שתף קטע נבחר

הכותל השוויוני בשיפוצים ארוכים: "מונעים מאתנו גישה במכוון"

כמעט שנה וחצי מאז שסלע התנתק מהכותל ברחבה השוויונית - נמנעת האפשרות לגעת באבנים העתיקות, לטמון פתק או להתפלל לידן. הרשויות לא דאגו דאגו עד עתה להבטיח את שלום המתפללים, ובתנועות הליברליות טוענים: "למישהו יש אינטרס שהשיפוצים פה לא יסתיימו לעולם. אנחנו זה הספסל האחורי של האוטובוס"

 

לבקר בכותל בלי לגעת בכותל: כמעט שנה וחצי חלפה מאז שסלע ענק קרס מהכותל המערבי והתרסק אל רחבת התפילה - מטרים ספורים מאישה בת-מזל שהתפללה שם - ומאז נמנעת מבאי המקום האפשרות לגעת באבנים העתיקות, לנשקן, לשאת מולן תפילה או לטמון ביניהן פתק.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>  

 

מיד לאחר האירוע, שהתרחש ביולי 2018 ברחבת "עזרת ישראל" (המכונה גם "כותל המשפחות"), נחסמה הגישה אל הכותל עצמו, מחשש למפולת סלעים, אך ברשויות לא דאגו עד עתה לתקן זאת ולהבטיח את שלום המתפללים – ונראה כי לאיש שם לא אכפת מעניין. במקום זאת, מורחקים המבקרים דווקא מהאבנים – מקור המשיכה אל האתר הקדוש.

 

קיראו עוד בערוץ היהדות : 

דו"ח העלייה: מי המובילה בטבלה - ומאיפה הגיע עולה אחד

 

בתנועות היהדות הליברלית, שעל פי דרישתן הוקמה הרחבה השוויוניות, טוענים כי שימור המצב הקיים הוא מעשה מכוון מצד האחראים על המקום, ובראשם רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', המתנגד להם, ובכך מבקש להקשות עליהם ולמנוע את הגעתם לכותל כדי להתפלל כמנהגם.

 

"אין לי הסבר אחר", אומר ד"ר יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית, בראיון לאולפן ynet. "לפני שנה וארבעה חודשים כמעט נפלה אבן מהכותל שלנו, כותל המשפחות, החלק הדרומי של הכותל המערבי - וכבר זמן כה ממושך ממשלת ישראל לא מצליחה לתקן את הנחוץ תיקון. יש פה פיגומים שגם הם מכסים רק שליש מהכותל, ועדיין לא הסתיימו הבדיקות שלא לדבר על התיקון עצמו. משהו שהיה אמור לקחת שבועות ספורים, או מקסימום חודשים - נגרר על פני שנה וארבעה חודשים".

 

"זלזול מכוון"

"כותל המשפחות" או הרחבה המעורבת, החלק הדרומי הממשיך את הכותל המערבי, הוקצתה על ידי הממשלה בשנת 2013 בניסיון לתת מענה לתנועות הליבראליות שביקשו להתפלל בה כדרכן. מאז היא מהווה סלע מחלוקת מול גורמים אורתודוכסיים שמרניים, הרואים בה חילול הקודש, ומנסים לטרפד את התפילות המעורבות במקום.

 

 

 

"חוגגות כאן משפחות שרוצות את הטקסים בלי מחיצה", אומר הס. "זה מקום שהומה בדרך כלל באופן מאוד מורגש בימי הקריאה בתורה, בשני וחמישי ובראשי חודשים. אבל אלפי המשפחות שמגיעות לכאן, מאיימות על העובדה שטקסי בר מצווה עם מחיצה ברחבת הכותל הרגילה מתמעטים אט-אט".

 

"לכן", הוא טוען, "יש אינטרס מובהק שהשיפוצים פה, שבעצם מונעים גישה אל הכותל עצמו, ימשיכו עד אין קץ. הרי לא מדובר באיזה מבצע הנדסי מסובך מדי. רק שוו בנפשכם מה היה קורה אם אבן הייתה נופלת, חלילה, ברחבת הכותל המוכרת יותר. הרי תוך יומיים הייתה מתארגנת רצופה 24 שעות ביממה לטפל בעניין, כולל ביקור של כל השרים הנוגעים בדבר וביקור ממלכתי של ראש הממשלה בסיום התהליך.

 

"ברור לכולנו שלא היה עולה על הדעת שהכותל המערבי יהיה סגור מבחינת גישה לכותל עצמו במשך שנה ורבע. אבל הרחבה פה היא הספסל האחורי של האוטובוס, שיש רבים שרוצים להשאירו ככזה. לכן אנחנו נתקלים ביחס שאני לא יכול לכנות אחרת זולת מזלזל ומכוון".

 

"מונעים מאתנו לגעת באבני הכותל"

הפתרון הפוליטי באתר הארכיאולוגי שבו ממוקמת "רחבת ישראל", זכה להתנגדות מצד רשות העתיקות, כלל הגורמים השמרניים – וגם "נשות הכותל" עצמן, שכינו אותה "מרפסת שיזוף". "זה לא נראה כמו נגיד הרחבה המוכרת של הרב רבינוביץ'", אומר הס, "אלא פלטת עץ - אמנם יציבה, אבל די רעועה, מיושנת ובלה; מקום שלא מייצג את החשיבות של האתר ההיסטורי והדתי שבו אנחנו עומדים. אבל להתפלל אפשר פה, וזה בהחלט עניין חשוב.

 

שיפוצים פיגומים בכותל  ()
השיפוצים בכותל

 

"אבל מהי תפילה ליד הכותל בלי האפשרות להתקרב לכותל עצמו? בלי לדחוף פתק בין אבניו? הרי על כך חלמו יהודים במשך דורות, וזה נמנע מאיתנו כבר במשך למעלה משנה".

 

אז מה עושים עם הפתקים? התנועה המסורתית משיקה היום (ד') מבצע לשליחת פתקים באמצעות האינטרנט, בדומה לזה שמפעילה הקרן למורשת הכותל המערבי ברחבה הנפרדת. "אנחנו נדפיס אותם ואחת לשבוע נדחוף אותם בין אבניו של כותל המשפחות", אומר ד"ר הס. "זה לא נעים ולא הדבר האידיאלי, אבל לפחות נותן פתרון למי שחשקה נפשו שבקשותיו ותחינותיו יהיו בין אבני הכותל".

 

בשם גורמים ממשלתיים נמסר בתגובה: "סקירת האבנים הסתיימה. נמצאו כמה עשרות אבנים הזקוקות לחיזוק בכדי שלא להוות סכנה למבקרים. העבודות לשימור וייצוב אבני הכותל מתקדמות כל העת. בימים אלה נבחנים פיתרונות שונים להמשך שימור וייצוב צידו הדרומי של הכותל המערבי, בכדי להבטיח את ביטחונם של המבקרים, לצד שימורו של האתר ההיסטורי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים