטות. אף על פי כן, כתב המבקר, המשטרה לא בחנה את הזיקה שהועלתה בכתבות אלו לצורך שלילת חשש לניגוד עניינים.

 

הפוסט שפרסם ליאור חורב:

 


חוזה ההעסקה ()
חוזה ההעסקה

 

בנובמבר 2017 קבע מבקר המשרד לביטחון פנים קבע כי חורב, שהיה גם יועץ התקשורת והאסטרטגיה למפכ"ל המשטרה דאז אלשיך, הפר את התחייבויותיו במסגרת חוזה ההעסקה שלו כשצייץ נגד הממשלה. כמה ימים לאחר מכן, בעקבות הביקורת הציבורית, החליט חורב לפרוש מתפקידו. ממשטרת ישראל נמסר אז כי חורב, "המשמש יועץ אסטרטגי למשטרה, פנה בשבוע שעבר לראש חטיבת אוכלוסייה ותקשורת וביקש להסיר עצמו מרשימת היועצים מטעמה של חברת 'גולדפינגר תקשורת' המעניקה שירותים למשטרת ישראל".

 

במסמך שעליו חתם חורב טרם העסקתו, שנחשף ב-ynet, צוין בין היתר כי "אני החתום מטה, ליאור חורב, מודע לרגישות פעילותי כיועץ אסטרטגי-תקשורתי למפכ"ל המשטרה ולראש חטיבת אוכלוסייה ותקשורת במשטרה ומתוקף כך מתחייב לפעול בהתאם לרגישות התפקיד וברוח הוראת התכ"מ (תקנון, כספים ומשק. י"ד)". על המסמך חתמו גם כל עובדי החברה של חורב שמייעצים ישירות למפכ"ל. חורב עצמו בחר שלא להתייחס לפרסום המסמך. 

 

מבקר המדינה העיר כי בחינה של המידע בדבר הזיקה בין חורב לגת התבקשה בפרט לנוכח העובדה שהאחרון טיפל במישרין בסוגיית הארכת ההתקשרות של המשטרה עם חברת הייעוץ של חורב. המבקר הוסיף כי גת כתב המלצה מקצועית התומכת בהמשך ההתקשרות עם חברת הייעוץ בפטור ממכרז, נטל חלק בהליכי אישור שהתקיימו במשטרה בעניין זה וייצג את המשטרה בפברואר 2017 לפני ועדת הפטור שבמשרד האוצר, שדנה בבקשה לאישור התקשרות המשך בפטור ממכרז.

 

מחלקת משמעת במשטרה מסרה למשרד מבקר המדינה כי להבנתה תנ"צ גת לא ציין בשאלונים שמילא את העובדה כי קיים קשרי עבודה עם חורב. עוד מסרה כי להבנתה עניין זה גם לא פורט על ידו בקורות החיים שמסר בעת גיוסו לתפקידו. לדברי המחלקה, רק בדצמבר 2017, כאשר הועברה לטיפולה בקשה שהוגשה לממונה על חופש המידע במשטרה בנושא העסקתו של חורב, בעת שהוא כבר לא שימש יועץ למשטרה, התברר לה לראשונה כי ראש את"ק עלול להימצא בניגוד עניינים נוכח העסקתו של חורב.

 

בתשובתו למשרד מבקר המדינה מדצמבר 2018 מסר חורב כי היכרותו המוקדמת עם תנ"צ גת לא הייתה קשורה להעסקת חברת הייעוץ, וכי קצין המשטרה כלל לא היה מעורב בכל דרך בהליך הבחירה. מנכ"ל חברת הייעוץ מסר בתשובתו כי החברה נבחרה במכרז, כדין, לפני גיוס תנ"צ גת וכי גם הארכת ההתקשרות בוצעה בהתאם לדין.

 

המשטרה מסרה בתשובתה למשרד מבקר המדינה כי החשש לניגוד עניינים הלכאורי בין ראש את"ק לבין חורב לא יכול היה להתעורר במועד ההתקשרות הראשונה עם חברת הייעוץ, וכי לא עלה כל צורך או אפשרות לבחון את הזיקות שביניהם. כמו כן, נטען כי חורב שימש בעיקר יועץ למפכ"ל דאז אלשיך.

יובל גת (צילום: אורנה דוקטורי) (צילום: אורנה דוקטורי)
יובל גת(צילום: אורנה דוקטורי)

תנ"צ גת מסר בתשובתו למשרד מבקר המדינה כי העביר את מלוא המידע שנדרש למסור בעניין עברו התעסוקתי, וכי הוא לא היה נתון במצב של חשש לניגוד עניינים כשנדרש לעבוד מול חברת הייעוץ או מול חורב. כמו כן מסר גת כי הממצאים בדוח הינם על עבודה משותפת בין ראש את"ק לחורב, שאין בה יחסי עובד-מעסיק.

 

אשר לפרסומים ברשת טען גת כי הם אינם מלמדים על זיקה המעלה חשש לניגוד עניינים וכי נגעו לאירועים שבהם השתתף עם חורב, במקביל לעבודתם המשותפת באותה תקופה או בקשר לעבודה זו. כמו כן, לדברי גת, המשטרה היא האחראית לאתר את הזיקות הפוטנציאליות ואת החשש לניגוד עניינים שעלול לעלות עקב הזיקות בינו ובין חברת הייעוץ וחורב.

 

מבקר המדינה העיר כי ההכרעות בשאלות של חשש לניגוד עניינים יכולות להינתן רק על ידי הגורם המשפטי המוסמך במשטרה, ולאחר שזה בחן את המידע העובדתי המלא הנוגע לאופי הזיקה, היקפה ועומקה.

 

מבקר המדינה העיר למשטרה כי על אף רגישותם של תפקידי ראש את"ק וחורב, היא לא פעלה במהלך תקופת העסקתם כמצופה ממנה לצורך מניעת חשש לניגוד עניינים. בפועל, בחינת הזיקה בין השניים בוצעה על בסיס תשתית עובדתית חסרה, הן בשים לב לדיווח החסר של ראש את"ק והן בשל העובדה שמידע רלוונטי לצורך הבחינה שהיה בידי יחידות שונות במשטרה, לא הועבר לבחינת הגורמים המוסמכים במשטרה.

 

כתוצאה מכך, כתב מבקר המדינה, הגורמים המוסמכים במשטרה לא נתנו דעתם לשאלת ניגוד העניינים העולה מכך שבמסגרת מילוי תפקידו ראש את"ק קיבל שירות מחברת הייעוץ והמליץ על הארכת ההתקשרות עימה, בעת שחורב כיהן כיו"ר החברה ויועץ מטעמה. המבקר ציין כי על המשטרה לבחון את הליקויים שהועלו בפרק זה, לצורך הסקת מסקנות והפקת לקחים.

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "חברת גולדפינגר תקשורת נבחרה בהליך מכרזי תקין למתן שירותי אסטרטגיה תקשורתית למשטרת ישראל. מבחינה כרונולוגית עובדתית, במועד ההתקשרות הראשונה של המשטרה עם החברה (פברואר 2016), רח"ט את"ק לשעבר טרם גויס לשורות המשטרה, ולכן החשש לניגוד העניינים הלכאורי שבינו ליועץ העובד בחברה, לא יכול היה להתעורר במועד ההתקשרות עם חברת הייעוץ. החברה חתמה על תצהיר והתחייבות למניעת ניגוד עניינים וכן התחייבה כי ככל שיעלה חשש לניגוד עניינים במהלך התקשרותה עם המשטרה, תעלה זאת בפני הגורמים הנדרשים. במסגרת הליך גיוסו של רח"ט את"ק לשעבר, הוא מילא שאלון לבחינת ניגוד עניינים, אשר בצירוף קורות החיים שלו, נבחנו על ידי מחלקת משמעת והייעוץ המשפטי במשטרה. הארכת חוזה ההתקשרות עם החברה נעשה על פי כל הנהלים ובאישור משרד האוצר אשר בחן את כלל ההיבטים הכרוכים באישור זה. הנושא נבחן גם במועד הארכת ההתקשרות ולא נמצא חשש לניגוד עניינים כלשהו שעולה מהתקשרות עם חברת הייעוץ. בחינה זאת נעשתה גם בהתבסס על הצהרות והתחייבויות לניגוד עניינים עדכניות עליהם חתמו הגורמים הנוגעים בדבר שכיום אינם משרתים בארגון ולא מספקים שירותים עבורו".

 

ליאור חורב סירב להגיב לממצאי המבקר.


פורסם לראשונה 27/03/2019 15:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
יועץ התקשורת ליאור חורב
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים