שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

התפרצות במשחטות בגרמניה, התרופפות באיטליה

אחרי ההסרה של הגבלות: יותר מ-180 נדבקו בבתי מטבחיים בגרמניה, הנגיף התפשט מחדש בחיי הלילה של סיאול. באיטליה סופ"ש ראשון של הקלות – המילאנזים הצטופפו ברובע הבילויים, ראש העיר מאיים: "משוגעים, נסגור". האמריקנים נגד פתיחת הכלכלה, דאגה בארגון הבריאות העולמי: מדינות אפריקה מזמינות את "שיקוי הקורונה" של נשיא מדגסקר

סוף השבוע עובר על אירופה באופטימיות מהולה בחשש: עוד ועוד מדינות מקילות את הגבלות הקורונה שהטילו על הציבור בשבועות האחרונים, אבל לצד נתונים מעודדים מאוסטריה ומדנמרק, שם דיווחו בשבוע האחרון כי לא זוהתה התפרצות מחודשת מאז הקלת ההגבלות לפני שבועיים ושלושה, מגיעים נתונים מטרידים מגרמניה ומדרום קוריאה, וסיבה לדאגה מחודשת יש גם באיטליה.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

הנגיף מתקרב לטראמפ? חשש מהתפרצות בבית הלבן

דילמה עולמית: מתי חוזרים לשגרה?

השבתה היסטורית ברכבת של ניו יורק

חוף מבטחים: מדינות האיים ניצחו את הנגיף

 

נגיף קורונה גרמניה מינכן 3,000 מפגינים בטענה שההגבלות קשות מדי (צילום: mct)
3,000 מפגינים במינכן בקריאה להפחית את ההגבלות, היום(צילום: mct)

נגיף קורונה גרמניה מינכן 3,000 מפגינים בטענה שההגבלות קשות מדי (צילום: mct)
הסכנה: התפרצות מחודשת. הפגנה נגד הגבלות התנועה, היום במינכן(צילום: mct)

גרמניה, שבימים האחרונים הקלה את ההגבלות, זיהתה השבוע התפרצות מחודשת של הנגיף בשלוש משחטות. באחת מהן, בקואספלד, אובחנו לא פחות מ-180 עובדים כנשאים של הנגיף.

 

באיטליה, אחת המדינות שספגו את המכה הקשה ביותר מהקורונה, ניצלו אתמול והיום תושבים רבים את סוף השבוע הראשון של אחרי הקלת ההגבלות כדי לצאת ולבלות. במילאנו וברומא יצאו צעירים רבים לרחובות כדי ליהנות מהאפריטיבו, זמן הארוחה המסורתית הקלה של שעת השקיעה, תוך שהם מנצלים את מזג האוויר הנאה.

נגיף קורונה איטליה מילאנו רובע נביליי אנשים מתרועעים סופ
רובע נביליי במילאנו בסוף השבוע(צילום: AP)

נגיף קורונה איטליה מילאנו רובע נביליי אנשים מתרועעים סופ
(צילום: AP)

נגיף קורונה איטליה מילאנו רובע נביליי אנשים מתרועעים סופ
(צילום: AP)

מבחינת הרשויות, בכמה מקרים הרחיקו המבלים לכת. ראש העיר מילאנו, גוז'פה סלה, הזהיר ש"כמה אנשים משוגעים" מסכנים את ההתאוששות הכלכלית של העיר, ואיים לסגור לחלוטין את רובע נביליי, שבו אוהבים רבים לבלות, אחרי שצעירים מילאנזים נראו מתרועעים בו בהמוניהם בשעת האפריטיבו ומתעלמים מהנחיות הריחוק החברתי. ברומא המה היום מאדם שוק הפרחים והירקות "קמפו די פיורי", וגם פיאצה דל קמפו, מרכז של חיי לילה בבירה האיטלקית, התעוררה לחיים בשעת האפריטיבו.

נגיף קורונה איטליה מילאנו רובע נביליי אנשים מתרועעים סופ
יצאו לאפריטיבו. המילאנזים בנביליי(צילום: AFP)

נגיף קורונה איטליה מילאנו רובע נביליי אנשים מתרועעים סופ
(צילום: AFP)

נגיף קורונה איטליה מילאנו רובע נביליי אנשים מתרועעים סופ
(צילום: AP)

הערב עדכנה איטליה כי ביממה האחרונה מתו בה 194 בני אדם מקורונה ואובחנו 1,083 נדבקים חדשים. מספר המתים הכללי באיטליה הגיע בכך ל-30,395 ומספר הנדבקים ל-218,268. בשני הנתונים מדורגת איטליה במקום השלישי בעולם, אולם הנתונים היומיים המגיעים ממנה כעת נמוכים בהרבה מכפי שהיו בשיא ההתפרצות, אז נרשמו בה יותר מ-900 מתים ו-8,000 נדבקים חדשים ביממה.

 

באירופה מביטים כעת בדאגה גם למתחולל במזרח. בדרום קוריאה, שמלחמתה בנגיף תוארה עד כה כסיפור הצלחה גדול, נאלצו הרשויות בבירה סיאול לסגור יותר מ-2,100 ברים, מועדונים ומקומות בילוי אחרים אחרי שהתברר כי סצנת חיי הלילה של העיר הפכה למקור של התפרצות מחודשת. עשרות מקרי הדבקה קושרו לבליינים במועדונים שיצאו לבלות בסוף השבוע שעבר, אחרי ריכוך הגבלות הריחוק הפיזי. רבים מהנדבקים קושרו לצעיר בן 29 שביקר בשלושה מועדונים ואז אובחן כנשא של הנגיף.

 

ארה"ב: חשש שהאבטלה כבר ב-20%

ההתפרצויות החדשות בגרמניה ובדרום קוריאה מדגישות את הסכנה האורבת למדינות השוקלות כעת מתי וכיצד להסיר הגבלות כדי לאפשר את חידוש הפעילות הכלכלית. מי שמביטה בשתי המדינות הללו היא בין השאר ארה"ב, שמודדת בזהירות את צעדיה. למרות ההשפעה הקשה של הסגר על הכלכלה האמריקנית, סקר של מכון "איפסוס" ורשת ABC שפורסם בסוף השבוע מעלה כי 64% מהאמריקנים עדיין מתנגדים לפתיחתה מחדש של הכלכלה בעת הזו, בשל המחיר שעלולה פתיחה שכזו לגבות בחיי אדם. 34% סבורים שכן נכון לפתוח כעת את הכלכלה.

נגיף קורונה הולנד דן בוש מגינים לוחות פלסטיק שולחנות של תלמידים בית ספר יסודי (צילום: רויטרס)
תלמידות מוגנות מאחורי לוחות פלסטיק בבית ספר בדן בוש, הולנד(צילום: רויטרס)

נגיף קורונה הולנד דן בוש מגינים לוחות פלסטיק שולחנות של תלמידים בית ספר יסודי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

נגיף קורונה הולנד דן בוש מגינים לוחות פלסטיק שולחנות של תלמידים בית ספר יסודי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

נגיף קורונה הולנד דן בוש מגינים לוחות פלסטיק שולחנות של תלמידים בית ספר יסודי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בסקר ניכר הפער בין דמוקרטים לרפובליקנים: רק 6% מהדמוקרטים שהשתתפו בו הביעו תמיכה בחידוש הפעילות הכלכלית, לעומת 65% מהרפובליקנים. 42% מהנשאלים הביעו תמיכה באופן שבו הנשיא דונלד טראמפ מטפל במשבר ו-57% הביעו התנגדות לו. גם כאן ניכר פער אדיר בין רפובליקנים לדמוקרטים: 87% מהרפובליקנים הביעו תמיכה בהתנהלותו של טראמפ במשבר לעומת 9% בלבד מהדמוקרטים.

 

בסוף השבוע הגיע המספר הרשמי של אמריקנים שהגישו בקשה לדמי אבטלה מאז הטלת הגבלות הקורונה ברחבי ארה"ב לפני כשבעה שבועות ל-33.5 מיליון איש – אחד מכל חמישה אמריקנים שהועסקו בפברואר. אם בפברואר עמד שיעור האבטלה בארה"ב על 3.5%, השיעור הנמוך ביותר זה 50 שנה, לפי הנתונים שפורסמו אתמול כעת הוא עומד רשמית על 14.7%. בממשל מודים שגם הנתון הזה אינו משקף במלואה את השפעת הקורונה על הכלכלה האמריקנית, וכי ייתכן ששיעור האבטלה האמיתי קרוב יותר ל-19.5%.

 

רחוב מול השגרירות על שם הרופא הסיני

בתוך כך נמשכת ההתגוששות הדיפלומטית בין ארה"ב לסין ולארגון הבריאות העולמי, שאותו מאשימה וושינגטון בהטיה לטובת בייג'ינג. אתמול הטילה ארה"ב וטו במועצת הביטחון של האו"ם על החלטה הקוראת להפסקת אש בינלאומית בין כוחות לוחמים במהלך המגפה. אישור ההחלטה הזו, הסמלית בעיקרה, התעכב שבועות ארוכים בשל סירובה של ארה"ב לאשר הצעה הכוללת קריאה לתמוך בפעילותו של ארגון הבריאות העולמי במהלך המגפה.

לי וונליאנג רופא סיני סין נגיף הקורונה ()
לי וונליאנג, הרופא הסיני שהתריע על הנגיף והושתק

ממשל טראמפ, נזכיר, מאשים את ארגון הבריאות כי בראשית המגפה מנע פרסום מידע חיוני על הנגיף, ובכך סייע לסין. בייג'ינג התעקשה שנוסח ההחלטה במועצת הביטחון יכלול קריאה לתמוך בפעילותו של הארגון. צרפת כבר חשבה שהצליחה להביא לנוסח פשרה, שבו במקום ארגון הבריאות העולמי יוזכרו "סוכנויות הבריאות המומחיות של האו"ם", אבל אז התברר שוושינגטון מתנגדת גם לנוסח מרומז זה.

 

עוד בגזרת העימות האמריקני-סיני, חברי קונגרס אמריקנים מציעים לשנות את שם הרחוב שמול שגרירות סין בוושינגטון ולקרוא לו על שם לי וונליאנג, אחד מכמה רופאים סינים שהזהירו מהנגיף בראשית ההתפרצות, אבל הושתק, ננזף על-ידי המשטרה – ולבסוף מת בעצמו מקורונה. מותו עורר זעם בקרב רבים בסין וגרר התנצלות נדירה מצדה של המשטרה הסינית. את היוזמה לשנות את שם הרחוב מובילים הסנאטורים הרפובליקנים טום קוטון, שידוע בעמדותיו הניציות כלפי סין, ומרקו רוביו.

 

תרופת הפלא מאפריקה: "אין הוכחה"

בינתיים באפריקה גובר הביקוש ל"תרופה" לקורונה שמקדם נשיא מדגסקר אנדרי רג'ואלינה. כמה מדינות כבר הזמינו ממדגסקר את "שיקוי הפלא" – למרות אזהרות ארגון הבריאות העולמי שיעילותו לא הוכחה. רג'ואלינה הציג את המשקה לעולם במסיבת עיתונאים שערך בחודש שעבר. הוא טען כי מדובר בתה מרַפֵּא שבו יש בין השאר לענה, צמח שכבר הוכיח את יעילותו בטיפול במלריה. "התה העשוי מצמחי מרפא נותן תוצאות בתוך שבעה ימים", אמר אז ולגם מהמשקה, לא לפני שהצהיר: "אני אהיה הראשון לשתות אותו היום, ממש מולכם, כדי להראות לכם שהמוצר הזה מרפא ולא הורג".

נגיף קורונה תרופות מסורתיות אפריקה נשיא מדגסקר אנדרי רג'ואלינה שותה
נשיא מדגסקר שותה מ"תרופת הפלא" בחודש שעבר(צילום: AFP)

נגיף קורונה תרופות מסורתיות אפריקה נשיא מדגסקר אנדרי רג'ואלינה שותה
(צילום: AFP)

את המשקה, שפותח על-ידי "מכון מלגסי" הממשלתי, כבר הזמינו טנזניה, גינאה המשוונית, הרפובליקה של מרכז אפריקה, הרפובליקה של קונגו, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ליבריה וגינאה ביסאו. כולן כבר קיבלו אלפי מנות של המשקה – חינם אין כסף. יועצת משפטית בלשכתו של נשיא מדגסקר אמרה אתמול לסוכנות הידיעות רויטרס כי ארצה מתכוונת להתחיל כעת למכור את ה"תרופה". במדגסקר עצמה אפשר לקנות בקבוק שלה במחיר השקול לכ-40 סנט אמריקני.

 

ארגון הבריאות העולמי מצדו הדגיש כי רכיבים המופקים מהלענה יכולים אמנם להיות יעילים לטיפול במלריה, אולם הצמח עצמו אינו יכול לטפל במלריה. מנהלת שלוחת ארגון הבריאות העולמי באפריקה, מטשידיסו מואטי, מסרה כי היא מודאגת מהאפשרות שאנשים ששתו את המשקה ירגישו חסינים לנגיף הקורונה ולכן לא יקפידו על הנחיות הזהירות מנגיף הקורונה.

 

הודו: 16 נרדמו על המסילה ונדרסו

בהודו ביכו בסוף השבוע את מותם של 16 הודים מהגרי-עבודה שנדרסו למוות אחרי שנרדמו על מסילת רכבת. הם היו בדרכם לכפר שבו הם גרים אחרי שפוטרו מעבודתם בגלל הסגר שהוטל בצל משבר הקורונה. עשרות אלפי בני אדם צועדים בשבועות האחרונים מהערים הגדולות של הודו לכפרים ולעיירות רחוקים אחרי שאיבדו את פרנסתם.

נגיף קורונה הודו 16 מהגרי עבודה נרדמו על מסילת רכבת נדרסו למוות (צילום: רויטרס)
זירת האסון בהודו. מאות קילומטרים בדרך הביתה(צילום: רויטרס)

נגיף קורונה הודו 16 מהגרי עבודה נרדמו על מסילת רכבת נדרסו למוות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

16 המהגרים שנהרגו נדרסו על-ידי רכבת משא בסמוך לעיר אאורנגבד שבמדינת המחוז מהרשטרה. לפי משרד הרכבות, נהג הקטר ניסה לעצור את הרכבת כשהבחין בהם על הפסים, אך לא הספיק. עוד שני בני אדם נפצעו.

 

בגלל הסגר הופסקה בהודו בשבועות האחרונים פעילותה של כל התחבורה הציבורית, ולכן נאלצים מהגרי-עבודה לצלוח מרחקים גדולים ברגל כדי לחזור הביתה. העובדים שנדרסו שם בסוף השבוע הועסקו בחברת מתכת, ויצאו בדרכם לכפר השוכן במדינת המחוז השכנה מדהייה פרדש – מרחק של מאות קילומטרים ממקום עבודתם. אחד הניצולים, וירנדר סינג, סיפר כי הוא וחבריו נעשו תשושים ביום חמישי בערב אחרי שצעדו 40 קילומטרים, ועצרו.

נגיף קורונה מקסיקו זירת הרצח של שלוש אחיות שעבדו כ אחיות במערכת הבריאות (צילום: רויטרס)
סימני חניקה. זירת הרצח במקסיקו(צילום: רויטרס)

במקסיקו דיווחו בסוף השבוע על רצח שלוש נשים שעבדו כאחיות. השלוש, שגם היו אחיות זו של זו, נמצאו כולן כשעל גופותיהן סימני חניקה. הרצח המשולש אירע במדינת המחוז קואאוילה, והוא באה אחרי שורה של מעשי אלימות נגד עובדים במערכת הבריאות שם. עובדי רפואה במדינת המחוז ספגו בשבועות האחרונים יחס תוקפני בצל החשש שידביקו תושבים בנגיף הקורונה, אולם לפי שעה סיבת הרצח אינה ברורה.

 

חבייר גררו, בכיר בשירות הבריאות הציבורי המרכזי של מקסיקו בקואאוילה, הביע זעזוע לא רק מהרצח עצמו, אלא גם מכך ש"הוא קרה ברגע שבו עובדי הרפואה שלנו הם הגורם החשוב ביותר בהתמודדות עם משבר הבריאות שפוקד אותנו". לפי הרשויות, ייתכן ששניים או שלושה פושעים שונים היו מעורבים במעשה. לעת עתה אין ראיה לכך שהרצח קשור לעבודתן של שלוש הנשים במגזר הבריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
רובע נביליי במילאנו בסוף השבוע
צילום: AP
מומלצים