שתף קטע נבחר

7 סימנים מובהקים לכך שאתם סובלים מאנמיה

8% מהנשים ו-4% מהגברים סובלים ממנה: אנמיה הפכה להיות מחלה נפוצה יותר, אך כזו שניתן למנוע ולטפל. כך תזהו אותה

אנמיה  היא תופעה שכיחה באוכלוסייה. 4% מהגברים ו-8% אחוז מהנשים סובלים ממנה, ובקרב נשים בהיריון מדובר בשכיחות של עד 15%. מדובר במצב רפואי בו קיימת בדם רמת המוגלובין נמוכה או רמת כדוריות דם אדומות נמוכה, הגורמת לאספקה ירודה של חמצן לרקמות הגוף.

 

המוגלובין הוא החלבון המאפשר את העברת החמצן מהריאות אל הגוף כולו באמצעות מחזור הדם, וכדוריות הדם האדומות הן הכדוריות "הנושאות" עליהן את אותו חלבון. כאשר חלה ירידה באחד מהשניים - או בשניהם, מתרחשת אנמיה.

 

קיראו עוד:

איך למנוע אנמיה באמצעות תזונה נכונה

זיהוי מוקדם: 10 עצות לטיפול הטוב ביותר באנמיה

סובלים ממחסור בברזל? למה חשוב שתטפלו בזה  

 

רבים נוטים לחשוב שאנמיה משמעותה מחסור בברזל, אך למעשה ברזל מהווה גורם אחד מיני רבים למחסור בהמוגלובין. בפועל, הסיבה להתפתחות אנמיה היא מאזן שלילי בין כדוריות הדם האדומות המיוצרות בגוף לבין אלו שנהרסות במהלך מחזור החיים התקין.

 

מחסור כזה יכול להיות קשור בכל אחת מאבני הבניין התורמות להפקתן של כדוריות דם אדומות בגוף: ברגל, וויטמין B12 או חומצה פולית. גם נטייה גנטית, אובדן דם משמעותי, בעיות עיכול ומחלות דלקתיות עשויים להוביל לירידה בכמות כדוריות הדם האדומות ובכך להתפתחות אנמיה.

 

צפו: האפליקציה שיכולה למדוד כמות המוגלובין בדם בסמארטפון:

 

 

כיצד תוכלו לזהות אנמיה? קיימים 7 סימנים שעשויים להעיד על קיומה:

 

1. עייפות וקוצר נשימה

אלו הם סימנים מובהקים לאנמיה, שמקורם בשיבוש בהולכת החמצן התקינה לכל איברי הגוף. העייפות תורגש גם לאחר שינה ארוכה וטובה, לכאורה, וקוצר הנשימה יופיע מלווה בחולשה – אפילו לאחר מאמץ קל. כאשר האנמיה חריפה, קוצר הנשימה עשוי להופיע גם במנוחה.

 

2. התכווצויות שרירים

גם השרירים עצמם עשויים להיפגע מאנמיה, וזאת בשל פגיעה ברקמות וצמיחת תאי הגוף שאינה תקינה, משום שאלו אינם מקבלים את הדרוש להם כדי להתפתח. התוצאה הישירה של מצב זה היא התכווצויות שרירים תכופות, לאו דווקא לאחר מאמץ או במהלכו.

 

3. כאבי ראש

סימפטום נוסף הנובע מהולכת חמצן לקויה לגוף הוא כאב ראש. כאשר לא מגיע די חמצן לאזור המוח והראש, הלחץ התוך-גולגולתי עולה, ומביא להיווצרותם של כאבי ראש. התופעה הזו נחשבת שכיחה ומופיעה בעוצמה רבה בקרב נשים הסובלות מאנמיה, בימי הווסת בעיקר.

 

4. חיוורון

ההמוגלובין, החלבון שהמחסור בו הוא העדות לאנמיה, אחראי בין היתר גם לצבעו האדום של הדם. כאשר הגוף סובל ממחסור בו, האדם החולה ייראה חיוור מהרגיל. בדיקה טובה לכך היא בחלקו הפנימי של העפעף התחתון של העין: אם הוא ורוד או לבן, ולא אדום, ייתכן כי ישנו מחסור משמעותי בהמוגלובין בגוף.

 

5. לשון דקה וחיוורת

לשון חיוורת עשויה להעיד על אנמיה. יש לשים לב: החיוורון אמור להופיע בכל חלקי הלשון כאשר מדובר באנמיה. שכבת הלובן במרכז הלשון שנצפית אצל רבים לא קשורה לכך.

 

6. שיער יבש או חלש

האנמיה מובילה גם לפגיעה בתאי הגוף, שכן אלו לא מקבלים את מנת החמצן הדרושה להם. פגיעה בהם גורמת לחולשתם – ואחת ההשלכות המהירות ביותר מבחינה זו היא הפגיעה בשיער הראש, שיהיה חלש ויבש יותר מהרגיל.

 

7. ציפורניים פגיעות

שינוי בצבע הציפורניים, במראה שלהן או בחוזקן יכול להעיד גם הוא על אנמיה – ולרוב כתוצאה ממחסור בברזל, שכן זהו אחד מאבני הבניין של הציפורניים.

 

 

 

 

חשוב לציין כי הסימנים שצוינו מעלה עשויים להעיד גם על בעיות בריאותיות שונות, והופעתם אינה מעידה באופן חד-משמעי על אנמיה. לכן אין להסיק מנוכחותם באופן חד משמעי על קיום אנמיה ומומלץ לבצע בירור מלא בהנחיית רופא המשפחה. האבחון המדויק לאנמיה נעשה באמצעות בדיקת דם פשוטה הבוחנת את רמת ההמוגלובין בגוף והיא זו שתקבע בנוגע לחשד זה.

 

למרות כל אלו חשוב לציין כי אנמיה קלה עשויה להיות לא מורגשת, וגם כזו שמתפתחת בהדרגה תהיה קשה לזיהוי. הסימנים יהיו חריפים יותר, באופן טבעי, כאשר הירידה בהמוגלובין תהיה חדה מאוד – למשל בעקבות דימום חריף.

 

בשורה התחתונה, אנמיה היא מחלה שכיחה מאוד שלא תמיד קל לזהותה. עם זאת, לאחר זיהויה ניתן לטפל בה בדרכים רבות – לרוב באמצעות שינוי התזונה והקפדה על צריכת אבני בניין תזונתיות  בכמות מתאימה.

 

כך למשל, מחצית מהחולים באנמיה לוקים בה בשל מחסור בברזל. צריכת תוספי ברזל, ובייחוד תרופות ברזל שנבדקו קלינית והוכחו מדעית כמועילות (ישנה אף תרופה שניתן לצרוך לצד חלב, בניגוד לתוספים, ומתאימה גם ללעיסה ולא רק לבליעה בקרב ילדים מגיל 12 ואילך).

 

ד"ר עדי אורנשטיין היא רופאת נשים, ומומחית למיילדות וגניקולוגיה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עייפות וכאבי ראש? אולי מדובר באנמיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים