שתף קטע נבחר

מחקר מצא: קשר בין השמנה - לקצב הזדקנות מהיר של המוח

מאות נבדקים בארה"ב שעברו סריקות מוח הראו כי אצל אלו שסבלו מהשמנת יתר הודגמו ממצאים המעידים על הזדקנות מהירה יותר של המוח. החוקרים: "ייתכן שבאמצעות ירידה במשקל ניתן להאט את הפגיעה המוחית"

סיבה נוספת לחיות בריא: חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת מיאמי שבפלורידה, ביצעו סריקות מוחיות למאות נבדקים, ומצאו קשר בין השמנה להזדקנות מואצת של המוח. הממצאים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת Neurology.

 

עודף משקל הוא גורם סיכון משמעותי לבעיות בריאותיות רבות, ובהן סוכרת, מחלות לב ואפילו סרטן. אבל האם עודף משקל עשוי להיות גורם סיכון גם לירידה קוגניטיבית? על השאלה הזו ביקשו להשיב החוקרים.

 

קיראו עוד: 

בריאות המוח: להתחיל במניעת דמנציה כבר בגיל צעיר

מחקר: המוח מתחיל להתנוון כבר בגיל 45

 

מחקרים קודמים כבר הצביעו על קשר בין מדד מסת הגוף - BMI (חלוקת המשקל בגובה בריבוע), לבין הידלדלות של קליפת המוח בגיל מבוגר. 

 

קליפת המוח (הקורטקס) היא השכבה החיצונית של המוח, המכילה כמות גבוהה של חומר אפור העשוי מגופי תאי עצב. חוקרים מקשרים את הידלדלות קליפת המוח לירידה קוגניטיבית, סימן ההיכר של דמנציה.

 

במחקר המדובר נבדקו 1,289 משתתפים שגילם הממוצע היה 64 שנים, מתוכם כשני שליש היו ממוצא היספאני. בתחילת המחקר נמדד ערך ה-BMI של הנבדקים והיקפי המותניים.

  

בקרב המשתתפים במחקר, 346 היו בעלי BMI תקין של מתחת ל-25, 571 משתתפים היו בעלי BMI של 25-30 שהציב אותם בקטגוריית של עודף משקל ו-372 אנשים היו בעלי BMI של 30 ומעלה, מה שמצביע על השמנת יתר.

 

בנוסף, נמדד גם היקף המותניים של הנבדקים, פרמטר הקשור אף הוא להשמנת יתר  וסיכוניה.

 

החומר האפור. הידלדלות קליפת המוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החומר האפור. הידלדלות קליפת המוח(צילום: shutterstock)

 

קשר מובהק בין השמנת יתר לפגיעה במוח

לאחר שש שנים בממוצע, עברו הנבדקים סריקות MRI שבהן נמדדו עובי קליפת המוח ונפח המוח הכולל. החוקרים מצאו כי אלה שהיו בעלי BMI גבוה יותר והיקף מותניים גדול יותר, היו בסיכון גבוה לדילול קליפת המוח.

 

לדברי החוקרים, הממצא מחזק את השערתם שהשמנת יתר קשורה להפחתה בכמות החומר האפור במוח.

 

החוקרים אמרו כי הקשר בין השמנת היתר להידלדלות קליפת המוח היה מובהק במיוחד דווקא אצל צעירים מתחת לגיל 65, מה שמוסיף משקל לתיאוריה לפיה חיים לא בריאים באמצע החיים, מגבירים את הסיכון לפגיעה במוח, ולבעיות זיכרון וחשיבה  בהמשך החיים.

 

הקשר הזה נשמר גם כאשר החוקרים הסירו משתנים שעשויים היו להשפיע על התוצאות, ובהם יתר לחץ דם, שתיית אלכוהול ועישון. בקרב נבדקים בעלי BMI של 25 עד 30, המוגדרים כסובלים מ"עודף משקל", כל עלייה ביחידת BMI, הראתה ירידה של 0.098 מילימטרים בעובי קליפת המוח.

 

בעיות זיכרון. ירידה במשקל עוזרת להפחיתו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בעיות זיכרון. ירידה במשקל עוזרת להפחיתו(צילום: shutterstock)
 

 

בקרב אנשים בעלי BMI גבוה יותר, המוגדרים כסובלים מהשמנת יתר, נצפתה ירידה של 0.207 מילימטרים בעובי קליפת המוח, על כל ירידה של ה-BMI. (ירידה "תקינה" בעובי קליפת המוח נעה בין 0.01 עד 0.10 מלימטרים בכל עשר שנים, בתקופת הזקנה).

 

"התוצאות מעידות על כך שקיים קשר אפשרי בין השמנת יתר לבין הזדקנות מואצת של המוח", סיכמו החוקרים, "יותר ויותר אנשים ברחבי העולם סובלים מהשמנת יתר, ועל פי הממצאים ניתן אולי לעכב את הפגיעה המוחית ולשפר את בעיית הזיכרון והחשיבה המלווים להזדקנות המוח, באמצעות ירידה במשקל".

 

חצי מהישראלים רוצים לרדת במשקל

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה,  48% מהישראלים נמצאים במצב של עודף משקל או השמנה, מהם 55% מהגברים ו-41% מהנשים.

 

52% מהישראלים דיווחו כי הם מעוניינים לרדת במשקל, ו-21% נמצאים בתהליך דיאטה. 47% מאלה שנמצאים בתהליך של ירידה במשקל, קיבלו הנחיות מגורם מקצועי, 15% נפגשו עם דיאטנית.

 

בני 45 ומעלה רוצים לרדת במשקל יותר מבני 44-20 (56% לעומת 48%) ועושים יותר דיאטה (23% לעומת 19%).

 

יהודים רוצים לרדת במשקל יותר מערבים (54% לעומת 41%) ועושים יותר דיאטה (22% לעומת 16%). 61% מבעלי משקל תקין מעריכים את מצב בריאותם 'טוב מאוד', 45% בקרב בעלי עודף משקל,  35% בקרב אנשים במצב השמנה והשמנת יתר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השמנת יתר. הזדקנות המוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים