שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

מירושלים ועד הקריות: שגרה בצל התקנות החדשות

על רקע התקנות החדשות, אזרחי ישראל נדרשו להיערך לשבת בהסגר אך הרחובות נותרו ריקים. בשוק מחנה יהודה בלטו שוטרים על פני קונים, הכותל המערבי נותר כמעט שומם ובמרכזי הקניות בצפון רק חנויות בודדות נפתחו. "מפחיד אותי לחשוב מה יקרה עוד חודש"

 

 
לאחר ההחלטה על תקנות החירום, אתמול בבוקר (שישי) מרכזי הקניות והשווקים ברחבי הארץ כלל לא נראו כפי שהם נראים בשגרה לקראת השבת. המוני הקונים והמבלים לקראת סוף השבוע הוחלפו במעטים ששמרו על מרחק ובאו להצטייד ואפילו בשוטרים שהגיעו לאכוף את הסדר החדש.
 

שוק מחנה יהודה ירושלים קורונה (צילום: EPA)
שוק מחנה יהודה בירושלים(צילום: EPA)

 

לרוב, בימי שישי, שוק מחנה יהודה עמוס עד אפס מקום. דוכנים של ירקות ופירות, פאבים ומסעדות מביאים המונים להגיע למקום הכי מרכזי בשנים האחרונות בבירה. אך אתמול התמונה הייתה אחרת לגמרי. לצד קונים ובעלי דוכנים הסתובבו גם לא מעט שוטרים - הם השגיחו שאין אנשים שמסתובבים ברחוב שלא לצרכי קניות ובדקו שהעסקים הפתוחים, הם עסקי המזון ושהפאבים והמסעדות נשארו סגורים.

 

התקנות החדשות: האם מקום העבודה שלכם מוגדר חיוני?

 

באחד המקרים שוטרים נכנסו לחנות לכלי בית בשוק ובדקו מדוע בעל המקום פתח את העסק על אף שאינו חנות מזון. בעל העסק הראה לשוטרים כי יש לו אישור למכור גם מוצרי היגיינה והציב בפתח החנות דוכן של אלכוג'ל. "אין לי ברירה. יש לי ירידה של 80% בהכנסות מאז המגיפה", אמר ל-ynet בעל המקום. זהו לא הדוכן היחיד שהציע אלכוג'ל. גם מעל דלפק הבורקסים הציעו לעוברים והשבים את מצרך ההיגיינה הנחשק בשבועות האחרונים. מוכר שעובד מגיל 14 באחד הדוכנים בשוק אמר: "כשאמרו לי שאני יוצא לחל"ת הרגשתי כאילו תקעו בי סכין. יש לי משכנתה על הראש. מפחיד אותי לחשוב מה יקרה עוד חודש".
 

משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

הממשלה אישרה את התקנות לשעת חירום

סגר בקליפורניה, יום שני ללא נדבקים בסין

מעבדות הקורונה עובדות במתכונת שבת

מיום שני: תנועת הרכבות תצומצם בכמחצית

 

גם בצידה השני של העיר, בשוק המוסלמי בעיר העתיקה ובשוק בשער שכם - ידעו ימים טובים יותר. אפילו בתקופות של פיגועים המצב לא נראה רע כמו אתמול בשעות הבוקר. חנויות רבות סגורות ולפרק זמן מסוים, המשטרה סגרה את כל שערי העיר העתיקה על מנת לדלל את המתפללים המוסלמים שצפויים היו להגיע לתפילה המרכזית. בשעה 11:46, שעת התפילה המרכזית בהר הבית, הכותל המערבי היה ריק לחלוטין. המשטרה הציבה מחסומים בעיר העתיקה על מנת להגביל את הכניסה להר הבית ולתפילה הגיעו רק כ-300 מתפללים.

 

רחבת הכותל ()
רחבת הכותל

שומרים מרחק, לא מודדים חום

על אף שמשטרה או פיקוח עירוני לא נראו היום במרכזים המסחריים הפתוחים באזור הקריות, נראה שהציבור הפנים, לפחות חלקית, את חומרת המצב. במרכז ביג בקריית אתא לדוגמה, היו פתוחות רק ארבע חנויות מתוך עשרות: הסופרמרקט "מחסני מזון", "סופר פארם", חנות של "אייס" וחנות לממכר מוצרי מזון לבעלי חיים.

  

 אינפו קורונה בישראל תמונת מצב ()

כמות האנשים הגדולה ביותר הייתה כצפוי ב"מחסני מזון", ובניגוד למרכולים אחרים, הקונים בכניסה לא התבקשו לעבור מדידת חום. אולם הלקוחות סיפרו כי מרחק של שני מטרים נשמר בין הקונים בתוך החנות. ברק שבתאי, תושב קריית אתא, סיפר כי הגיע משום שאישתו ממשיכה בעבודתה במפעל חיוני, והוא נשאר במהלך השבוע עם הבת בבית. "השתדלנו להצטייד מראש, ופה זה רק דברים שחסרים כרגע. לא ראיתי שאוכפים פה את עניין ההתקהלות אבל בפנים שמרו על שני מטר בין בנאדם לבנאדם. אם יהיה פה יותר עומס, אני מאמין שהמשטרה גם תגיע".

 

יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום

 

מוטי שוורץ היה ממוגן בעת הקניות בכפפות ומסיכה איכותית, וגם הוא טוען שאנשים הפנימו את המצב. "אנחנו משפחה 'קטנה' של תשע נפשות, ואתה לא יכול לעשות קנייה של סופר שלם. אז קונים רגיל. לא הייתה דריכות מיוחדת בפנים. יש הרבה אנשים כי אנחנו לפני שבת, אבל כן שומרים על מרחק של שני מטר האחד מהשני. משהו חילחל ללא ספק. מצד שני אין מה לעשות, צריך לעשות קניות לשבת". לדבריו, הוא לא ציפה לראות משטרה במרכז המסחרי, אך העריך כי בהמשך השבוע, ככל שמצב החירום יעמיק, המשטרה תיאלץ לפקח על מרכזים עמוסים. בכבישי הצפון, לאורך כביש 85 לדוגמה, הקימה אתמול בבוקר המשטרה מחסומי פתע, ושוטרים מגובים באנשי מג"ב, בדקו את מספר היושבים בכלי הרכב.

 

שדרות רוטשילד תל אביב  (צילום: בראל אפרים)
שדרות רוטשילד בתל אביב (צילום: בראל אפרים)
 

"שיווק כרמיאל" הוא אחד המרכולים הוותיקים בעיר, הבעלים, עופר אברהם, הכניס אותנו היום, במהלך משדר באולפן ynet אל מאחורי הקלעים של המרכול, ההצטיידות והקשר עם הספקים שדואגים שלא ייחסר. אברהם סיפר כי הוא עובד על מלאים גדולים והעריך כי גם ללא חידוש האספקה, יש די מוצרים לחודש הקרוב.

 

אתמול בבוקר היה המרכול מלא בלקוחות, אך לא צפוף. מקצתם הגיעו במסיכות ובכפפות, ובכניסה המתינו לבאים ארגז עם כפפות ומיכל עם מטליות ניקוי לידיות העגלה. "אנחנו ערוכים מראש עם מלאים גבוהים", אמר אברהם, "מרבית העסקאות עם הספקים נעשו מבעוד מועד לקראת פסח, אבל הם יתחסלו לפני פסח, מן הסתם. כל כוח האדם שלי שהיה נותן עד עכשיו מענה למפעלים וגני ילדים, עבר לתחום המשלוחים לבתים. להרבה מהלקוחות שלנו קשה להגיע מסיבות כאלה ואחרות ואנחנו דואגים לשלוח אליהם לבתים.

 

עופר אברהם בעליו של
עופר אברהם (צילום: אביהו שפירא)

"אין כרגע מוצרים שחסרים. כאשר חסר לי משהו אני פונה לספקים, תמיד אחד מהם נותן לך את המענה. הרבה ספקים שמרו על קור רוח אמיתי וציידו אותנו". מלבד אלכוג'ל, כפפות וחומרי ניקוי, המוצר המבוקש הוא נייר טואלט, הוא אומר בחיוך.

 

"'חוגלה' נתנה מענה ופתרונות די מיידיים לכמויות ולמוצרים שנדרשו. אלכוג'ל הוא מוצר שמבחינתי לא היה מצרך 'אדיר' עד עכשיו. זה משהו שנתנו לילדים שינקו את הידיים בגן ובבית הספר, אבל ברגע שנוצר הביקוש חברות כמו 'סנו' או 'סאסא כימיקלים', חברות מקומיות, נרתמו וייצרו בכמויות אדירות שמילאו את הצורך".

 

אברהם מספר כי אינו שומע על חרדות מקהל הלקוחות אולם חוסר הוודאות בעייתי. "יש מין אובך כזה, מין ערפל שלא ידעו מה קורה ואיך קורה. לא שיתפו אם יהיה סגר או לא יהיה סגר. כל הדברים האלה התנהלו מאחורי הקלעים של הממשלה, ואף אחד לא ידע בדיוק לקראת מה הולכים. זה גורם לפאניקה ולהצטיידות במזון".


פורסם לראשונה 20/03/2020 22:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים