שתף קטע נבחר

איראן עלתה מדרגה בדרך לגרעין וממשיכה לפעול בגבול ישראל. ויש קשר בין הדברים

דו"ח של סוכנות הגרעין של האו"ם קובע שלטהרן יש מספיק אורניום לראש קרב גרעיני. ישראל וארה"ב ייאלצו להגיב, מה שמחייב להתכונן לעימות עם איראן ושלוחיה בסוריה. וזה מסובך בגלל ההפתעה שסיפק היורש של סולימאני

ארכיון. מצעד הטילים באיראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארכיון. מצעד הטילים באיראן(צילום: AFP)

איראן צברה כמות של אורנים מועשר בדרגה נמוכה שמאפשרת לה לייצר מתקן נפץ גרעיני אחד. כך קובע דו"ח שהפיצה ביום שלישי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם (סבא"א) ל-171 המדינות החברות בה. הדו"ח קובע שמאז פרש הנשיא דונלד טראמפ מהסכם הגרעין במאי 2018, צברה איראן 1,113 ק"ג של אורניום מועשר בדרגה של 4.5% - יותר מ-1,000 הק"ג של אורניום מועשר בדרגה נמוכה שדרושים לייצור נשק גרעיני אחד.

 

הדו"ח טוען שאיראן מבצעת הפרה זוחלת של הסכם הגרעין עם המעצמות (שנחתם ביולי 2015) בעיקר כדי ללחוץ על אירופה - ובאמצעות מדינות האיחוד האירופי - על ארה"ב לחזור להסכם. עם זאת, על פי הדו"ח, זקוקה איראן לשנים, אולי אפילו חודשים, עד שתוכל לקחת את האב טיפוס של הנשק הגרעיני שיצרה ולהפוך אותו לראש קרב גרעיני שאפשר לשגרו באמצעות טיל.

 

ב-2015, כשנחתם הסכם הגרעין בתקופת הנשיא ברק אובמה, היו לאיראן במחסניה 14 אלף ק"ג של אורניום מועשר בדרגה נמוכה שמספיקים לייצור כ-14-12 מתקני נפץ גרעיניים אחרי שהאורנים יועשר לדרגה של 90%. אחרי חתימת הסכם הגרעין ויתרה איראן והעבירה לרוסיה את רוב הכמות הזאת, כך שנשארו לה רק 300 ק"ג של אורניום מועשר בדרגה נמוכה. בדו"ח קובעת סבא"א שאיראן חזרה להיות בעלת יכולת לייצר מתקן נפץ גרעיני אחד והיא ממשיכה לצבור אורניום אף שהיא מצהירה שאין בכוונתה לייצר פצצה גרעינית.

 

המידע הזה תואם לחלוטין את ההערכה של אגף המודיעין של צה"ל, שלפיו איראן מבצעת כעת "זחילה" גרעינית במטרה הכפולה: הן ללחוץ על טראמפ באמצעות האיחוד האירופי לחזור להסכם הגרעין, והן להתקדם לעבר לייצר בזמן קצר מאוד נשק גרעיני. 

מריאנו גרוסי יו
יו"ר סבא"א החדש, מריאנו גרוסי (צילום: AFP)

 

 

חשוב לציין שלאיראן כבר יש טילים לטווחים שונים שיכולים לשאת נשק גרעיני למרחק של יותר מ-2,000 ק"מ. מה שכנראה חסר להם עדיין אלה רק הידע והיכולת למזער את הנשק הגרעיני שייצרו לכדי ראש קרב, שיורכב על טיל בליסטי או טיל שיוט שאיראן מייצרת.

 

המנהל החדש של סבא"א, הדיפלומט הארגנטיני רפאל מריאנו גרוסי, טוען בדו"ח שאיראן לא מאפשרת לאנשיו להיכנס לשלושה אתרים חשובים שבהם, לפי מידע שהגיע למערב, היא ניסתה לפתח ולייצר ראשי קרב גרעיניים. טהרן טוענת שהיא לא חייבת לאפשר לסוכנות הבינלאומית לבקר באתרים אלה כיוון שאינה חייבת, גם על פי הסכם הגרעין, בדין וחשבון על מה שעשתה לפני החתימה ב-2015.

 

מכך עולה שאיראן נמצאת על מסלול של התקדמות לעבר יכולת גרעינית צבאית, וזה מחייב את ישראל ואת ארה"ב להתחיל לתכנן ולתאם כיצד פועלים אם וכאשר היא תגיע למצב שבו תוכל – תוך שבועות ספורים - לפרוץ לעבר הפצצה הגרעינית. שעת ההחלטה בעניין זה עשויה, על פי הדוח של סבא"א, להגיע כבר השנה, וזה מחייב את צה"ל להתכונן ומהר לעימות עם איראן עצמה ועם שלוחיה בצפון.

 

איראן ושלוחותיה מתחממות על הגבול בצפון

אשר לזירה הצפונית, גם שם האיראנים ממשיכים כרגיל בשלושה ערוצים: הראשון הוא יצירת יכולות לפגע בכוחות צה"ל ובאזרחים ישראלים על הגבול בגולן. הכוחות שאיראן מפעילה במסגרת הכנת תשתית "תיק הגולן" הם מיליציות שיעיות-סוריות שמופעלות על ידי אנשי חיזבאללה ומשמרות המפכה האיראנים.

 

הם פועלים בחסות ומתוך מוצבי הצבא הסורי, ובתחילת השבוע אף ניסו לצלוף לעבר כוחות צה"ל באזור מג'דל שמס, אבל בעיקר הם פועלים באמצעות איסוף מודיעין, הקמת עמדות תצפית וצליפה, והכנת נתיבי חדירה לשטח ישראל במטרה להניח מטענים או לפשוט על יישובים ומחנות צבא. לכן, ניתן להעריך על סמך הדיווחים האחרונים שישראל כבר פעלה שלוש פעמים בימים האחרונים באזור הגבול כדי לסכל פעילות שהמיליציות השיעיות וחיזבאללה יוזמים בהוראת איראן. לפי פרסומים זרים, ישראל גם פוגעת במוצבי ומתקני הצבא הסורי שמשמשים בסיסי יציאה ונותנים מחסה למיליציונרים השיעים.

Syrian air defenses intercept alleged Israeli missiles  ()
שיגור נ"מ סורי בזמן תקיפה. ישראל פוגעת גם במתקני הצבא הסורי

הערוץ השני שבו איראן פועלת הוא העברה של אמצעי לחימה מתקדמים ואיכותיים לשלוחיה בסוריה בדרך האוויר, בעיקר לשדות תעופה צבאיים של הצבא הסורי שנמצאים מצפון לדמשק. הסורים טוענים שהלילה (בין רביעי לחמישי) הותקף שדה תעופה באזור העיר חומס שמצפון לדמשק. אפשר להעריך שהאיראנים מנסים להעביר בעיקר רקטות, טילים מדויקים ומערכות הגנה אווירית חדישות שישמשו אותם ואת שלוחיהם במערכה עתידית נגד ישראל.

 

הערוץ השלישי שבו פועלים האיראנים הוא ייצור נשק כימי לחידוש המלאי של כוחות משטר אסד (במקום המלאי שהושמד ב-2013) וטילים ורקטות מדויקים בסוריה על ידי התעשייה הצבאית הסורית. אלה מיועדים להישלח לחיזבאללה בלבנון ולהיות מאוחסנים בסוריה לשימושם של האיראנים והמליציות השיעיות במערכה נגד ישראל.

 

כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות", ייתכן שיעד התקיפה השבוע ליד חומס היה מתקן לייצור נשק כימי. נראה שהתעשייה הצבאית של אסד כעת רק מייצרת חומרי לחימה כימיים מדוללים (בעיקר כלור) ל״צריכה שוטפת״ באידיליב והתקיפה המיוחסת לישראל יכולה להיות איתות: אנחנו רואים ויודעים ולא ניתן לכם לחדש ייצור נשק כימי מסוכן ובהיקפים גדולים.

 

בכל מקרה, על פי פרסומים זרים, ישראל הבחינה בהסלמה בפעילות של האיראנים ופועלת בימים האחרונים באינטנסיביות רבה כדי לסכל את כוונותיהם.

 

אל תתנו לאידליב להסיט את תשומת הלב

למעשה מעידה הפעילות האיראנית בשיתוף עם המשטר הסורי על כך שהתבדו התקוות שהתעוררו בישראל בעקבות חיסול קאסם סולימאני לפני כחודשיים. מיד אחרי החיסול העריכו בישראל שהאיראנים שוקלים מחדש את פעילותם בסוריה הן מפני שהיורש, הגנרל איסמעיל קאאני, אינו בעל יכולות וכישורים להפעיל את מערך השליחים הבינלאומי שסולימאני טווה בכישרון כה רב, בעיקר בסוריה, עירק ותימן, והן לנוכח המצב הכלכלי המתערער באיראן על רקע הסנקציות האמריקניות.

 

כעת מתברר שפעילות כוח קודס של משמרות המהפכה ממשיכה, באותה אינטנסיביות ובאותו דפוס כפי שהיה כשסולימאני היה עדיין בחיים. גם עניין זה מחייב תשומת לב ישראלית, לנוכח העובדה שהמשטר הסורי בראשותו של אסד ממשיך לסייע לאיראנים.

 

אסמאעיל קאאני  יורשו של קאסם סולימאני מפקד כוח קודס משמרות המהפכה של איראן ()
יורשו של סולימאני, אסמאעיל קאאני. מיליטנטי ויצירתי

 

 

הפעולות המיוחסות לישראל בימים האחרונים נגד מתקנים ומוצבים של הצבא הסורי אמורות היו להרתיע את המשטר בדמשק, אלא שכעת הקשב של הנשיא בשאר אסד - וגם של הרוסים בסוריה - מופנה לעבר המלחמה האכזרית המתנהלת סביב מובלעת אידליב שבצפון סוריה. המשטר הסורי, בסיוע אווירי רוסי מאסיבי, מנסה לכבוש את המובלעת המהווה את מעוזם האחרון של המורדים האיסלמסטים-סונים בסוריה. אבל בלחימה הזאת מעורבת כעת גם טורקיה. בעקבות הריגת עשרות חיילים טורקים, והפגזות והפצצת של חיל האוויר הסורי וכנראה גם של הרוסים, פתח הצבא הטורקי במתקפה גדולה הגובה קורבנות רבים בצבא הסורי.

 

הטורקים גם הפילו שלושה מטוסים של חיל האוויר הסורי. בתגובה משגרים הסורים טילים ורקטות ומפגיזים בתותחים את הכוחות הטורקיים המתקדמים לתוך סוריה ואת אלה שכבר נמצאים במובלעת אידליב עצמה, על פי הסכם ישן בין ולדימיר פוטין לבין רג'פ טאיפ ארדואן.

 

לטורקים יש אינטרס במניעת כיבושו של מחוז אידליב בגלל מאות אלפי הפליטים שבורחים ממנו ומנסים להגיע לטורקיה, וגם מפני שהמורדים האיסלמיסטים הם סונים בדומה לטורקים. בטורקיה יש כעת 3.5 מיליון פליטים סורים, וארדואן מאפשר להם, כמו לפליטים ממדינות איסלמיות אחרות, לעבור דרכו ליוון ומשם לאירופה. זאת גם במטרה ללחוץ על האירופים לשלם לו מיליוני יורו נוספים, וגם במטרה שהאירופים ילחצו על פוטין ועל אסד להפסיק את המלחמה באידליב.

 

למרות הפסקת האש שעליה הסכימו ביום חמישי ארדואן ופוטין נמשכים קרבות אש ספורדיים בין צבא סוריה לצבא הטורקי באזור אידליב. כל עוד נמשכת המלחמה שם, תשומת הלב העולמית נתונה בעיקר לעניין הפליטים הנוהרים מטורקיה לעבר הגבול היווני ולהתנגשויות האלימות באזור, אבל בישראל אסור שהמשבר הפוליטי והיעדר תשומת לב עולמית יסיטו את תשומת הלב מההתפתחות המדאיגה בתוכנית הגרעין האיראני ומהעובדה שהתבדו התקוות שיורשו של סולימאני יהיה פחות מילטנטי ופחות יצירתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיעוד מתקיפה המיוחסת לישראל בסוריה
מומלצים