שתף קטע נבחר

לא התחסנתם ונדבקתם בשפעת? אלה הטיפולים האפשריים

השפעת ממשיכה לגבות קורבנות ומספר המאושפזים במצב קשה לא נסוג. מרבית הישראלים נותרו החורף לא מחוסנים וחרדים מפני סכנות המחלה - אך מה ניתן לעשות במידה שנדבקתם?

השפעת כבר גבתה את חייהם  של 15 ישראלים החורף וממשיכה להתפשט בארץ. החשש מסיבוכי השפעת אמנם הוביל רבים להתחסן - אך השאיר את קופות החולים לא מוכנות: אל מול הביקוש האדיר נותרו עשרות אלפי חיסונים אחרונים. בתוך כך, רבים חרדים שמא לקו בשפעת ונמצאים בסכנה.

 

בשל היותה מחלה הנגרמת כתוצאה מווירוס - אופציות הטיפול בשפעת מאוד מצומצמות ולא מוחלטות. התרופה האפשרית במקרי שפעת קשים היא "טמיפלו" שנועדה למנוע סיבוכים אצל חולים שלקו במחלה ההולכת ומידרדרת ואינם מחוסנים.

 

משאננות להיסטריה: למה ישראלים לא נוהגים להתחסן? צפו

 

 

קיראו עוד:

ליצמן: נשקול להעביר חוק שישלול זכויות מסרבני חיסון

חשש: פעימת החיסון השנייה השמורה לתינוקות וילדים לא נשמרה בקופות החולים

מצוקת הרוקחים: מחסור בכוח אדם, לחץ ואלימות בבתי המרקחת

 

מדובר בתרופה אנטי ויראלית ותיקה, שנמצאה יעילה בטיפול בחולים שנמצאים בסיכון לסיבוכים ותמותה כתוצאה משפעת. הטיפול בטמיפלו יעיל יותר אם ניתן תוך 48 שעות מהופעת התסמינים, אך עשוי להועיל בתקופה שמעבר לכך בחולים עם מחלה קשה או מידרדרת, סיבוכים או אשפוז. עם זאת - טמיפלו אינה יעילה למניעת סיבוכים ותמותה מוירוסים שאינם שפעת.

 

הטיפול בטמיפלו ניתן רק לאחר זיהוי מעבדתי של הווירוס, בדיקה האפשרית רק בבתי חולים או באמצעות ערכה ביתית לבדיקה מהירה של שפעת. כאשר אין זיהוי ודאי של הוירוס, הטיפול בטמיפלו מוצדק רק כאשר יש חשד סביר לתחלואה בשפעת. התרופה מותרת לשימוש מגיל שבועיים ומעלה, כאמור בחולים עם שפעת מוכחת או משוערת ועם אחד מגורמי הסיכון הבאים:

  

1. באשפוז – כל חולה המאושפז כתוצאה משפעת.

 

2. בקהילה – בקבוצות סיכון עם מחלה דמויית שפעת או שפעת מוכחת, ובהם ילדים המקבלים טיפול ארוך טווח באספירין ומצויים בשל כך בסיכון מוגבר לסיבוך משפעת. קבוצת סיכון נוספת היא נשים הרות או נשים הנמצאות שבועיים אחרי לידה. בנוסף, אנשים הסובלים מהשמנת יתר קיצונית (BMI>40), בני 65 ומעלה, דיירי בתי אבות או דיירי מוסדות אשפוז כרוני.

 

3. חולים הסובלים ממחלות כרוניות ובהן מחלות ריאות כולל אסתמה, מחלות לב, כליות, כבד, דם, סוכרת ומחלות מטבוליות אחרות, מחלה נוירולוגית, פגם בהתפתחות הנוירולוגית כמו פיגור שכלי או ניוון וחבלה בעמוד השדרה, או דיכוי חיסוני.

 

מינון הטמיפלו הוא בהתאם לגיל ולמשקל הגוף: מבוגרים יקבלו פעמיים ביום כדורים של 75 מ"ג, ילדים מתחת למשקל 15 ק"ג יקבלו מינון של 30 מ"ג פעמיים ביממה, ואלה השוקלים מעל 15 ק"ג יקבלו מינונים של 45 עד 75 מ"ג פעמיים ביממה, בהתאם למשקל גופם. הטיפול נמשך 5 ימים לכל קבוצות הגיל.

 

אם חליתם: מנעו הדבקה - אל תגיעו לעבודה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אם חליתם: מנעו הדבקה - אל תגיעו לעבודה(צילום: shutterstock)

 

במשרד הבריאות ממליצים גם על טיפול מונע לבתי אבות ומוסדות לאשפוז כרוני, כאשר יש במוסד שני חולי שפעת או יותר, ולפחות אחד מהם מאובחן מעבדתית. הטיפול יינתן לכל דיירי המוסד ולצוות הרפואי אשר לא חוסן נגד שפעת בעונה הנוכחית. משך הטיפול המונע הוא לפחות שבועיים ועד לשבוע אחרי זיהוי המקרה האחרון. במקרים מיוחדים, ישקל טיפול מונע לשבוע ימים.

 

באחרונה החלה חברת 'רימפארם' לייבא ערכה ביתית לבדיקת שפעת. היא מתבצעת באמצעות מטוש המוכנס לנחיריים ולאחריהם למבחנה עם נוזל. באמצעות מקלון בדיקה, ניתן לאבחן האם קיימת הדבקה בשפעת מזני A או B. הבדיקה נחשבת יעילה ואמינה, אולם ניתנת לרכישה בבתי מרקחת בודדים בלבד ברחבי הארץ, ועלותה גבוהה – כ-70 ש"ח לערכה.

 

האם יש צורך במתן אנטיביוטיקה במקרה של שפעת?

אנטיביוטיקה פועלת אך ורק על חיידקים, בעוד ששפעת נגרמת על ידי נגיפים (וירוסים). לפיכך לא ניתנת אנטיביוטיקה במקרה שהמחלה נגרמה מנגיפי השפעת.

 

איך לדעת אם נדבקתי בשפעת או בהצטננות?

הצטננות היא המחלה השכיחה ביותר בעולם, ונקראת בשפה הרפואית רינופארינגיטיס נגיפי. זוהי מחלה הנגרמת על ידי וירוסים הקרויים רינו-וירוס. ההדבקה נעשית באמצעות רסיסי רוק ונזלת, ולאחריה מתחיל הנגיף להשתכפל בתוך 12 שעות. אז מתחילה המחלה לתת את אותותיה בהדרגה במהלך 5 ימים מההדבקה הראשונית.

 

תסמיני הצינון הם לרוב קלים וכוללים בעיקרם נזלת צלולה, עיטוש וגרון כואב. במקרים יותר קשים עשויים להתלוות להצטננות גם סימני עייפות, חולשה, כאב ראש, איבוד תיאבון וכאבי שרירים. בניגוד לשפעת, הצטננות איננה מלווה בחום. אין כל מרפא להצטננות לבד ממנוחה, תרופות להקלה על נזלת ואף סתום, שתייה מרובה ושמירה על היגיינה.

 

השפעת היא מחלה הנגרמת על ידי וירוסים ממשפחת אורתומיקסו, ובהם אינפלואנזה A, B, C. לאחר ההדבקה בווירוס השפעת משתכפל הנגיף בתוך שבוע, ואז פורצים הסימפטומים ביום אחד. אלה כוללים כמעט תמיד חום גבוה, כאב ראש עז, כאבי שרירים ועייפות. תסמינים אחרים כמו נזלת, כאב גרון או תחושה של לחץ בחזה שכיחים פחות בשפעת. השפעת תוקפת בעיקר בחורף, ולא בגלל הקור, שאינו משפיע כלל על מהלך המחלה, אלא משום שאנשים מצטופפים בחדרים שאינם מאווררים.

 

איך להפחית את הסיכון להידבק?

כדאי להקפיד להתעטש אל המרפק ולא אל כף היד כדי לא להדביק אחרים. מומלץ שלאדם חולה תהיה מגבת ידיים ופנים משלו. אם לחצתם ידיים עם אדם חולה, כדאי לשטוף אותן במים וסבון או לחטא את הידיים בג'ל אלכוהול. אם חליתם, אל תגיעו לעבודה. אם ילדכם חולה, הימנעו מלהחזיר אותו לגן או לביה"ס. אם מחלתכם אינה קשה, כדאי להימנע מלהגיע למרפאות או לבתי חולים ולהיעזר בשירותי הייעוץ הטלפוני של מוקדי האחיות בקופות החולים.

 

מתי יש לפנות בדחיפות לחדר מיון? 

  • במצב של חום שנמשך מעל חמישה ימים.
  • כאשר ישנן הקאות מרובות בכל נסיון שתייה או חוסר יכולת לשתות.
  • בכל מצב של קוצר נשימה המתבטא בכיחלון בשפתיים או נשימת יתר (בתינוקות מעל 50 נשימות בדקה, בילדים מעל 40 נשימות בדקה, במבוגרים מעל 20 נשימות בדקה).
  • בכל מצב של הופעת חום עם פריחה נקודתית אדומה על העור, שאינה נעלמת בלחיצה או מתיחה של העור.
  • כאשר אין מתן שתן מעל 10 שעות.
  • כשמתרחשת ירידה במצב ההכרה, בלבול, חוסר יציבות בהליכה או חוסר תחושה בחלק כלשהו בגוף או בפנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חום גבוה וכאב ראש עז: תסמיני השפעת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים