ארה"ב תסיר אמברגו בן 33 שנה שהוטל על קפריסין, ותעמיק את שיתוף הפעולה הביטחוני עם ניקוסיה. כך אמר היום מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו. הודעתו של פומפאו עוררה זעם בטורקיה, שמאיימת להגיב בהתאם.
קפריסין מחולקת מאז 1974. באותה שנה פלשו כוחות טורקיים למדינה, בעקבות הפיכה בתמיכה יוונית. בצפון קפריסין הוקמה הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין – שמוכרת רק על ידי טורקיה.
3 צפייה בגלריה
מייק פומפאו מזכיר המדינה של ארה"ב
מייק פומפאו מזכיר המדינה של ארה"ב
מייק פומפאו, מזכיר המדינה של ארה"ב
(צילום: AFP)
במשך השנים מאמצי הפיוס בקפריסין המחולקת נכשלו. וושינגטון הטילה הגבלות על העברת נשק לקפריסין בשנת 1987, במטרה לעודד את מאמצי הפיוס ולמנוע מירוץ חימוש באי.
"קפריסין היא שותפה מרכזית במזרח הים התיכון", אמר היום פומפאו. "אנחנו נסיר את ההגבלות על מכירת נשק שאינו קטלני ועל שירותים לרפובליקת קפריסין בשנה הפיסקלית הקרובה".
נשיא קפריסין, ניקוס אנסטסיאדיס, שוחח עם פומפאו ואמר לאחר מכן שהוא מברך על הסרת האמברגו. ההחלטה האמריקנית מגיעה על רקע ההסלמה במזרח הים התיכון בין טורקיה ליוון, שתי חברות בברית נאט"ו, בעקבות קידוחי הגז והפעילות מול חופי קפריסין.

3 צפייה בגלריה
יוון ספינות קרב ב תמרון צבאי מפגן כוח מול טורקיה ב הים התיכון 25 אוגוסט 2020
יוון ספינות קרב ב תמרון צבאי מפגן כוח מול טורקיה ב הים התיכון 25 אוגוסט 2020
ספינות קרב של יוון בתמרון בים התיכון
(צילום: AFP)
אנקרה ואתונה אמרו שהן מוכנות לפתור את הסכסוך על אורך המדפים היבשתיים שלהן באמצעות דיאלוג, אך במקביל התעקשו שיש להן את הזכות להמשיך בפעילותן. שתיהן ערכו תרגילים צבאיים באזור – מה שהגביר את החשש מעימות בים התיכון.
משרד החוץ הטורקי מחה על ההחלטה האמריקנית, ואמר שהיא "מתעלמת מהשוויון ומהאיזון" בקפריסין. בהודעת המשרד נאמר שאנקרה מצפה מבעלת בריתה בנאט"ו לבחון את ההחלטה. אם לא, אמרו במשרד החוץ הטורקי, אנקרה תנקוט צעדים "שתואמים את האחריות החוקית וההיסטורית שלה לשמור על ביטחונם של הקפריסאים הטורקים".