3 צפייה בגלריה
אוניברסיטת תל אביב
אוניברסיטת תל אביב
אונ' ת"א. ארכיון
(צילום: shutterstock)
ועדת האיתור של אוניברסיטת תל אביב בחרה בפרופ' מרק שטייף, מהמחלקה להנדסת חשמל וחוקר בתחום יסודות התקשורת בסיבים אופטיים, להיות מועמד לתפקיד הרקטור (ראש המערכת האקדמית). מולו התמודדה פרופ' נגה קרונפלד-שור, ראש המחלקה לזואולוגיה. ועדת האיתור - המונה שבעה חברים, בהם הרקטור, הודיעה לפרופ' שטייף על הכוונה למנותו ביום חמישי האחרון. אלא שבקרב נשות המוסד האקדמי - שמתהדר ב"הוגנות בקמפוס" - עורר הדבר זעם, שכן מאז הקמת האוניברסיטה ב-1956 כיהנו בתפקיד 15 גברים ורק אישה אחת - לפי 20 שנה.
"לא ייתכן שהמסורת הזו תימשך", כתבה פרופ' דפנה הקר, ראש התוכנית לנשים ומגדר במוסד האקדמי. היא קראה להחזיר את המנדט לוועדת האיתור במטרה שזו תפעל לתיקון המצב וקידום נשים באקדמיה: "שלושה מתוך שבעה חברי סנאט תמכו בפרופ' קרונפלד-שור - מה שאומר שהיא ראויה ביותר". בפוסט בפייסבוק היא כתבה: "אוניברסיטת תל אביב צריכה להוביל בהקשר המגדרי, לא להשתרך מאחור".
דפנה פייזר, חוקרת בתחום המודעות המגדרית, כתבה בפוסט בפייסבוק: "20 שנה לא כיהנה אישה בתפקיד הזה - מה שמשקף היטב את מצבן העגום של נשים באקדמיה". את הפוסט שיתפה פרופ' הקר - ונכתב בו עוד: "הפעם הייתה מועמדת ראויה ביותר, בעלת הכרה בינלאומית נרחבת. פרופ' נגה קרונפלד-שור היא חוקרת בעלם שם עולמי - אבל ועדת האיתור כנראה לא חשבה שזה מספיק. על חודו של קול - קולו של נשיא האוניברסיטה - המועמדות שלה ירדה".

3 צפייה בגלריה
מסמך הבחירה
מסמך הבחירה
מסמך הבחירה
כמו כן, במרץ השנה, לכבוד יום האישה, פרסם המוסד האקדמי בדף הפייסבוק שלו את דבריה של פרופ' קרונפלד-שור, שעסקו בשבירת "תקרות זכוכית": "יש צורך בפעולה אקטיבית על מנת להשיג שוויון הזדמנויות מלא ואמיתי בין נשים וגברים בכל תחומי החיים. המצב באקדמיה אינו שונה. לפני מספר שנים סטודנטים שלי קנו לי כוס שכתוב עליה 'פרצתי את תקרת הזכוכית, יש עוד אחת'. לצערי, ככל שאני מתקדמת, אני נתקלת בה יותר. תקרת הזכוכית לא מכוונת, לא ברורה, קשה להצביע עליה, אבל היא שם".

3 צפייה בגלריה
הפוסט
הפוסט
הפוסט שפרסמה האוניברסיטה
(מתוך פייסבוק )
בסביבתה של החוקרת המוערכת החליטו להיאבק בהחלטה. רוני בריל, מנהלת "פורום נשים בסביבה" ותלמידה לתואר שני בתוכנית ללימודי נשים ומגדר באוניברסיטת ת"א, ארגנה עצומה שעליה חתמו כבר מאות נשים וגברים בדרישה מהמוסד האקדמי לשנות את החלטתו.
"אי אפשר לאחוז במקל בשני קצותיו: מצד אחד להתפאר בחוקרות מעוררות השראה ובמחקרים פורצי הדרך שלהם ביום האישה, בעיתונות ומול תורמים - אך לבחור שוב ושוב בגברים, מוכשרים ככל שיהיו, לתפקידים בכירים", אמרה בריל - והוסיפה: "האוניברסיטה צריכה לשים מעשים מול המילים שלה עצמה. על הסנאט לשוב ולשקול את המלצת ועדת האיתור ולשבור את תקרת הזכוכית".
יצוין כי לאחרונה, מחקר בהובלת פרופ' קרונפלד-שור דורג בין 100 המאמרים המובילים במספר ההורדות בכתב העת המדעי היוקרתי Scientific Reports (מקבוצת Nature). המחקר, שבוצע בשיתוף ד"ר ערן עמיחי, מצא כי ציפורי סיס החומות, המקננות בין אבני הכותל המערבי, פעילות כל העת בשל התאורה החזקה במקום - מה שמעיד כי לזיהום אור יש השפעה מכרעת על בעלי החיים ובתי הגידול הנחשפים לאור מלאכותי בלילות. המחקר הוגד ע"י עורך Scientific Reports כ"בעל ערך ממשי" לקהילת המחקר.
מאוניברסיטת תל אביב נמסר: "האוניברסיטה פועלת רבות לקידום מגדרי ובאחרונה אף מונו ארבע חברות סגל בכירות לתפקיד סגנית הנשיא ולתפקידי דיקאנית המדעים המדויקים, דיקאנית מדעי הרוח ודיקאנית לחדשנות בהוראה ולמידה. במקרה הנדון, ועדת האיתור המליצה על מועמד לתפקיד רקטור האוניברסיטה, ומועמדות זו טעונה את אישור הסנאט".