שתף קטע נבחר

מרד הצעירים: "לא מוכנים יותר להוכיח יהדות ברבנות"

"אמרו לי: 'תוכיחי שאת יהודייה'. מה זאת אומרת? אני כאן כבר 30 שנה", מספרת פולה ברקן, שמשפחתה הייתה אחראית על בית הכנסת בעיר מגוריהם. וברי רוזנברג מעיד: "להורים שלי הייתה כתובה, אבל גם זה לא הספיק". קבוצת צעירים, דור אחד וחצי לעלייה, הקימה את "הבריגדה התרבותית" - ויוצאת למלחמה על יהדותם

 

 

"תפסיקו לערער על היהדות שלנו": קבוצת צעירים דוברי רוסית (המכנים עצמם: דור 1.5), דורשים מהרבנות הראשית להפסיק לראות בהם "סוג-ב'" בבואם להירשם לנישואים, ולתת להם יחס שוויוני. "כשהגענו, אני ובן-זוגי, להירשם לרבנות, אמרו לי: 'תוכיחי שאת יהודייה'. תוכיחי מה? מה זאת אומרת? אני כאן כבר 30 שנה", את הדברים אומרת בראיון לאולפן ynet פולה ברקן, עולה וותיקה מאוקראינה, וממקימות "הבריגדה התרבותית" שיוצאת במיזם חוצות נגד הליך בירור היהדות בבתי הדין הרבניים, על רקע מוצא.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>    

 

"זה בוקס בבטן", ברקן אומרת. "בשנות ה-90, כשהגיעה העלייה הגדולה, החלה נוהל בירור היהדות ברבנות. הגענו ממסורת יהודית ומ-5,000 שנות היסטוריה. אנשים שהרגישו יהודים והזדהו כיהודים יכלו להתחתן ולהתנהל כיהודים. התקדים, הספק המכרסם, החל בעלייה של שנות ה-90. ואז החל מ-2010 הצטרף לאלה הנוהל האחרון של מי באמת צריך לעשות את הבירורים האלו.

 

קיראו עוד בערוץ היהדות : 

 

הליך בירור היהדות על ידי הרבנות הראשית יצר בילבול וחוסר התאמה בין רושמי הנישואים שפגעה בנישאים. כך לדוגמה, בערים שונות דרשו רושמי נישואים אישור של "בירור יהדות" מבית הדין הרבני באזור, גם לאחר החלטת הוועדה שבני הזוג יהודים וכשרים להינשא. בעקבות מספר עתירות שהוגשו לבג"ץ, הוחלט ב-2010 כי כל עולה או אזרח שהוריו נישאו מחוץ למדינת ישראל, יחויב בבירור יהדות. 

 

 

המיזם של "הבריגדה התרבותית" נוצר, בין היתר, כתנועת התנגדות עקב עוולות ממושכות אותן חווה העלייה מרוסיה. רק בשנה החולפת, נחשפה ב-ynet דרישה חסרת תקדים של בתי הדין הרבניים שדרשו ביצוע בדיקת די-אן-איי מכ-20 זוגות שבהם אחד מבני הזוג (או שניהם) יוצאי חבר העמים, כתנאי לרישום נישואים. 

 

היהדות חשובה גם לנו

תחושת הזרות של ברקן החלה לדבריה כבר ברישום לגן. כך, לדוגמה, את שמה המקורי שינתה מפולינה לפולה: "אמרו לאימא שלי שהשם 'פולינה' נשמע לא מכאן. הציעו לה את השם פרלה, אולי פולה, אולי פנינה. אז זרמנו עם 'פולה'", היא מספרת. "עשיתי את המסלול שכל ישראלי עושה - מהטיול למזרח, לקבע בצבא, ללימודים באוניברסיטה. ודווקא כשהייתי בטוחה שאני מכירה את עצמי ובטוחה בתרבות שלי ואף ויכולה להתגאות בה, ולתווך אותה לציבור הרחב - קיבלתי את המכה בזהות שלי".

 

  (צילום: אביב אברג'ל)
היהדות חשובה גם להם. פולה ומארק בחתונתם(צילום: אביב אברג'ל)

 

ברי רוזנברג, אף הוא ממקימי "הבריגדה התרבותית", חווה על בשרו את הליך בירור היהדות, והוא מעיד כי היה זה הטריגר לאקטיביזם שלו: "החלטנו להתחתן, דרך הרבנות בעיקר בגלל שהמשפחות ביקשו", הוא מספר. "אמא שלי אמרה שאין לנו מה להסתיר. שמרנו על היהדות שלנו בגולה, היא הייתה חשובה לנו. מבחינתה - רק שישאלו. הוריי התחתנו בלטבייה במחתרת, בחתונה יהודית, ויש לנו כתובה. החוקרים היו בשוק מזה שיש דבר כזה בכלל". אבל לדברי רוזנברג, הוא עדיין היה צריך להוכיח את יהדותו. "הבאתי תמונות ואימי אף הגיעה לשני דיונים".

 

רוזנברג חש כי הפגיעה העצומה ביותר היא לא בתהליך המשפיל כשלעצמו, כי אם בפקפוק בזהות: "היהדות לא חשובה רק לרבנות, היא חשובה גם לנו. זה חלק מהמסורת שלנו, מהזהות שלנו, ולכן הפגיעה מאוד גדולה. הפקפוק בזהות קיים בהרבה מופעים. למשל במיינסטרים הטלוויזיוני, 'נינג'ה ישראל', שני שדרנים פקפקו במופגן ביהדותו של שמתחרה בשם סשה. הם ממש שאלו אותו אם עבר ברית מילה". וברקן מוסיפה: "בית דין רבני בפריים טיים".

 

אנחנו היהודים האמיתיים

על הטענה אודות הסתננות של לא-יהודים לישראל, משיבה ברקן כי "היהדות, ששמרו עליה בברית המועצות, גם כשהייתה אסורה, היא לא היהדות שמנסים לייצר פה בארץ, עם כל החוקים והנהלים האלה. זה כל כך מגוחך, שהדיינים עצמם בבית הדין הרבני אינם בעלי ידע מוכח לזהות מי יהודי ומי לא. זה מגיע לסיפורים אבסורדיים.

 

 

  (צילום: אביב אברג'ל)
המאבק להינשא כדת משה וישראל(צילום: אביב אברג'ל)

"בעלי נאלץ לגרור את אמא שלו. המשפחה שלו ניהלה את בית הכנסת בוולוגרט ואפתה מצות בפסח ליהודי האזור, והוא נאלץ לגרור אותה עם אלבום התמונות שבאחת מהן צולם דוד שלו עם כיפה על הראש – ומבחינתם זה היה מספיק. 'יש כיפה? אתה יהודי'. זה מגוחך. המון אנשים עוברים את זה סתם ככה, ובעשור הקרוב יעברו את זה יותר מ-180 אלף אזרחים: עולים מחבר העמים לשעבר - וגם ממדינות אחרות. 

 

חברי "הבריגדה התרבותית" טוענים לכשל שדורש תיקון: "באיזשהו אופן כולנו (הישראלים) גדלנו בנפרד ולא מכירים את התרבות של האחר לעומקה. אני גדלתי בקריית מלאכי, בשכונה הטרוגנית, וכך גם אחרים. לאמנות יש כוח. הסיפורים והתרבות שלנו מונגשים לציבור הרחב בדרך הזו. עשינו את קמפיין 'נובי גוד ישראלי', 'מבצע ווטרן', ונמשיך ליצור ככל שיידרש".

 

הערב יערכו  חברי הבריגדה "סיפורי הוכחה" בלבונטין בתל אביב. הסרטון שהכינו חברי הבריגדה, "על מדרגות הרבנות", יוקרן אף הוא.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים