שתף קטע נבחר

 
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

בכירה במשרד הבריאות: "כשאני רואה התקהלות זה מפחיד אותי"

פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, זועמת בעקבות התיעוד המטריד של התקהלות בחתונת חרדים לאחר ההנחיה המפורשת להימנע מכך: "כך נדבקו רוב האנשים". היא גילתה כי נמצא קשר להדבקה במסיבות פורים, וגיבתה את המעקב הטכנולוגי אחר חולים: "זה מציל נפשות"

 

"בכל מקום שאני רואה התקהלות זה מפחיד אותי, ואני רואה את זה בחומרה רבה". כך אמרה היום (ד') פרופ' סיגל סדצקי, ראש בריאות הציבור במשרד הבריאות, לנוכח התיעוד מחתונה שנערכה אמש בבית שמש בהשתתפות כ-150 בני אדם. "מי שיפר את הצו בנוגע לאיסור התקהלות יופעלו נגדו הליכים", הזהירה פרופ' סדצקי. "ברור לי שנגיע ל-3,000 חולים".

 

יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום

 

מגפת קורונה - עדכונים אחרונים

מניין הנדבקים בנגיף הקורונה ברחבי העולם חצה את רף ה-200 אלף

משרד הבריאות: מקור הדבקתם של שלושה מחולי הקורונה החדשים אינו ידוע

כתב אישום ראשון יוגש נגד אדם שהפר בידוד 3 פעמים תוך שלושה ימים

ראש העיר רחובות וראש מועצת אשכול נכנסו לבידוד

בכירה במשרד הבריאות: "כשאני רואה התקהלות זה מפחיד אותי"

 

מוקדם יותר היום עדכן משרד הבריאות כי בישראל אובחנו עוד 90 בני אדם כנושאים בגופם את הנגיף קורונה. נכון לעכשיו עומד מניין החולים בארץ על 427. חמישה מהחולים במצב קשה, עשרה במצב בינוני והיתר קל. 11 החלימו ושוחררו.

 

בתוך כך, כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון בראשותו בנושא התפשטות הנגיף. מלשכת רה"מ נמסר כי במסגרת הדיון "נבחנים כיווני פעולה נוספים וכן הגברת אכיפת הבידוד". הדיון נעשה באמצעות שיחת וידאו, בהשתתפות שר הבריאות, שר הביטחון, השר לביטחון פנים, ראש המל"ל, מ"מ מנכ"ל משרד רה"מ, מנכ"ל משרד הבריאות, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, מפכ"ל המשטרה וגורמים נוספים.

 

פרופ' סדצקי אמרה עוד בהתייחסה לחתונה שבה נראו חרדים רוקדים בצפיפות כי "בתוצאות של החקירות אנחנו רואים שרוב האנשים נדבקו בהתקהלות, הרבה נדבקו במסיבות פורים. אי אפשר להקל בזה ראש, בעיקר כשאני רואה התקהלות כמו זו שראינו אתמול במגזר החרדי".

 

  ()

טיהור בבת ים (צילום: מוטי קמחי )
פעולות טיהור בבת ים, היום(צילום: מוטי קמחי )

טיהור בבת ים (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

טיהור בבת ים (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

טיהור בבת ים (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

במקביל להנחיה שהעביר השר לביטחון הפנים גלעד ארדן למשטרה להיערך לאפשרות של מעבר להסגר מלא של אזרחי ישראל, אמרה פרופ' סדצקי כי "אנחנו שוקלים את זה בכובד ראש ומשתפים פעולה עם כלל משרדי הממשלה כדי לעשות את זה נכון וחכם".

 

בהתייחסה למאמץ המשרד לתגבר את מערך הבדיקות, סיפרה פרופ' סדצקי כי אתמול נעשו 2,150 בדיקות. היא הוסיפה בהקשר זה כי שלשום פעלו תשע מעבדות לפענוח הבדיקות, אתמול 17 והיום פועלות כבר 20 מעבדות לגילוי קורונה.

 

לדבריה, הבעיה עם הבדיקות היא עם המחסור במטושים (מקלוני לקיחת הדגימה). "אנחנו פועלים בכל המישורים כדי להשיג מטושים ובודקים גם איך אפשר להשתמש במטושים אחרים. מאתמול אני יותר אופטימית להשיג את מספר המטושים הנדרש, מטושים חסרים בכל המדינה. עדיין לא הגענו למצב שהיינו צריכים ולא היה".

סיגל סדצקי (צילום: משרד רה
"שוקלים הסגר מלא בכובד ראש". פרופ' סדצקי(צילום: משרד רה"מ )

במשרד הבריאות ביקשו להבהיר כי מעבדות הן כלי ולא אלה שיספקו טיפול או אסטרטגיה טיפולית למצב. כלי זה, הדגישו, משמש לשני צרכים: איתור ואבחון מקרים ובחינת מצב הקורונה בישראל כדי לקבל החלטות להמשך.

 

"תחשבו רגע על מודל השפעת", אמרה פרופ' סדצקי, "אנחנו לא בודקים כל אדם בשביל לדעת אם יש לו שפעת או לא. אנחנו מקבלים תשובות במדגם ולפי זה בודקים אנשים ויודעים אם הם חולים בקורונה או לא".

 

היא הוסיפה כי "בדנמרק ובארה"ב הם גם לא עושים חקירות אפידימיולוגיות". ברקע הדברים יצוין כי באיטליה, לדוגמה, לא נעשו בדיקות לאזרחים והתפרצות המחלה התגלתה רק לאחר שהחלה התמותה. לפי משרד הבריאות בישראל, מקרי המוות יכולים להגיע שלושה שבועות לאחר ההידבקות במחלה.

חיטוי תחנת רכבת משה דיין בראשון לציון (צילום: אבי מועלם )
פעולות חיטוי בתחנת הרכבת משה דיין בראשון לציון, היום(צילום: אבי מועלם )

חיטוי תחנת רכבת משה דיין בראשון לציון (צילום: אבי מועלם )
(צילום: אבי מועלם )

חיטוי תחנת רכבת משה דיין בראשון לציון (צילום: אבי מועלם )
(צילום: אבי מועלם )

חיטוי תחנת רכבת משה דיין בראשון לציון (צילום: אבי מועלם )
(צילום: אבי מועלם )

חיטוי תחנת רכבת משה דיין בראשון לציון (צילום: אבי מועלם )
(צילום: אבי מועלם )

 

 

בנוגע למעקבים שיבצע שב"כ באמצעים טכנולוגיים אחרי חולי קורונה, הסבירה פרופ' סדצקי כי מתוך החקירות האפידמיולויגות לא ניתן להגיע לכל אלה שהיו במגעים עם החולים. הסיבה לכך, לדבריה, היא שאנשים לא תמיד עוקבים אחר פרסום המקומות שבהם שהו החולים, וגם לנוכח העובדה שהנשאים לא תמיד זוכרים באיזה מקומות הם היו ועם מי היו בקשר.

 

"החקירה יכולה להזהיר רק חלק מסוים שהיו במגע ולא את כולם, בשביל זה יש לנו את האפשרות הזו", אמרה הבכירה במשרד הבריאות. היא ציינה כי בפועל הרשויות טרם החלו לפעול באמצעים אלה, אך הם מקווים להתחיל בכך בימים הקרובים וכך יוכלו אנשים שהיו במגע עם חולים לקבל הודעות או שיחות טלפון על הנחיה להיכנס לבידוד.

 

לדברי פרופ' סדצקי, "הדבר היחיד שאנחנו רוצים לעשות ממעקבים אלה זה פשוט להודיע לאנשים שהיו במגע עם חולה קורונה כדי להציל נפשות ולהודיע לאנשים שייכנסו לבידוד, רק ככה נמנע את העלייה בהדבקה בישראל".

 

שלושה חולים שמקור הידבקותם לא ידוע 

לפי נתוני משרד הבריאות, נכון לעכשיו ישנם שלושה חולי קורונה בישראל, תושבי מרכז הארץ, שמקור הידבקותם לא ידוע. מדובר בחולים מספר 139, 319 ו-324. שני חולים אחרים, מספר 29 ו-71, היו הראשונים שלגביהם דווח כי מקור הידבקותם לא ידוע, ואולם בחקירה מאומצת אותר מקור ההידבקות שלהם.

 

בצהריים נמסר מהדסה עין כרם כי אחות בחדר המיון אשר חשה ברע נמצאה חיובית לקורונה. מתחקיר ראשוני עלה כי נדבקה במסיבה שבה השתתפה עם כמה נדבקים נוספים. היא מטופלת במתחם למחלות מתפרצות הממוקם בנפרד ממחלקות ומבניין בית החולים ומצבה קל.

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר הבוקר בריאיון לאולפן ynet כי סביר להניח שההנחיות שכוללות בין היתר צמצום התחבורה הציבורית, איסור לצאת מהבית וביטול הלימודים יימשכו שבועות ואפילו חודשים.

 

"יכול להיות שמזג האוויר יעשה איזושהי השפעה שאנחנו לא יודעים, או שנראה בצורה יוצאת דופן איזושהי ירידה או שתהיה איזו תרופה מדהימה שיכולה לטפל בחולים", אמר פרופ' גרוטו. "יכולים להיות כל מיני דברים שישנו את זה, אבל כרגע אם אנחנו מסתכלים על ההתנהגות הרגילה, אנחנו צריכים להיות ריאליים, להסתכל על הדברים ולהגיד אוקיי זה הולך להיות תקופה של כמה שבועות עד חודשים".

 

בנוגע להודעה שבה דווח על 90 חולים נוספים, ציין פרופ' גרוטו כי "זה מלמד על עליית מדרגה במספר החולים, וזה מעיד על התקדמות משמעותית של המחלה בישראל. זה אומר שאנחנו צריכים להקפיד על הצעדים שאנחנו עושים כדי שזה לא יגיע לממדים שמשרד הבריאות לא יוכל להתמודד איתם".

 

על התחזית הקודרת אמש של מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב, שלפיה פוטנציאל המתים מהמגפה עומד על אלפי מתים בישראל, אמר פרופ' גרוטו: "הרבה פעמים אנחנו נזהרים מלהגיד כל מיני תרחישים כדי לא ליצור פאניקה מיותרת. אבל לפחות לפי כל המודלים שאנחנו רואים, אלה התרחישים.

 

"אנחנו גם רואים שבסך הכול התמונה מתנהלת כמו התרחישים שאנחנו חוזים, אז באיזשהו מקום אנחנו יותר ויותר משתכנעים שזה הולך לכיוון הזה".

 

נינה פוקס ואיתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
קורונה בישראל
צילום: מוטי קמחי
מומלצים